Műsormagazin;MLSZ;futballakadémiák;

Magyar futballakadémiák belga górcső alatt

Belga szakemberek vizsgálják, hogy a magyar labdarúgó-akadémiák megfelelnek-e a modern kor követelményeinek.

A hazai sportági szövetség, az MLSZ akadémiai auditjának projektvezetője, Szabó Tamás a Sport TV Mai helyzet című műsorában hangoztatta, hogy a külföldi cég kizárólag az elitképző utánpótlás-nevelő műhelyek munkáját elemzi. Hozzátette, hogy egy magyar csapattal 2012 októberében már előkészítettek egy hazai auditot, és 29 képzési helyről szereztek információkat. 

"Ennek a felmérésnek a tapasztalatai alapján az MLSZ elnöksége úgy döntött, hogy egy olyan céget vonjunk be, amelyik független a hazai labdarúgástól, és nagy tapasztalata van nyugat-európai utánpótlás-akadémiák auditjában, és megfelelő módszertannal rendelkezik" - mondta Szabó megemlítve, hogy a Double Pass korábban például a Bayern Münchent, a Chelsea-t és az Arsenalt is vizsgálta.

Szabó megfogalmazása szerint "annyit kell tudni, hogy az idei akadémiai támogatások odaítélésben ezek az eredmények azért már beleszóltak". A mostani vizsgálat eredményeit január végén, február elején teszik le az asztalra.

"Az MLSZ vezetésének az volt a szándéka, hogy korszerűsítsük az akadémiai minősítő rendszert, mert e mögött fog állni, hogy ki mennyi támogatást kap" - utalt arra a projektvezető, miért fontos ez a vizsgálat, amelyet a 14 és 21 éves korosztály körében végez a cég. A kutatás során az infrastruktúra, a környezet és a felszereltség mellett az edzők képzettségét is felmérik, de azt is nézik, mire viszik az akadémisták.

A vizsgálat egyik első eredményeként Szabó Tamás azt a belgák által is már jelzett problémát említette, hogy "például a külföldi tulajdonosok érdekei kicsit mások, mint nekünk az akadémiai képzésben".

"Ez nagyon nagy baj. Hiába képzünk gyerekeket, akik jók, de nem jutnak fel az első csapatba, és ott ülnek a kispadon" - mondta az MLSZ-projektvezető.