Előfizetés

Gyávaságból nem ítéli el egyháza Hegedűst?

Lengyel Tibor
Publikálás dátuma
2013.12.30. 06:10
A szoboravatás. FOTÓ: Bielik István/Népszava
Hivatalvesztést indítványoztak Hegedűs Lóránt református lelkésszel szemben a botrányos novemberi Horthy-szobor avató miatt, ám az illetékes református egyházmegye bírósága elfogultságra hivatkozva nem tárgyalja a fegyelmi eljárásban hozott javaslatot, emiatt az indítványtevő jogtanácsos lemondott 23 éve betöltött tisztségéről. 

Horváth György lemondó levele szerint - amelyet a reformatus.hu teljes terjedelmében közzétett - "az opportunista, lágymeleg gyakorlathoz nem kíván tovább asszisztálni", hiszen ez már a harmadik "palástvesztésre" vonatkozó indítványa, amelyet nem tárgyalnak. A jogtanácsos úgy vélte, az egyházmegye bírósága "gyávaságból cselekszik - pontosabban ez okból nem cselekszik: a Jobbiktól és attól való félelmében, hogy a kuruc.infón megjelenik a nevük." Horváth jóslata annyiban egyébként bevált, hogy döntése nyomán most az ő neve és fényképe szerepel a szélsőséges, antiszemita portálon.

Ismert, csaknem két hónapja, nem sokkal a november 3-i - az első bécsi döntés 75. évfordulójára időzített - Horthy-szoboravató után indult fegyelmi a Szabadság téri Hazatérés templomának vezető lelkésze ellen, de eredmény mai napig nincs, mert - mint a lemondott jogtanácsos levelében jelezte - az illetékes egyházmegyei bíróságtól másik egyházmegye veszi át az ügyet.

Mint arról lapunk beszámolt, férje és a Horthy-szobor avatók védelmében eközben országgyűlési határozatban lobbizik a kormánynál a gyülekezési törvény módosításáért Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő. A Vona Gábor Jobbik-elnökkel közösen benyújtott javaslat álságosan szót sem ejt Horthyról vagy a szoboravatóról, úgy tesz, mintha a november 3-i esemény csak istentisztelet lett volna, a templom előtt kiabálók pedig a vallásukat gyakorló református hívek ellen vonultak volna utcára.
November 3-án valójában egy korábban már felavatott, de az alkalomból néhány méterrel arrébb cipelt Horthy-szobrot avattak újra. Beszédet a korábban a zsidók összeírását sürgető jobbikos Gyöngyösi Márton mondott, az antiszemita kirohanásairól ismert Hegedűs lelkész mellett, de az eseményen több jobbikos képviselő is megjelent. A Horthy-kultuszt ápoló 200 résztvevőhöz képest "túlerőben" voltak az ellentüntetők, akik azt kiabálták: "nácik haza". Hegedűs Lorántnénak a keresztyén "híveket megfélemlítő, gyalázkodó csőcselék" elleni hatékonyabb fellépést sürgető parlamenti javaslata jelenleg bizottsági tárgyalásra vár. Elfogadása esetén felhívná a kormányt, hogy írja bele a gyülekezési törvénybe: "hitéleti alkalmat tartó egyházi intézményhez 150 méternél közelebb nem engedélyezhető" más rendezvény - előtte és utána egy-egy órás időtartamon belül.

Ez a javaslat azt jelzi, hogy a kisebbségek jogainak érvényesüléséért ritkán aggódó Jobbik ezúttal megtapasztalta milyen kisebbségben lenni, és rögtön törvénymódosítást követel, hogy a jövőben ne zavarhassák meg rendezvényeiket a más véleményen lévők. A szoboravatón Hegedűs arról beszélt: "elkerülhetetlen lesz egy ismételt határozott kiállás a nemzet védelmében" és a "helyes, Isten szerinti önvédelem" az ország népe és területe védelmében. A hallgatóság tagjai közül sokan "hagyományőrző" katonai viseletben, illetve a betiltott gárdistákéra emlékeztető öltözékben jelentek meg. A tüntetők - akiket rendőrkordon választott el - sárga csillagot viseltek a kabátjukon, így emlékeztetve a Horthy idején hozott zsidótörvényekre illetve deportálásokra. Atrocitás nem történt, de a szoboravató téma volt a parlamentben, tiltakozott a Zsidó Világkongresszus, de református lelkészek egy csoportja is. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége pedig a magyar vezetők elhatárolódását követelte - hiába. Az MSZP törvényjavaslatot is benyújtott, amely tiltaná Horthy-szobrok állítását az országban.

Gennyedző sebnek tartja Kövér Gyurcsányt

Publikálás dátuma
2013.12.30. 06:09
Kövér László FOTÓ: Vajda József
"Van egy Gyurcsány Ferenc nevű képződmény a politikában, amiről csak azért kell beszélni, mert akkora botrány mind a mai napig, hogy itt van velünk. Egy gennyedző seb a demokrácia testén az ő jelenléte" - mondta Kövér László az Echo Tv-ben szombaton.

Az Országgyűlés fideszes elnöke - aki nemrég úgy jellemezte magát, hogy "évek óta olyan vagyok, mint egy plüssmackó. Bársonyos, puha és barátságos" - szerint még az is kín számára, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) elnökéről beszéljen, de muszáj neki, hogy "ne felejtsük el azt a szégyent, barbárságot, amelyet elkövetett velünk 2004 decemberében".

Kövér ezzel a kettős állampolgárságról tartott népszavazásra utalt, amely a Fidesz számára hatalmas kudarcot hozott. A házelnök ennek ellenére megjegyezte, a korábbi "nemzetietlen baloldalon" állók közül is sokan elfogadják az azóta bevezetett - szavazati joggal is járó - kettős állampolgárságot, "sokan az MSZP-ből és Bajnai Gordon pártjából is kacérkodnak ezekkel a gondolatokkal". Ennek ellenére a házelnök "nem kedveli" Bajnai Gordont és csapatát, szerinte "borzalmas lenne", ha programjuk akárcsak részeiben is megvalósulna. Úgy vélte, a legnagyobb tétje a 2014-es választásnak az, hogy a baloldal romjainak négyévnyi eltakarítása, illetve az építkezés megkezdése után jön-e egy újabb visszarendeződés vagy végre kapnak-e a választóktól nyolcévnyi építkezésre esélyt. Szerinte "benne van az esélyekben” az is, hogy az ellenzék nyeri meg kétharmaddal a választásokat, ezért mindent el kell követnie a kormányoldal értékrendjét vallónak, hogy legalább egy mandátummal többet szerezzenek. Úgy vélte, nem először riogatnak a magyar baloldaliak Európában azzal, hogy nem lesznek tiszta választások Magyarországon, ami szerinte egy taktikai eszköz, ha nem nyernék meg a választásokat.

A házelnök beszélt arról is, hogy "közös kudarc" az elszámoltatás, amely összességében a magyar politikai eliten, a törvényhozáson, az alkotmánybírákon, a brüsszeli eurokratákon és az igazságszolgáltatás azon szereplőin bukott meg, akik nem csak politikától, hanem még a jogtól és az igazságtól is függetlenek érzik magukat.

Mesterházy Attila: "Mi építeni akarunk"

Publikálás dátuma
2013.12.30. 06:05
Mesterházy Attila FOTÓ: Szalmás Péter
Kevesebb, mint száz nap van hátra a választásokig, 2014 már jobb éve lesz Magyarországnak - írta az MSZP elnök-frakcióvezetője heti politikai elemzésében. 

Mesterházy Attila szerint "rombolni mindig könnyebb, mint építeni. Elég volt a rombolásból. Mi építeni akarunk." Az év második felétől - írta a pártelnök - "már nem egyetlen ember kénye-kedve, netán hóbortja alakítja majd az ügyeket, nem a milliárdos rokonok, barátok és üzletfelek zsebébe folynak a brüsszeli pénzek, nem a felcsúti cimborák kapják az összes állami földet, trafikot".

Megszűnik Magyarországon a félelem és elnyomás: az jut közmunkához, aki rászorul, nem az, aki hajlandó a politikai vetélytársakat lejárató demonstrációkon egyentáblákkal ácsorogni, hogy legyen muníciója a revolversajtónak. A rokkant-, szolgálati- és korkedvezményes nyugdíjasok újra hozzájutnak korábbi járandóságaikhoz, az ősszel kezdődő tanévben már nem kell tandíjat fizetniük az elsős egyetemistáknak, a nyugdíjasok pedig megbecsülést, tisztes nyugdíjemelést és nem kioktatást kapnak a kormánytól - sorolta Mesterházy. Magyarország nem csak a plakátokon, de a valóságban is jobban teljesít, és ezt az emberek érzik is majd - írta, hozzátéve: a cél az, hogy a többségnek legyen jobb, és az igazán tehetősek vállaljanak szolidaritást.

Az MSZP-nek az elnök szerint ehhez van programja, vannak ennek megvalósítására alkalmas szakemberei és vannak a választási győzelemhez szükséges aktivistái. "Ez a legnagyobb szervezett erő az Orbán-rezsimmel szemben", és "a demokratikus oldalon vannak más pártok is, akikkel részben már a választásokon is szövetségben indulunk, részben, ha sikerül bejutniuk a parlamentbe, később együtt tudunk majd működni". Mesterházy szerint vannak olyan közös ügyek, amelyeket csak együtt tudnak megoldani. Ilyennek nevezte a mostani alaptörvényt felváltó demokratikus alkotmányt, az egészségügy és az oktatás fejlesztésének irányait vagy a paksi atomerőmű jövőjét.