Előfizetés

A legjobb nyolcba kerülés a cél

Publikálás dátuma
2014.01.11. 06:58
A világbajnok spanyolok ellen kezdenek holnap Mocsai Lajos fiai: nem éppen leányálom. Fotó: Szalmás Péter/Népszava
Nem a legjobb előjelekkel készül a magyar férfi kézilabda válogatott a Dániában ma kezdődő kontinens-viadalra. Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint túl kevés időt tölthettek együtt, s Nagy László sérülése is hidegzuhanyként érte őket. Ennek ellenére nyolc közé várja csapatát.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a rendkívül nehéz sorsolás és a sérültek miatt a csapatnak ehhez erőn felüli teljesítményre lesz szüksége, hogy teljesítse az elvárást, s bekerüljön a legjobb nyolc közé.

Mint a kapitány hangsúlyozta: "Nem mentegetőzni akarok, csak a tényeket sorolom. A magyar válogatott azon hat csapat közé tartozik, amely az elmúlt években minden világversenyen ott volt. Az olimpia előtt 132 napot dolgozhattunk együtt, most ennél jóval kevesebbet időnk volt. A teljes keret január 2-a óta tud együtt készülni. Az első nyolc hely rendkívül magas célkitűzés, figyelembe véve, hogy a világbajnok mellett két skandináv válogatott lesz az ellenfelünk a csoportban. Nagy nyomásra kell számítanunk, a jegyeladások alapján négyezer norvég szurkoló várható. A vb-selejtező sorsolása miatt sem mindegy, hol végzünk, de presztízsszempontból is kötelez minket az olimpiai negyedik hely. Kilenc klubból hívtuk meg a játékosokat, ez különbözik a korábbi időszaktól. Mindez nem tesz jót a nemzeti csapatnak." 

Hozzátette: nagyon fontos, hogy a gárda továbbjusson a csoportból, egy esetleges kiesés ugyanis erős ellenfelet is a csapat útjába sodorhat a világbajnoki selejtező során.

A magyar csapat

Mocsai Lajos szövetségi kapitánynak holnap kell megneveznie végleges, 16-os keretét. A csoportküzdelmek után két játékost cserélhet, majd a középdöntők mérkőzései után még egyet.
Kapusok: Mikler Roland, Tatai Péter (mindkettő Pick Szeged).
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-MVM Veszprém), Szalafai Gábor (B.Braun Gyöngyös).
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Szeged), Mocsai Tamás (Veszprém).
Irányítók: Császár Gábor (PSG Handball), Lékai Máté (Celje).
Beállósok: Schuch Timuzsin (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Szeged).
Balátlövők: Ilyés Ferenc (Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque), Putics Barna (Gummersbach), Zdolik Bence (Balatonfüred).
Balszélsők: Iváncsik Gergő (Veszprém), Vadkerti Attila (Szeged), Varsandán Milán (Gyöngyös).

Mocsai Lajos a kerettel kapcsolatban elmondta, Harsányi Gergely egyelőre nem lép pályára az Európa-bajnokságon, mivel a napokban gyermekük születik és szeretne a felesége mellett lenni. "A családnak most nagy szüksége van rám, ezért megbeszéltem az igen megértő kapitánnyal, hogy az Európa-bajnoki szereplésemre egyelőre ne számítson. Ugyanakkor tartjuk a kapcsolatot, készenlétben állok, és ha a kislányunk néhány napon belül megérkezik, újra egyeztetünk a továbbiakról, és ha tudok, valamint a körülmények megengedik, szívesen segítek" - mondta a magyar válogatott klasszisa. Harsányi Gergely helyére Szalafai Gábor került be a keretbe.

Nem mindenki örül a jelenlegi keretünknek. Éles József például felvetette, hogy fiatalítani kellett volna. A kiváló magyar szakember, jelenleg kézilabda iskolát működtető edző szerint míg más országok akár egy nagy világversenyt is feláldoznak arra, hogy fiatalítsanak, addig mi még a felkészülési tornákon sem adjuk meg a fiataloknak a lehetőséget a bizonyításra. "Azok játszottak, akiket ismerünk, azok bizonyíthattak, akikről amúgy is tudjuk, hogy mire képesek, hol vannak a határaik, mik az erényeik és a hiányosságaik." Arról is beszélt, hogy a jelenlegi keretünk egyszer ki fog öregedni és akkor egyszerre kell sok fiatalt beépíteni a keretbe az pedig sokkal nehezebb lesz, mintha egy-egy tornára kipróbálnánk pár új tehetséget.

"Nem lehet ezt a világversenyt fiatalokra rábízni" - Mocsai Lajos így reagált Éles József nyilatkozatára. Szerinte a sportvezetés és a sportirányítás részéről olyan magas az elvárás, hogy nem lehet beáldozni egy-egy sikertelen virágversenyt, mert a hazai kézilabdának mindig a pontszerző helyek valamelyikét kell megszereznie. "A válogatott két évvel ezelőtt, az Eb-n és a londoni olimpián is bravúrosan szerepelt, és úgy gondolom, most is képes lehet erőn felül teljesíteni" - nyilatkozta Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke.

Az MKSZ a kontinensviadal megnyerése esetére 15 millió forintos prémiumot helyezett kilátásba. Az ezüstérem 13, a bronzérem 11, a negyedik hely 10, az ötödik 8, a hatodik 7, a hetedik 6, a nyolcadik pedig 5 millió forintot ér.

A magyarok Aalborgban vasárnap a spanyolok ellen kezdenek a csoportkörben, aztán az izlandiakkal és a norvégokkal találkoznak. A kvartettből az első három jut a középdöntőbe, amelynek összecsapásait Herningben rendezik majd.

Az Európa-bajnokság első három helyezettje - amennyiben a vb-címvédő Spanyolország dobogós, akkor a negyedik is - kijut a jövő évi katari világbajnokságra. A kontinensviadal további 12 csapata pedig - kiegészülve az előselejtező öt legjobbjával és a német válogatottal - júniusban oda-visszavágós selejtezőpárharcban harcolhatja ki a részvételt.

A csoportbeosztás
A csoport (Herning)
Ausztria
Csehország
Dánia
Macedónia

B csoport (Aalbrog)
Izland
MAGYARORSZÁG
Norvégia
Spanyolország

C csoport (Aarhus)
Franciaország
Lengyelország
Oroszország
Szerbia

D csoport (Koppenhága)
Fehéroroszország
Horvátország
Montenegró
Svédország

A program
1. forduló (január 12.)
Izland-Norvégia (16 óra)
Spanyolország-MAGYARORSZÁG (18.15, Tv: M1)

2. forduló (január 14.)
MAGYARORSZÁG-Izland (18, Tv: M1)
Norvégia-Spanyolország

3. forduló (január 16.)
Spanyolország-Izland (18)
Magyarország-Norvégia (20,15, Tv: M1)

Hazájában temetik el Akeem Adamset

V. T. R.
Publikálás dátuma
2014.01.11. 06:56
Az álmok fontosak, Adams mindenképpen profi futballista akart lenni, de az életnél semmi sem fontosabb. Fotó: Szalmás Péter/Néps
A december 30-án elhunyt Akeem Adamset hazájában, Trinidad és Tobagóban helyezik majd örök nyugalomra. Családja a boncolásba nem egyezett bele. A Ferencváros szeptember 25-én szívinfarktust szenvedett labdarúgójának tragédiája a sportvilág számára rengeteg fontos tanulsággal szolgált.

A múlton rágódni, hogy mit kellett volna esetleg másként csinálni, általában fölösleges. De nem Akeem Adams tragédiája esetében. A szeptember 25-én szívinfarktuson átesett, december 30-án - a megfeszített orvosi igyekezet dacára - elhunyt ferencvárosi labdarúgó ügye más. Mert talán meglehetett volna menteni az életét. Felelőtlenség, vakság, túlzott önbizalom és a futball mindent háttérbe szorító imádata vezetett a halálához.

Dr. Szelid Zsolt, a Ferencváros orvosi stábjának tagja, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának adjunktusa lapunknak azt mondta, kulcsmomentum volt, hogy sem maga a játékos, sem pedig edzője, Ricardo Moniz nem tudatta az orvosi stábbal: Adams családjában történt hirtelen szívhalál.

"Amikor valakit leigazol egy klub, az UEFA és a FIFA vonatkozó, úgynevezett PMCA-szabvány - pre-competition medical assessment - alapján alapos orvosi vizsgálatnak vetjük alá. Ennek részeként három oldalas kérdőíven tudakoljuk a sportolóktól, hogy családjukban milyen betegségek fordultak elő? Adams nem tartotta fontosnak, hogy megossza velünk veszélyeztetettségét. Utánpótláskorú játékosoknál ezt a részt a családdal töltetjük ki, a szülők jobban ismerik a kórelőzményeket. Ha akkor kiderül, hogy Adams édesapja szívelégtelenségben hunyt el, egyéb szűrővizsgálatokat végeztetünk el" - monda dr. Szelid. Hozzátette, szív CT-t például nem azért nem csinálnak, mert drága, hanem mert egy 22 éves élsportoló szervezetét feleslegesen nem teszik ki - még ha alacsony dózisú is - sugárzásnak.

Adams apjának esetéről Moniz is tudott, ez utóbb kiderült, de ő sem értesítette a klub háromtagú orvosi stábját. Meglehet, azért, mert egyéb ortopédtraumatológiai (hangsúlyozandó tehát: nem kardiológiai!) okoknál fogva a Dr. Pánics Gergely vezette team - melyhez Szelid Zsolt mellett Reha Gábor tartozik még - anno nem javasolta Adams leigazolását, Moniz viszont a kötőszöveti, izommeszesedés veszélyek ellenére ragaszkodott hozzá.

"Ha a kérdőív alapján kiderül, mi történt a családjában, szerződtetésével szemben ellenjavallattal élünk!" - nyomatékosította Szelid.

További tanulság, hogy az intő jelekre, pláne ha genetikailag veszélyeztetettebb az illető, fokozottan ügyelni kell. Adams, miután felébresztették a mesterséges kómából, azt mondta, nyomban segítséget kért, ahogy azt érezte, rosszul van. Szelid viszont ezt fenntartásokkal kezeli. A telefonhívása után 40-50 perccel már kórházban volt, szívében viszont olyan mérvű sejtelhalás történt, ami ennyi idő alatt nem következhetett volna be. Súlyos, hosszan tartó infarktusa volt.

Talán egy erős, fiatal szervezetben kevésbé erőteljesen jelentkeztek a tünetek - vetettük fel, amire Szelid egyértelmű nemmel válaszolt. "Adams véleménye orvosilag nehezen védhető. A városmajori klinikán rengeteget szívinfarktussal találkozunk. A három koszorúér egyikének elzáródásakor elkezdenek a szívsejtek elhalni. Minél hosszabb idő telik, annál több izomsejt pusztul el. Egy idősebb embernél, akinek különféle betegségei vannak, cukorbeteg, magas a vérnyomása, dohányzik, kevésbé markánsan jelentkeznek a tünetek. A koszorúér elzáródásakor más erek igyekeznek átvenni a véráramoltatás funkcióit. Egészséges fiataloknál általában ST-elevációs infarktus történik, amikor a környező erek nem tudják átvenni a szerepet, az aktuális tüneteket tekintve ekkor a panaszok erőteljesebben jelentkeznek. Ráadásul csapattársaitól tudjuk, már az aznapi edzésen elkezdett lemaradni, ami egyfajta előjel, még a FIFA-kérdőíven is szerepel egy olyan kérdés, szokott-e gyorsabban elfáradni a társainál?"

A szakértő szerint elbagatellizálni nem szabad a jeleket, kivált azoknak nem, akiknek testük a munkavégző "eszközük". Az álmok fontosak, Adams minden vágya volt, hogy profi futballista legyen, emiatt bizonyos körülményekre nem volt tekintettel.

A kórházban elhunytakat felboncolják, a külföldi állampolgároknál azonban a család beleegyezése szükséges, értesülésünk szerint Adams édesanyja ebbe nem egyezett bele. Adamset szülőhazájában helyezik majd örök nyugalomra, földi maradványainak utaztatásához szükséges papírmunka ezekben a napokban zajlik. Noha a Ferencváros hivatalos tájékoztatást kegyeleti okokból addig nem ad, amíg nincsenek végleges döntések, úgy tudjuk, a temetés költségeit - akárcsak a család hazautaztatást - a klub állja majd.

Babosék nyerték a sydneyi tenisztornát

Publikálás dátuma
2014.01.11. 06:54
A két tornagyőztes: Babos Tímea (j) és a cseh Lucie Safarova (b). Fotó: Europress/Getty Images
Babos Tímea és a cseh Lucie Safarova nyerte a Sydneyben zajló 710 ezer dollár (150 millió forintos) összdíjazású tenisztornát, miután a döntőben legyőzték a világelső Sara Errani, Roberta Vinci olasz duót a pénteki döntőben.

A magyar versenyző és partnere hamar elvesztették az adogatásukat, de 3-3-nál sikerült utolérni az első helyen kiemelt riválisukat. A következő brékre (amikor az egyik versenyző elveszi ellenfele adogatását) 5-5-nél került sor, ekkor viszont Babosék javára, akik kihasználva a lehetőséget 7-5-re diadalmaskodtak az első szettben.

A folytatásban hamar elhúztak az olaszok és előnyüket meg is tudták tartani, így 6-3-as eredménnyel kiegyenlítettek. A 10 nyert pontig tartó döntőben a háromszoros Grand Slam-bajnok ellenfél 3:0-ra is vezetett már, de Babos Tímea és Lucie Safarova nem adták fel a küzdelmet és fordítani tudtak: 10-7-es eredménnyel a magyar-cseh duó diadalmaskodott. Timi és Lucie Safarova egész héten remekelt, pedig először játszottak együtt. A 20 éves magyar játékos nyolcadik tornagyőzelmét aratta párosban.

"Nagyon nagy dolog ez a mai győzelem! 2/2 a mérlegem világelsők ellen WTA döntőben! Viccet félretéve, rettentő boldog vagyok, az eheti teljesítményemmel. Jól megértettük egymást Lucie-vel, élveztük a játékot. De ugyanakkor hajtottunk is ezerrel: ezután a hét után várom az Australian Opent" - nyilatkozta Timi rendkívül boldogan a döntő után.

Safarova is értékelte teljesítményüket a döntő megnyerése után: "Minden mérkőzésen jól játszottunk ezen a héten. Az volt a legfontosabb, hogy élvezzük a közös szereplést, legyen ez jó móka. A mai utolsó mérkőzés pedig egyenesen csodálatos volt! Meglátjuk, hogy mikor tudunk újra együtt szerepelni. Egyértelmű, hogy szeretünk közösen játszani, de most mindkettőnknek van állandó partnere a párosra."