Előfizetés

4 millióra emelik az ellenzéket végigbírságoló ÁSZ-elnök fizetését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.09. 12:26

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Domokos László fideszes politikusból lett inkvizítor eddig csak 2,6 milliót keresett egy hónapban, de ebből - egy törvénymódosításnak hála - májussal havi 3,96 millió forint lett.
Míg korábban havi 2,6 millió forintot vihetett haza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) első embere, addig május 1-je után Domokos László 3 958 800 forintot kap - írja a számvevőszékről szóló áprilisban elfogadott új törvény nyomán az Átlátszó.
Az Állami Számvevőszék 1989 óta ellenőrzi a közpénzt vagy adó-egyszázalékokat felhasználó intézmények, szervezetek, alapítványok gazdálkodását, ám az elmúlt évtizedben tanácsadóból lassan inkvizítorrá változtatták; azóta a szervezet megfellebbezhetetlen bírságokkal gyomrozza végig az ellenzéki pártokat, és egyedül a Fidesznél talál 9 éve mindent a legnagyobb rendben. Ismert, az ÁSZ az ellenzéki pártok esetében működésbeli problémákat talált. Emiatt pedig vagyonmegóvási intézkedést rendelt el a Momentum Mozgalomnál, a Párbeszéd Magyarországért Pártnál és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál. A többi ellenzéki pártra vonatkozóan a számvevőszék tiltott finanszírozás elfogadása miatt lépett fel. Emlékezetes, az ÁSZ a Jobbikot 662 millió forintra büntette.
Legutóbb áprilisban bővítették az ÁSZ mozgásterét. A a számvevőszékről szóló új törvényt tavaly decemberben még Áder János is visszaküldte megfontolásra az országgyűlésnek. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is nemtetszésének adott hangot és nyílt levélben tett közzé kifogásait. Így azt, hogy az új törvény korlátlan jogot adna az ÁSZ vezetőjének a számvevőszék átalakítására, a létszám vonatkozásában is. Nem lenne lehetőség szakszervezet szervezésére, és az elnök mindenféle kontroll nélkül dönthetne a számvevők elküldéséről. Az elfogadott törvénymódosítás szerint a számvevőszék vezetője többek között csak a törvény keretei között adhatja ki az ÁSZ szervezeti és működési szabályzatát.

Megszüntette a bíróság a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárást

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.09. 11:47

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Ha nem lesz EP-képviselő, újra vádat kell emelni ellene.
A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a bíróság megszüntette a büntetőeljárást Czeglédy Csabával szemben - közölte a Szegedi Törvényszék szóvivője. Juhászné Prágai Erika emlékeztetett rá, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a bíróságnak megküldött határozatával igazolta, hogy a vádlott a DK európai parlamenti listájának 36. helyén szerepel. Az NVB a listát április 19-én vette nyilvántartásba, e döntés hétfőn jogerőre emelkedett. Erre tekintettel a bíróság a vádlottal szemben a büntetőeljárást felfüggesztette Az NVB határozatával Czeglédy mentelmi jogának fenntartása mellett döntött. Így a bíróság a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése alapján a vádlottal szemben a büntetőeljárást megszüntette - tudatta a szóvivő. Ha Czeglédyt netán EP-képviselővé választják - amire nincs sok esélye, tekintve hogy 36. a DK listáján, Magyarországnak pedig 21 képviselői hely jár az EP-ben -, a mentelmi jog továbbra is megilleti, ellenkező esetben a választás eredménynének hivatalossá válásával megszűnik. Ekkor az ügyészségnek újra vádat kell emelnie ellen.

1,35 millió forintra bírságolta a TV2-t a Médiatanács

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.09. 11:41

Fotó: UIP-Duna Film
Alig egy héttel azután, hogy a fideszes kampányolásért 7,45 milliós bírságot kapott, egy hibás korhatár-besorolás miatt marasztalták el a kormányközeli kezekben lévő csatornát.
A TV2 szolgáltatójára 1,35 millió forintos bírságot szabott ki a Médiatanács helytelen korhatár-besorolás miatt, írja közleményében az NMHH. A büntetést a Baywatch című film miatt kapta a kormánybarát kezekben lévő csatorna: a filmet este 7 óra körül kezdték sugározni, pedig a filmben szereplő "szexualitásra utaló jelenetek" és obszcén nyelvezet miatt csak este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna képernyőre, 12 helyett 16-os korhatár-besorolással.
A TV2-t utoljára egy héttel ezelőtt bírságolták meg a választási eljárásról szóló törvény megsértéséért, 7,45 millióra. A Nemzeti Választási Bizottság azért döntött a bírság mellett, mert a Tényekben a Fidesz aránytalanul több megjelenési lehetőséget kapott, mint más pártok. Az ügyben egyébként a Kúria is elmarasztalta a csatornát.

124,5 milliós rezsicsökkentés 24 közösségi TV-nek és rádiónak

Mintegy 124,5 millió forintot ítélt meg huszonnégy pályázónak a Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeinek támogatására a Magyar Média Mecenatúra Program részeként, derül ki még az NMHH közleményéből.
A televíziók közül vissza nem térítendő forráshoz jut a TV Szentendre, a Füzesabonyi Városi Televízió, a TV Budakalász, a budapesti City TV, a sárvári Trió-TV-Dunántúl, a Mezőtúri Városi Televízió, a tahitótfalui Danubia Televízió, a Hajdúnánási Televízió, a mórahalmi Móra-Net TV, a Ladány Televízió és a Balmazújváros Televízió.
A rádiók közül sikeresen pályázott a székesfehérvári Alpha Rádió, a miskolci Csillagpont Rádió, a Rádió Szentendre, a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi és a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a Rádió Törökszentmiklós, a nyíregyházi Mustár Rádió, a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a budapesti Civil Rádió, a kisvárdai Friss FM és a Rádió Szarvas.