Hová visz az út?

Ahhoz, hogy valaki el tudja olvasni a "textust", meg tisztán lássa az őt körülvevőket is, tényleg jó szemüvegre van szüksége. Orbán Viktornak sem ártott volna, ha az idei évértékelő megtartása előtt elmegy az optikushoz, és egy objektív szemüveget csináltat. Olyat, amivel észreveszi a neki megírt szövegben a ténybeli ferdítéseket, az újabb, durva, nacionalista kirohanásokat, meg talán azt is, hogy egy uniós ország miniszterelnökeként mégsem állhat egy olyan pódiumra, ahol egyetlen kék-csillagos zászló sincs.

Ne csak Brüsszelig lássunk - kezdte a beszédét a miniszterelnök és nem sokkal később mindjárt egy "kínai öreg" mondását idézte: a keleti bölcsek szerint a lábunk érzi, ha szorít a cipő, Brüsszel csak azt mondja, le kell vágni belőle. Brüsszel gyarmattá akar tenni, sugallta ezzel is, de nekünk a belga fővárosnál messzebbre kell látnunk. Hová is, talán Keletre? Azt ígérte, mire a beszéde végére ér, megtudjuk.

Hová jutottunk? - tette fel magának az első kérdést, de mert nem készült el időre az optikus az objektív szemüveggel, sorolta: nálunk csökken a rezsi, nő a foglalkoztatottság. Az uniós átlagot messze meghaladóan nő a gazdaság, csökkent a bűnözés, befellegzett a spekulánsoknak. Nőttek a keresetek, igaz, nem tette hozzá, hogy azoknak, akik eddig is sokat kerestek. Arányos és tisztességes lett a közteherviselés, értsük ez alatt: többet fizet a szegény, kevesebbet a gazdag.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere sok szegény emberen segített: újraszervezték a falvakat is, a földeket nem az ott gazdálkodó parasztok, hanem műkörmösök, gázszerelők kapták meg. Orbán Viktor érti, az emberek munkát akarnak, olyat, amiből tisztességesen meg lehet élni és boldogulni. S lám, ma már százezernyi közmunkás családja élhet és boldogulhat kevesebb, mint havi 50 ezer forintból. Ki gondolta volna négy éve, nézett fel a papírjaiból, hogy nálunk az uniós átlagot meghaladóan nőnek majd a bérek…

Büszkén említette: kormányának kétszer adatott meg, hogy rendszert váltson. Első alkalommal nem sikerült, mert kevés volt ehhez négy év, és nem kaptak újabb négy évet, de most, másodszorra, a kétharmad birtokában, nagy utat tettek meg. "Egy ország újjászervezése erő és erkölcsi kérdés is", ezzel indokolta, hogy a kétharmad birtokában nem konzultáltak egyetlen lényeges kérdésben sem az ellenzékkel. "2010-ben megdöntöttük azt a rendszert, amelynek felépítésében húsz évig részt vettünk mi is", de ami sikertelennek ítéltetett. Ezt a rendszert - ha nem is nevezte nevén - demokráciának mondják a tőlünk kissé nyugatabbra élő emberek, akiket nemes egyszerűséggel csak "labancoknak" titulált a miniszterelnök.

Ezek közé a labancok közé tartozik - egyetlen kalap alá véve - a "posztkommunista" hazai baloldal, amelynek "bendője megemésztette az országot", s amely a "fékek és ellensúlyok rendszerének" lebontását kifogásolva támadja a kormányt. A bankok, amelyek lépre csalták a gyanútlan magyar embereket, Brüsszel, amely újabb és újabb támadásokkal akar minket gyarmattá tenni. De Orbán Viktor megnyugtatta minden hallgatóját a teremben: Magyarország erős és erős kormánya van, amely nem fog megfelelni a nyugat megalázó elvárásainak! Nem hódol be a nagytőkének, a bankoknak, a nyugati sajtónak, amely ki tudja honnan veszi a bátorságot, hogy megmondja, mit tegyünk? Ám mi megmutatjuk, kik vagyunk! Magyarország a küzdők országa, nem elégszünk meg azzal, ami jut nekünk, kiköveteljük magunknak, ami jár. (Ugyan nem tette hozzá, de értettük: a gyarmatosító Brüsszeltől, a nyugati adófizetőktől.)

Hová juthatunk? - tette fel a kérdést és nézett széjjel a teremben miniszterelnökünk. A válasz: messzire. Ha ki tudunk tartani a keresetlen, egyenes beszéd mellett, amiben immár négy éve részünk van. (A nemzeti együttműködés kormánya nem hazudik reggel este, és éjjel, időnként még kénytelen délben is, a Krónika hallgatóinak.) 2010-ben, noha még minden szinten vesztésre álltunk az ellenünk szövetkező világgal szemben, de a "piros-fehér-zöld sarokban" változtattunk ezen.

Lassult a népesség fogyása, igaz, nem annyira, mint szerettük volna, a régióban itt kell a legkevesebbet adózni, számtalan adókedvezménnyel segített a szegényeken a kormány, bevezette a gyed extrát, és nem engedi veszélyeztetni az öreg kor biztonságát sem. Talán ezért is kellett "államosítani" a magán-nyugdíjpénztárak vagyonát, mint ahogyan az iskolák államosításával is csak azt érték el, hogy minden magyar fiatal jó iskolába járhasson. Tanulhasson, azzá lehessen, amire a tehetségéből futja. (Persze, ha 16 évesen nem dobják ki az iskolapadból, és a szüleinek telik sok százezer forintos tandíjra.)
Mit kell tennünk? Fújjuk meg a kürtöket és nyergeljünk!- mondta a miniszterelnök.

Hogy aztán merre vágtassunk? Erről - Orbán is így látja - április elején dönt majd a "nép". Két út, két lehetőség áll előttünk. Az egyik az orbáni rendszerváltás, uniós zászlók nélkül, még jobban eltemetve a demokráciát, ahol mindenki ellenség, aki másként gondolkodik, vagy az az út, amit ő "posztkommunista restaurációnak" nevezett. Ezt néhány órával korábban Gyurcsány fogalmazta meg az uniós és magyar zászlók előtt: egy európai demokrácia útja, egy olyan ország, amelyben békésen élhet egymás mellett mindenki, legyen jobboldali, vagy baloldali beállítottságú.

Ahogyan az elmaradhatatlan erdélyi anekdotában Orbán az öreg székelyt idézte: az út nem visz sehová, mi megyünk az úton… De melyik irányba?

Szerző
Somfai Péter

Lengyel és svéd sikernapok

Publikálás dátuma
2014.02.17. 06:57
Kamil Stoch repült és repült és repült – egészen a dobogó tetejéig FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM PRETTY
A hétvégén véglegesen bebizonyosodott, hogy igenis van élet a lengyel síugrásban Adam Malysz után. A terepralira árnyergelt klasszist ráadásul utóda, Kamil Stoch már le is körözte, ugyanis amíg Malysz "csak" három olimpiai ezüstöt és egy bronzot nyert négy vb-címe mellé pályafutása alatt, addig Stoch Szocsiban mindkét síugró számot megnyerte, ráadásul tavaly a világbajnoki aranyat is besöpörte.
Eredmények
Alpesi sí
Női szuper-óriásműlesiklás: 1. Anna Fenninger (osztrák) 1:25.52 perc, 2. Maria Höfl-Riesch (német) 1:26.07, 3. Nicole Hosp (osztrák) 1:26.18, ...15. Miklós Edit (magyar) 1:27.87, ...28. Berecz Anna (magyar) 1:33.07
Férfi szuper-óriásműlesiklás: 1. Kjetil Jansrud (norvég) 1:18.14 perc, 2. Andrew Weibrecht (amerikai) +0.30 mp hátrány, 3. Jan Hudec (kanadai) és Bode Miller (amerikai) +0.53 mp h.
Gyorskorcsolya
Nagypályás
Férfi 1500 m: 1. Zbigniew Brodka (lengyel) 1:45.006 perc, 2. Koen Verweij (holland) 1:45.009, 3. Danny Morrison (kanadai) 1:45.22, ..., 26. Nagy Dániel (magyar) 1:48.12.
Női 500 m: 1. Jorien ter Mors (holland) 1:53.51 - olimpiai csúcs, 2. Irene Wüst (holland) +0.58 mp, 3. Lotte van Beek (holland) +1.03.
Rövidpályás
Férfi 1000 m: 1. Viktor An (orosz), 2. Vlagyimir Grigorjev (orosz), 3. Sjinkie Knegt (holland), ...16. Liu Shaolin Sándor (magyar), ...18. Knoch Viktor (magyar), ...26. Béres Bence (magyar).
Női 1500 m: 1. Jang Csou (kínai), 2. Sim Szuk Hi (dél-koreai), 3. Arianna Fontana (olasz), ...9. Heidum Bernadett (magyar), ...30. Kónya Zsófia (magyar).
Jégkorong
Férfiak
A csoport: Szlovákia-Szlovénia, 1-3, Egyesült Államok-Oroszország 3-2 - széltövéssel; Egyesült Államok-Szlovénia 5-1, Oroszország-Szlovákia 1-0 - szétlövéssel.
Végeredmény: 1. Egyesült Államok 8 pont (15-4), 2. Oroszország 6 (8-5), 3. Szlovénia 3 (6-11), 4. Szlovákia 1 (2-11).
B csoport: Ausztria-Norvégia 3-1.
C csoport: Svédország-Litvánia 5-3, Svájc-Csehország 1-0.
Nők
Negyeddöntők: Svédország-Finnország 4-2, Svájc-Oroszország 2-0. Az elődöntők párosítása: Egyesült Államok-Svédország, Kanada-Svájc.
Sífutás
Női 4x5 km-es váltó: 1. Svédország (Emma Wiken, Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Charlotte Kalla) 53:02.7 perc, 2. Finnország 0,5 mp hátrány, 3. Németország 0.9 mp h.
Férfi 4x10 km-es váltó: 1. Svédország (Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner) 1:28:42.0 perc, 2. Oroszország 27,3 mp hátrány, 3. Franciaország 31,9 mp hátrány.
Síugrás
Férfi nagysánc: 1. Kamil Stoch (lengyel) 278.7 pont (139, 132.5), 2. Kaszai Noriaki (japán) 277.4 (139, 133.5), 3. Peter Prevc (szlovén) 274.8 (135, 131).
Snowboard
Női krossz: 1. 1. Eva Samková (cseh) , 2. Dominique Maltais (kanadai), 3. Chloe Trespeuch (francia)
Szkeloton
Férfiak: 1. Alekszandr Tretyjakov (orosz) 3:44.29, 2. Martins Dukurs (lett) 3:45.10, 3. Matthew Antoine (amerikai) 3:47.26.

Miklós Edit újabb bravúrja

Immár tényleg a legjobbak közé tartozik Miklós Edit. A szerdán lesiklásban hetedik, ezzel a magyar alpesi sízés történetének legjobb ötkarikás eredményét elért alpesi síző ezúttal a "gyengébbik" számában, a szuper-óriás műlesiklásban ért el figyelemre méltó eredményt: a 15. lett egy olyan versenyen, ahol 18-an célba sem értek...

"Szerettem volna megint a legjobb tízbe kerülni, de nem vagyok elégedetlen ezzel a hellyel sem. A pálya felső szakasza most sem sikerült jól, hibáztam azon a részen" - nyilatkozta Miklós, aki holnap az óriás-műlesiklásban áll még rajthoz.
A szám másik magyar indulója, Berecz Anna 28. lett.

A nagypályás gyorskorcsolyában a 21 éves Nagy Konrád nem vallott szégyent: a korábbi rövidpályás gyorskorcsolyázó remek utolsó kört teljesítve végül a 26. helyen zárta a viadalt.  "A rajtom lassú volt, de aztán kiválóan futottam, ezen a jégen ez a reális idő" - értékelte futamát Nagy Konrád.

Rövid pályán viszont végre örülhettünk: ugyanis Heidum Bernadett kilencedik lett 1500 méteren. "Nagyon élveztem a versenyzést! Az elődöntő miatt nem vagyok csalódott, mert két kiváló versenyző vert meg, a B-döntőt sajnálom, mert akár második is lehettem volna, csak elszúrtam az előzési kísérletemet" - nyilatkozta Heidum, aki még 1000 méteren javíthat.

A női 1500 méter másik magyar indulója, az Eb-bronzérmes Kónya Zsófia a 30. helyen zárt. Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Béres Bence sem jutott be a legjobbak közé a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában.

Csoportelső a Veszprém

Publikálás dátuma
2014.02.17. 06:55
Noha itt Jose Rodriguez Vaquero hátrapasszol, a Veszprém száguld előre FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
A zágrábi mumus kipipálva: a Veszprém sima, hétgólos győzelmet aratott a Zágráb ellen, s ezzel a jövő heti csoportzárótól függetlenül megnyerte szextettjét. A Győr újabb lépést tett a Final Four felé, hiszen 27-24-re nyert a Krim Ljubljana ellen.

Noha a hölgyeké az elsőbbség, a kronológia szabályai azt diktálják, hogy a férfiakkal kezdjük! Az MKB-MVM Veszprém szombaton korábbi mumusát fogadta, de mindenekelőtt önmagát kellett legyőznie, bizonyítandó, hogy az októberi, zágrábi kiütéses győzelme (11 gólos siker) nem a véletlen műve volt.

A négy hónappal ezelőtti összecsapást történelmi sikerként aposztrofálták a klubnál, minthogy tétmérkőzésen először sikerült legyőzni a horvát főváros csapatát. Ezúttal nem volt szükség nagy szavakra. A Veszprém simán győzött.

A bakonyi gárda kerete két helyen változott a múlt vasárnapi, Mannheimben pontot szerzett csapathoz képest: a kisebb sérüléssel bajlódó Nagy és Ruesga helyén Gyene és Jamali szerepelt.

Ez mit sem számított: a bakonyi egylet folyamatosan növelve előnyét a szünetben már nyolc volt közte. A második játékrészben akadtak gyengébb periódusok, de a végére örömkézilabdát mutatott be a Veszprém, a vége 34-27 lett.

Bajnokok Ligája
Férfiak
Csoportkör, 9. forduló
A csoport
MKB-MVM Veszprém-RK Zagreb34-27
Szentpétervár-Rhein-Neckar Löwen 23-32
RK Celje-Motor Zaporozsje 30-27
Az állás: 1. Veszprém 17 pont, 2. Löwen 14, 3. Celje 9, 4. Zaporozsje 7, 5. Zagreb 6, 6. Szentpétervár 1.
Nők
Középdöntő, 3. forduló
II. csoport
Győri Audi ETO-Krim Ljubljana 27-24
Buducsnoszt Podgorica-Larvik (lapzárta után)
Az állás: 1. Győr 5, 2. Podgorica 3/2, 3. Ljubljana 2/2, 4. Larvik 0.

"A kötelező két ponttal elégedettek lehetünk, de a védekezésünk a sérült hiányzók miatt nem mindig állt össze.

Fontos, hogy az utolsó forduló előtt megszereztük a csoportgyőzelmet. Remélem, Iváncsik Tamás combsérülése nem súlyos" - értékelt Carlos Ortega, a hazaiak edzője.

Kollégája, Boris Dvorsek elismerte, csak tizenöt percig tudták tartani magukat, ezután egyértelművé vált a Veszprém fölénye.

"De így is jobban játszottunk, mint az őszi meccsünkön" - rögzített Dvorsek.

Győzelmével a Veszprém biztos résztvevője a márciusi nyolcaddöntőnek, ahol az egyik csoportnegyedikkel kerül majd szembe.

A nőknél ideiglenes otthonában, az Egyetemi csarnokban a Győr első BL-sikerére készült, s ugyan a vártnál nehezebben, de végül 27-24-re felülmúlta az anyagi gondoktól terhelt Krim Ljubljanát. Görbicz Anita reményét fejezte ki, hogy a sorozat hajrájára legjobb formájukat hozzák majd.

Frissítve: 2014.02.16. 22:05