Nincs ünnep

A véglegesen kettészakadt országban az ünnepek is áldozatául estek a szembenállásnak. S bár a tegnapi szónokok kötelességüknek érezték, hogy fejet hajtsanak 56 hősei előtt, már a jövőre gondoltak. A közeljövőre természetesen, a tavaszi választásra, ahol el kell dőlnie, marad-e Orbánország, vagy visszatérhet a Magyar Köztársaság. A beszédekben a válaszok világosak voltak. A tömeg reakciói is. De mindebben egyelőre - mindkét oldalon - csak a remény fogalmazódott meg.
A Hősök terén, a hivatalos állami ünnepségen, ahová megérkeztek a magukat Békemenetnek nevező Orbán-hívők, valóban rengetegen voltak. A Műegyetem előtt, a demokratikus ellenzék demonstrációján is sokan - de nem elegen. A különbség szembetűnő. A kétharmad propaganda-gépezete a következő napokban nyilván ki is használja ezt. Ámíthatják magukat. A kormányváltókat ugyanis meggyőződésük és lelkiismeretük vitte a megemlékezésre, a kormánypártiakat viszont a kitűnő szervezés. A közmédiumok hetek óta sugározták a felhívásukat, s a hívők utaztatását is remekül megoldották. Pénz nyilván nem számított.

A szónokok mögötti díszletekből pedig megállapíthatta mindenki, mennyit változott a világ. A Műegyetemnél egy óriási kokárda előtt beszéltek a kormányváltók. Jó egy évtizede a kokárdát éppen a Fidesz járatta le, amikor az akkori kormány elleni tiltakozás eszközének használta. Arra is emlékezhetünk, hogy Orbán Viktor mögött korábban hol illusztris személyiségek, hol pedig fizetett fiatalok voltak láthatók a beszédei idején. Tegnap viszont délceg katonák álltak a háttérben (a történelmi zászlókkal). Felmerült a kérdés: van-e ennek valami jelentősége? Pillanatnyilag nem tudjuk, talán nem is szeretnénk választ kapni rá.
Az viszont senkit sem lepett meg, hogy a beszédek jelentős része a másik fél - finoman szólva - bírálatából állt. A demokratikus ellenzék vezetői láthatóan elszántak. Úgy érzik, meg tudják szabadítani az embereket attól a rezsimtől, amely a túlnyomó többségnek romló életet, kiszolgáltatottságot és reménytelenséget hozott. Egymás bírálata azonban nem segítheti a célok elérését. Különösen úgy, hogy a résztvevők előzetesen meg is állapodtak, tartózkodnak a szocialisták és az Együtt-PM szövetségének minősítésétől. Néhány szónok ezt az egyezséget nem tartotta be, ami hosszú távon is megkérdőjelezheti a velük való szorosabb együttműködés lehetőségét. Ugyanakkor a kedden megkötött választási megállapodása aláírói még tanúságot tehetnek nyitottságukról. A tegnapi demonstráción ugyanis érzékelhették, hogy sokan szélesebb összefogást szorgalmaznak és a voksolásig hátralévő viszonylag rövid idő alatt ennek lehetőségeit is fel kell mérniük. Az is tény persze, hogy jelenleg az MSZP az ellenzék legnagyobb és legerősebb pártja, tehát ellenében semmit sem lehet tenni.

Ám a kormányváltóknak nem csupán ezzel a problémával kell megküzdeniük a következő időszakban. A folyamatos ellenoldali offenzíva miatt is óriási a felelősségük. Azzal a kétharmaddal - és személyesen Orbán Vik torral - kell felvenniük a harcot, amely - és aki - mindent megtesz, hogy lehetetlenné tegye ellenfeleit. A kedves vezető beszédében megemlítette, leleplezik az összes hazugságot. Kezdhetné mindjárt magával, de persze nem fogja. Ám az ellenzéknek tudnia kell, egy olyan emberrel áll szembe, aki skrupulusok nélkül meghamisítja a közelmúltat. A miniszterelnök szerint "ma ismét közénk lövetnének" azok, akik 2006-ban "puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán". S bár ő is tudja, hogy ez így nem igaz, de a hívőket lehet vele mozgósítani. Mint ahogy azzal is, hogy a jövő évi választáson "befejezhetjük azt, amit 56-ban elkezdtünk". Leszámítva, hogy akkor ő még nem is élt, a történelmet sem kellene ilyen átlátszó módon meghamisítania. De mit lehet várni egy olyan embertől, aki egy uniós képviselőből is szóviccet csinál (a kommunisták utódai a pufajkát öltényre cserélték, a tovarisokat pedig Tavaresre). Mindez nyilván hat a félrevezetett emberekre. Éppen ezért jelent óriási veszélyt, amire a demokratikus ellenzéknek értelemszerűen reagálnia kell. Meg kell találni a módszereket, hogy ne csak leleplezze a hazugságokat (amire Orbán is felszólította), hanem ezzel szemben megfelelő muníciót adjon azoknak a tömegeknek, amelyek bíznak bennük és valódi változásokat szeretnének.
Mindkét nagygyűlésen kiemelten foglalkoztak a szabad választásokkal. Orbán azt mondta, nincs középút: "vagy felszabadítjuk magunkat, vagy nem leszünk szabadok". Hasonlóan fogalmaztak a Műegyetem előtt beszélők is, de ők persze egészen másképp értették ezt. Számukra ugyanis Orbán leváltása a cél, aminek - szavaik szerint - mindent, még a személyes ambícióikat is alárendelik. Csakhogy tisztában vannak azzal is, hogy egy olyan országban kell ezt megtenniük, amelyet a kedves vezető már saját képére formált és amelyet lényegében teljes egészében birtokába vett. A választási rendszert is úgy alakította át, hogy a Fidesznek kedvezzen. Még sincs más lehetőség, ilyen körülmények között is meg kell próbálni győzni.
A nemzeti ünnepek közül várhatóan még a következő március 15-ike is áldozatául esik a választási harcnak, amelynek akkor lesz a finise. Addigra azonban a mainál sokkal jobban láthatóvá válik, valóra válthatja-e a demokratikus ellenzék tegnapi ígéretét. Vagyis az Orbán-rendszer leváltását. Az elszántságuk már megvan hozzá. Erőt is tudnak mutatni. De még sok kell ahhoz, hogy igazából tudjanak ünnepelni.

2013.10.24 08:10

Hatmillió eurónyi készpénzt tartott bőröndökben a szudáni elnök

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:38
Omar al-Besír (képünkön) biztosra ment, több millió eurós vésztartalékot halmozott fel
Fotó: AFP/ ASHRAF SHAZLY
A katonai hírszerzés legalábbis ekkora összeget foglalt le Omar el-Besír lakásán.
Összesen nagyjából 6 millió eurónyi készpénzt talált a katonai hírszerzés Szudán volt elnökének lakásán – írja a 24.hu, a Sky News értesülését idézve. Omar el-Besírt áprilisban tartóztatták le és pénzmosás gyanújával nyomoznak ellene; a rengeteg készpénzt tömött bőröndökben tartotta a megbuktatott vezető. Az elnök eltávolítását több hónapig tartó tiltakozáshullám előzte meg. A 30 évig az ország élén álló el-Besír ellen az Hágai Nemzetközi Bíróság is körözést adott ki, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel, gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzásokkal vádolják a Darfúrban 15 éve tartó népirtás miatt, melynek egyes becslések szerint 300-400 ezer áldozata is lehetett.
A megbuktatott államfő letartóztatása után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, ennek végén választásokat tartanak majd.
Témák
Szudán
Frissítve: 2019.04.20 20:10

A német belügyminiszter szerint Orbán túlzásba esett, de nincs vele nagy baj

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:51
Horst Seehofer
Fotó: AFP/ ODD ANDERSEN
Az EU-ellenes kampány kicsit talán sok volt, de hát ki nem hibázik néha - védte meg Orbán Viktort Horst Seehofer.
A német belügyminiszter szerint ugyan Orbán Viktor túlzásba vitte az EU-ellenes kampányát, ám ennek ellenére nem kérdőjelezhető meg a magyar miniszterelnök demokratasága. A Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozatában Horst Seehofer úgy vélekedett, Orbán keresztény meggyőződésből harcolt a kommunizmus ellen – írja a hvg.hu. A svájci lap tudósítója megkérdezte Seehofertől – a CSU egykori elnökétől, és volt bajor miniszterelnöktől – hogy Kelet-Európa védőügyvédjének tartja-e magát. 
A politikus erre elmondta: „Nem kérek bocsánatot azért, mert kapcsolatot tartok Orbánnal. Figyelemre méltó az életrajza, Orbán akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor mi a foteljeinkben ültünk, s mindezt keresztényi meggyőződésből tette. 
„Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktor demokrataságát. Túlzásba esett ugyan, amikor kampányt EU-ellenes kampányba kezdett, de ez velünk, német politikusokkal is megesett néha.”
„Csak mi úgy teszünk, mintha hibátlanul járnánk-kelnénk ebben a világban.” - mondta Orbánról, aki uniós támogatással kitömött kormányzattal harcol Brüsszel ellen. Seehofer egyébként nem titkoltan befogadásellenes álláspontot vall menekültügyben: az interjú során is hangsúlyozta, hogy a migrációs válság Európa Achillesz-inát jelenti, és hogy ő személy szerint arra büszke, ha több bevándorlót tudnak ténylegesen is kiutasítani Németországból, mint ahány kitutasítási eljárás eredménytelenül zárul.  A belügyminiszter - aki egyébként azt is szorgalmazza, hogy a radikális iszlamista kiskorúakat, tehát a 14 év alattiakat is figyelhessék meg a titkosszolgálatok - mégsem az iszlamizmustól, hanem a német szélsőjobb erősödésétől tart igazán.