Előfizetés

Csak fél siker a tanároknak

Molnár Richárd
Publikálás dátuma
2013.11.26. 06:03
A Centenáriumi általános iskolánál tegnap az új igazgató kinevezése ellen tiltakoztak FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Öt hónapos késéssel írta alá a kormány és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az ágazati kollektív szerződést, amely csak részben orvosolja az életpályamodell okozta problémákat. Kifizetik például a túlórákat, de az iskolaállamosítással elvett cafeteriát egyelőre nem kapják vissza a tanárok. A PSZ továbbra is rossz döntésnek tartja az állami fenntartásba vételt, és igazságtalannak a bérrendszert.

Aláírta az ágazati kollektív szerződést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Az egyezséget több, mint tíz hónappal azután "sikerült" végre tető alá hozni, hogy az önkormányzati iskolákat idén január elsejével államosították, így az ott dolgozó mintegy 123 ezer pedagógusnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alá tartozó Klik lett a munkáltatója. Ráadásul a pedagógusok sztrájkbizottsága - amelyben a legnagyobb pedagógus-érdekképviselet, a PSZ igen, de a második legnagyobb, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már nem vett részt, hiszen kilépett belőle - és a kormány által kötött, idén januári megállapodás szerint a kollektív szerződésnek már július 1.-i határidővel meg kellett volna születnie.

Vitathatatlan azonban, hogy az egyezség megkötésével több, a pedagógus életpályamodell őszi bevezetésével kialakult problémát részben sikerült megoldani, bár a PSZ elnöke is "apró pozitív lépésnek" nevezte az eseményt. Galló Istvánné úgy fogalmazott, a szerződés 2014. január 1.-i hatályba lépése után a heti 22-ről 32 órára emelt kötött munkaidőn felüli munkáért díjazás jár majd, és a helyettesítést is kifizetik majd a munkavállalóknak. Az életpályamodell bevezetésével ugyanis teljesen megszűnt a túlórapénz és a helyettesítési díj, így az elmaradt jövedelmet részben visszkapják majd a pedagógusok.

A PSZ elnöke szerint ennek tudatában az intézményvezetőknek nem is lesz érdekük, hogy a pedagógusokat a 32 órán túl bent tartsák az iskolában, mert azt az időt túlórában ki kellene fizetni nekik. Gallóné szerint ráadásul a kötött munkaidőt a pedagógusnak nem kell feltétlenül bent tölteniük az iskola tanári szobájában, így például a dolgozatokat otthon is kijavíthatják.

Az új kollektív szerződés az érdekvédő szerint kiterjed majd a jóléti juttatásokra, és a dokumentumban a szakszervezeti vezetők munkaidejét is rendezték. Az iskolaállamosítással megszűnt cafeteria-juttatásokról szólva elmondta, tudomása szerint arról a Klik jövő évi költségvetésének elfogadása után kezdődnek meg a tárgyalások, de az "milliárdos tétel" lesz a költségvetésben.

Mégsem elégedett teljesen a PSZ: Gallóné szerint a szerződést kedvezőnek értékelik, ugyanakkor azt továbbra is fenntartják, hogy a közoktatás átalakítása, az intézmények állami fenntartásba vétele, a Klik működése komoly problémákat vet fel, és igazságtalannak tartják a bérrendszert is. Mint ismert, az életpályamodell szerint szeptembertől minden tanárt a Pedagógus I. fizetési kategóriába soroltak, végzettségtől, szakvizsgáktól és szakmai teljesítménytől függetlenül. A gondok miatt nem mond le a sztrájkfegyverről a PDSZ: Mendrey László elnök szombaton bejelentette, megfelelő támogatottság esetén jövőre munkabeszüntetést szervezhetnek.

Hoffmann embere ellen tüntettek

A Centenáriumi Általános Iskola és Szakiskola közelmúltban kinevezett igazgatójának "munkahelyi terrorja" ellen tüntettek közösen a XVI. kerületi intézmény volt és jelenlegi pedagógusai, szülők, diákok, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a helyi ellenzéki pártok - MSZP, DK, Együtt-PM - önkormányzati képviselői. Mint megírtuk, Kaszás Zoltán igazgatót - akit tavaly júniusban jogellenesen felmentett tisztségéből a kerület fideszes önkormányzata - a munkaügyi bíróság döntése nyomán idén augusztus 28.-án Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár újra kinevezte, majd szeptember 1.-i hatállyal fel is mentette tisztségéből, hiába támogatta őt a tantestület és a szülők többsége.

Hoffmann ezután azt a Horváthné Sabáli Évát nevezte ki öt évre az intézményvezetői posztra, akit tavaly - még az iskolaállamosítások előtt - a Fidesz-KDNP vezetésű önkormányzat nevezett ki az iskola élére, pedig pályázatának egy része hivatkozás nélküli átemeléseket tartalmazott, amelyekről - a lapunk birtokába került dokumentumok szerint - tételesen kimutatták, pontosan honnan, kitől származnak. A nő korábban a péceli Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatója volt.

A Centenáriumi Általános Iskola lapunknak nyilatkozó volt és jelenlegi tanárai szerint kinevezése óta Horváthné elviselhetetlen munkahelyi légkört teremtett, a diákok és a szülők előtt rendszeresen megalázóan viselkedik a pedagógusokkal. A felső tagozatosok szülői munkaközösségének egyik értekezletén például kijelentette, hogy szerinte az oktatók szakmai színvonala alacsony, bár alátámasztani nem tudta érvelését. Egy novemberi esetben pedig azért "hordott le" a gyerekek előtt egy tanárt, mert az visszautasította egy diák "túl korán" adott karácsonyi ajándékát.De gondok vannak Horváthné szakmai felkészültségével is: a nyilatkozók szerint például képtelen következetes helyettesítési rendet kialakítani már hónapok óta.

Kérdésünkre, hogy mi állhat az új igazgató viselkedésének hátterében, a válaszadók elmondták, Horváthné férje korábban a Centenáriumiban dolgozott, de mikor egy osztálykiránduláson ittasságon kapták, Kaszás Zoltán korábbi igazgató kirúgta az iskolából. Emiatt, valamint a kinevezésével kapcsolatos elutasító viselkedés miatt állhat bosszút a tanárokon - vélték forrásaink.

Hó, viharos szél, fagy

Publikálás dátuma
2013.11.25. 20:42
Fotó:Thinkstock
Kedden nyugaton, északnyugaton és a déli határhoz közeli területeken lehet kisebb havazás, hózápor, de többfelé már hosszabb-rövidebb időre kisüt a Nap. Nyugaton, északnyugaton továbbra is viharos lökések kísérhetik a többfelé erős északias szelet. Hajnalban -5 és +1°C, délután 0 és +5°C között alakul a hőmérséklet.

Szerdán szárazabb, többfelé napos időre van kilátás, de a déli határszélen még kisebb hószállingózás előfordulhat. Továbbra is számítani kell erős északias széllökésekre. Hajnalban helyenként -5°C köré csökken a hőmérséklet, nappal 0-5°C várható. Gyenge melegfronti hatásban lesz részünk. 

Csütörtökön vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás, de nem lesz jelentős mennyiségű. Hajnalban ismét mérhetünk -5°C körüli hőmérsékleteket, napközben 0-3°C várható.

Pénteken és szombaton is folytatódik a télies jellegű idő, a napos időszakok mellett elszórtan kisebb havas eső, egy-egy hózápor esetleg kialakulhat. Hajnalonként továbbra is fagyni fog, nappal 0-5°C közötti értékeket mérhetünk.

Zavaros szavazószállítás

Publikálás dátuma
2013.11.25. 20:30
Egyértelmű győzelmet aratott a demokratikus ellenzék jelöltje vasárnap Fóton FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Szándékosan igyekeznek a baloldalt kampánycsendsértési ügybe keverni a szavazók szállításával kapcsolatban - mondta lapunknak Takács István, Fót megválasztott polgármestere. Abban az ügyészség vizsgálódik, hogy történt-e törvénytelen szavazószállítás a városban, azt ugyanakkor a helyi választási bizottság nem tartotta feljelentésre "érdemesnek", hogy lepecsételt és kitöltött szavazólapok kerültek ki egy mozgóurnát kérő választópolgárhoz. Ez ügyben az MSZP tesz kedden feljelentést.

Elfogadta vasárnap éjfélkor a helyi választási bizottság a fóti időközi önkormányzati választás végeredményét, és hétfőn meg is kezdődtek az egyeztetések a hivatal átadás-átvételéről - tudtuk meg Takács Istvántól, Fót megválasztott polgármestertől. Az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjeként győztes Takács lapunknak azt is elmondta, szerinte szándékosan igyekeznek a baloldalt kampánycsendsértési ügybe keverni a szavazók szállításával kapcsolatban. 

Erősorrend
A polgármesteri posztért öten szálltak ringbe. A 29,1 százalékos részvétel mellett Takács István, az MSZP, az Együtt-PM és a DK színeiben induló jelölt nyert, 1116 szavazattal. A második Bartos Sándor, a gazdakörök támogatottja, fideszes alpolgármester (954), a harmadik Németh József független induló (920) lett. A Fidesz által támogatott Földi Pál (885) a negyedik helyen végzett, az ötödik pedig a Magyar Liberális Párt jelöltje, Vargha Nóra (583) volt.

Mint arról a Népszava korábban beszámolt, tucatnyi, a helyi Barackosban, István-hegyen és Sikátorpusztán lakó írásban fordult a múlt hét elején a város jegyzőjéhez, miután a 20 éve megszokott szavazóhelységet áttették a távoli Fótligetre. Akkor jelezték, az autóval nem rendelkező, szegény külterületi lakosoknak több kilométernyi gyaloglásba és akár ezer forintnál is többe kerülne, ha az időközi választáson élni akarnak állampolgári jogukkal. Ezért azt kérték a hivatal vezetőjétől, segítsen nekik abban, hogy a városi busz vasárnap délelőtt és délután az érintett külterületekre egy-egy alkalommal menjen ki, és aki szavazni szeretne, pártszimpátiától függetlenül, busszal mehessen Fótligetre.

Mivel a járat üzemeltetője nem zárkózott el ettől, sőt, ingyenesen biztosította volna a szolgáltatást, időpontokról és megállóhelyekről is értesítette a kérvényezőket. A fóti képviselőtestület jobboldali többsége azonban elutasította a javaslatot, hiába szavaztak igennel a szocialisták és az egyetlen jobbikos képviselő - tudtuk meg a polgármestertől. Ezért a lakók maguk szerveztek egy kisbuszt, arról falragaszokon, és szórólapokon értesítették az érintetteket. A Jobbik ezután "leleplezte", hogy az előre meghirdetett helyen és időben "titokban" fuvarozzák a választókat - tette hozzá. Egyébként a helyi választási bizottság szocialista tagja is megszavazta az ügyben a feljelentést, hogy nyomozás derítse ki: nem ők szervezték a szállítást. Információink szerint egyébként a kisbusz nem hozható összefüggésbe - ahogy a Jobbik állítja - a szocialista párttal, ezt a gépjármű forgalmija is alátámasztja.

Reagálások
- Fót példája azt mutatja, hogy 2014-ben győzhet a kormányváltók szövetsége - reagált Kormos Kata, az MSZP szóvivője. Azt mondta: ez az eredmény a demokratikus ellenzék szövetségének erejét bizonyítja. Hozzátette: a fótiak egyértelműen kifejezték véleményüket a Fidesz három évéről.- A Demokratikus Koalíció szerint is azt mutatja az eredmény, hogy ellenzéki összefogás esetén a Fidesz legyőzhető és leváltható.

Egy sokkal különösebb ügy is a helyi választási bizottság elé került. Amikor mozgóurnát vittek az egyik szavazóhoz, aki nem tudott elmenni választani, lakásában egy borítékot láttak meg az asztalon - a szavazókörben ilyenbe helyezték a cédulákat. Kiderült: benne két, már lepecsételt, és előre beikszelt szavazólap volt. Egyiken Földi Pál, a Fidesz-KDNP által támogatott CÖF-ös polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos Sándor István neve mellett volt az iksz. Nyilvánvaló, hogy a borítékot a szavazókörből titokban vitte el valaki, ami láncszavazás gyanúját veti fel. Az esetről egyébként jegyzőkönyv készült. Ám a helyi választási bizottság csak a szavazólapok érvénytelenítéséről döntött, további intézkedést nem rendelt el, ezért a helyi MSZP kedden ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz. Úgy tudni egyébként, hogy az érintett választópolgár, L. József azt állította, a fia vitte haza a lapokat "emlékbe".

Az említett érvénytelenítésen túl összesen öt, többségében szabálytalan plakátolással, illetve kampánycsendsértéssel kapcsolatos kifogásról döntött a fóti időközi voksolás befejezéséig a helyi választási bizottság. Egy panaszt elutasítottak, négyet pedig jóváhagytak, utóbbiak közül egy ügyben feljelentést tettek az ügyészségen. Chrobák Zoltánné, Fót jegyzője az MTI-nek elmondta, az öt kifogás közül három a liberális párttól, egy a Jobbiktól, egy pedig magánszemélytől érkezett. Ez utóbbit érdemi vizsgálat nélkül elutasították. Két kifogás az olykor egymásra ragasztott plakátok, illetve azok tartalma miatt, a másik kettő kampánycsendsértés gyanúja miatt - egyebek mellett vasárnapi szórólap-osztogatással és a sikátorpusztai voksolók állítólagos szervezett szállításával összefüggésben - érkezett.

A jegyző megerősítette, hogy a Sikátorpusztán élők kérték az önkormányzattól: biztosítsanak nekik buszt a fótligeti szavazókörbe eljutás megkönnyítéséért, de kérésüket a képviselő-testület elutasította. A döntést azzal indokolták, hogy egy közszolgáltató és a közeli hipermarket is üzemeltet ingyenes buszjáratot azon a környéken. Ez azonban csak részben fedi a valóságot. Ahogy azt korábban megírtuk, a 19 ezer lakosú Fóton a polgármester lemondása miatt tartottak időközi választást. A város vezetője egyéni képviselői mandátumáról is lemondott, ezért az 1-es számú egyéni választókerületben új önkormányzati képviselőt is választottak.

Legalizálták a szavazószállítást

Elfogadta hétfőn az Országgyűlés a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, a salátatörvény nemcsak a büdzséhez, hanem a jövő évi választásokhoz is "hozzányúl". A kormány ugyanis még vasárnap egy zárószavazás előtti módosítóban kezdeményezte saját korábbi javaslatának pontosítását, azaz hogy a pártok az egyéni jelöltektől átvett kampánytámogatásokat is csak elektronikus úton használhassák fel.

Valamennyi listát állító párt képviselőjelöltje lemondhat majd ugyanis az őt jelölő párt javára a neki a törvény alapján járó egymillió forintos állami kampánytámogatásról. Eredetileg ezzel a pénzzel a pártoknak sokkal lazább szabályok szerint kellett volna elszámolniuk, sőt, kézpénzben megkapták volna, míg az egyéni jelöltek csak kincstári kártyán költhetik el az állami pénzt.

Ebben a salátatörvényben szerepel továbbá az a javaslat is, mely szerint a választók jogosultak más segítségét, akár szervezetten is igénybe venni ahhoz, hogy eljussanak szavazni, csak busszal nem lehetne őket odaszállítani. Bár ígérte a Fidesz, végül nem nyújtotta be e törvénycsomaghoz azt a javaslatát, amely a pártvezetőket is felelőssé tenné a kampánytámogatások elszámolásában.