Csütörtökön áll bíróság elé a Horthy-szobrot felavató Hegedűs

Publikálás dátuma
2014.01.28. 15:57
Hegedűs Lórántot a politikai és az egyházi tevékenység szétválasztására vonatkozó előírások megsértésével vádolják. Fotó: Bielik
Csütörtökön tartja Hegedűs Loránt református lelkész fegyelmi tárgyalását az egyházi bíróság - tudta meg a Népszava. A tavalyi, botrányos Horthy-szobor avató kapcsán a politikai és az egyházi tevékenység szétválasztására vonatkozó előírások megsértésével vádolt lelkészt akár hivatalvesztéssel is sújthatják. 

Az antiszemita kirohanásairól ismert lelkész ellen ugyanis a Budapest-Észak Református Egyházmegye bírósága ezt, az egyházi megfogalmazásban palástvesztésnek hívott legszigorúbb büntetést is kiszabhatja. Legalábbis erre tett javaslatot Horváth György, az egyházmegye jogtanácsosa. Ismert, nem sokkal a november 3-i - az első bécsi döntés 75. évfordulójára időzített - Horthy-szobor avató után indult fegyelmi a Szabadság téri Hazatérés templomának vezető lelkésze ellen.

Az eseményen - melyen több jobbikos politikus is részt vett - Hegedűs arról beszélt: "elkerülhetetlen lesz egy ismételt határozott kiállás a nemzet védelmében" és a "helyes, Isten szerinti önvédelem" az ország népe és területe védelmében. A hallgatóságban sokan "hagyományőrző" katonai, illetve a betiltott gárdistákéra emlékeztető öltözéket viseltek.

A tüntetők - akiket rendőrkordon választott el - sárga csillagot viseltek a kabátjukon, így emlékeztetve a Horthy idején hozott zsidótörvényekre illetve deportálásokra. Atrocitás nem történt, de a szoboravató téma volt a parlamentben, tiltakozott a Zsidó Világkongresszus, és református lelkészek egy csoportja is. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége pedig a magyar vezetők elhatárolódását követelte - hiába. Az MSZP törvényjavaslatot is benyújtott, amely tiltaná Horthy-szobrok állítását az országban.

A fegyelmi eljárás megtorpanni látszott, amikor decemberben Horváth György jogtanácsos palástvesztésre vonatkozó indítványát elfogultságra hivatkozva az illetékes egyházi bíróság "továbbpasszolta". Emiatt úgy tűnt, másik eljáró egyházmegyei bíróságot kell kijelölni, ezzel pedig a jogtanácsos eredeti, palástvesztésre vonatkozó indítványa is semmissé vált volna. Horváth György emiatti felháborodása és lemondása azonban fordulatot hozott. Az egyik, korábban elfogultságát bejelentő bíró meggondolta magát, így a szükséges három bíróval megtartható az eljárás, melyen jogtanácsosként Horváth is rész vesz. Amúgy csütörtökön a mérsékeltebb hívek a templomban imádkoznak majd, a radikálisabbak a tárgyalás helyszínén tartanak szimpátiatüntetést.

Horváth korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy Hegedűs Loránt akciója "rombolja és megosztja az egyházat". Előzőleg kétszer is előfordult, hogy a lelkésszel szembeni legszigorúbb büntetés kiszabását elfogultságra hivatkozva nem volt hajlandó tárgyalni az illetékes bíróság. A jogtanácsos úgy vélte, az egyház szabályai szerint a lelkész nemcsak nem lehet politikai párt tagja, de tartózkodnia kell a politikai megnyilvánulásoktól is, a templom pedig nem adhat helyet politikai jellegű rendezvénynek. Szerinte Hegedűs ezeket megsértette, ráadásul nem először. "Tíz éve nem lép fel az egyház a lelkész ilyen és hasonló provokatív akciói ellen, pedig nem ismerek olyan egyházi vezetőt, aki szívesen leülne Hegedűs Loránttal egy asztalhoz" - mondta Horváth.

Mint arról a Népszava beszámolt, férje és a Horthy-szobor avatók védelmében országgyűlési határozatban lobbizik eközben a kormánynál a gyülekezési törvény módosításáért Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő. A Vona Gábor Jobbik-elnökkel közösen benyújtott javaslat álságosan szót sem ejt Horthyról vagy a szoboravatóról, úgy tesz, mintha a november 3-i esemény csak istentisztelet lett volna, a templom előtt kiabálók pedig a vallásukat gyakorló református hívek ellen vonultak volna utcára. A keresztyén "híveket megfélemlítő, gyalázkodó csőcselék" elleni hatékonyabb fellépést sürgető parlamenti javaslat jelenleg bizottsági tárgyalásra vár. Elfogadása esetén felhívná a kormányt, hogy írja bele a gyülekezési törvénybe: "hitéleti alkalmat tartó egyházi intézményhez 150 méternél közelebb nem engedélyezhető" más rendezvény - előtte és utána egy-egy órás időtartamon belül.

Ez a javaslat is azt jelzi, hogy a kisebbségek jogainak érvényesüléséért ritkán aggódó Jobbik ezúttal megtapasztalta milyen kisebbségben lenni, és rögtön törvénymódosítást követel, hogy a jövőben ne zavarhassák meg rendezvényeiket a más véleményen lévők. Hasonlóan reagált maga Hegedűs is - áldozatnak érzi magát, jogszerűtlen eljárást emleget. Mint nemrég közleményében tudatta: az ellene indított fegyelmi "kettős mércét demonstráló jellege miatt" el sem megy a csütörtöki tárgyalásra, elkerülendő, hogy "a jogszerűség köpenyébe öltöztethessék azt". Megjegyezte még: "az (ex)jogtanácsos világi nyilvánosság előtt tett kijelentései az elfogulatlanság látszatának fenntartását sem teszik lehetővé: a benne lakozó lélek csak könyörgéssel és böjtöléssel űzhető ki".

Némileg érthetetlen módon egy helyi vidéki egyesület, az Élhetőbb Veszprém Megyéért Egyesület kezdett aláírásgyűjtésbe nemrég, hogy ezzel is kiálljanak Hegedűs Loránt mellett. Érthetővé válik a buzgalmuk, ha tudjuk, hogy az egyesület elnöke Kovács Rajmund, aki nem más, mint a Jobbik veszprémi elnöke.

Azt nem tudni, hogy a Jobbik, amelynek képviselői közül többen jelen voltak a novemberi szoboravatón - így például Hegedűsné és a parlamentben "zsidólistázó" Gyöngyösi Márton - miért nem a maga, hanem egy látszólag tőle független civil szervezet nevében kíván szimpatizálni Hegedűssel. Eközben viszont a párt a Horthy-kultuszt ápolná például a november 16-át, Horthy fehér lovas bevonulását emléknappá nyilvánítani kívánó parlamenti javaslatával - miután sikertelenül próbálták elérni, hogy 2013 Horthy-emlékév legyen.

Szerző

Jegypénztár az egyetemen

Nyolc felsőoktatási intézményben működtet jegypénztárat a MÁV-START, és már a Nyíregyházi Főiskola és a budapesti Corvinus Egyetem hallgatói is vehetnek jegyet az intézményen belül - értesült a HavariaPress.

Tavaly hat főiskolán, egyetemen biztosította a vasúti pénztári szolgáltatást a diákoknak és az érdeklődőknek a vasúttársaság. Most két újabb intézményt is bevontak a rendszerbe, így már a Nyíregyházi Főiskola és a budapesti Corvinus Egyetem hallgatói is megválthatják intézményükben a menetjegyet.

Évente több mint százezer menetjegyet értékesít a vasúttársaság a főiskolákon és egyetemeken, ahol kilométer és kedvezmények korlátozása nélküli vasúti menetjegyek, pótdíjköteles vonatokra szóló pót- és helyjegyek, gyorsvonati pótjegyek, továbbá a BKK bérletei vásárolhatóak meg. A legtöbb menetjegyet a Debreceni Egyetemen váltották tavaly, itt közel harmincezer volt az értékesített darabszám. Ezt követte a Budapesti Műszaki Egyetem 28 ezernél több jeggyel, harmadik helyen az eladási statisztika alapján a Pázmány Péter Tudományi Egyetem végzett, 15 ezer jeggyel.

Ezeken kívül Győrött, Miskolcon és Pécsett vehető igénybe egyetemi vagy főiskolai pénztár. A felsőoktatási intézményekben a diákok napi programjához igazítva, általában délelőtt kilenc vagy tíz órától délután három óráig tartanak nyitva hétköznap a pénztárak, valamint bizonyos helyeken szombaton, a délelőtti órákban.

Szerző

Rogán előre tudja?

Publikálás dátuma
2014.01.28. 12:17
Fotó: Bielik István, Népszava.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn arról beszélt, hogy információi szerint az EU illetékesei eljárást készülnek indítani a rezsiköltségeket szabályozó országok, így hazánk ellen is. Rogán sajnos nem részletezte, hogy kit ért az EU "illetékesein".

 Mivel feltehetően az Európai Bizottságra gondolt, lapunk megkérdezte a Bizottság egyik szakértőjét a legújabb magyar kormányzati rezsicsökkentés brüsszeli megítéléséről. A szakértő azt válaszolta, hogy mivel az Európai Bizottság nem ismeri részleteiben a legújabb kormányzati előterjesztéseket, így nem is tudja érdemben véleményezni azokat. Csak a részletek alapos tanulmányozása után lehet megítélni, hogy ellentétesek-e az uniós joggal.

Az uniós szakértő hozzátette, jelenleg csak a magyar előterjesztő tudhatja, hogy az EU-jogba ütköző, vagy azt nem sértő jogszabályt készít.

Az is lehet persze, hogy Rogán Antal egy, az Európai Bizottságnak készülő magyar kormányzati válasz tartalmát lebegtette meg, Az Európai Bizottság még tavaly augusztusban úgynevezett előzetes (pilot) eljárást kezdeményezett a magyar energiapiaci szabályozással kapcsolatban. Ez a „pilot” azt jelenti, hogy az esetleges kötelezettségszegési eljárás előtt a Bizottság kérdéseket intéz a kormányhoz, s a válaszok segítik annak eldöntését, hogy a jogszabállyal Magyarország megsértette-e az uniós jogot. Az energiapiaci pilottal kapcsolatban a magyar kormány novemberi válaszát jelenleg is tanulmányozza a Bizottság. Nem kizárt, hogy Rogán máris tudja: a válasz olyan, hogy nem találhatják kielégítőnek, s így eleve felkészíti híveit a szükségszerű következményekre, amelyeket a Bizottság nyakába kíván varrni.

Az sem újdonság, hogy Günther Oettinger uniós energiabiztos még tavaly levelet írt mindazon tagállamoknak, amelyekben a kiskereskedelmi energiaárakat központilag szabályozzák. Ebben – egyelőre minden jogkövetkezmény nélkül – a központi árszabályozás kivezetését javasolja. Mivel a magyar kormány az ezzel ellentétes politikáját még erősíteni is kívánja, Rogán harcias megnyilatkozása a német energiabiztos felé tett elővágásként is értelmezhető. Ez a vita rövid távon bizonyosan nem fog rendeződni, a Bizottság előbb az érintett tagállamokkal való kétoldalú párbeszédet kezdeményezi.

Miközben Rogánék az árakkal való trükközéssel próbálják kezelni az energiapolitikát, az Európai Bizottság ezekben a napokban felfrissítette a megújuló energia fejlesztését szolgáló kezdeményezését. Ezzel kapcsolatban nyolc szakminiszter – köztük a német és a francia kormány képviselője – a megújuló energia arányának növelését kérte Günther Oettinger energiaügyi uniós biztoshoz intézett levelében. A magyar kormány nem csatlakozott ehhez a levélhez. Nekünk inkább szovjet-orosz gáz és atom kell.

Szerző
Frissítve: 2014.01.28. 15:42