Előfizetés

Lőttek a Talmudra

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2013.10.16. 07:48
Babiloni talmud 1842-ből, amiből csak még egy van a világon, Ledniczky Lívia kezében FOTÓ: K2 PRESS
Kétszázezer kötetet, százötvenezer folyóiratot és periodikát is tartalmaz az országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem könyvtára. A felbecsülhetetlen értékű állomány egy része helyhiány miatt tároló termekben, ládákban áll. Hozzákezdtek a feldolgozásukhoz, katalogizálásukhoz. Ha végeznek a munkával, a könyvtár alkalmassá válik majd egy magyarországi, zsidó vonatkozású, teljes és egységes adatbázis létrehozására. További képeket itt talál!

Bölcsészkörökben bizonyos ideje már hallani lehetett arról, hogy van Magyarországon egy olyan könyvtár, ami nagyon értékes, de pontosan nem tud senki semmi biztosat róla. Azt is hallani lehetett, hogy az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem Könyvtáráról van szó. Körülbelül 200 ezer kötet, 150 ezer folyóirat és periodika van az állományban.

Helyhiány miatt tároló termekben, ládákban áll a kötetek, folyóiratok egy része. Az egész állomány különböző okokból még nem is került teljes feldolgozásra. A hozzáférhető és feldolgozott anyagból szolgálják ki a könyvtárosok a tanárokat, diákokat,kutatókat.

Az 1877-ben alapított könyvtár magja az akkor megvásárolt Lelio della Torre padovai rabbi és professzor könyvhagyatéka volt. A későbbiekben újabb hagyatékokkal gyarapodott, számottevő beszerzések is történtek és a könyvtár fontos hebraika-judaika gyűjteménnyé vált. A második világháborúban a könyvtár nagy károkat szenvedett, majd sokáig vegetált csak.

A Jachad (Együtt) Magyarország Közhasznú Egyesület az Egyetem könyvtári állományának feldolgozása közben sok értéket találtak. Ráleltek például egy 1842-ből származó, német nyelvű Talmudra, amiből csak még egy példányról tudnak a világban, amit a Washingtoni Kongresszusi Könyvtár őriz. De egy olyan Talmud-kötetet is találtak, amelyikre valószínűleg célba lőttek, hiszen golyónyomok éktelenítik.

Nagy János Ádám, az állomány feldolgozását végzők vezetője szerint hagyományos katalogizálási módszerrel 3 év alatt, 20 ember dolgozhatná fel ezt a hatalmas állományt. Modern informatikai módszerekkel húszan egy év alatt is meg tudják csinálni.

A feldolgozás első üteme körülbelül 100 millió forintba kerül. Ekkora összegből fel lehet mérni, hogy mi is található a könyvtárban. 150 millió pedig szükséges ahhoz, hogy amikor már biztosan látható, mi milyen állapotban van, mire kell különös gondot fordítani, akkor elvégezzék a restaurációs munkákat.

Fél éve, hatan-heten végzik a feltárást. Készen vannak 150 ezer folyóirat, aprónyomtatvány felmérésével. Pályáznak többfelé. Remélik a Miniszterelnökség támogatását.

A feldolgozott könyvtári állomány alkalmassá válik majd egy magyarországi zsidó vonatkozású, teljes és egységes adatbázis létrehozására, együttműködve több kutatóhellyel, csoporttal és minden olyan könyvtárral, gyűjteménnyel, melynek hebraika-judaika anyaga van.

Ungvári Tamás író, műfordító, egyetemi tanár

Publikálás dátuma
2013.10.16. 07:30

Teljesen maga alá gyűri-e a kultúrát is a Fidesz?

A kultúrára, nem egyszer barbár eszközökkel, minden hatalom rátör, holott ez nem a legkisebb ellenállás frontja. Azt még a főpolgármester is felfogta, hogy a Vígszínház odaajándékozása a klientúrának az ő, vagy párttársainak bizonyos bukásához vezet Budapesten. A Nemzeti Színházért, a művészeti akadémiák megosztásáért is súlyos politikai árat fizet a hatalom. A művészeti autonómia megsértése nincs következmények nélkül.

Primanima másodszor: több mint száz film négy nap alatt

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2013.10.15. 18:56
Vácz Péter: Nyuszi és őz
A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivált idén második alkalommal rendezik meg Budaörsön, a Jókai Mór Művelődési Központban (JMMK) október 23. és 26. között. A szervezők több mint 600 nevezett alkotásból választották ki azt ki a több mint 100 friss és príma animált rövidfilmet, amelyek idén a fesztivál díjaiért versenyeznek.   

A 125 tanulmány- és vizsgafilmet, diplomamunkát és debütáló elsőfilmet felvonultató programban számos, a világ legnagyobb fesztiváljain bemutatott mű szerepel. Van köztük Oscar-jelölt bábfilm (Timothy Reckhart:Fejjel lefelé / Head Over Heels), többszörös díjnyertes magyar animáció (Vácz Péter: Nyuszi és Őz), Annecyban idén legjobb elsőfilm díjával kitüntetett alkotás (Robber Vervaecke: Norman).

A nemzetközi zsűri a kategóriadíjak mellett kiosztja a legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díjat, amelyet tavaly Kopasz Milán, a MOME animációszakos hallgatója vehetett át. A közönség is díjazni fogja a kedvenc magyar kisfilmjét: a nézők körében legnépszerűbb hazai alkotás a Macskássy Gyula-díjjal lesz gazdagabb. (Ezt az elismerést tavaly Hermán Árpád MOMÉ-s diplomafilmje, a Sajnálom! kapta meg.) A 125 versenyfilmből 32 alkotás magyar, de számos francia, angol, amerikai, orosz és izraeli kisfilm is bemutatkozik az elsőfilmes fesztivál programjában.

A Primanimán idén először nemcsak rövidfilmeket láthat a közönség, hanem több egész estés animációs film is műsorra kerül, melyeket Magyarországon még nem, vagy csak elvétve láthatott a közönség. A tavalyi Sundance-on debütált az Egyszerűsített szépség, Az éjszaka meséi című mesefüzér, az ex-Jugoszlávia területén játszódó road-movie, a Titó frigóban rendhagyó dokumentumfilm, amely Ottavában a legjobb egészestésként szerepelt. Az október 23-i, délután 5 órai vetítést közönségtalálkozó követi a film alkotóival.

A fesztiválhoz csatlakozik Igor Lazin és a művészeti hallgatók munkáiból rendezett kiállítás, valamint több koncert.