Előfizetés

Terroristák végeztek a két újságíróval

Azok a "terrorista csoportok" lőtték le a két francia újságírót Maliban, amelyek ellen Franciaország harcot folytat - közölte vasárnap Laurent Fabius külügyminiszter.

A Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás két újságíróját szombaton "hidegvérrel meggyilkolták. Az egyiküket két, a másikukat három lövéssel" - tette hozzá a francia diplomácia vezetője az elnöki hivatalban Francois Hollande államfő által összehívott válságtanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján.

"A gyilkosok azok voltak, akik ellen harcolunk, olyan terrorista csoportok, amelyek nem kérnek a demokráciából és a választásokból" - hangsúlyozta Laurent Fabius.

Az 51 éves Ghislaine Dupont-t és az 58 éves Claude Verlont "egy kis kommandó rabolta el és hurcolta Kidalon kívülre. A holttesteket 12 kilométerre (a várostól) találták meg, néhány méterre a kulccsal bezárt gépkocsiktól, amelyen nem volt nyoma semmilyen lövésnek" - mondta a külügyminiszter. 

Fabius ezzel cáfolta azokat a kidali forrásokból érkező értesüléseket, miszerint a francia hadsereg Maliban állomásozó erői és az emberrablók között tűzharc alakult ki. 

A Bamakótól 1500 kilométerre északnyugatra fekvő Kidal város a tuareg kisebbség, illetve annak politikai és katonai szervezete, az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) fellegvára. A két francia újságíró abból az alkalomból érkezett a városba és készített riportokat, hogy két évvel ezelőtt hozták létre az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalmat. A szervezet elítélte az újságírók kivégzését, amelynek elkövetését senki nem vállalta magára.

Ghislaine Dupont tapasztalt újságírónő volt, több éve az RFI Afrika-szakértője. A júliusban és augusztusban tartott elnökválasztás idején már járt Kidal városban. Ezúttal kedden utazott Bamakóból Kidalba, hogy a rádió november 7-re és 8-ra tervezett műsorába készítsen anyagokat. A rádió vasárnap bejelentette: a tervezett adás elmarad. Marie-Christine Saragosse-t, a külföldre sugárzó francia televíziókat tömörítő Francia Média Monde elnökét - amelyhez az RFI is tartozik, - vasárnap fogadta a köztársasági elnök. Saragosse bejelentette: a rádió teljes vezetősége vasárnap személyesen utazik el Maliba a holttestekért. Fabius pedig vasárnap délben ellátogatott a szerkesztőségbe, hogy személyesen fejezze megrendülését a meggyilkolt újságírók kollegáinak. 

Helyszíni beszámolók szerint az RFI munkatársai szombat délben az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom egyik helyi vezetőjével készítettek a francia riportot, s mikor távoztak, több fegyveres betuszkolta őket egy terepjáróba. A francia hadsereg két járőröző helikopter küldött azonnal a térségbe, amelynek legénysége találta meg a két újságíró holttestét. Arról azonban ellentmondásos hírek láttak napvilágot, hogy a francia katonák indítottak-e támadást az emberrablók ellen. Több forrás is azt állította, hogy a francia helikopterek üldözték a terepjárót. A francia hadsereg ezt határozottan cáfolta: a helikopterek az újságírók kivégzése után érkeztek a helyszínre. Kidali források azt is állították, hogy gépkocsikat is küldött a francia hadsereg a terepjáró után. A francia vezérkar ezt megerősítette, de hozzátette: nem tudták utolérni az emberrablókat, azok még csak "látótávolságba" sem kerültek.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a Kidal és térségének biztosítását megerősíti a francia hadsereg, de részleteket nem árult el.

A 2012. márciusi katonai puccsot követően a nyugat-afrikai ország északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el, majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríját vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország januári katonai intervenciója vetett véget. Az ország északi részén található Kidalt és környékét a bamakói vezetésnek azonban továbbra sem sikerült ellenőrzése alá vonnia. A kidali repülőtéren jelenleg mintegy kétszáz francia katona állomásozik, a területet egymással rivalizáló tuareg csoportok felügyelik.

Botrány - Izrael után is kémkedett Amerika

Izraeli szövetségese után is kémkedett Amerika – állította a kormányhoz közeli Iszráel Hajom (Izrael Ma) című újság honlapján vasárnap.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) "elsődleges fontosságú izraeli katonai célpontok" után nyomozott, elsősorban korszerű rakétarendszerek és helyi fejlesztésű drónok információit próbálta megszerezni a The New York Times című amerikai lapra hivatkozó cikk szerint.

Az Amerika Izrael elleni kémkedésének részleteit leíró dokumentumokat Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja szivárogtatta ki a sajtónak. Ezek szerint az NSA főleg a Rafael fegyvergyártó cég tervezte és készítette drónokról, valamint az Izraelben "fekete veréb" (black sparow) néven emlegetett rakétarendszerről próbált adatokat szerezni. 

A Jediót Ahronót című izraeli lap Ynet nevű hírportálja szerint Izrael a kémkedésnek nemcsak tárgya, hanem részese is, ugyanis együttműködési megállapodása révén a 8200-as nevű katonai egység kapott az NSA lehallgatásainak anyagából, amiért cserébe saját maga által gyűjtött adatokkal fizetett.

Szeptemberben a The Guardian című angol nyelvű lap már nyilvánosságra hozta, hogy az NSA megosztotta hírszerzési "nyersanyagát" Izraellel, mégpedig úgy, hogy abból előzőleg nem távolította el az amerikai állampolgárokra vonatkozó információkat.

Netanjahu tovább védekezik

Benjámin Netanjahu miniszterelnök támogatja egy újabb izraeli határkerítés építését a vitatott Jordán-völgyben, miközben a palesztin-izraeli tárgyalások részben éppen azért jutottak zsákutcába, mert nem sikerült megállapodniuk ennek a területnek a sorsáról.

Amint elkészül a biztonsági kerítés Izrael déli részén, Eilatnál, azonnal hozzálátnak a Ciszjordánia keleti határát jelző jordán-völgyi építkezéshez. A hivatalos indok a Maariv című újság vasárnapi számában megjelent cikk szerint az, hogy megakadályozzák a Szíriából Jordániába menekülők belépését Izraelbe, illetve, hogy terroristák se jussanak be Ciszjordániába.

Az új védelmi vonalat a lap szerint azonban nem csak azért hirdették meg, hogy a Jordániába menekült mintegy hétszázezer szíriait távol tartsa a zsidó államtól. A kerítéssel az izraeli kormány a palesztinoknak is üzen. Rámalláh ugyanis nem akar izraeli jelenlétet leendő, Jordániával közös határvidékükön, s tiltakozik a tárgyalásokon közölt ezen izraeli szándék miatt. 

Az izraeli kormány különböző hivatalai már meg is tették az újabb építkezés tervezésének első lépéseit. 

Netanjahu ezzel egy időben elrendelte, hogy gyorsítsák fel a Golán-fennsíkon a védelmikerítés-rendszer építését. Ennek a rendszernek a kiépítése már a végéhez közeledik, a miniszterelnök azt szeretné, ha mielőbb befejeznék.