Előfizetés

Ezerkétszázan veszíthetik el az állásukat a Jászságban

Mintegy 1200 munkavállaló megélhetését veszélyeztetik a Fidesz-kormány MÁV FKG-vel kapcsolatos tervei - olvasható a JászBlogon. A jászkiséri vállalat átalakításával nemcsak a Jászság egyik legjelentősebb, sok embernek munkát adó üzeme szűnhet meg, de fontos bevételektől eshetnek el a települések is. Pócs János fideszes képviselő csak sejtetőleg erősítette meg a híreket, de nem járt közben a kormánynál a cég és a munkavállalók érdekeiért. Szekeres Imre szocialista képviselő szerint az eljárás elfogadhatatlan, és küzdeni kell a cégért és a munkavállalókért, ezért kérdéseket intézett az illetékes miniszterhez.

Még novemberben 3-án számolt be az Új Néplap arról, hogy a kormány a jászkiséri MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. (MÁV FKG Kft.) teljes átszervezését, sőt, megszüntetését tervezi. Az átalakítások mintegy 1200 ember munkahelyét veszélyeztetik.

A lap akkor megkereste a vállalat vezetését is, ám válaszok nem érkeztek a kérdésekre. A bizonytalanságot Pócs Jánosnak, a Fidesz országgyűlési képviselőjének sem sikerült eloszlatnia, sőt, nyilatkozatában megerősítette az átalakításokkal kapcsolatos sejtéseket. Mint mondta, a kormány célja az, hogy a jászkiséri MÁV FKG Kft. ismét az állami vasúttársaság közvetlen irányítása alá kerüljön.

A nagy múltú jászkiséri MÁV FKG Kft. országos lefedettséggel mintegy másfélezer munkavállalónak biztosít álláslehetőséget, egyúttal megélhetést a dolgozók családjainak. A gépjavító, pályafenntartó és pályafelújító cég meghatározó foglalkoztatói szereppel rendelkezik a Jászságban, az Alsó-Jászság legnagyobb ipari üzeme. Így egy esetleges átszervezés, netán megszűnés eredményeként bekövetkező elbocsátási hullám drámai hatást gyakorolna elsősorban az érintettekre, de a térség gazdaságára is.

Amennyiben ugyanis a céget visszaszerveznék a MÁV-ba – mint azt Pócs János is sugallja –, a MÁV FKG Kft. jászkiséri székhelye és mintegy 1200 fő foglalkoztatása szűnne meg, eltűnne az országos lefedést adó pályakarbantartás, mintegy 20 milliárd forintos árbevétel, valamint az ebből adódó nyereség és helyi iparűzési adó. Nem maradna más Jászkiséren, mint a 200-300 fővel működő gépészet, ami maximum 2-3 milliárd forintos árbevételt jelent.

Az átalakítások kapcsán felvetődött az is, hogy a létszámleépítés helyett inkább belekényszerítenék a munkavállalókat abba, hogy közös megegyezéssel távozzanak, végkielégítés nélkül: a jászkiséri munka helyett Pécsett ajánlanának fel építésvezetői munkát egy-egy munkavállalónak, hogy a vállalhatatlan feltételek miatt ők maguk döntsenek a közös megegyezés mellett. 

Mivel Pócs János nem adott érdemi és megnyugtató válaszokat a kormány céggel kapcsolatos terveiről, a bizonytalanságok eloszlatása érdekében Szekeres Imre országgyűlési képviselő a miniszterhez fordult, és írásban kérdezte Németh Lászlónét a kormány MÁV FKG-vel kapcsolatos terveiről. (A kérdések elérhetők az Országgyűlés hivatalos oldalán: http://www.parlament.hu/irom39/13186/13186.pdf)

A képviselő azt kérdezte a minisztertől, hogy mikor, hogyan és milyen tartalommal kívánják átalakítani a céget, és jár-e ez bármilyen létszámváltozással. Mi indokolja az átalakításokat, hiszen a vállalat nyereségesen üzemel? Módosulhat-e a munkavállalók jövedelme, juttatásaik, illetve munkajogi helyzete?

Németh Lászlóné válaszai [http://www.parlament.hu/irom39/13186/13186-0001.pdf] nem voltak meggyőzőek és egyértelműek, azt azonban megerősítette, hogy a kormány azt tervezi, visszaszervezik a MÁV FKG-t a MÁV-ba. A miniszter ezzel kapcsolatosan csak azt szögezte le, hogy az átalakítások miatt egyetlen munkavállaló sem kerülhet jogilag hátrányosabb helyzetbe, arról ugyanakkor hallgat, hogy anyagilag és a létbiztonság vonatkozásában hogyan változhat a munkavállalók helyzete.

A miniszter válaszából arra lehet következtetni, hogy a jászkiséri telephelyen a gyártó-javító tevékenység 200-300 fős gépészeti üzeme működhetne tovább, töredék árbevétellel, töredék nyereséggel és töredék iparűzési adóval a településeknek.

Szekeres Imre szerint az eljárás elfogadhatatlan. Facebook-oldalán azt írta, hogy „húszéves képviselőségem alatt többször is adódott már olyan helyzet, ami megpecsételte volna a jászkiséri üzem sorsát, de eddig mindig közbeléptem, és sikerült megmenteni. Most sem lesz ez másképp: kormányra kerülve küzdeni fogok azért, hogy a nagy múltú üzem a közel ötven éves szellemi kapacitás megmaradjon az itt élőknek”.

Bajnai marad a lista második helyén

Lengyel Tibor
Publikálás dátuma
2014.01.14. 10:15
Bajnai Gordon marad. Fotó: Szalmás Péter/Népszava
Ezekben a percekben kezdődött az MSZP székházában az ellenzéki összefogást a felek reményei szerint végleg lezáró tárgyalás. A felek fél tízkor kezdődött megbeszélésén értesüléseink szerint a fő téma az, hogy nem "vonul le" a közös listáról Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője. A Népszava úgy tudja, hogy a tárgyalásokon részt vesz Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke is.

A volt kormányfő a lista második helyén marad - erősítették meg a Népszava forrásai, emlékeztetve, hogy hétfőn még valóban volt egy olyan lehetséges forgatókönyv, miszerint miután Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az ellenzéki együttműködés kiszélesítése után megkapta a lista harmadik helyén, Bajnai inkább nem is kíván szerepelni azon. Forrásaink szerint azonban végül "meggyőzték" Bajnait arról, maradjon a listán.

Úgy tudjuk, az MSZP Jókai utcai székházában tárgyaló felek néhány óra alatt lezárnák az egyeztetést és várhatóan délben a nyilvánosság elé állnak a végleges megállapodással. A közös lista első három helye ezek után így alakulna: a listavezető és a miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila MSZP-elnök, a második Bajnai, Gyurcsány pedig a harmadik.

Értesüléseink szerint a megállapodást ebben a formában még ma aláírhatják, azután sorra jóváhagyják a megfelelő fórumok: a szocialisták választmányi bizottságai pénteken, az MSZP-választmány szombaton, jövő hét végén pedig a szocialisták kongresszusa fogadja el a megállapodást - jövő hét végén tartják egyébként nagygyűlésüket is a szocialisták. 

Szanyi Tibor is arról beszélt egyébként ma reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy az MSZP január végén rendkívüli kongresszuson Mesterházy Attilát nevezi meg miniszterelnök-jelöltjének. A szocialisták elnökségi tagja szerint a közös listát állító szervezetek eleve így mentek bele a megállapodásba, erről tehát köztük nincsen vita. Értesüléseinkkel egybehangzóan Szanyi is úgy tudja, hogy az eddigi tárgyalások alapján Bajnai Gordonnak a második hely jut a közös listán. Mint fogalmazott, az biztos, hogy a szövetségben résztvevő szervezetek vezetői a lista első 10 helyén szerepelnek majd. 

Az egyéni képviselői helyekről szólva Szanyi Tibor úgy tudja, hogy a tárgyalások jelenlegi állása szerint a Demokratikus Koalíció részvételével sem változik a helyzet; vagyis körülbelül 70 helyen az MSZP állít közös jelöltet, a maradék 30-35 helyen pedig a közös listához csatlakozó többi mozgalom. Egy kérdésre válaszolva a szocialista politikus úgy vélekedett, hogy nincsenek bizonytalan szavazók. Szerinte csak az a kérdés, hogy az emberek elmennek-e a voksolásra, ha pedig már ott vannak, akkor tudják jól, hogy kire fognak szavazni. Szanyi Tibor szerint egyébként érezhető a kormányváltó hangulat az országban. 

Mint arról a Népszava beszámolt, a szocialista párt és az Együtt-PM is ad át körzeteket a DK-nak, így Gyurcsány pártja várhatóan 15 egyéni jelöltet indíthat a tavaszi választáson, amiből 8 nyerhető. A DK elfogadta, hogy Bajnai Gordon pártszövetsége több egyéni, valamint listás helyet kapjon, mint ők. Megírtuk azt is, hogy korábban mindhárom pártvezető elfogadta: a listát Mesterházy vezeti, ő lesz a közös kormányfő-jelölt, őt Bajnai Gordon követi, a harmadik pedig a DK jelöltje lesz. A negyedik helyen a Párbeszéd Magyarországért jelöltje szerepelhet, minden bizonnyal Szabó Tímea társelnök, aki a PM korábban elfogadott listáját is vezeti. 

Úgy tudjuk, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője szeretné, ha tárgyalások helyett inkább már kampányolna a kormányváltó szövetség, hiszen közeledik április 6-a, amely a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az immár egyfordulós parlamenti választás időpontja lesz.

Szanyi Tibor: Mesterházy a közös miniszterelnök-jelölt

Publikálás dátuma
2014.01.14. 09:27
Szanyi Tibor: "érezhető a kormányváltó hangulat." Fotó: Bielik István/Népszava
Az MSZP január végén rendkívüli kongresszuson Mesterházy Attilát nevezi meg miniszterelnök-jelöltjének. Erről Szanyi Tibor a párt elnökségi tagja beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Szerinte a közös listát állító szervezetek eleve így mentek bele a megállapodásba, erről tehát köztük nincsen vita. 

A politikus arról is beszélt, hogy az ellenzéki összefogás kibővítéséről szóló tárgyalások legkésőbb csütörtökön befejeződnek. Szerinte most már inkább csak Gyurcsány Ferenc pontos szerepéről tartanak az egyeztetések. Szanyi Tibor úgy tudja, hogy az eddigi tárgyalások alapján Bajnai Gordonnak a második hely jut majd a közös listán. Mint fogalmazott, az biztos, hogy a szövetségben résztvevő szervezetek vezetői a lista első 10 helyén szerepelnek majd.

Az egyéni képviselői helyekről szólva Szanyi Tibor úgy tudja, hogy a tárgyalások jelenlegi állása szerint a Demokratikus Koalíció részvételével sem változik a helyzet; vagyis körülbelül 70 helyen az MSZP állít közös jelöltet, a maradék 30-35 helyen pedig a közös listához csatlakozó többi mozgalom.

Egy kérdésre válaszolva a szocialista politikus úgy vélekedett, hogy nincsenek bizonytalan szavazók. Szerinte csak az a kérdés, hogy az emberek elmennek-e a voksolásra, ha pedig már ott vannak, akkor tudják jól, hogy kire fognak szavazni. Szanyi Tibor szerint egyébként érezhető a kormányváltó hangulat az országban.