Előfizetés

Erős széllel érkezik a hidegfront

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 19:09

Fotó: Shutterstock
Figyelmeztetéseket adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Viharos szél érkezése miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére. Zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést - áll az Országos Meteorológiai szolgálat közleményében. Eszerint szerdán a déli órákra a Dunántúlon helyenként viharossá válik a szél.Délután hidegfront érkezik, amely az esti órákban északnyugatról délkelet felé haladva gyorsan átvonul az országon.
Sokfelé várhatók 60-75 kilométer/órás, kiemelten a Dunántúl északi részén, illetve este a középső országrészben egy-egy helyen 80-85 kilométer/óra körüli lökések, amelyekhez porvihar is társulhat. A fronthoz társuló záporos csapadékzónában főként a Dunántúlon és az északi határvidéken néhol zivatar is valószínű.

Csütörtökre virradóra a front mögött csillapodik a szél, megszűnik a csapadék - tették hozzá. Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet általában 7 és 12 Celsius-fok között alakul, de a szélcsendesebb helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 18 és 25 fok között valószínű. Csütörtök hajnalban 3-10 fok várható, délutánra pedig 13 és 19 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Válik Bill és Melinda Gates

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 10:23

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
A Microsoft alapítója és felesége 27 év után döntött a házasság felbontása mellett.
Bill és Melinda Gates a Twitteren közzétett közös közleményükben jelentették be: 27 év házasság után elválnak. Úgy fogalmaztak, hogy miután sokat töprengtek a kapcsolatukon, és sokat „dolgoztak rajta”, úgy határoztak, hogy felbontják a házasságukat. „Nem hiszünk többé abban, hogy házaspárként tudunk együtt fejlődni életünk további szakaszában” – írták. A 27 éves házasságuk alatt három gyereket neveltek fel, és felépítettek egy alapítványt, amely szerte a világon segíti az embereket, hogy egészséges életet éljenek. Mint írták, továbbra is osztoznak a misszió iránti hitben, és jótékonysági alapítványukat a jövőben is együtt fogják kezelni. A Bill Gates és Paul Allen által 1975-ben alapított Microsoft a világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége. Bill Gates tavaly mondott le az igazgatói posztjáról, hogy feleségével együtt a jótékonysági alapítványuknak szentelje az idejét. Bill Gatest sokáig a világ leggazdagabb embereként tartották számon. A Forbes magazin szerint jelenleg a negyedik leggazdagabb ember. Bill és Melinda Gates - leánykori nevén Melinda Franch - 1994-ben házasodtak össze. A Bill és Melinda Gates Alapítványt 2000-ben hozták létre. A szervezet szerteágazó tevékenységet folytat, támogatja a többi között az egészségügyi kutatásokat, oktatási és mezőgazdasági programokat finanszíroz, de globális céljai között szerepel a munkanélküliség és éhínség leküzdése is. A koronavírus-járvány kitörése után az alapítvány több száz millió dollárral támogatta a védőoltás kifejlesztését. A világ egyik leggazdagabb embereként számontartott Warren Buffett által is bőkezűen támogatott alapítvány jelenleg 51 milliárd dolláros (mintegy 15 250 milliárd forintos) vagyont kezel.

107 éves hidegrekord dőlt meg Zabaron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 09:26
Egy virágon megfagyott dér a Nógrád megyei Zabarban 2015. október 2-án. MTI Fotó: Komka Péter
Ezzel a tavaszi fagyok talán már véget érnek.
107 éves hidegrekord dőlt meg kedd reggel. „Igaz, csak egytized fokkal, és hol máshol, mint Zabaron” – olvasható a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán. Mint írták, Zabaron, ahol ma mínusz 3,5 Celsius-fokot mértek, csak a 1990-es évek óta van automata mérőállomás, ezért lehet, hogy máskor is volt ott május 4-én hidegebb, mint 1914-ben Nyíregyházán. Az előrejelzések szerint a fagyoktól, egy időre legalábbis, elbúcsúzhatunk. Mint megírtuk, egy hete a többévtizedes hidegrekord dőlt meg azzal, hogy Zabaron mínusz 5,7 fokot mértek. A meteorológiai szolgálat akkor azt írta, hogy a XXI. század leghűvösebb áprilisát tudhatjuk magunk mögött, ami ráadásul 121 év távlatában is a sereghajtók közé kerülhet.