Tüdőgyulladással kezelték, halála után négy építőkocka került elő az értelmi fogyatékkal élő férfi testéből

Publikálás dátuma
2019.05.20. 20:12

Fotó: RTL Híradó / Rendőrség
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult nyomozás.
Egy állandó gondozásra szoruló értelmi fogyatékkal élő férfi a szekszárdi Hétszínvilág szociális otthonban több építőkockát is lenyelt, ebbe később belehalt, számol be az RTL Híradó. A férfi nehéz légzésre panaszkodott, ezzel került a szekszárdi Balassa János Kórházba. Ott azonban tüdőgyulladás gyanújával kezelték - hiába.
Néhány nap múlva meghalt, és egészen a boncolásig nem derült ki, hogy három 3 centiméter élhosszúságú építőkocka van a gyomrában, és még egy a nyelőcsövében.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség miatt indított nyomozást a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. Pillanatnyilag még nem tisztázott az sem, a kockák okozták-e a 27 éves férfi halálát.
Az intézmény igazgatója és a fenntartó vezetője a híradónak nem nyilatkozott. Kérésükre írásban is megkapták a kérdéseket, de választ nem küldtek.
Szerző

Idetartozunk Egyesület: a magyar jogrend elleni akció készült Törökszentmiklóson

Publikálás dátuma
2019.05.20. 17:32
Setét Jenő
Fotó: Népszava
A hasonló esetek kezelésére és a közös békés fellépés megteremtéséért közös testület létrehozására kéri az Idetartozunk a hazai roma civil szerveződéseket és jelöltállító szervezeteket.
Elfogadhatatlannak tartja az Idetartozunk Egyesület a Mi Hazánk kampánycélú cigányellenes akcióját, ugyanakkor tudomásul veszik a Törökszentmiklós Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának kérését, mi szerint a szélsőjobboldali felvonulás miatt ne menjenek a településre - írja közleményben Setét Jenő, az egyesület elnöke. A közlemény hozzáteszi:
annak ellenére veszik tudomásul ezt a kérést, hogy tudják, az a Lungo Drom és a parlamenti nemzetiségi szószóló Farkas Félix nyomására született meg.

Az egyesület örömmel veszi, ha a helyi szereplők a külső, szolidáris roma és nem roma támogatókat lerázva is képes garantálni az emberek biztonságát. Mindemellett fenntartják, hogy a szélsőjobbos akció súlyosan sérti az érvényben lévő magyar jogszabályokat, amelyek tiltják a rendőrség jogköreinek önkényes átvételét, az önkényes rendfenntartást, a félkatonai alakulatok fenntartását. Így tehát a közlemény szerint
amire a Mi Hazánk készül, az a magyar jogrend elleni alantas politikai akció.

Korábban a Magyar Gárda vonult demonstratív jelleggel
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A kialakult helyzetre való tekintettel az Idetartozunk Egyesület arra kéri a hazai civil jogvédő szervezeteket és az Országos Roma Önkormányzatot, hogy küldjenek megfigyelőket a helyszínre. A politikai, egyházi és társadalmi szervezetektől azt kéri, hogy közösen lépjenek fel az újabb törvénysértés és gyűlölet-politikai hullámmal szemben. Az Ombudsmantól azt várják, az ügyben emelje fel szavát, a hazai roma civil szerveződésektől és roma jelöltállító szervezetektől pedig azt, hogy hozzanak létre közös koordinációs testületet a hasonló esetek kezelésére, és a békés, jogszerű ellenállás, és jog és önvédelem kereteinek kialakítására.
Szerző
Frissítve: 2019.05.20. 18:14

Kedden is szükség lesz az esernyőkre

Publikálás dátuma
2019.05.20. 16:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 22 fok között alakul.
Kedden a fátyol- és a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, de eleinte keleten, majd déltől nyugaton lehetnek erősebben felhős területek is. Reggel északkeleten, majd átmeneti szünet után délután szórványosan valószínű zápor, helyenként zivatar. A déli, délnyugati szél napközben többfelé megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 22 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Közép-Európa fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására szárazföldünk középső és nyugati tájai fölött erősen felhős az ég, és több helyen alakul ki eső, zápor, helyenként zivatar. A Fehér-tengertől a Kelet-európai-síkságon át egészen a Fekete-tengerig anticiklon húzódik. A magasnyomás területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Szintén anticiklonális hatások érvényesülnek a Pireneusi-félszigeten, ott süt a nap.
A legmagasabb nappali hőmérséklet a fent említett ciklon előoldalán érkező meleg léghullámok miatt többnyire 21 és 29 fok között változik. A ciklon hátoldalán hűvösebb van, Nyugat-Európa nagy részén általában 15 és 20 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Kedd estig a Kárpát-medence fölé továbbra is változó nedvességtartalmú, labilis légállapotú, kissé hűvösebb levegő érkezik.
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.05.20. 20:50