Titokzatos regisztrációs akciók

Örökre a kérdéses kisebbségi névjegyzéken marad, aki regisztrál, de legalábbis addig, amíg a választói joga fennáll – tudta meg a Roma Sajtóközpont a Nemzeti Választási Irodától. Közben a titokzatos regisztrációs akciók kapcsán az Országos Roma Önkormányzat is válaszolt, hogy nem tud válaszolni kérdéseinkre. 

A napokban indult a hazai nemzetiségek önkéntes alapú regisztrációja, a listán szereplők többek között az országgyűlési választásokon induló kisebbségi jelöltekre szavazhatnak. Csakhogy a TASZ szerint a regisztráció olyan kevés személyes információt kér, hogy - főleg az online jelentkezésnél - könnyen kijátszható és alkalmat adhat választási csalásra:tömeges kisebbségi regisztrációval például befolyásolni lehet egyes körzetek, de akár az egész választás végeredményét, mivel a kisebbségi szavazó nem voksolhat majd pártlistákra.  

Különösen érdekes ez annak fényében, hogy az NVI-től megtudtuk, a kisebbségi regisztráció lényegében örökre szól, arról csak külön kérésre lehet lekerülni. A névjegyzéken szereplők minden önkormányzati és parlamenti  választás alkalmával értesítőt kapnak majd a választási irodától.  A kisebbségek névjegyzékét a parlamenti választás előtt ki kell adni az adott kisebbség országos önkormányzatának, a kisebbségi önkormányzati választásokon pedig minden induló szervezetnek.

Bár az NVI megnyugtatta a Roma Sajtóközpontot, hogy más szervezet nem juthat hozzá a kényes adatokhoz, más kérdés, hogy a kisebbségi önkormányzatok majd hogyan lesznek képesek megvédeni választóik anonimitását az illetéktelenektől.  

Közben megjött a válasz az Országos Roma Önkormányzattól azzal kapcsolatban, hogy van-e közük a roma közfoglalkoztatási képzéseken folyó titokzatos adatgyűjtésekhez. Az őszinte nyilatkozat így hangzik: az Országos Roma Önkormányzat sajnos nem tud érdemi információval szolgálni.

Szerző

ÁNTSZ: az étrend-kiegészítőket, a bölcsődéket és a fürdőhelyeket is kiemelten vizsgálják az idén

Az étrend-kiegészítőket, a bölcsődéket és a fürdőhelyeket ellenőrzi kiemelten az idén az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH), és továbbra is napirenden lesz a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-t.

A közlés szerint azokat a területeket vizsgálja kiemelten az egészségügyi hatóság, amelyeken a hivatalhoz érkezett jelzések alapján problémák voltak az elmúlt időszakban. Az országos ellenőrzési terv részeként azokra a tevékenységekre is figyelnek majd, ahol a jogszabályok változása miatt új rendelkezéseknek kell megfelelni.  

A közlemény szerint az egészségügyi hatóság már tavaly is kiemelt figyelemmel kísérte az étrend-kiegészítőket, és az idén is országos ellenőrzést indít. Vizsgálják a készítmények jelölését, egyes - szúrópróbaszerűen kiválasztott - potenciafokozókat pedig laboratóriumi vizsgálatnak is alávetnek, többek között azt nézik meg, hogy tartalmaznak-e tiltott összetevőt.

A kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek munkatársai március 1. és november 30. között hétszáz bölcsődét keresnek fel. Országosan egységes szempontrendszer alapján vizsgálják majd az intézményekben a közegészségügyi körülményeket - közölte az ÁNTSZ.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a természetes fürdőhelyeket, fürdővizeket is vizsgálják az idén. Az üzemeltetni kívánt fürdőhelyeken ellenőrzéseket tartanak, és az ütemezett laboratóriumi vízminőségi vizsgálatok elvégzését, a jelentési kötelezettség teljesítését is figyelemmel kíséri az egészségügyi hatóság.

Folytatódik a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartásának vizsgálata. A tisztiorvosok, közegészségügyi felügyelők külön figyelnek azokra a helyekre, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb hiányosságot tapasztalták, illetve amelyekre több panasz érkezett. Ennek megfelelően a vasútállomások, pályaudvarok, megállóhelyek, továbbá az aluljárók, valamint a szórakoztató- és vendéglátó-ipari egységek vizsgálata is szerepel az országos ellenőrzési tervben.

A fekvő- és járóbeteg-ellátók közül - több más terület mellett - kiemelt figyelmet kapnak a magánnőgyógyászatok. Különösen a tevékenységhez kapcsolódó szakdolgozó feladatok ellátását, valamint a szűrővizsgálatokon levett vizsgálati anyagok továbbításával összefüggő egyes részterületeket tekintik át. 

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a tiszti főorvosi hivatal részt vesz a 2014-re tervezett kormányhivatali átfogó és célellenőrzésekben is, az oltóanyag-gazdálkodás, a kórházhigiénés tevékenység, a közegészségügyi szakmai feladatellátás és az alapellátással összefüggő engedélyezési tevékenység ellenőrzése lesznek a kiemelt területek.

Szerző

Aján Tamás 75 éves

 Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiszteletbeli tagja vasárnap ünnepli 75. születésnapját.

Életrajzi adatai szerint fiatalon több sportot is űzött, ráadásul egyszerre volt tornász, atléta és úszó. A súlyemeléshez vezető út első állomásaként az Országos Testnevelési és Sporthivatalba került, majd 1968 januárjától a Magyar Súlyemelő Szövetség főtitkáraként tevékenykedett. Egyik alapítója volt az európai szövetségnek, amelynek 1976-ban alelnöke lett. Még abban az évben Montrealban négy jelölt közül őt szavazták meg az IWF főtitkárának - ezzel a szövetség titkársága Budapestre került, s máig a magyar fővárosban működik  -, majd pozíciójában 1980-tól 1996-ig öt választáson erősítették meg. Idehaza 1989-ben a MOB főtitkára lett, hogy aztán 2000-ben az IWF elnökévé választották. Egyúttal tagja lett a NOB-nak, a nyári olimpiai sportágakat összefogó szövetségnek, s a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnökségének egyaránt. 

Az ő irányításával a sportági világszövetségek egyik legnagyobbjává előlépő, 1905-ben alakult Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben 2005-ben és 2009-ben is ellenjelölt nélkül, közfelkiáltással nyert az elnöki posztról döntő kongresszusokon, és legutóbb, a tavaly májusi IWF-választáson Moszkvában is a nagy többség mellette döntött, amikor ő győzött az európai szövetséget irányító olasz kihívójával szemben. A sportdiplomata a mostani jeles születésnap előtt nyilatkozva a jelenre és a jövőre vonatkozó elképzeléseit is vázolta.

"Nagyon sok szakmai dolgon szeretnék változtatni, például a világbajnokságok lebonyolításában, de el akarom érni, hogy újabb világkupák is legyenek, és súlyemelő-akadémiák működjenek valamennyi kontinensen" - hangoztatta. Szükségesnek mondta továbbá ösztöndíj-program beindítását, a szponzorálási lehetőségek bővítését, s megítélése szerint a doppingellenes küzdelemben is vannak további teendők.

Utóbbit illetően leszögezte, hogy nincs olyan sportág, amelyiknek ne lenne doppingügye, s a súlyemelés a doppingérzékeny sportágak közé tartozik ugyan, de - ahogyan fogalmazott: - "nem lehetnénk ott az olimpián, ha lazítanánk az ellenőrzések szigorán". Hangoztatta, hogy a tiltott szerek elleni küzdelem központi kérdés az IWF számára, bár sokba is kerül ez a nemzetközi szövetségnek. 

"Rengeteg pénzt költünk erre, 2012-ben például több mint 2 millió dollárt fordítottunk vizsgálatokra, de nem térhetünk le erről az útról - mondta. - Vannak pozitív eseteink. Ha nem keresnénk, nem lennének, de mi kitartunk a rendszeres ellenőrzések mellett."  

A régi-új elnök hangsúlyozta, hogy nemcsak az antidopping-tevékenységben eredményes az IWF, hanem a sportág népszerűsítésében is:   "Ma 188 ország tartozik a kötelékeinkbe, a súlyemelés mind az öt kontinensen nagyon elterjedt, például, s ezt gyaníthatóan csak kevesen tudják, Óceániából 17 ország tagja a világszövetségnek, arrafelé a rögbi után a második legnépszerűbb a súlyemelés."   

A magyar sportdiplomata azt is büszkén említette meg, hogy a súlyemelés igen sikeres és elismert sportág. Ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly leköszönt elnöke, a belga Jacques Rogge a londoni olimpia után írt köszönőlevelében erősítette meg, a NOB végrehajtó bizottsága pedig ősszel a 25, kötelezően az ötkarikás programban tartandó sportág közé sorolta. Amellett egy osztállyal feljebb került a sportági besoroláskor a NOB-nál, amivel több bevétel is jár.

"Az így befolyt pénzt egy alaposan kidolgozott pályázati program keretében a súlyemelés fejlesztésére forgatjuk vissza." - mondta Aján Tamás.   Személyes nemzetközi elismerésként 2010-ben a NOB elnökétől - 1995 után másodszor is - az Olimpiai Érdemrendet vehette át. Több országban is - Dél-Koreában, Finnországban, Bulgáriában, Lengyelországban - megkapta a külföldieknek adható legmagasabb állami elismerést, legutóbb, 2011-ben Dmitrij Medvegyev orosz elnök nyújtotta át neki a Barátságért érdemrendet. Idehaza az 1996-os Tisztikereszt után 2009-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesítette.

Figyelemre méltó nemzetközi diplomáciai eredményeinek sorában legutóbb elérte, hogy a világtól amúgy meglehetősen elzárkózó Észak-Korea Ázsia Kupát rendezzen, ráadásul olyat, amelyen Dél-Korea csapata is részt vehetett. A "súlyemelő-diplomácia" eredményeképpen szeptemberben eddig példátlan módon a Koreai NDK fővárosában felhangzott a Koreai Köztársaság himnusza, és a déliek zászlaját is felvonták a phenjani nemzetközi viadalon.

"Az elmúlt évtizedek sikereit nem érhettem volna el, ha nem segítené a munkámat egy remek, magyar munkatársakból álló csapat: az IWF titkársága. Valamint hálával tartozom a családomnak, feleségemnek és három gyermekemnek, akik elviselték és elviselik azt, hogy többet vagyok úton, mint idehaza" - nyilatkozta a 75 éves Aján Tamás az MTI-nek.

Szerző