Saját társait is felfalta a brutális kannibál

Publikálás dátuma
2013.11.04. 17:39
thinkstock
A kréta földtani korszak tengereinek félelmetes külsejű csúcsragadozója három másik moszaszauruszfajhoz tartozó hüllőből falatozhatott - számolt be a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál az Amerikai Földtani Társaság éves gyűlésén elhangzott bejelentésről. A moszaszauruszok mintegy 98 millió évvel ezelőtt a tengeri tápláléklánc csúcsát jelentették a kréta korszak végén, körülbelül 66 millió évvel ezelőtt történt kihalásukig. Akárcsak a mai cetek ősei, a moszaszauszok felmenői is a szárazföldön éltek, és hasonlítottak a mai varánuszokhoz - magyarázta Michael Polcyn, a texasi Déli Metodista Egyetem őslénytankutatója.

Amikor a feltárt ragadozó élt, a moszaszauruszok már hozzávetőleg tízmillió éve tengerlakók voltak, és teljesen alkalmazkodtak a vízi világhoz: farkuk lefelé fordult, hátukon taraj és farkuszony nőtt, és kilenc méternél is nagyobb, halszerű hüllőtestükkel az óceán olyan félelmetes ragadozói lehettek, mint ma a kardszárnyú delfinek - tette hozzá Polcyn.

A hüllő megkövesedett csontjait Dél-Angola atlanti partjainak homokkőszikláiba ágyazva fedezték fel. A kréta korszakban a területet a kontinens közelében tengervíz borította. Itt, Bentiaba város körzetében, egy terméketlen vidékén bukkantak rá 2006-ban a nagyon éhes moszaszaurusz (Prognathodon kianda) fosszíliáira, melyeket 2010-ig nem tudtak kiásni. 
    

Ekkor fedezték fel, hogy a lelet a hüllő utolsó vacsorájáról is tanúskodik. Az elfogyasztott másik három moszaszauruszt a ragadozó gyomra egyértelműen megemésztette, fogaikról a gyomorsav lemarta a zománcot. Az egyik áldozat kicsi volt, azt egészben felfalta, a másik kettő azonban nem teljes példány, erről főként a koponyák és a csigolyák árulkodnak, amelyek nem a "legtáplálóbb és legízletesebb" falatok a kutató szerint. Ez a bizonyíték arra utal, hogy a tengeráramlatok sodorta moszaszaurusz-tetemekből is falatozhatott az óriási hüllő.

    (http://www.livescience.com/40853-mosasaur-cannibalism-scavenging.html)

Szerző
Témák
dinoszaurusz

Ujhelyi visszaszólt Kövérnek - Itt az eredeti levél!

Publikálás dátuma
2013.11.04. 16:59

Az Országgyűlés Sajtóirodája azt állította legutóbbi közleményében, hogy Ujhelyi István kérésére változtatták meg a november 4-i plenáris ülésnap beosztását és osztották másra az interpellációk utáni ülésszakasz levezetését. Az Országgyűlés Sajtóirodája és Kövér László házelnök munkatársai vagy tudatosan hazudnak és hamisítanak, vagy súlyosan tévednek - írja közleményében Ujhelyi István.

Tény, hogy még október 22-én tájékoztattuk a Hivatalt arról, hogy november 5. és 13. között hivatalos úton Washingtonban és Pekingben tartózkodom, ahol többek között a Kínai Népköztársaság külügyminiszterével közösen nyitok meg egy globális gazdasági fórumot. Ez a kötelezettség több ülésnapot is érint. Azt azonban egyértelműen jeleztem, hogy mindössze a november 5., 6. és a november 11-13. ülésnapokat érinti a távolmaradásom. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az Országgyűlés Sajtóirodája és Kövér László titkársága valótlant állít, minthogy ezt a közleményt is parlamenti dolgozószobámban fogalmaztam meg; pont egy időben azzal, amikor az eredeti tervek szerint ülést kellene, hogy vezessek.

Akkori hivatalos jelzésemet az Országgyűlés illetékesei nyugtázták és visszaigazolták. Kövér László munkatársai csak október 31-én, közölték velem telefonon, hogy a hétfői ülésnapon – elnöki döntés értelmében – más vezeti a plenáris azon részét, ahol többek között Orbán Viktor miniszterelnök is válaszol az ellenzék kérdéseire. Erről írásbeli tájékoztatást kértem, amit azóta sem kaptam meg.

Sajnálatos, hogy a magyar Országgyűlés és annak fideszes vezetése ilyen kicsinyes eszközökhöz nyúlt annak érdekében, hogy ne egy szocialista levezető elnöke legyen a mai plenáris ülésnek. Az is elszomorító, hogy ennek igazolására súlyos valótlanságot állítottak a nyilvánosság előtt. Bízom abban, hogy gondatlan tévedésről és nem tudatos hamisításról van ez esetben szó.

Kövér Lászlótól és az Országgyűlés illetékeseitől nem várok bocsánatkérést. Kezdek hozzászokni a Nemzeti Együttműködés ”Demokratikus” Rendszeréhez. 

Szerző

Indul a kaszinómutyi - "Látszólag minden szabályos, hiszen törvény is van róla"

Az Orbán-kormány tavaly ősszel nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva egyik napról a másikra megszüntette a nyerőgéppiacot Magyarországon. Most újranyitják. Maguknak. A kaszinókoncessziók újraosztása kísértetiesen hasonlít a trafikmutyi történetére: előbb mondvacsinált indokkal felszámolnak egy sokmilliárdos piacot, majd a kiválasztott rokonoknak, megbízható haveroknak újraosztják azt. Látszólag minden szabályos, hiszen törvény is van róla. A lenyúlás azonban attól, hogy törvényesítik, még az marad, ami: lenyúlás - írja közleményében Tóth Csaba.

Az állítólagos nemzetbiztonsági kockázat miatt még senki nem indított sem nyomozást, sem tényfeltáró vizsgálatot. Így ma csak azt tudjuk biztosan: a nyerőgéppiac bedarálása éppúgy több tízezer család megélhetését tette tönkre, mint a trafikmutyi. Az ő megélhetésükkel együtt megszűnt a több tízmilliárdos játékadó-bevétel is.

A parlament tavaly ősszel meghozott döntésének három nagy kaszinó lett a nyertese. Idén nyáron még az volt az elképzelés, hogy pályáztatás után további tíz vidéki kaszinó tíz évre szóló működését engedélyeznék. Mára azonban világossá vált, hogy a kormány nem koncessziós pályázat kiírására készül, hanem az általa megbízható minősített szerencsejáték-szervezőkkel akar szerződni.

Aki megbízhatónak minősül, az pályázat nélkül is megkaphatja a jogot a kaszinónyitásra. A kaszinótörvény módosításával a kormány ugyanis lehetővé teszi saját magának, hogy egy szerencsejáték-szervező ajánlatát követően saját hatáskörben két hónapon belül szerződhessen vele akár öt kaszinó nyitására is. A törvényjavaslat azt is biztosítja a szerencsés nyerteseknek, hogy a koncessziós díjat levonhatják a játékadóból, így ők igen jól, az állam viszont igen rosszul jár majd.

A kapkodva benyújtott egyéni képviselői indítvány arra utal, hogy még idén kiírhatják a kaszinókoncessziókat, és az addigra megbízhatónak minősülő szerencsejáték-szervezők készülődhetnek, hogy részesei legyenek a nagy kaszinómutyinak.

Az MSZP az újabb fideszes mutyit sem fogja megszavazni a parlamentben, és 2014-ben kormányra kerülve igazságot fog szolgáltatni mindazoknak, akiket Orbán Viktor és a Fidesz átvert, kisemmizett és megalázott.

Az MSZP meg fogja erősíteni a kis- és középvállalkozásokat, mert csak folyamatos fejlődésük adhat biztos megélhetést az embereknek.

Szerző