Október 23. - A francia intézet egykori igazgatójára is emlékeznek

A Francia Intézet egykori igazgatójának, Guy Turbet-Delofnak az 1956-os forradalomban betöltött szerepét idézi fel a Budapesti Francia Intézet keddtől látható kiállítása. A francia diplomata emlékére a hagyatékából származó relikviákat adományoztak a Petőfi Irodalmi Múzeumnak.

Az egykori igazgató személyes anyagaiból válogattak az intézet Guy Turbet-Delof naplója nyomán című kiállítására - mondta Balla Borbála, az intézet sajtóreferense.

A november 8-ig látogatható tárlaton negyven korabeli röpiraton, kiáltványon, újságon, fotón, kéziraton és levelezésen keresztül mutatják be a francia diplomatát és a magyar forradalom eseményeit az érdeklődőknek.
Guy Turbet-Delof 1947 és 1958 között vezette a Budapesti Francia Intézetet, 1951-től hét éven át a francia nagykövetség kulturális attaséjaként is dolgozott. Ez idő alatt szemtanúja volt a Rákosi-rezsimnek, az 1956-os magyar forradalomnak, majd az azt követő időszaknak. Az 1956-os magyar forradalom. Egy szemtanú naplója című írása magyarul és franciául 1996-ban jelent meg - idézte fel a sajtóreferens.

A magyarul jól tudó diplomata fordította le franciára Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményét, amelyet 1954-ben publikáltak Franciaországban. Turbet-Delof lánya, Christine Métairie-François most egy huszár egyenruhás Jancsit és egy népviseletbe öltöztetett Juliskát adományozott a Petőfi Irodalmi Múzeumnak. A hagyatékából származó babákat a mesés elbeszélés fordításáért kapta a diplomata 1953-ban Budapesten.

Guy Turbet-Delof 1922-ben született Bordeaux-ban. A negyvenes évek elején Bordeaux-ban és Algírban bölcsészetet tanult, majd a második világháború idején a kényszermunka elől bujkálni kényszerült. A felszabadulás után, 1945-ben szerzett diplomát a lyoni École Normale Supérieurön. A diplomata 2008-ban Bordeaux-ban hunyt el.

Szerző

Fennakadás - Nem jár a nagykörúti villamos és néhány troli

Műszaki okok miatt a 4-es és a 6-os villamos teljes vonalán pótlóbuszok közlekednek - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere kedd délben az MTI-t.

Ugyancsak műszaki okok miatt nem járnak a 70-es és a 78-as trolik a Kossuth Lajos téri végállomás és a Lövölde tér között. A trolibuszokat is buszokkal pótolják.  

Az MTI információi szerint áramellátási gondok miatt kell pótolni a járatokat.

Szerző

A tudás a szegénység elkerülésének alapja

Mindenki számára biztosítani kell a tudás megszerzésének lehetőségét, mert a tudás a szegénység elkerülésének alapja – mondta Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt követően, hogy az MSZP politikusai az oktatáspolitikáról, azon belül elsősorban szakképzési és felnőttképzési ügyekről egyeztettek ágazati szakszervezetek vezetőivel.

Az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának elnöke úgy fogalmazott: látható, hogy a külföldi tőke elkerüli Magyarországot, ami – véleménye szerint - részben annak következménye, hogy nem áll rendelkezésre a megfelelő tudással rendelkező munkaerő. Azt mondta, rengeteg pozitív változtatásra van szükség a szak- és a felnőttképzésben.

A duális képzés mellett érvelő Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a szakképzésbe a munkáltatókat és a szakszervezeteket is be kell vonni, mert így a kereslet-kínálat igénye alapján alakíthatják ki a rendszert.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke azt mondta, hogy a szakképzés alapja a jól megszervezett és magas szintű tudást adó közoktatás. Fel kell mérni, hogy az ország mely térségeiben milyen szakmákra van szükség – közölte.

Sós Tamás országgyűlési képviselő zárásként arról beszélt, hogy az Orbán-kormány szak- és felnőttképzéssel kapcsolatos politikáját a visszalépés jellemzi, kaotikus állapotok alakultak ki, a rendszer áttekinthetetlenné vált. Hangsúlyozta, hogy a cégeknek ma csupán két százaléka vesz részt a szakképzésben.

Közölte, hogy az MSZP kormányra kerülve 18 évre emelné a tankötelezettség korhatárát, és intézkedéseikkel megteremtenék az élethosszig tartó tanulás alapjait.

Szerző