Újabb ÁSZ-vizsgálatra készülhetnek az ellenzéki pártok

Publikálás dátuma
2019.07.10. 21:54
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Hét ellenzéki párt kétéves gazdálkodását ellenőrzi a Számvevőszék, a Fidesz-KDNP-vel csak jövőre foglalkozhatnak.
Leadta a számvevőszék második félévées ellenőrzési tervét Domokos László ÁSZ-elnök Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, írja az MTI. A számvevőszék honlapján is közzétett tájékoztatás szerint folytatódik a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése, valamint a gyermekétkeztetés rendszerének és a köznevelés ellenőrzési rendszerének ellenőrzése is. 
Politikai szempontból ugyanakkor érdekesebb, hogy az Állami Számvevőszék a szőnyeg szélére állítja a teljes ellenzéket. Mint írják, a törvényben előírt kétéves gyakoriságnak és megfelelően hét költségvetési támogatást felhasználó pártnál ellenőrzik  2017 és 2018 közötti gazdálkodásuk törvényességét. 
A vizsgált pártok: a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Magyar Liberális Párt - a Liberálisok, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint a felszámolás alatt lévő Együtt - a Korszakváltók Pártja - valamint pártalapítványaik lesznek.

A képhez hozzátartozik, hogy a négymilliós havi fizetésnek örvendő, egykori fideszes képviselő Domokos László vezette ÁSZ 2017 óta szinte minden mérhető ellenzéki pártnál talált szabálytalanságokat. A testület százezer forinttól több százmillióig terjedő forrás-felfüggesztésre, vagyonelvonásra tett javaslatot – hol tiltott párttámogatás elfogadására, hol kampánypénzek követhetetlen elszámolására vagy éppen a 2015-2016. közötti pénzügyi-gazdálkodási adatok hiányosságaira hivatkozva. A szankciók a Jobbikot sújtották a leginkább, amely mára az összeomlás szélére került. 
Eközben az ÁSZ kilenc éve mindent rendben talál Fidesznél, és ez várhatóan idén is így is marad, hiszen a kormánypárt nem szerepel az ellenőrzési listán. A számvevőszék egyébként januárban publikálta jelentését Fidesz-KDNP 2016-2017 közötti makulátlan gazdálkodásáról, vagyis a 2018-2019 közötti adatokat sejthetően a jövő év második felében nézhetik át.
Szerző
Frissítve: 2019.07.10. 21:58

Másmilyen előválasztás lesz Ferencvárosban

Publikálás dátuma
2019.07.10. 20:42

Az ellenzéki pártok még nem állapodtak meg a forgatókönyvről.
Nem civilszervezetek szerveznék a ferencvárosi előválasztást, amelyet augusztus elején akarnak lezárni – értesült a Népszava. Az aHang információnk szerint ugyanakkor technikai segítséget biztosít majd a procedúrához. Jelen állás szerint  a momentumos Jancsó Andreán és a független Baranyi Krisztinán kívül nem lesz több induló. Jancsót a Momentum, az MSZP és a Jobbik támogatja, míg Baranyit a Párbeszéd, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt látná szívesebben polgármester-jelöltnek. A DK csak annyit közölt, hogy a győztest aspiránst fogadják majd el közös indulónak. Úgy tudjuk, a jövő hét elején az összes ellenzéki párt részvételével véglegesítik a pontos forgatókönyvet, így többek között kiderül majd lesz-e érvényességi küszöb, illetve mennyi szignóra lesz szükség az induláshoz. Magyar György ügyvéd, aki az előválasztás második fordulóját lebonyolító Civil Választási Bizottság elnöke volt, lapunknak azt mondta: előzetes megkeresést kaptak a pártoktól és nem zárkóztak el az újabb szervezéstől. Az viszont az ügyvéd szerint jobb lenne, ha az érintettek egymás között megegyeznének. – Rövid az idő, ráadásul a nyár közepe van, a demokráciának is jobb lenne a megállapodás – tette hozzá.   
Szerző

Hatékonyan vizsgálná és szankcionálná a jogállami normákat semmibe vevő kormányokat Ursula von der Leyen

Publikálás dátuma
2019.07.10. 20:20

Fotó: DAINA LE LARDIC / European Union
Az Európai Bizottság reménybeli elnöke a frakciókat kampányolja végig.
Frans Timmermans maradhat az Európai Bizottság alapjogokért is felelős alelnöke — erősítette meg Ursula von der Leyen elnökjelölt az Európai Parlament (EP) Zöldek frakciójában tartott meghallgatásán, megadva az irányt a kételkedőknek. A héten a német politikus a képviselő-testület tagjait győzködi az alkalmasságáról: kedden az euroszkeptikusok, szerdán a szocialisták, a liberálisok és a Zöldek politikai csoportjában válaszolt a képviselők kérdéseire. Nem maradt sok ideje az agitációra, a tervek szerint az EP jövő kedden szavaz az új bizottsági elnökről. Von der Leyent sok képviselő faggatta arról, mennyire tartja fontosnak a jogállam tiszteletben tartását, hogyan szerezne érvényt a demokratikus értékeknek a tagállamokban. Az Újítsuk meg Európát liberális frakcióban elhangzott felszólalásában a momentumos Cseh Katalin viszonylag hosszan sorolta az Orbán-rendszer alapértékeket sértő intézkedéseit, de a bizottsági elnökjelölt nem reagált a felvetésekre. Többször kifejtette ugyanakkor, hogy olyan közösségi szabályrendszert szeretne, amelynek segítségével folyamatosan és minden tagállamban vizsgálni lehet a jogállam tiszteletben tartását, és akár szankciókat is ki lehetne szabni a normákat semmibe vevő kormányokra. Megígérte, hogy az általa vezetett Európai Bizottság tagjainak a fele nő lesz. Arra is kötelezettséget vállalt, hogy életben tartja az EP számára kedves Spitzenkandidat rendszert, amelyben az európai pártcsaládok vezető jelöltjei versengenek a bizottsági elnöki címért az európai választásokon. Közismert, hogy Ursula von der Leyen épp a Spitzenkandidatok megtorpedózásának köszönheti jelöltségét. 
Témák
Európai Unió