Óvatos készület az össz-szíriai konferenciára

Zárt ajtók mögött egyeztet a kormány és az ellenzék képviselőivel az ENSZ és az Arab Liga közös szíriai különmegbízottja. Lakhdar Brahimi a tervek szerint holnap Genfben kezdődő szíriai tárgyalásokra készíti elő a szembenálló feleket. Egyelőre még az sem biztos, hogy a két delegáció hajlandó lesz egy teremben megjelenni, s szemtől szembe egyeztetni. 

Mint a BBC helyszíni tudósítója megjegyzi, egyelőre az is a svájci fórum sikerét mutatja, hogy egyik küldöttség sem vonult ki, s távozott az eddigi tárgyalásokról. "Célunk, hogy véget vessünk ennek a véres polgárháborúnak. Úgy vélem, a tárgyalásokhoz jó alapot nyújt a 2012-es genfi konferencia záródokumentuma" - nyilatkozta a szíriai tárgyalóbiztos Montreux-ben.

A nagyhatalmak által aláírt kommüniké átmeneti kormány megalakítására, nemzeti párbeszéd megkezdésére, az alkotmány és törvényhozás felülvizsgálatára, s szabad, demokratikus választások megtartására sürgeti Szíriát. Brahimi hozzátette, egyelőre nem egy végleges békemegállapodásról, csupán regionális tűzszünetekről, és a humanitárius segély útjának biztosításáról tárgyal a szíriai képviselőkkel. Emlékeztette mind az állami, mind az ellenzéki delegációt, a tárgyalásoknak nem célja a vádaskodás, arról, ki robbantotta ki a konfliktust, hanem azt kell keresni, hogy lehet annak véget vetni.

Párhuzamosan futó erőfeszítéseket teszünk a nyomásgyakorlás különböző lehetőségeinek megvizsgálására, s a válság békés, politikai megoldásának megtalálására, jelentette ki John Kerry a békekonferencia után. Mint az amerikai külügyminiszter kifejtette, Washington különböző lehetőségeket, így az ellenzék további támogatását, sőt akár annak növelését is tanulmányozza. Eddig az Egyesült Államok nem szállított fegyvert a felkelők részére, attól tartván, az a szélsőségesek kezére jut. John Kerry figyelmeztetett, a szíriai rezsim tavaly szeptemberben elkerült egy esetleges amerikai légicsapást, a Genf-2 konferencia szervezésének és a nukleáris leszerelés megkezdésével.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője a szíriai ellenzéki belharcok azonnali beszüntetésére szólította a dzsihádistákat. Hangüzenetében Ajman al-Zavahiri arra szólította a Bassár el-Aszad rezsime ellen küzdő fegyvereseket, alkossanak egységfrontot, s szüntessék be a "testvérek" közti összecsapásokat. Becslések szerint az egykor szövetséges ellenzéki csoportok belharcaiban 1100 ember vesztette életét.

Szerző
Frissítve: 2014.01.23. 21:23

Berlusconi ellen újabb ügyészi vizsgálat indult

A milánói ügyészség csütörtökön bejelentette, hogy újabb vizsgálatot indít Silvio Berlusconi volt olasz kormányfővel, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnökével és további negyvennégy emberrel szemben bírósági tanúk lefizetése miatt.

A vizsgálat érinti Silvio Berlusconi ügyvédeit, Niccolo Ghedinit és Paolo Longót is, valamint a tanúkat, akiket állítólag lefizettek.
Az ügyészség szerint Sivio Berlusconi megvásárolta azokat a fiatal nőket, akik az úgynevezett Ruby-perben mellette tanúskodtak.

A tavaly júniusban lezárult perben Berlusconit első fokon hét évre ítélték a történtek idején még kiskorú Karima el-Mahroug, ismertebb nevén Szívtipró Ruby prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Ezen kívül Silvio Berlusconit örökre eltiltották a közhivataloktól is.

A bírósági tárgyalásokon több tanú beszámolt a Silvio Berlusconi villáiban rendezett partikról azt állítva, hogy ezeken semmi különleges nem történt. A tanúk között szerepeltek a partikon résztvevő nők is. Az ügyészség szerint Berlusconi lefizette őket. Ezt bizonyítaná az is, hogy hét tanú azt is elmondta, Berlusconi évek óta fejenként havi 2500 euróval tartotta el őket.
A La Repubblica című balközép napilap csütörtöki értesülései szerint Silvio Berlusconi tavaly év végén leállította a nőknek szóló átutalásokat.

A Corriere della Sera című konzervatív napilap jelentése szerint Silvio Berlusconi jelenleg egy luxus wellness-szállodába vonult vissza a Garda-tóhoz mennyasszonya, Francesca Pascale társaságában. Elkísérte őt Giovanni Toti, a FI szóvivője is. Berlusconi le akar fogyni, de a diéta mellett már az európai parlamenti választások stratégiáján dolgozik - írta a Corriere. 

Silvio Berlusconit április 10-én is a milánói bíróságra várják. Akkor születik döntés arról, milyen közhasznú munkát jelölnek ki a tavaly adócsalásért elítélt volt négyszeres olasz kormányfő számára.

Szerző
Témák
Berlusconi

Ma is kísérti Európát az antiszemitizmus

Az antiszemitizmus európai erősödéséről ír csütörtöki blogbejegyzésében Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, aki felidézi, hogy tavaly a magyar parlamentben Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a "nemzetbiztonságra fenyegetést jelentő" zsidók összeírásáról beszélt. A 47 tagállamot tömörítő, strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet lett ombudsmanja szerint ez "a nácizmus kísértő emlékeit idézte fel".

 A politikus emellett arra is emlékeztet, hogy Romániában a hatóságok kénytelenek voltak megbírságolni egy tévécsatornát, miután az antiszemita szövegű karácsonyi dalt sugárzott. Muiznieks arra is kitér, hogy a francia hatóságok a Twitterhez fordultak segítségért az antiszemita bejegyzések szerzőinek azonosítása érdekében.

A biztos felidézi az EU Alapjogi Ügynökségének 2012-ben készült felmérését, amely szerint a nyolc tagállamban megkérdezett zsidók az antiszemita jelenségek erősödéséről számoltak be az elmúlt 5 év során.

"Sok európai országban növekvő probléma az antiszemita rigmusok és köszöntések skandálása futballmeccseken" - teszi hozzá Muiznieks.

Az ET-biztos arra az álláspontra helyezkedik, hogy az állami szerveknek nem szabad tűrniük, hogy az ilyen megnyilvánulások hétköznapivá, megszokottá, triviálissá váljanak.

"Szem előtt kell tartani, milyen fenyegetést jelentenek a demokráciára azok a tettek, amelyek célja az egyenlőségnek, a vélemény, a lelkiismeret és a vallásgyakorlás szabadságának megtagadása" - húzza alá a biztos, kiemelve, hogy az európai országoknak fel kell venniük a harcot az antiszemitizmus ellen, máskülönben az abból fakadó gyűlölet-bűncselekmények áldozatai a jövőben sem tesznek majd feljelentést, az esetre nem derül fény, az elkövetők pedig büntetlenül megúszhatják.

"A tagállamok politikai vezetőinek határozottan el kell ítélniük minden antiszemita megnyilvánulást vagy támadást, azt a világos üzenetet küldve, hogy ez a gyűlölet elfogadhatatlan és szigorú büntetést von maga után" - hangoztatja bejegyzésében a politikus, aki az antiszemita bűncselekmények pontos dokumentálása mellett is állást foglal.

Muiznieks szerint azok az országok, amelyek ezt még nem tették meg, meg kell erősíteniük törvénykezésüket, hogy a holokauszt nyilvános tagadása vagy relativizálása hatékonyan büntethető legyen.

A biztos arra is felhívja a figyelmet, hogy a technológia fejlődésével párhuzamosan az interneten megjelenő antiszemitizmus ellen is fel kell lépni.

Nils Muiznieks amellett száll síkra, hogy a tagállamoknak hatékonyabb küzdelmet kell folytatniuk a tudatlanság és az intolerancia ellen szisztematikus, folyamatos oktatással, amelynek a holokauszt történetére is ki kell terjednie.Szerző