Tiltakozók várják Bécsben Orbán Viktort - kilenc országban tüntetnek a kormány ellen

Publikálás dátuma
2018.12.18. 09:38

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A hazai demonstrációkat sikeresen elkerülte, bécsi látogatásán azonban egy bejelentett tüntetés fogadja a magyar miniszterelnököt. Tüntetnek itthon a Kossuth téren, de tiltakozások várhatóak Helsinkiben, Dublinban, Hágában is a NER és a rabszolgatörvény ellen.
Miközben itthon napok óta tömegek tüntetnek Orbán Viktor és rendszere ellen, a miniszterelnök Bécsbe látogatott, hogy részt vegyen a kétnapos EU-Afrika Fórumon. Az eseményen – ahol az MTI szerint 25 afrikai és 13 európai állam vezetői vesznek részt – a felek a gazdasági együttműködés lehetőségeiről és a klímaváltozásról tárgyalnak majd. 
Orbán Viktor viszont már a találkozó előtt a migrációval hangolt: mint mondta „a mi álláspontunk az, hogy a segítséget kell Afrikába vinni, és nem pedig a bajt behozni ide, Európába, és különösen nem Magyarországra."  
Orbán számára kellemetlen lehet, hogy Bécsben bejelentett tüntetéssel várják: a Kreatív Ellenállás Bécs ( Kreativer Widerstand Wien) szerdán O1GWien alcímmel tiltakozik a magyar kormány politikája ellen, rendezvényüket pedig 20 méterre tartják a bécsi magyar követségtől. 
Így talán láthat valamit a tiltakozóakcióból a célszemély is, aki vasárnap sikeresen kerülte el, hogy összefusson kritikusaival. Veszprémben tüntetők várták Orbán Viktort, mivel úgy lehetett tudni, hogy részt vesz a Márfi Gyula érsek 75. születésnapja alkalmából rendezett szentmisén – a rendezvényre azonban végül csak Kövér László és Harrach Péter látogatott el.

Európa-szerte tüntetések készülnek

 Közben itthon és külföldön is folytatódik a már 6. napja tartó kormányellenes tüntetéssorozat: a Mérce részletes összefoglalója szerint a fővárosi Kossuth térre Minden nap tüntetünk! címmel hirdettek meg délutánra újabb demonstrációt. Tiltakozó akció lesz itthon szerdán Nyíregyházán a Momentum szervezésében, Vácra pedig egy magánszemély jelentette be a fővárosi demonstrálók melletti szimpátiatüntetést. Nem csak Magyarországon tiltakoznak az túlórakeret önkényes növelése és a kormányzati intézkedések miatt. Mint a portál felsorolja:    Dublinban, Helsinkiben, Brüsszelben,  Hágában és Amszterdamban Lipcsében, Hannoverben, Brémában és Stutgartban Varsóban Párizsban demonstrálnak kedden vagy szerdán a kormánykritikus, külföldön élő magyarok és a helyi állampolgárok.  
Így, a már említett Bécset és a hazai tüntéseket hozzászámolva, összesen kilenc országban tüntetnek Orbán Viktor rendszere ellen.

Szerző
Frissítve: 2018.12.18. 12:29

Minisztert is küldhet a Fidesz az Európai Parlamentbe

Publikálás dátuma
2018.12.18. 09:24
Fotó: Népszava, Tóth Gergő
Csütörtökön dönt a kormánypárt országos választmánya az európai parlamenti (EP) listáról.
"Néhány változás mindenképpen lesz a jelenlegi EP-delegációhoz képest, de összességében a stabilitásra törekszik a kormánypárt vezetése" - írja a kormánypárti Magyar Idők. A cikk szerint az új nevek között szerepelhet Trócsányi László igazságügyi miniszter, valamit Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója, akinek ismert terep az uniós törvényhozás, hiszen a magyar néppárti képviselőcsoport titkáraként már dolgozott az Európai Parlamentben. Az újság úgy tudja, Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt vezetője is a tervezett lista elején van, de ő valószínűleg a lelkészi hivatás folytatása mellett dönt.
Szerző

Pályahiba miatt állnak a 4-6-os villamosok

Publikálás dátuma
2018.12.18. 09:04
Illusztráció
Fotó: Népszava
Már több mint egy órája pótlóbuszok járnak az Oktogon és Széll Kálmán tér között.
Közelebbről nem részletezett pályahiba bénítja a 4-6-os villamosjáratok mozgását: a BKK először egy órája jelentette Facebook-oldalán a meghibásodást, mint írják, a villamosforgalmat ideiglenesen buszok helyettesítik. 
A közlekedési társaság hideget-meleget kap a hozzászólóktól, valaki azt kifogásolja, hogy a Futár nem jelezte a kimaradást, más arra panaszkodott, hogy csak nyolc perc után futott be az első pótlóbusz.
Szerző