Előfizetés

Már keresik Balla Irma igazi gyilkosát

Újranyitotta a Balla Irma-gyilkosság aktáját az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy felkutassák a hat éve ismeretlen tettest. Egyelőre nem gyanúsították meg a debreceni fideszes képviselő megölését beismerő munkást, D. Lajost, ám újra lefoglaltak több, a hozzátartozóknak a bírósági eljárásban már visszaadott bűnejelet. A volt gyilkossági nyomozó Doszpot Péter szerint van bíztató és reális esély arra, hogy ezúttal nem vall kudarcot a felderítés.

Minden esély megvan rá, hogy a rendőrségnek ezúttal sikerül felderítenie Balla Irma valódi gyilkosát - mondta lapunknak Doszpot Péter azután, hogy kiderült, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) újra nyomozni kezdett a 2007 húsvétján saját debreceni lakásán meggyilkolt fideszes önkormányzati képviselő ügyében, azzal a céllal, hogy megtalálják a már hat éve ismeretlen elkövetőt. Erről a Magyar Nemzet számolt be, és az ügyet az ORFK egy új szervezeti egysége, a bűnügyi főigazgatóságon még idén januárban életre hívott, "kiemelt életellenes ügyekre" - de gyanús eltűnésekre is - specializálódott főosztály deríti majd fel. Több olyan bűnjelet újra lefoglaltak már, melyeket szeptemberben a jogerősen döntő bíróság már visszaszolgáltatott a hozzátartozóknak, hogy kiderüljön, nem siklottak-e át már elemzett nyomokon.

Vélhetően új nyomozócsapat is kapta meg az ügyet, hiszen - mint a volt gyilkossági nyomozó fogalmazott - "új szemre" van szükség. A bírósági eljárásokban ugyanis kiderült, hogy számos bizonyíték megsérült a helyszíneléskor, vagy a rendőrök egyszerűen nem figyeltek mindenre: a képviselőnő holttestét a halottszállítók ugyanabban a pokrócban vitték el, amelyben a tettes otthagyta a lakásban, így a rendőrök csak jóval később foglalták le a takarót - és a gyilkos DNS-mintája elveszett róla. Nem vot meg a gyilkos fegyver sem. A gyilkossággal az ügyészség 2008-ban Balla Irma fiát, Schönstein Sándort vádolta meg, annak ellenére, hogy a férfi mobiljának cellainformációi is azt mutatták, az elkövetés idején nem Debrecenben volt. Már többször beszámoltunk a képviselő fiát először elítélő, majd idén szeptemberben második eljárásban, jogerősen is felmentő bíróságok eljárásairól - több év múltán, csak a második elsőfokú eljárásban mondta ki a Debreceni Törvényszék, hogy a Balla körme alatt talált vérnyomok nem a fiától, hanem egy "ismeretlen idegen személytől" származnak. Addigra már ismert volt a Balla szomszédságában egy építkezésen dolgozó munkás, D. Lajos beismerő vallomása, aki részletesen leírta a képviselő lakását is, de a bíróságon  visszavonta a vallomását. Még azt a pajszert - vélhetően a gyilkos fegyvert - sem vetették össze a DNS-ével, amely az építkezésről származott. A több lopási ügyben is érintett D. utóbb azt mondta, a nyomozók szabadlábat ígértek neki, ha magára vállal mindent.

"A nyomozás annyira Balla Irma fiára koncentrált, hogy egy új vizsgálatban végre előtérbe kerülhetnek azok a nyomok, amelyek Schönsteinhez annyira nem kötődnek" - mondta lapunknak Doszpot Péter. Bár az exnyomozó szerint egy sokszereplős bűnözői csoportnál izgalmasabb egy ilyen eljárás, hiszen több lehetőség van új információkat szerezni - például elég, ha összevesznek egymással, vagy bemártják egymást. Az ilyen régi, amúgy is zárt helyen történt ügyeknél, ahol kevés a tanú, a főszerep a bizonyítékok újraértékeléséé lesz. És mint hozzátette, "egy régi emberből is lehet új gyanúsított", és számos példa - így a Nemzeti Nyomozó Iroda keretein belül felállított "döglött ügyek osztálya" munkája is - igazolja, hogy nagyon sok sikeres felderítés lehet akár több évvel később is.

Tobin-ügy: feltételei vannak a gázolónak

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2013.12.06. 06:17
Navracsics Tibor igazságügyi miniszter. FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Lejárt tegnap az ír gázoló gondolkodási ideje arra, hogy eldöntse: hajlandó-e Magyarországra jönni, hogy itt töltse le 2002-ben kirótt büntetését a 13 évvel ezelőtt két gyermek halálát követelő leányfalui gázolása miatt. Mint Navracsics Tibor közölte, Francis Ciarán Tobin hajlandó itt megkezdeni a büntetését, ám újabb "feltételei vannak".

Ezekről az igazságügyi miniszter egyelőre nem beszélt, de elmondta: az elmúlt fél év magyar oldalról szinte folyamatosan Tobin kérdéseinek megválaszolásával telt, aggályosan végigkérdezett mindent, ami a magyar büntetésvégrehajtási rendszerre, a körülményekre, a kapcsolattartási lehetőségekre vonatkozik.

"Egy kicsit nehéz elképzelnem, milyen kérdései lehetnek, hiszen lassan jobban ismeri a magyar igazságszolgáltatást a válaszaink alapján, mint én" - mondta Navracsics, aki emberi csődnek is nevezte a gázolót. Jelezte, ha másként nem, legkésőbb 2014. december 1-jén lehet lépni az ügyben: akkor ugyanis a bírósági ítéletek kölcsönös elismeréséről szóló európai kerethatározat életbe lép, és az Európai Bizottság az azt át nem ültető országokat felelősségre vonhatja.

Az ír férfi korábban szeptember 30-ig nyilatkozhatott, elfogadja-e a magyar garanciát, miszerint ha megkezdi büntetését itt, akkor akár hazájában folytathatja a büntetés letöltését, és ezt a határidőt hosszabbították meg többször.

Újabb menórát rongáltak meg

Ismét megrongáltak egy hanuka mécsestartót a Blaha Lujza téren tegnapra virradóra, a VIII. kerületi rendőrkapitányság még aznap elfogta az elkövetőt - számolt be róla facebook-oldalán a Tett és Védelem Alapítvány. Legutóbb a hétvégén történt hasonló eset, szombat hajnalban a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren és a Városház parknál, péntek éjjel pedig az Örs vezér téren rongáltak meg menórákat.

A belvárosi rongálásokat térfigyelő kamera is rögzítette, a felvételek alapján három 18-20 év körüli férfit kerestek. Ketten közülük maguk jelentkeztek az I. kerületi rendőrkapitányságon, a harmadik fiatalembert pedig a XVIII. kerületi lakásán fogták el; mindhárman beismerő vallomást tettek, ám tettükre egyikőjük sem adott magyarázatot.

Ellenük rongálás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. Az Örs vezér téri rongálót azonban még keresik, és ezt az ügyet külön kezeli a rendőrség.

A Tett és Védelem Alapítvány közleményében emlékeztet rá: 2000. november 1-jén a Felvonulási téri Regnum Marianum fogadalmi templom helyén állott fakereszt megrongálásáért a másodfokon eljáró bíróság az elkövető fiatalkorúakat fogházában letöltendő szabadságvesztésre, a többieket egységesen tíz hónap börtönbüntetésre ítélte.

A hanuka, a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe a múlt héten szerdán kezdődött meg, akkor gyújtották meg az első gyertyát a menórákon.