tüntetés;paksi atomerőmű;

2014-02-03 06:22:00

Tiltakozott az ellenzék Paks II. ellen

Demonstrációt tartottak tegnap  a Demokratikus Koalíció és az Együtt PM szimpatizánsai Paksról döntsön a nép!  jelmondattal a paksi atomerőmű bővítése ellen. A megmozdulás résztvevői szerint a beruházásról népszavazásnak kellene döntenie. A tüntetők kifogásolták, hogy a kormány titokban, előzetes parlamenti felhatalmazás és társadalmi egyeztetés nélkül kötött megállapodást az orosz féllel az új reaktorok építéséről. Ez évtizedekre meghatározza a magyar villamosenergia-termelés jövőjét.

Ezer-ezerötszáz ember gyűlt össze vasárnap délután háromkor Budapesten az Alkotmány utcában, amikor elkezdődött a Paksról döntsön a nép! jelmondattal meghirdetett, paksi atomerőmű bővítése elleni tüntetés. Az Összefogás által szervezett demonstráción felszólalt két ellenzéki vezető, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is. Az index.hu tudósítása arról számolt be, hogy az érkezőket a kihangosított Őszödi beszéd fogadta, a helyszínre hirdetett ugyanis sajtótájékoztatót tegnap délután két órára a Fidelitas is.

Az új reaktorok megépítése elleni megmozdulás első szónoka Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke volt, aki azzal kezdte: "Nem vagyok oroszellenes. Nem leszünk albérlők a saját hazánkban" - folytatta a DK-elnök - "Nem fogadjuk el, hogy a miniszterelnök főúrként viselkedik velünk. Legyetek bátrak, és mondjátok el, hogy nem adtunk felhatalmazást Orbánnak, hogy eldöntse életünket a következő 100 évre. Nem engedjük, hogy a legfontosabb kérdésekben rólunk, nélkülünk döntsenek.”
Gyurcsány kijelenetette: "Nem dúl bennem mély nukleáris-ellenesség. Csak azt várom el, hogy megbeszélhessük közös dolgainkat. Megkérdezett bárkit, hogy akarjuk-e ezt a paktumot, hogy milyennek képzeljük el ezt a hazát a következő évszázadban? Normális, nyugodt világot szeretnénk. Felnőtt emberek okos vitákban döntsenek arról, hogy merre akarunk menni.

Azt mondták, Orbán Viktor kormányfő kimegy megbeszélni az orosz-magyar kapcsolatokat. Hazudtak. Orbán is hazudik, reggel, délben, este. Tíz Őszödi beszéd drámája nem ér fel azzal a hazaárulással, amit Orbán elkövetett. Orbán hazaáruló."
A DK elnöke úgy fogalmazott: „Tíz évre titkosítottátok a paktum részleteit. Mitől féltek? De nem kell félni, mert meg fogtok bukni. Júdások vagytok mind. De nem egy Júdás van, hanem tucatnyi. Nincs az a kevélység, az a fondorlat, ami erősebb lehet a magyarok sokaságának meggyőződésénél, hogy az országot nem adjuk, mert a haza és az ország nem eladó” – fejezte be beszédét Gyurcsány Ferenc.

Később Bajnai Gordon, az Együtt PM alapítója kapta meg a mikrofont, aki azt kédezte: "Mi legyen az Orbán-rezsim emlékműve? A felcsúti stadion? Azt nehéz lesz a szoborparkba vinni. Legyen inkább egy A8-as Audi, rajta a felirattal, mindenki annyit ér, amennyije van? Vagy a trafik? Nem, az igazi szimbólum az atomerőmű."

DK: Felnőtt emberek okos vitákban döntsenek arról, hogy merre akarunk menni.
Bajnai: a paksi atomerőmű lesz Orbán emlékműve

A politikus úgy folytatta: "Nekünk magyaroknak van tapasztalatunk abban, hogy milyen, ha rossz helyről veszünk fel pénzt." - kezdte gondolatmenetét az Összefogás jelöltje. A rendszerváltás óta sok áldozattal, de megyünk előre a nyugati úton. Oda akarunk érni a jogállamba, a demokráciába, Európába, ahova mindig is vágytunk. És most 25 évvel a szabad döntés után egyedüli személyes felelősséget visel Orbán, hogy erről az útról letérít minket. Azt mondják, ez az évszázad üzlete. De kinek? – tette fel az újabb kérdést Bajnai. Aki úgy folytatta: „Vessünk véget Orbán pályájának! Április 6-án le fogjuk váltani. A nagy szövegek mögött olcsó kis privát érdekek húzódnak. A rezsihazugság tartalékai kifogyóban vannak. Most Oroszországtól kértünk, hogy lehessen folytatni a rezsihazugságot. Ahhoz, hogy népszavazhassunk erről, és egyebekről is, április 6-án győzni kell. Április 6-án jövőt választunk magunknak. Szovjet utódállam leszünk, vagy demokratikus európai jogállam. Ez a kérdés, válasszatok.” - fejezte be beszédét Bajnai.

A beszédek végén a szónokok a színpad elé vonultak, és aláírták a Paksról döntsön a nép feliratú molinót. Az esemény végén a közönség egy része is molinóhoz fáradt, hogy ők is aláírásukkal álljanak ki a tervezett népszavazás mellett.
Hiteltelennek és komolytalannak tartja, amit az ellenzék a paksi bővítés ügyében tesz - közölte tegnap a tüntetés kezdete után a Fidesz szóvivője. Selmeczi Gabriella kijelentette: az ellenzéki pártok olyan dolgok ellen szerveznek tüntetést, amiket korábban ők maguk akartak. Az ellenzék is tudja, hogy Paks felújítása az ország elemi érdeke, most "mégis hazudnak, mert kampány van" - mondta Selmeczi. A Fidesz szóvivője szerint rezsicsökkentés tartós fenntarthatóságához is szükség van a paksi atomerőmű bővítésére.

Érdemes megjegyezni: a parlament honlapján elérhető házelnöki napirendi javaslat vasárnap délután még nem tartalmazta, de az Országgyűlés ma mégis a napirendjére veheti a paksi erőmű bővítésének tárgyalását is. A kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az erről szóló egyezmény szövegét. A megállapodásról biztosan megszületik a döntés még a mostani parlamenti ciklusban.

Megzavarták a demonstrációt

Juhos László, a Reális Zöldek Klub vezetője még Gyurcsány Ferenc beszéde alatt megindult a tv-kamerákkal teli dobogó felé és a hangszórót túlkiabálva éltette a paksi bővítést, a rezsicsökkentést és a kormányt. A HírTv riportere azonnal „lecsapott rá”, majd a közszolgálati Híradó is faggatta, miután a szervezők némi rábeszélésére visszavonult. Néhány érdeklődőnek még kiselőadást tartott a Reális Zöldek álláspontjáról energiakérdésekben, amely köztudottan egyezik a kormányéval. Néhányszor még megkísérelte megzavarni a rendezvényt, de a szervezők mindannyiszor résen voltak. Nem tudni, hogy a rendőrség milyen incidensre számított még, netán ellentüntetőkre, mindenesetre a szomszédos Szalay utcában 6-8 mikrobusz – tele rendőrrel – járó motorral várta a demonstráció végét.

A Szociáldemokraták támogatják a paksi bővítést

Paks kérdése nem lehet népszavazás tárgya, a Szociáldemokraták támogatják a paksi bővítést – közölte az MSZP, az Együtt-PM és a DK döntéshozóihoz írt, vasárnapi nyílt levelében Schmuck Andor. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke ugyanakkor a levélben jelezte: egyetértenek abban, hogy a szerződés előkészítése, titkosítása, az egyezmény gyors aláírása elfogadhatatlan, “az erre vonatkozó kormánypárti érvek hamisnak és demagógnak tűnnek”.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!