Előfizetés

Orbán-levél: Zsarolják vagy nem zsarolják a Mazsihiszt?

Publikálás dátuma
2014.02.11. 10:50
Fotó: Bielik István
Zsarolás, szervezetcsere, elárult közgyűlés, kommunikációs hiba - kavarognak az érzelmek és az indulatok a levél körül, amit a Mazsihisz vezetősége írt Orbán Viktornak. Ám a jelek szerint a bojkott marad, kivéve, ha a kormány elfogadja a zsidó szervezetek javaslatait. Állítólag a miniszterelnöki válasz már készen áll.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy elképesztő indulatokat korbácsolt a holokauszt emlékév kapcsán a porcelánbolti elefánt tapintatával mozgó kormány, mint az, hogy már az első "összeesküvés-elméletek" is megszülettek az Orbán Viktornak írt levélről. (A levél tartalmáról lásd keretes írásunkat.) A mondás szerint a Mazsihsiz vezetősége zsarolás miatt egyezkedik a meghirdetett bojkott ellenére a kormányzattal. A zsarolás mibenlétréről azt suttogják, a Fidesz azzal fenyegetőzik, hogy választási győzelem esetén a kormányzat a Mazsihisz "leírására", illetve az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség helyzetbe hozására törekszik majd.

Az mindenesetre igaz, hogy a Köves Slomó nevével fémjelzett szervezet nem bojkottálja a holokauszt emlékévet. Viszont a Népszava információi szerint a Mazsihisz meghatározó személyiségei nem aggódnak. Egyrészt nem tudnak ilyen zsarolási kísérletről, másrészt úgy gondolják, ha van is, a Mazsihisz nemzetközi beágyazottsága és hazai tekintélye lehetetlenné teszi a "szervezetcserét".

Erre kérték Orbánt

A józsefvárosi Sorsok Háza helyett a magyar-zsidó együttélést bemutató intézményt hozna létre a Mazsihisz. Egy ilyen intézmény és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont kettőse nemcsak a világégés tragédiáját, hanem azt is képes lenne bemutatni, milyen értékek jöttek létre a magyar nemzet számára, s milyen értékeket adott egymásnak a magyarság és zsidóság. A holokauszt emlékévvel összefüggő kormányprogramban szerepel a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, s abban méltón helyen lenne az Együttélés Házának.

A levélben azt is jelezték, hogy párbeszédet szeretnének kezdeményezni a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékműről is, mert álláspontjuk szerint a szobor által közvetített üzenet árt Magyarországnak. Megjegyezték, hogy az aggályokat megerősíti a Magyar Tudományos Akadémia egységes állásfoglalása és a német kisebbség véleménye is. A szervezet segítségét ajánlotta a miniszterelnöknek a külföldön és belföldön generálódott viták lezárásában.

(Megjegyzendő, a közgyűlési határozatok között az is szerepelt: követeljék a kormánytól, hogy "közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt" váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort.)

A zsarolás sejtetése mindenesetre jól jelzi, hogy pattanásig feszültek az idegek. Nem véletlen, hogy a Mazsihisz Orbánnak írott levelét sokan úgy kommentálják: a szervezet vezetése szembefordult a tagság, illetve a közgyűlés akaratával, és elítélendő módon egyezkedni próbál a hatalommal. Ezt a percepciót erősítheti a jobboldali média által sulykolt értelmezés is, miszerint a Mazsihisz vezérkara elállt a bojkottól.

A Népszava úgy tudja, erről szó sincs, és azt a Mazsihisz vezetősége sem vitatja, hogy súlyos kommunikációs hibát követett el a miniszterelnöknek postázott levéllel, hiszen már önmagában a levél megírásának ténye - tartalmától függetlenül - alkalmas arra, hogy félremagyarázzák a szervezet szándékait. Amelyek azonban egyértelműek: egyrészt a helyzet jobbításának érdekében fent akarják tartani a kormányzattal való párbeszédet (vagy legalább a disputa lehetőségét), másrészt a Mazsihisz nem akar beleszólni a választási kampányba. (Illetve el akarta kerülni, hogy maga váljon kampánytémává - és ez a helyzetértékelés reálisnak bizonyult, ugyanis Balog Zoltán humán-miniszter rögvest rá is repült a bojkottra, lényegében azt üzenve, hogy majd a tízmillió embert képviselő kormányzat megmondja, mi történt a zsidók családjaival, és erre hogyan kell emlékezni, a zsidó szervezetek csak ne dacoskodjanak.)

A Mazsihisz vezetősége a Népszava információi szerint mindenképpen tartani akarja magát a közgyűlés határozataihoz. Hogy a levélre Orbán válaszol-e, azt egyelőre nem tudják, mindenesetre Lázár János államtitkár ígérte, hogy a miniszterelnök nem hagyja szó nélkül a felvetéseket. (A Népszava úgy tudja, a miniszterelnöki válasz készen áll.) A holokauszt emlékév áprilisban indulna, az indulatok hűtésére és az álláspontok közelítésére még több, mint egy hónap marad. Ha a kormányzat figyelembe veszi a Mazsihisz kéréseit, akkor jó, ha nem, akkor marad a bojkott.

Csak konszenzussal

A németek önkormányzatának vezetője, közli a Népszabadság, a Szabadság térre tervezett emlékműről azt írta : fontosnak tartják a múlttal való korrekt, tisztességes, a felelősség kérdését nem megkerülő szembenézést. Kitért arra, hogy Németország – ahogyan azt korábban a budapesti német nagykövetség közleménye is hangsúlyozta – „tisztában van a II. világháború alatt elkövetett bűntettek iránti felelősségével, és vállalja is ezt a felelősséget”. "A német megszállás Budapestre tervezett emlékművével kapcsolatosan közösségünkben is komoly aggodalmak, kérdések és ellenérzések merültek fel – állapította meg Heinek Ottó. „Már az emlékmű felállításának szándéka is, de különösen a nyilvánosságra került látványterv azt üzeni, hogy minden bűn, minden gonoszság 1944. március 19-én kezdődött, és mindenért kizárólagosan a megszálló idegen hatalom viseli a felelősséget.”

Heinek úgy véli, helye van 2014-ben a német megszállásra való emlékezésnek, ennek az emlékműnek azonban több szempontból sem lehet létjogosultsága. „Meggyőződésünk, hogy a zsidóság tragédiájára való méltó emlékezés csak a zsidó szervezetekkel történő egyeztetés és közösen kialakított konszenzus eredményeként lehetséges", szögezte le Heinek.

Szabó Tímea: A választókra hallgattunk

Mesterházy Attila nyilvánvaló erénye, hogy megállította a 2010 tavasza utáni baloldali apátia elhatalmasodását az MSZP-ben, majd pedig rátette a pártot egy olyan pályára, amelyet utána már kevésbé a párton belüli táborok harca jellemzett. Ehhez vezetőként kellett viselkednie, döntéseket kellett hoznia, és láthatóan nem félt tőlük. Egyebek mellett erről beszélt az Origonak adott interjúban Szabó Tímea. 

Egyebek mellett erről beszélt az Origonak adott interjúban Szabó Tímea. Az Együtt PM társelnöke kifejtette azt is, átgondolná, hogy lenne-e miniszter Mesterházy Attila kormányában, mert "nem biztos, hogy én miniszterként tudnám a leghatékonyabban képviselni a PM politikáját".

 A baloldali összefogásról pedig úgy fogalmazott: "nem azért fogtunk ugyanis össze, hogy megalakítsuk a harmadik Gyurcsány-kormányt, hanem hogy biztonságot és reményt adjunk az országnak." Lépni kellett - mondta -, mert azt látták, hogy rengetegen akarnak kormányváltást, de jóval kevesebben hiszik el, hogy a kétlistás konstrukcióban az meg is valósult volna. "Hallgattunk a választóinkra, kezdeményeztük az összefogást".

Gyurcsány: Én készen állok. És Orbán?

Publikálás dátuma
2014.02.11. 10:23
Fotó: Vajda József, Népszava.
Olyan primitíven esett nekem a beléptetőrendszeres Tamás mert megvakartam Orbán zavaros vagyoni helyzetét, hogy most már tudom: jó helyen keresgetek - így reagált Gyurcsány Ferenc DK elnök, miután Deutsch Tamás a tőle megszokott stílusban üzent neki. 

Van egy ajánlatom - írta Gyurcsány: Orbán és én is tegyük ki az asztalra, hogy mire vittük 1990 óta, és fillér pontossággal számoljunk be nyilvánosan, hogy miből futotta minderre. Én készen állok. És Orbán?

Deutsch azt írta - szintén a Facebookon -, hogy Gyurcsány "örüljön, hogy lyuk van a seggén. Ezt "egy senkiházi újságíróra mondta a napokban, de Ferencre igaz" - tette hozzá. Deutsch azt követően fakadt ki, hogy a DK elnöke Simon Gábor eltitkolt pénzével kapcsolatban a napokban - szintén a Facebookon - jelezte "most szólunk, ha egyszer lehetőségünk lesz rá, feltárjuk a Keresztapa meggazdagodásának teljes történetét és nyilvánosságra hozzuk, hogy miként lett a szegény egyetemistából az ország egyik leggazdagabb embere. Deutsch szerint Gyurcsány vagyoni helyzete átlátható, "Mi az hogy, nagyon is". 

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!