„Ne írd alá, János!” – Újabb demonstrációt hirdettek péntekre

Publikálás dátuma
2018.12.19. 17:07

Fotó: Molnár Ádám
Tiltakozással vennék rá a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a túlóratörvényt.
Újabb tüntetést hirdettek péntekre, a Kossuth térre: a „Ne írd alá, János!” című esemény 20 órakor kezdődik majd, a szervezők között Hadházy Ákos, a Momentum Mozgalom, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, valamint a Civilek a rabszolgatörvény ellen nevű Facebook-csoport szerepel. Az esemény neve is árulkodik arról: a résztvevők tiltakozással vennék rá a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a 400 óra túlórát is lehetővé tevő módosítást. Kövér László házelnök hétfőn küldte tovább a törvényt a Sándor-palotába, ahol Áder János aláírása kell majd ahhoz, hogy utána a Magyar Közlönyben kihirdethessék. Ádernek öt napja van erre. 
Nem ez lesz az egyetlen demonstráció pénteken, ugyanis 18 órától a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „Nemzeti Összkarácsonyi Békemenet” rendez. Az eseménnyel szeretnék „megköszönni”, hogy „Végre dolgozhatunk 8 napot minden héten”, „nem kell többet bajlódnunk a független bíróságokkal”, valamint „eltűnnek a bosszantó külföldi egyetemek”.

Európa-szerte tiltakoznak

A rabszolgatörvény néven híressé vált törvénymódosítás megszavazása után nem csak Budapesten és Magyarország-szerte, hanem egész Európában tüntetések kezdődtek: Bécsben bejelentett demonstrációt szerveztek Orbán Viktor érkezése alkalmából, de Helsinkiben, Dublinban, Hágában, Stuttgartban, Edinburgh-ban, Zürichben, Bernben, Münchenben, Párizsban és Reykjavíkban is tiltakozást hirdettek. Vasárnap a koppenhágai magyar nagykövetségnél is szimpátiatüntetést tartottak a Dániában élő magyarok, majd újabb demonstrációt szerveztek keddre az épület elé. Csakhogy – mint azt a 24.hu megírta – napközben megfenyegették őket, hogy ha kimennek a nagykövetséghez, a kollégája beléjük hajt kamionnal. Az esetet egyből bejelentette a rendőrségen. A tüntetést megtartották, fegyveres rendőrök vigyáztak rájuk.
Lapunk kedden számolt be arról, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a közigazgatási bíróságokról és a munkaidő-szervezésről szóló magyar törvényeket. Korábban az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a közigazgatási bíróságok ügyében arra szólította fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a törvénycsomagot.
Szerző
Frissítve: 2018.12.19. 17:33

Kormányellenes tüntetésről írt volna, de már nem érhette el a szerkesztőségi rendszert

Publikálás dátuma
2018.12.19. 16:59

Fotó: Hornyák Dániel
Tudósítani akart a keddi, kaposvári tüntetésről a fiatal kaposvári újságíró, ezért megvonták az adminjogát az egyik kaposvári médiumnál. Lapunknak nyilatkozva arról beszélt, nem is a főnökei, hanem a városháza sajtósa vette el a hozzáférését. A szerkesztőség cáfolja, hogy a városvezetés függesztette fel az adminjogot.
Csak a munkáját akarta végezni Bogdán Erik, a Kaposvár Most újságírója, amikor szólt főnökének, tudósítani szeretne a kedd esti kormányellenes tüntetésről. Feljebbvalója azonban jelezte, nem készülhet anyag a demonstrációról, vagy ha mégis, akkor csak a városháza engedélyével, de akkor sem ő, hanem egy tapasztaltabb kolléga írhatja majd meg a cikket. - Egyúttal közölte a főnököm,
nem mehetek el a tüntetésre, mert az szembemegy az újság és a cég álláspontjával

– mondta a Népszavának Bogdán Erik, aki szűk egy éve dolgozott a Kaposvár Mostnál. – Azt is mondta, ha úgy döntök, mégis elmegyek, valószínű, hogy elválnak útjaink. - Mégis kiment. - Írni viszont nem akartam róla. Amikor vége lett a demonstrációnak, mivel én voltam a hírügyeletes, be akartam fejezni egy teljesen másik cikket, de az admin folyamatosan ledobott. Először azt hittem, az internettel van baj, ám aztán rájöttem, megvonták a hozzáférésemet az oldalhoz. Írtam az egyik kollégámnak, mi történt, s tőle tudtam meg, hogy 
valószínűleg a városháza lépett, mert féltek tőle, valami meggondolatlanságot csinálok.

- A városháza? - A polgármester sajtósának, Szekeres Alánnak adminjogosultsága van a portálhoz és a Facebook-oldalhoz. Korábban többször is előfordult, hogy
átírta a kitett anyagokat, vagy ami rosszabb, egyszerűen levette őket.

Kedden például kaptunk egy rendőrségi közleményt a szerdai kaposvári, félpályás, forgalomlassító demonstrációról. Már eleve nem írhattuk meg a hírben, hogy tüntetés lesz, csak azt, hogy rendezvény miatt számítson mindenki lassabb haladásra, végül ez sem maradt kint, Szekeres levette. - Milyen minőségben? - Nem tudom a pontos státuszát a lapnál, de ír cikkeket, igaz, azokat nem írja alá, s többször kérte, mi se írjuk oda a nevét. Amúgy szabad bejárása volt az oldalba, s 
ha akartunk sem tudtunk volna olyan cikket írni, ami negatív színben tünteti fel a kormányt, a Fideszt vagy a városvezetést.

A nyáron már volt egy afférom vele, az MTI híre alapján kitettem, hogy az országgyűlés rendkívüli ülésére nem mentek el a fideszes képviselők. Szekeres persze levette, aztán számon kérte a főnökeimen. - És a lapvezetés ezt elfogadja? - A Kaposvár Most elvileg magáncég, de a városházi és a kormányhirdetések miatt nagyban függ a hatalomtól. Komoly pénzek érkeznek, minden kampány megjelent a lapban a Stop Soros!-tól a családok évén át a különböző nemzeti konzultációkig. Vannak döntések, amik a főnökség feje fölött születnek meg, ilyen volt az adminjogosultságom elvétele is, a főnököm csak ma reggel tudta meg, mi történt. A cégnek van egy rádiója is, de ott is beleszólnak a műsorba, az ominózus rendőrségi hírt először bemondták, de aztán Szekeres szólt, hogy vegyék ki a hírblokkból - Hogy lehet így dolgozni?
- Sokat nyel az ember.

Én még szerencsés helyzetben vagyok, csak magamért felelek, de a többiek a családjuk egzisztenciáját veszélyeztetnék, a szembemennének a felsőbb akarattal. De így is nehezen élik meg, hiszen látják, nagyon nem jó, ami megy a lapnál, s ahol lehet, próbálnak ellensúlyozni. De alig van mozgástér. És persze akadnak kötelező feladatok, nekem is el kellett mennem Szita Károly polgármesterrel a határra, ahol átadott egy zászlót. - A Kaposvár Mosttól el kellett jönnie: van esély, hogy helyben el tud helyezkedni? - Erősen kétlem, a helyi médiumoknál nagyjából mindenütt ilyen a helyzet. Nincs különbség, függetlenül attól, az önkormányzathoz vagy a Mediaworkshöz, illetve most már a nagy alapítványhoz tartoznak. Mondjuk a keddi tüntetésről legalább mind beszámolt, egyedül a Most nem. Ezért is szerettem volna írni róla valamit, abszolút csak szakmai okok miatt: egyszerűen nem teheti meg a város legolvasottabb portálja, hogy nem számol be valamiről, ami negyven méterre történik a szerkesztőségtől. Ám úgy látszik mégis, ami szerintem a sajtószabadság és egy újság autonómiájának az aljas semmibevétele. Ezért is döntöttem el, megszólalok, az embereknek tudniuk kell, mi zajlik a színfalak mögött. 
Az ügyben megkerestük Szita Károly polgármestert és sajtósát, Szekeres Alánt, de egyelőre nem értük el őket.

A felelős szerkesztő függesztette fel a hozzáférést

444.hu megkereste M. Schenk Tündét, a Kaposvár Most főszerkesztőjét. Az újság írásban feltett kérdéseire küldött válaszában „határozottan visszautasította”, hogy megtiltotta volna Bogdánnak: részt vegyen a demonstráción. „Sőt, éppen ellenkezőleg, az egyébként Facebook-ügyeletben lévő Bogdán Erik helyettesítését megoldottuk, hogy részt tudjon venni a számára fontos eseményen” - írta. M. Schenk szerint Bogdán „az elmúlt napokban - nyilván a budapesti események hatására - szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat tett több alkalommal is”, ezért „fel sem merült bennünk, hogy kollégánkat küldjük erre az eseményre”. M. Schenk állítása szerint Bogdán hozzáférését nem a városvezetés, hanem a kaposvarmost.hu felelős szerkesztője, S. Kovács Zoltán „függesztette fel”, miután a kedd esti tüntetés végén „rágalmazó tartalmú matricát” ragasztottak szerkesztőségük bejáratára. „Hangsúlyozom, Bogdán Erik mind a tárhelyünkhöz, mind a Facebook-oldalunkhoz változatlanul hozzáfért" - írta. Azt megerősítette, hogy Bogdán szerda reggel szóban és írásban is benyújtotta felmondását, amit ő el is fogadott.

Szerző
Frissítve: 2018.12.19. 17:25

Frontokkal, sok esővel és 11 fokkal érkezik meg a karácsony

Publikálás dátuma
2018.12.19. 16:47

Fotó: Shutterstock
A jelenlegi hóréteg fokozatosan olvadni fog, kedden már hajnalban is plusz 1-6 fokot mérhetünk.
A karácsonyi napokban több front is eléri a térséget. A csapadék zöme eső formájában hullhat, inkább csak az időszak második felében, és csak helyenként fordulhat elő hózápor. Az enyhülés miatt a jelenlegi hóréteg fokozatosan olvadni fog – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI megkeresésére. Kifejtették, hogy a karácsony előtti napokban erőteljes enyhülés zajlik le a Kárpát-medencében, amely a magasban gyorsabban, a talaj közelében csak lassabban érezteti a hatását. Ezt leginkább a Dunántúlon élők érezhetik majd, ott a hétvégén helyenként akár plusz 10 Celsius-fok is lehet, míg északkelet felé haladva lassabban és csak kisebb mértékben enyhül az idő. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a hétvégén érkező csapadék eső lesz. Hétfőn, szenteste napján várhatóan melegfront éri el a térséget, amely több helyen okozhat csapadékot. A magasban és a talaj közelében is enyhe lesz az idő, így – „elég nagy valószínűség mellett” – a lehulló csapadék eső formájában érkezik – írták. A hajnali mínusz 1 és plusz 5 fok közötti értékekről délutánra plusz 5-11 fokig melegszik fel a levegő. Karácsony első napján, kedden már egy hidegfront éri el térséget, ennek hatására több helyen fordulhat elő csapadék. A front előtt még viszonylag enyhe marad az idő, hajnalban plusz 1-6, délután plusz 2-7 fok valószínű. Késő délutánig a hőmérsékletek fagypont felett maradnak, az addig lehulló csapadék tehát esőnek ígérkezik. Estétől egyre nagyobb területen 0 fok alá csökkenhet majd a hőmérséklet, ezzel párhuzamosan viszont kevesebb helyen számíthatunk csapadékra, inkább csak helyenként fordulhat elő hózápor. Karácsony második napján, szerdán hajnalra többnyire fagypont alá hűl le a levegő, napközben is csak mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. Az összefüggő felhőzet felszakadozik, a változóan felhős idő mellett több-kevesebb napsütés várható, és csak helyenként fordulhat elő hózápor – írta a meteorológiai szolgálat.
Szerző