Előfizetés

Öngólt rúgott Kijev? - Befagytak az uniós csatlakozási előkészületek

Gál Mária
Publikálás dátuma
2013.11.21. 15:52
Timosenko, még az ellenzék vezéreként. Fotó: Andreas Rentz Collection, Getty Images.
Elutasította tegnap az ukrán parlament az összes, Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök külföldi gyógykezelését, és részleges kegyelemben részesítését lehetővé tevő törvénytervezetet. Ezzel a döntéssel határozott a két éve húzódó kérdésről, s a hónapvégi vilniusi csúcson nem írják alá az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási, és szabadkereskedelmi egyezményt, hiszen Brüsszel a Timosenko ügy függvényévé tette a megállapodást.

Hiába a brüsszeli nyomás, hiába az Európai Parlament megfigyelőinek Ukrajnába küldése, hiába adott ki kedden az amerikai szenátus is egy, Julija Timosenko szabadon bocsátását kérő nyilatkozatot, hiába az elkövetkező hét évre ígért egymilliárd dollár, az ukrán parlamenti többség, a Viktor Janukovics államfő mögött álló Régiók Pártja tegnap sem szavazta meg a bebörtönzött ellenzéki politikus németországi gyógykezelését lehetővé tevő törvényjavaslatok egyikét sem. Többen elhagyták az üléstermet, a szükséges 226 voks helyett csupán 200 gyűlt össze a volt miniszterelnök védelmében. Pedig valóban ettől függ, hogy a november 28-29-i vilniusi keleti partnerségi csúcson aláírják-e a társulási és szabadkereskedelmi egyezményt. Az Európai Unió, bár számára is fontos lenne a negyvenmilliós ukrán piac, amelyet épp a nagy rivális, az oroszok elől orozna el, nagy presztízsveszteség nélkül nem tehet ekkora engedményt épp a jövő májusban esedékes európai parlamenti választások előtt.

Mikola Azarov miniszterelnök rendelete alapján Ukrajna hivatalosan is leállította az Európai Unióval való társulási szerződés aláírásának előkészítési folyamatát. A dokumentum egyben arról rendelkezik, hogy Kijev felújítja tárgyalásait Oroszországgal, s a Moszkva irányította vámszövetség többi tagjával. Az ukrán vezetés úgy tűnik döntött, a 2014-es elnökválasztásra készülő Régiók Pártja láthatóan veszélyesebbnek ítélte Timosenko személyét, mint a várható ellenzéki megmozdulásokat. Tiltakozás márpedig lesz, hiszen az UDAR máris óriási tüntetést szervez a hétvégére, s a lakosság túlnyomó többsége, még a Janukovics hívek is, a társulási egyezmény aláírását támogatták volna. 

Ezt természetesen a kormányzat is tudja, s nem kizárt, hogy taktikázásról van szó. Vlagyimir Olejnik régiós parlamenti képviselő nem zárta ki egy újabb rendkívüli ülésszak összehívását Vilnius előtt. 

Szégyent kiáltott az ellenzék a voksolás eredménye láttán, Timosenko pártjának vezetője, Arszenyij Jacenjuk azt hangsúlyozta, hogy nem kelet és nyugat, hanem a múlt és a jövő közötti választásról van szó. Az ellenzéki vezetők újra felvetették az eredeti uniós kérést, hogy Janukovics adjon elnöki kegyelmet Timosenkónak, ám erre nem sok esély van. Az államfő múlt héten egyértelművé tette, nem hajlandó erre, de aláírja a bebörtönzöttek külföldi gyógykezelését lehetővé tevő jogszabályt, ha a parlament elfogadja azt. A rada azonban ellene voksolt.

Ferenc pápa nem akar Közel-Keletet keresztények nélkül

A szíriai, iraki és más közel-keleti keresztények helyzetéről beszélt Ferenc pápa csütörtökön a keleti egyházak pátriárkáival tartott vatikáni találkozón, azt hangoztatva: "nem törődünk bele, hogy a Közel-Keletet keresztények nélkül lássuk".

Mély aggodalmának adott hangot a megbeszélésen a katolikus egyházfő a közel-keleti keresztény közösségek életkörülményei miatt, hangsúlyozva: ezek a közösségek "rendkívüli súllyal szenvedik el a folyamatban levő feszültségek és konfliktusok következményeit". Az egyházfő hozzátette: Szíria, Irak, Egyiptom és a Szentföld "nem egyszer könnyez".

A Keleti Egyházak Kongregációjának plenáris ülésén felszólaló egyházfő kiemelte: a Közel-Keleten tiszteletben kell tartani mindenki jogát ahhoz, hogy méltó életet élhessen és szabadon gyakorolhassa vallását. Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy Róma püspöke "addig nem talál békére", amíg bármilyen vallású férfiakat és nőket méltóságukban sebeznek meg, megfosztják őket a legszükségesebbtől, ellopják jövőjüket és menekültsorsra kényszerítik őket. 

A pápa vigaszt kért "mindannyiunk közös spirituális szülővárosa" Jeruzsálem számára is. 

A szíriai békét szeptember 7-én nemzetközi imavirrasztással sürgető pápa most is azt hangsúlyozta, hogy az ima lefegyverzi az ellenségeskedést és párbeszédet szül.

A keleti egyházak vezetőit fogadva Ferenc pápa kijelentette, minden katolikus hálával tartozik a Szentföldön élő egyházaknak, melyek a keleti kereszténység lelki örökségének őrzői. A pápa ugyanakkor a nyugati és keleti egyházak egységét sürgette, hangsúlyozva, hogy a különbségek nem bontják fel az egyház egységét, ellenkezőleg megerősítik.        

"Ahhoz, hogy tanúságtételünk hiteles legyen, arra vagyunk hivatottak, hogy mindig a hitet, irgalmat, türelmet, szelídséget keressük, mértékletes életvitellel, ezt várják tőlünk a püspökök, hívők (...) Joguk van ahhoz, hogy jó példát kapjanak tőlünk és a javak kezelésében is átláthatóságot kérnek" - mondta Ferenc pápa a közel-keleti térségből érkező pátriárkáknak és érsekeknek.

Balesetek a párizsi gazdatüntetésen

A Párizs környéki gazdák által csütörtökön felállított útakadályok azonnali felszámolását kérte a francia kormány, miután két helyen is balesetet okozott a forgalomlassítás.

Az Ile-de France régió gabonatermesztői hajnalban több tucatnyi traktorral és munkagépekkel foglalták el a párizsi bevezető utak kereszteződéseit. A 2014. január 1-én életbe lépő áfaemelés és a közös agrárpolitika (KAP) reformja ellen tiltakoznak, mivel a támogatások újraelosztásával ezentúl az állattenyésztők javára le kellene mondaniuk a szubvenciók egy részéről. 

Frédéric Cuvillier közlekedési miniszter a Twitteren kérte a blokádok "azonnali felszámolását", miután "egy munkába siető tűzoltó" életét vesztette az egyik blokkolt kereszteződésben. A tűzoltó gépkocsijával belerohant egy megállásra kényszerült teherszállító járműbe. Egy másik blokádnál hat rohamrendőr könnyebben megsérült, amikor karamboloztak egy traktorral.  

"Nem lehet akadályozni a forgalmat előzetes biztonsági intézkedések nélkül" - hangsúlyozta a miniszter. "A sorozatos balesetek miatt a biztonság és a felelősség nevében kérem az útakadályok azonnali felszámolását" - tette hozzá.

A megmozdulást szervező FDSEA agrárszervezet nem vállalata a felelősséget a tűzoltó halálát okozó balesetben. "A balesetnek semmi köze a blokádhoz. Egy kilométerre történt az egyik útakadálytól" - hangsúlyozták.  

Damien Greffin, az FDSEA elnöke elmondta, hogy úgynevezett szűrt akadályokat szerveztek, azaz egy sávot mindenhol szabadon hagytak a forgalom számára, a többit pedig elfoglalták a munkagépeikkel.  

A gazda álláspontja szerint a támogatások újraelosztásával a termelők jövőre bevételeiknek mintegy 30-40 százalékától fognak elesni, s ezzel a kormány "tönkreteszi a gabonatermesztést és a tejtermelést". A tiltakozók tábláikon egyébként Stéphane Le Foll agrárminiszter lemondását is követelik.  

"Jelentős politikai döntésről van szó: az, hogy a termesztőknek ezentúl kevesebb támogatás jut, azt jelenti, hogy a hosszú ideje súlyos nehézségekkel küzdő állattenyésztők jelentősebb támogatáshoz jutnak" - jelezte az agrárminiszter a Le Figaro című napilapnak adott interjúban. Számításai szerint ez az 5 ezer gazdáknak juttatott 179 millió eurós (53 milliárd forintos) támogatást illetően 45 millió eurós (13 milliárd forintos) csökkentés jelent.