lehallgatás;kémprogram;

2021-07-18 21:08:08

Kormánykritikus újságírókat és üzletembereket figyelhettek meg az izraeli kémprogrammal

A Direkt36 szerint a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állhatnak.

Több mint 300 magyarországi célpontja lehetett annak az izraeli kémprogramnak, amely okostelefonokat képes feltörni – írta a Telexen megjelent cikkében az oknyomozó Direkt36.

Mint írták, a több mint 300 magyarországi célpont közül többeket beazonosítottak, így például négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást. Telefonjaik utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy készülékeiket feltörték az NSO nevű izraeli kibercég kémprogramjával, a Pegasus-sal. A cikk szerint célszemély volt Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa is – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több más üzletember, akik Varga házában részt vettek egy "közéleti témájú" vacsorán 2018-ban.

A célpontok között volt Simicska Lajos egykori oligarcha fia, de a CEU egyik külföldi diákja is, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen. A cikk szerint a célpontok között van egy ismert ügyvéd és egy ellenzéki városvezető is.

A magyar kormány azt közölte, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, és hozzátették, hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

Arról a hírről a Bloomberg cikke alapján pénteken számoltunk be, hogy Magyarország is vett egy másik, az Pegasus-hoz hasonló izraeli kémszoftvert, amely akár politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére is alkalmas. Így olyan hatalmak társaságába került az ország, mint Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr.  

Karácsony Gergely főpolgármester az esetre reagálva Facebook oldalán azt írta: az a minimum, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága rendkívüli ülésen foglalkozik az üggyel.