Előfizetés

Már hárommillió adag vakcinát beadtak az Egyesült Királyságban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.14. 20:11

Fotó: LEON NEAL / AFP
Az a cél, hogy őszre a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni védőoltást.
Elérte a 3 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma az Egyesült Királyságban – közölte csütörtökön Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A Twitter internetes közösségi oldalon közzétett rövid bejelentésében Hancock hozzátette azt is, hogy a brit kormány gyorsítja az oltási kampányt.
Az Egyesült Királyságban december 8-án kezdődött az országos oltási kampány, és 
a meghirdetett cél az, hogy őszre a teljes felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni vakcinában.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) először – a világon is elsőként – december elején a Pfizer és a BioNTech vállalatok közös fejlesztésű vakcinájának forgalmazását engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal kezdődött. Az MHRA a múlt hónap végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kifejlesztett vakcinájának alkalmazását is jóváhagyta, és múlt hétfőn ennek az oltóanyagnak a tömeges beadása is megkezdődött az Egyesült Királyságban. A felügyelet múlt pénteken az amerikai Moderna gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalmazását is jóváhagyta, de ez az oltóanyag várhatóan csak tavasszal érkezik meg az Egyesült Királyságba.
A brit kormány eddig több mint 350 millió adag vakcinát rendelt, és hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez azt jelenti, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig. A Daily Mail című konzervatív brit tömeglap csütörtöki értesülése szerint a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) várakozása az, hogy az angliai idősotthonok mind a 300 ezer lakója és gondozóik e hét végére, de legkésőbb jövő hétfőre megkapják a koronavírus elleni vakcinát. A brit kormány mellett működő egyesített oltásügyi bizottság (JCVI) 25 oldalas oltási menetrendjében szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportba az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségekkel küszködők szerepelnek. Matt Hancock egészségügyi miniszter e hét elején tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy e négy lakossági csoportra jut a koronavírus-járvány okozta nagy-britanniai halálozások 88 százaléka. A JCVI modellszámításai szerint az idősotthonok leginkább előrehaladott korú lakóinak beadott oltások közül minden huszadik megmenti egy ember életét. Az angliai közegészségügyi hálózat (Public Health England, PHE) csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint ugyanakkor szinte az oltásokéhoz mérhető védettség alakul ki azoknál is, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. A vizsgálat kimutatta, hogy a felmérésbe bevont több mint 20 ezer egészségügyi dolgozó közül 6614-en fertőződtek meg tavaly az új típusú koronavírussal, és körükben átlagosan 83 százalékos védettség alakult ki. A 66,6 milliós Egyesült Királyságban tavasz óta már 3,2 millió koronavírusos esetet regisztráltak, és közel 85 ezer ember halt meg a fertőzés következtében a coronavirus.app csütörtök esti adatai szerint. 

Berlusconi kórházba került

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.14. 17:42

Fotó: Alessandro Bremec / AFP
A volt kormányfő hétfőn Valbonne francia városban lett rosszul.
Silvio Berlusconi hétfő óta egy monacói kórházban van, ahová szívelégtelenség miatt került - közölték a hírügynökségek a volt olasz miniszterelnök személyes orvosára hivatkozva. Az ANSA olasz hírügynökség először azt írta, hogy Berlusconit "rutinvizsgálatra" vitték az egészségügyi intézménybe, de később ugyanez a forrás, akárcsak az EFE spanyol hírügynökség, megszólaltatta a beteg személyes orvosát, Alberto Zangrillót, aki elmondta, hogy a politikus már hétfő óta ott fekszik. Az orvos elmondta, hogy a 84 esztendős Berlusconi - akinek mellkasába korábban pészmékert ültettek -, hétfőn Valbonne francia városban lett rosszul. Felhívta bizalmi orvosát, Zangrillót, aki azonnal abba a városba sietett. Zangrillo úgy döntött, hogy páciense számára kockázatos lenne Olaszországba utazni, ehelyett a közelebbi Monacói Hercegségben lévő kórházba vitte őt. Berlusconi, aki eddig háromszor volt kormányfő, szeptemberben koronavírussal fertőződött meg, kétoldali tüdőgyulladással bekerült a milánói San Raffaele kórházba, de két nappal később kiengedték. Novemberben visszaesett, emiatt nem tudott megjelenni azon a bírósági meghallgatáson, amelyen egy kiskorú prostituálthoz fűződő botrányával kapcsolatosan azzal vádolják, hogy tanúkat akart megvesztegetni. Öt évvel ezelőtt Silvio Berlusconi súlyos aortabillentyű-műtéten esett át.

Politikai földrengés Észtországban

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2021.01.14. 17:20

Fotó: RAIGO PAJULA / AFP
Az eddig kormányt összeomlását okozó korrupciós botránynak valószínűleg utórezgése is lesz.
Felforgatta az észt belpolitikát a kormányzó centrista Centrumpárt korrupciós botránya. Kedden derült ki, hogy hatóságok azzal gyanúsítják Mihail Korb pártfőtitkárt, hogy bűntársaival kedvezményes állami hitelt biztosított Hillar Teder ingatlanfejlesztő vállalkozónak, a pártnak folyósított kampánypénzekért cserébe. A váratlanul kirobbant botrány valóságos politikai földrengést váltott ki: Jüri Ratas miniszterelnök lemondott, a mögötte álló koalíció felbomlott és ezáltal a konzervatív családmodell kizárólagosságát alkotmányba foglaló referendum terve is füstbe ment. Felcsillant a remény az észt társadalom számára, hogy egy botrányoktól kevésbé hangos, nyugoldamasabb kormányzás következhet.
A miniszterelnök lemondott
Fotó: RAIGO PAJULA / AFP
A teljes politikai megújulás azonban egyelőre várat magára. Igaz, hogy az eddig kormányról provokáló szélsőjobboldali Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) ellenzékbe szorult, de a korrupciós botrányba keveredett Centrumpárt várhatóan továbbra is hatalmon marad. Kersti Kaljulaid államfő csütörtökön ugyan a rivális, centrista Reformpárt vezetőjét, Kaja Kallast kérte fel a kormányalakításra, ám a fiatal jogásznő számára a Centrumpárttal való szövetség tűnik az egyetlen járható útnak. A Reformpárt egyértelműen kizárta, hogy a közösködne a számos bel- és külpolitikai botrányt kirobbantó szélsőbboldali EKRE-vel, Jürgen Ligi, a párt elnök-helyettese pedig a konzervatív Haza Párt vezetését is túl radikálisnak ítéli. A parlamenti erőviszonyok alapján így csakis a centrista nagykoalíció jöhet szóba, amelyről már meg is indultak a tárgyalások.
Mindez nem vet jó fényt Kallasra, hiszen hiába állítják a Centrumpárt képviselői, hogy nem tudtak a Korb és Teder sötét ügyleteiről, a pártra ezenkívül más ügyekben is rávetül a korrupció árnyéka. Elkézelhető emiatt, hogy az eheti politikai földrengést a közeljövőben utórezgések is követik: a csalódott reformpárti szavazók átvándorolhatnak a liberális Észtország 200-hoz, ami a politikai élet teljes megújítást ígéri. A közvélemény-kutatások már az utóbbi időben is azt mutatták, hogy 2018-ban alakult, parlamenti mandátummal nem rendelkező párt rohamosan jött fel a közvélemény-kutatásokban.