Előfizetés

Válik Bill és Melinda Gates

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 10:23

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
A Microsoft alapítója és felesége 27 év után döntött a házasság felbontása mellett.
Bill és Melinda Gates a Twitteren közzétett közös közleményükben jelentették be: 27 év házasság után elválnak. Úgy fogalmaztak, hogy miután sokat töprengtek a kapcsolatukon, és sokat „dolgoztak rajta”, úgy határoztak, hogy felbontják a házasságukat. „Nem hiszünk többé abban, hogy házaspárként tudunk együtt fejlődni életünk további szakaszában” – írták. A 27 éves házasságuk alatt három gyereket neveltek fel, és felépítettek egy alapítványt, amely szerte a világon segíti az embereket, hogy egészséges életet éljenek. Mint írták, továbbra is osztoznak a misszió iránti hitben, és jótékonysági alapítványukat a jövőben is együtt fogják kezelni. A Bill Gates és Paul Allen által 1975-ben alapított Microsoft a világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége. Bill Gates tavaly mondott le az igazgatói posztjáról, hogy feleségével együtt a jótékonysági alapítványuknak szentelje az idejét. Bill Gatest sokáig a világ leggazdagabb embereként tartották számon. A Forbes magazin szerint jelenleg a negyedik leggazdagabb ember. Bill és Melinda Gates - leánykori nevén Melinda Franch - 1994-ben házasodtak össze. A Bill és Melinda Gates Alapítványt 2000-ben hozták létre. A szervezet szerteágazó tevékenységet folytat, támogatja a többi között az egészségügyi kutatásokat, oktatási és mezőgazdasági programokat finanszíroz, de globális céljai között szerepel a munkanélküliség és éhínség leküzdése is. A koronavírus-járvány kitörése után az alapítvány több száz millió dollárral támogatta a védőoltás kifejlesztését. A világ egyik leggazdagabb embereként számontartott Warren Buffett által is bőkezűen támogatott alapítvány jelenleg 51 milliárd dolláros (mintegy 15 250 milliárd forintos) vagyont kezel.

107 éves hidegrekord dőlt meg Zabaron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 09:26
Egy virágon megfagyott dér a Nógrád megyei Zabarban 2015. október 2-án. MTI Fotó: Komka Péter
Ezzel a tavaszi fagyok talán már véget érnek.
107 éves hidegrekord dőlt meg kedd reggel. „Igaz, csak egytized fokkal, és hol máshol, mint Zabaron” – olvasható a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán. Mint írták, Zabaron, ahol ma mínusz 3,5 Celsius-fokot mértek, csak a 1990-es évek óta van automata mérőállomás, ezért lehet, hogy máskor is volt ott május 4-én hidegebb, mint 1914-ben Nyíregyházán. Az előrejelzések szerint a fagyoktól, egy időre legalábbis, elbúcsúzhatunk. Mint megírtuk, egy hete a többévtizedes hidegrekord dőlt meg azzal, hogy Zabaron mínusz 5,7 fokot mértek. A meteorológiai szolgálat akkor azt írta, hogy a XXI. század leghűvösebb áprilisát tudhatjuk magunk mögött, ami ráadásul 121 év távlatában is a sereghajtók közé kerülhet. 

Újabb rekordokat döntött a marshelikopter

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.03. 18:14

Fotó: NASA/JPL-Caltech / AFP
A megismételt és ezúttal sikeres, negyedik próbarepülése után új helyre küldi a NASA az Ingenuityt.
Új „repülőtérre” küldik a Marson az amerikai űrkutatási hivatal minihelikopterét a héten – jelentette be a NASA azok után, hogy az Ingenuity pénteken - harmadik próbálkozásra - sikeresen teljesítette negyedik tesztrepülését a vörös bolygón. Az 1,8 kilogramm súlyú drón 226 métert tett meg két perc alatt, és öt méter magasra sikerült felemelkednie: ez volt eddig a leghosszabb és legmagasabb útja. Előzőleg kétszer nem sikerült felemelkednie szoftverhiba miatt. A mérnökök már korábban közölték, azzal számolnak, hogy a repülési kísérletek 85 százaléka lesz sikeres. Ötödik útján, nagyjából egy hét múlva, új parkolóhelyre irányítják, hogy szabad helyet biztosítsanak a Perseverance marsjárónak a kőzetmintagyűjtés megkezdéséhez. A marsjáró a vörös bolygó Jezero kráterének talajából fog mintát venni. Májusban terveznek még egy hatodik és hetedik repülést is, és ha minden a tervek szerint folytatódik, misszióját meghosszabbítják – közölték.
„Az Ingeniuty szereti a Marsot. Felszáll, és azonnal érzi azt a szabadságot, amelyet éreznie kell”

– mondta MiMi Aung, projektmenedzser.

Az Ingenuity repülései komoly technikai kihívásokat jelentenek, egyebek között a vörös bolygó rendkívül ritka légköre miatt, amelynek sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének. Ez azt jelenti, hogy a minihelikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön. Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen. A marsjáró olyan kőzetmintákat fog gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített. A sikeres kommunikációhoz szükség van arra, hogy a helikopter és a marsjáró mintegy egy kilométer távolságra legyen egymástól.