megfigyelés;újságírók;lehallgatás;Pegasus;

2021-08-02 15:14:20

Pegasus: újabb, korrupciós ügyeket feltáró magyar újságíróról derült ki, hogy megfigyelték

A korrupciós ügyeken is dolgozó Csikász Brigitta tevékenységét két éve hónapokon át követhette a telefonján keresztül a kémszoftver.

Több mint hét hónapon keresztül, 2019 áprilisától az év novemberéig figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát – írja a Telexen a Direkt36.

A készülék vizsgálatát a Direkt36 az Amnesty International (AI) nemzetközi biztonsági stábjának segítségével azért végezte el, mert Csikász telefonszáma is felbukkant azon a kiszivárgott listán, amely a kémszoftvert kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. Megjegyezték, a listán való szereplés önmagában nem feltétlenül jelenti, hogy sikeresen fel is törték a Pegasus-szal az adott számhoz tartozó mobiltelefont, ám az AI technikai elemzése Csikász esetében már sokadszorra igazolta be ezt a gyanút.

Az újságíró a Pegasus-szal történő megfigyelése idején az Átlátszónál dolgozott, jelenleg pedig a Blikknél ír politikusok és hatóságok visszaéléseiről vagy korrupciógyanús ügyeiről. Megfigyelése idején például olyan európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről is írt, ahol az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte sorozatosan a problémákat a magyar hatóságoknak, azok mégsem jártak az ügyek végére. 

A nemzetközi lehallgatási, megfigyelési botrány magyarországi szála július 18-án vasárnap robbant ki, amikor a Direkt 36 megírta: több mint 300 magyarországi célpontja lehetett annak az izraeli kémprogramnak, amely okostelefonokat képes feltörni. A megfigyeltek között újságírókat, ügyvédeket, üzletembereket és egy polgármestert is megneveztek. A Pegasus-ügy fejleményeiről a Népszava is folyamatosan beszámol.