Előfizetés

Idetartozunk Egyesület: a magyar jogrend elleni akció készült Törökszentmiklóson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.20. 17:32
Setét Jenő
Fotó: Népszava
A hasonló esetek kezelésére és a közös békés fellépés megteremtéséért közös testület létrehozására kéri az Idetartozunk a hazai roma civil szerveződéseket és jelöltállító szervezeteket.
Elfogadhatatlannak tartja az Idetartozunk Egyesület a Mi Hazánk kampánycélú cigányellenes akcióját, ugyanakkor tudomásul veszik a Törökszentmiklós Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának kérését, mi szerint a szélsőjobboldali felvonulás miatt ne menjenek a településre - írja közleményben Setét Jenő, az egyesület elnöke. A közlemény hozzáteszi:
annak ellenére veszik tudomásul ezt a kérést, hogy tudják, az a Lungo Drom és a parlamenti nemzetiségi szószóló Farkas Félix nyomására született meg.

Az egyesület örömmel veszi, ha a helyi szereplők a külső, szolidáris roma és nem roma támogatókat lerázva is képes garantálni az emberek biztonságát. Mindemellett fenntartják, hogy a szélsőjobbos akció súlyosan sérti az érvényben lévő magyar jogszabályokat, amelyek tiltják a rendőrség jogköreinek önkényes átvételét, az önkényes rendfenntartást, a félkatonai alakulatok fenntartását. Így tehát a közlemény szerint
amire a Mi Hazánk készül, az a magyar jogrend elleni alantas politikai akció.

Korábban a Magyar Gárda vonult demonstratív jelleggel
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A kialakult helyzetre való tekintettel az Idetartozunk Egyesület arra kéri a hazai civil jogvédő szervezeteket és az Országos Roma Önkormányzatot, hogy küldjenek megfigyelőket a helyszínre. A politikai, egyházi és társadalmi szervezetektől azt kéri, hogy közösen lépjenek fel az újabb törvénysértés és gyűlölet-politikai hullámmal szemben. Az Ombudsmantól azt várják, az ügyben emelje fel szavát, a hazai roma civil szerveződésektől és roma jelöltállító szervezetektől pedig azt, hogy hozzanak létre közös koordinációs testületet a hasonló esetek kezelésére, és a békés, jogszerű ellenállás, és jog és önvédelem kereteinek kialakítására.

Kedden is szükség lesz az esernyőkre

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.20. 16:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 22 fok között alakul.
Kedden a fátyol- és a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, de eleinte keleten, majd déltől nyugaton lehetnek erősebben felhős területek is. Reggel északkeleten, majd átmeneti szünet után délután szórványosan valószínű zápor, helyenként zivatar. A déli, délnyugati szél napközben többfelé megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 22 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Közép-Európa fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására szárazföldünk középső és nyugati tájai fölött erősen felhős az ég, és több helyen alakul ki eső, zápor, helyenként zivatar. A Fehér-tengertől a Kelet-európai-síkságon át egészen a Fekete-tengerig anticiklon húzódik. A magasnyomás területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Szintén anticiklonális hatások érvényesülnek a Pireneusi-félszigeten, ott süt a nap.
A legmagasabb nappali hőmérséklet a fent említett ciklon előoldalán érkező meleg léghullámok miatt többnyire 21 és 29 fok között változik. A ciklon hátoldalán hűvösebb van, Nyugat-Európa nagy részén általában 15 és 20 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Kedd estig a Kárpát-medence fölé továbbra is változó nedvességtartalmú, labilis légállapotú, kissé hűvösebb levegő érkezik.

Mégis hirdethet a Mediaworks a Facebookon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.20. 15:59

A közösségi oldal nevében eljáró alkalmazott egyszerű tévedésként aposztrofálta a kormány propaganda-gépezetének megakasztását.
A Mediaworks újabb közleményt tett közzé a Facebook tiltásával kapcsolatban, írja a Világgazdaság. A Facebook hétfőn hajnalra visszaállította a kiadó lapjainak hirdetési fiókjait.
A Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha tulajdonából nemrégiben a fideszes óriás médiakonglomerátum részévé vált, több tucat vidéki napilapot és a Nemzeti Sportot is portfóliójában tudó Mediaworks Zrt. korábban arról panaszkodott, hogy a Facebook blokkolta a hirdetési fiókjait. Így a Fidesz propagandagépezet részeként működő Mediaworks médiumok nem tudtak fizetett hirdetésként kiemelni bizonyos híreiket.
A Világgazdaság korábbi értesülése szerint a Facebook-központban tisztában vannak azzal, hogy a Fidesz miféle propaganda-gépezetté változtatta a közelébe került kiadókat, és többek között a kormánypárti lapok, újságírók facebook-hirdetési fiókjain keresztül személyre szabott (targetált) kampányvideókat tudott küldeni a felhasználóknak. A Mediaworks közleménye szerint azonban a közösségi oldal nevében eljáró alkalmazott egyszerű tévedésnek nevezte a történteket.
Kapcsolódó
Letiltotta a Mediaworks hirdetéseit a Facebook