Banks úr megmentése

Publikálás dátuma
2014.02.03 06:49
Bársony Éva
Bár a valóság szilánkjait és darabkáit gyúrták be a filmbe a készítői, a Banks úr megmentése hamisítatlan mese, humorral, kellemmel. Ahogy a Disney-birodalom valamennyi darabja, ez is ügyesen lecsiszolva, sarkokat életlenítve, a Mary Poppins-film születésének sztorija fényesre pucolva virít a vásznon.

Hogy a valóságban hogyan is történt, hogy a nagy Walt Disney mégiscsak megkapta sok év csatározás után írójától a Mary Poppins-történet megfilmesítésének jogát, azt a filmtörténet komoly lapjai őrzik. Mi egy filmet látunk, Disney-filmet, amely tetőtől talpig kellemetes Disney-termék. Jó kivitelben, hibátlanra csiszolva.

A humora szórakoztató, iróniája csöppet sem bánt. Ami a Londonból érkezett ausztrál születésű írónő és a nagyhatalmú hollywoodi stúdióguru között történik a vásznon, az jópofa anekdota.

Mutatós sztori intim filmes titkok meglibbentésének csáberejével. A Banks úr megmentése ugyanis Walt Disney és Pamela Lyndon Travers (eredeti nevén Helen Lyndon Goff) közötti párharc zenésen és mutatósan hollywoodiasított változata.

Az édesített sztori varázsos sója, hogy a Mary Poppins írója bicskanyitogatóan kellemetlen, kekec öreglány. Mindenbe beleköt, mindenkit megszurkál. Szerepében Emma Thompson szenzációs alakítással őrjíti meg a nézőt.

A filmet régen elfelejtjük, a játéka elevenen él az emlékezetben. Rideg megközelíthetetlenségével szemben a Disney-birodalom csupa negéd, igaz, az életnagyságú Mickey-egereknek, a seregnyi Donald-kacsának, a tárgyalóasztalra halmozott mérhetetlen mennyiségű édességnek van némi önironikus felhangja, de Disney alakja idealizált.

Még a közismert nőgyűlölete sem bukkan elő, pedig itt aztán lenne terepe. A felhőtlenül szórakoztató film nagy értéke egy párhuzamosan futó történet Pamela Travers gyerekkoráról, szegénységről, részeges apja iránti rajongásáról, s egy nagynéni személyében felbukkanó varázsos figuráról, aki a mesehős Mary Poppins ihletője lehetett.
(Banks úr megmentése ****)

Megszakította útját Budapesten egy utasszállító, a személyzet a rendőrségtől kért segítséget

Publikálás dátuma
2019.02.19 21:44
Illusztráció
Shutterstock
Erőszakos utas kényszerítette a földre a Wizz Air Bukarest-Liverpool járatát.
Egy erőszakos utas miatt szakította meg útját Budapesten a Wizz Air Bukarest – Liverpool járata kedden este, írja az AIRportal.hu. A személyzet valahol Hollókő fölött jutott arra az elhatározásra, hogy nem folytatják útjukat. A leszállási engedély mellett pedig
azt is kérték, hogy a rendőrség vonuljon ki a repülőgéphez.
Mentőre nem volt szükségük. A pilóták mindössze azt közölték a légiforgalmi irányítással, hogy a járat fedélzetén egy erőszakosan viselkedő utas okozott problémát, akit közben sikerült megfékezni. Többet nem tudni, a légitársaság még nem nyilatkozott.
Frissítve: 2019.02.19 22:00

20 ezer forinttal akarhattak hallgatásra bírni egy munkást, aki három ujját vesztette el egy építkezésen

Publikálás dátuma
2019.02.19 21:28
Illusztráció
Fotó: AFP/ ALEXANDER KLEIN
A baleset eltusolásával próbálkozhat a munkáltató, a munkás feljelentést tett.
Munkahelyi baleset történt egy budapesti, belvárosi építkezésen januárban, számol be az RTL Híradó: egy munkás épp egy zsák cementet rakott egy betonozógépbe, amikor megcsúszott, és a szerkezet levágta három ujját. A 47 éves, háromgyermekes családapa azt állítja, hogy
a baleset után főnöke segítséget ígért, de végül csak húszezer forintot kapott tőle a kórházban azzal, hogy "ne csináljon semmi bajt", ő mindent rendez.
A munkás feljelentést tett: nemrég a rendőrséget, és a munkabiztonsággal foglalkozó kormányhivatalt is értesítette. Mindkét hatóság vizsgálatot indított.
Az építkezés fővállalkozója azt nyilatkozta, nem történt baleset egy munkatársukkal sem. A területen dolgozó alvállalkozók közül egyik sem reagált a Híradó megkeresésére.