Előfizetés

Optimista MNB-jövőkép

Publikálás dátuma
2013.12.20. 06:21
Fotó: Népszava
Rendkívül optimista jövőt vázol fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap ismertetett inflációs jelentése. Már a keddi nyilvánosságra hozott előzetes adatokból is világossá vált, hogy a szeptemberben kiadott inflációs jelentéshez képest a jegybank javította az idei növekedésre vonatkozói előrejelzéseit, idén a korábbi 0,7 százalék helyett 1,1 százalékot jósolnak, jövőre pedig 2,1 százalékos növekedésre számítanak. A lakosság jövő évi fogyasztását is felfelé korrigálták, 1,2-ről 1,5 százalékra. A beruházásoknál a lendület még ennél is nagyobb lehet, az MNB szerint az idei 3,5 százalék után 7,4 százalékot várnak, viszont 2015-ben csak 4,8 százalékot a magasabb bázis miatt.

Szakértők szerint a jövő évi beruházások növekedésében jelentős szerepet játszik majd, hogy az idén lezáruló uniós tervciklusra jóváhagyott pénzeket már csak 2014-ben lehet elkölteni, és a kormány nem szeretné, ha egyetlen fillér is kárba veszne. Ezért főleg az út- és vasútépítésben játszik majd aktív szerepet az állam, de emellett a stadionépítések is jelentős szerepet játszanak.

A szeptemberben még 3,4 százalékosra becsült idei exportnövekedéssel szemben most 5,2 százalékot vár az MNB, a következő két évben pedig még nagyobb, 5,4, illetve 2015-ben 6,1 százalékkal nagyobb kivitelt prognosztizál. A költségvetési egyensúlyt tekintve erre az évre változatlanul a GDP 2,6 százalékára teszi az államháztartás uniós módszertannal számolt hiányát, a jövő évi várakozását viszont a szeptemberben megjelölt 2,9 százalékosról 2,5 százalékosra javította az MNB.

Az inflációs jelentésében az MNB azzal érvel, hogy a visszafogott belső kereslet, az alacsony importált inflációs nyomás, a dezinflációs hatású kormányzati intézkedések, valamint a mérséklődő inflációs várakozások együttesen az alacsony inflációs környezet fennmaradása mellett szólnak. Az infláció a teljes előrejelzési horizonton a jegybank középtávú inflációs célja alatt alakulhat, és várhatóan 2015-ben emelkedhet a 3 százalékos cél közelébe.

Az MNB előrejelzése szerint a bruttó átlagkeresetek idén 3,2, jövőre 3,9, 2015-ben pedig 5,1 százalékkal emelkednek.

A nézőkre szakadt a mennyezet egy londoni színházban

Publikálás dátuma
2013.12.20. 00:56
Mentők az Apolló Színház előtt Londonban. Fotó: Ben A. Pruchnie/Getty Images
Leszakadt a mennyezet egy része csütörtök este, előadás közben egy londoni színházban. A tűzoltóság és rendőrség csütörtök éjszakai tájékoztatása szerint a szerencsétlenségben 85 néző sérült meg, közülük négyen súlyosabban, de nem életveszélyesen. Mindenkit kiszabadítottak a romok közül, a rendőrség szerint halálos áldozatot nem találtak a helyszínen.

A könnyebben megsérült nézők többségét a szomszédos Queen's színházban felállított elsősegély-központban látták el. A súlyosabb sérülteket a rendőrség kérésére egy londoni városi busz vitte az egyik környékbeli kórházba.

Az incidens a londoni West End színházi negyedének főutcája, a Shaftesbury Avenue egyik legnagyobb színházában, a 775 személyes Apollóban történt, az első felvonás közepén. A csütörtök esti előadás idején 720-an tartózkodtak a nézőtéren.

Busszal szállították el a sérült nézőket. Fotó: Mary Turner/Getty Images

Busszal szállították el a sérült nézőket. Fotó: Mary Turner/Getty Images

London belvárosának legnagyobb tűzoltóállomása éppen a színházzal szemben, a Shaftesbury Avenue másik oldalán működik, így a mentőalakulatok nem egészen három percen belül a helyszínen voltak. A tűzoltók összesen nyolc járművel vonultak ki a színházhoz.

A kimenekített nézők közül többen arról számoltak be, hogy a mennyezet leszakadása előtt "furcsa, recsegő" zajt hallottak, de azt hitték, hogy ez az előadás része. Az első vizsgálatok alapján a mennyezett hozzávetőleg 12 négyzetméternyi területéről hullott le a díszvakolat, és a törmelék magával rántotta a világítóberendezés tartószerkezetének egy részét is. A színház egy időre teljesen sötétbe borult és a nézőtéren pánik tört ki.

Fotó: Mary Turner/Getty Images

Fotó: Mary Turner/Getty Images

Az elsősorban zenés előadásokra tervezett Apollo 1901-ben épült; nézőtere négyszintes. A színház a Nimax Theatres nevű, több londoni színházat működtető produkciós társaság tulajdonában van.

A szerencsétlenség lehetséges okai között felmerült, hogy az épületet villámcsapás érhette, ám ezt a szakértők később kizárták. Csütörtök este - ebben az évszakban meglehetősen szokatlan módon - villámlással kísért heves zivatar vonult át London felett.

Rövid időn belül ez a második olyan szerencsétlenség Nagy-Britanniában, amely tömegek által látogatott közösségi intézményt ért. November végén a skóciai Glasgow egyik zsúfolt pubjára zuhant egy rendőrségi helikopter. A balesetben tízen életüket vesztették - köztük a pilóta és a gépen utazó két rendőrtiszt, valamint a pubban tartózkodók közül heten - 32-en megsérültek.

Fotó: Ben A. Pruchnie/Getty Images

Fotó: Ben A. Pruchnie/Getty Images

Lemondott a német szélsőjobboldali NPD elnöke

Publikálás dátuma
2013.12.19. 22:57
Fotó: Getty Images
Betegség miatt lemondott a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) elnöke - közölte a párt csütörtökön. A szélsőjobboldali politikai erő vezetője kiégett - írta a Welt online.

Holger Apfel az NPD közleménye szerint azonnali hatállyal távozik posztjáról, és a szászországi tartományi parlamentben sem vezeti tovább az NPD frakcióját.

A 43 éves politikus 2011-ben került a párt élére. Azóta az NPD egy könyvelési szabálytalanságért kapott több mint egymillió eurós büntetés miatt súlyos pénzügyi válságba került, és a tagság több mint 10 százaléka kilépett a szélsőjobboldali körökben erősen vitatott politikai vonalvezetés miatt.

A párt a szeptemberi országos parlamenti választáson a szavazatok 1,3 százalékát szerezte meg, támogatottsága visszaesett a négy évvel korábbi 1,5 százalékhoz képest. December elején a törvényhozás felsőháza, a Bundesrat kezdeményezte az alkotmánybíróságnál a betiltását és felszámolását.

A sorozatos csapások felőrölték a neonáci szellemiségűnek tartott párt elnökét. Holger Apfel kiégett, "erős burnout szindrómától szenved, volt egy idegösszeroppanása és munkaképtelen" - mondta a Die Welt című lapnak Peter Marx, a párt Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi parlamenti frakcióvezetője.
Apfel betegségét egy sor tényező idézte elő, elsősorban a betiltást célzó alkotmánybírósági eljárás, amely "nagyon megviselte" - tette hozzá Marx a beszámoló szerint.

A tartományi kormányok küldöttségeiből álló Bundesrat egy több mint 250 oldalas beadvánnyal fordult a karlsruhei alkotmánybírósághoz. A dokumentumban az utóbbi egy év alatt összegyűjtött adatok alapján azt az álláspontot ismertették, hogy az NPD ideológiája rokonságban áll a nemzetiszocializmussal, és a párt államellenes tevékenységet végez, aktívan szembehelyezkedik a demokratikus berendezkedéssel. Az eljárás várhatóan több mint egy évig tart, eredménye szakértők szerint bizonytalan.

Az 1964-ben alapított párt betiltását másodszor kezdeményezték. A kormány és a törvényhozás 2003-ban közösen benyújtott indítványát az alkotmánybíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy a bizonyítékok jelentős része az alkotmányvédelmi hivatal beépített embereitől származik, és ezért ezeket nem lehet figyelembe venni.