Pert nyert Balog ellen a Népszava főszerkesztője

Személyiségi jogi pert nyert a Népszava főszerkesztője Balog Zoltán ellen. A Fővárosi Törvényszék kedden délelőtt kihirdetett elsőfokú ítéletének szóbeli indoklása szerint az emberi erőforrás-miniszter "indokolatlan és sértő" kijelentést tett Németh Péterre, miután főszerkesztőnk a Szaniszló Ferenc kitüntetése elleni tiltakozásul tavaly tavasszal visszaadta Táncsics-díját.

Németh Péter a miniszter azon nyilatkozatát kifogásolta, miszerint "Örömmel tölt el, hogy Németh Péter és Bolgár György példáját követve több, önmagát arra érdemtelennek tartó újságíró adta vissza Táncsics-díját". Keresetében főszerkesztőnk jelezte: a miniszter azt a hamis látszatot keltette, hogy azért mondott le a díjról, mert arra magát érdemtelennek tartotta. Korábban Balog ügyvédje azzal védekezett, hogy a miniszter kijelentése "a szabad véleménynyilvánítás tipikus esete volt, és ennek helye van, még akkor is, ha azt a megszólított igaztalannak is érzi."

Hozzátette: a miniszter nem akart a főszerkesztő szájába adni olyat, amit nem mondott saját érdeméről vagy érdemtelenségéről, csupán a nyilatkozatait értelmezte "ironikus nyelvi megfogalmazásban". A bíróság nem így ítélte meg, és ebben a pontban Németh Péternek adott igazat. A bíróság indoklása szerint éppen a tényekkel ellentetetés következtetésre jutott a miniszter, mert Németh Péter volt az első, aki tiltakozásként Szaniszló díjazásáért visszaadta a Táncsics-díját.

Az indokait döntésekor ismertette: "Elfogadhatatlan számomra, hogy olyan valakivel legyek egy sorban, akinek szinte egyetlen gondolatával sem tudok egyetérteni. Természetesen nem a nézetkülönbségekről van szó, hanem azokról a taszító eszmékről, amelyeket folyamatosan hirdet a műsoraiban. Ezt a nehéz döntést azért hoztam meg, mert semmilyen módon nem akarok azonos lapon szerepelni egy ilyen emberrel. Számomra eddig büszkeség volt, hogy Táncsics-díjas lehetek, de sajnos, ez mostantól vállalhatatlan."

A miniszter a tiltakozások következtésben visszakozott, elnézést kért, majd az által díjazott Szaniszló Ferenctől visszakérte a Táncsics-díjat. Ezeket a történéseket az elsőfokú bíróság szerint nem lehetett úgy kiforgatni, hogy a miniszter szerint Németh Péter a saját érdemtelensége miatt adta vissza a Táncsics-díjat.

Másik keresetében főszerkesztőnk a miniszter azon kijelentését kifogásolta, miszerint "Németh Péter és Bolgár György folyamatosan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) illegitimitásáról és a magyar sajtószabadság haláláról nyilatkozik." Németh Péter keresetében rögzítette: Balog valótlanul állította, hogy ő folyamatosan a médiahatóság illegitimitásáról beszélt. Balog ügyvédje ezt a perben úgy értékelte: a miniszter csak főszerkesztőnk sajtószabadságot féltő kritikáit "fordította le" úgy, mintha illegitimitásról beszélt volna.

Németh képviselője szerint azonban egyszerűen valótlanságot állított. Ebben a kérdésben a bíróság elutasította főszerkesztőnk keresetét, mert bár az ítélet szóbeli indoklása is rögzítette, hogy főszerkesztőnk soha nem beszélt az NMHH illegitimitásáról, szóban forgó kijelentéseinek az elsőfokú ítélet szerint más értelme van jogászok számára, mint a közvélemény számára, így Balog "csúsztatása" közszereplő esetén belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. Teljes egészében megítélte az elsőfokú bíróság a Németh által igényelt nem vagyoni kártérítést és az illetéket is teljes egészében Balognak kell viselnie.

Szerző

Megismételt időközi választás lesz vasárnap Fóton

Március 2-án ismétlik meg az időközi önkormányzati választást a Pest megyei Fóton, miután a tavaly november 24-én tartott voksolás eredményét a szavazók egy részének szervezett szállításával összefüggő jogorvoslati, illetve felülvizsgálati kérelmek alapján a Budapest Környéki Törvényszék megsemmisítette, s új választási eljárás lefolytatását írta elő.

A mintegy 19 ezer lakosú településen azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet tavaly szeptemberben lemondott mind polgármesteri posztjáról, mind pedig az 1-es számú választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumáról. 

Persa Ernő, a helyi választási bizottság (hvb) elnökének tájékoztatása szerint a polgármesterségért a korábbi öttel szemben most hárman szállnak ringbe: Bartos Sándor (független) jelenlegi alpolgármester, a polgármesteri posztról 2010-ben távozó Mádly Zsolt (független) és a novemberi "győztes", Takács István, az ellenzéki összefogás jelöltje. 

Az 1-es számú egyéni választókerületben tavaly rajthoz álló nyolc jelölt közül négyen visszaléptek, de a kör egy új jelölttel, a képviselőségért is induló Mádly Zsolttal bővült. Rajta kívül Fábry Bélára (MSZP-Együtt-PM-DK-MLP), Madaras Ádámra (független), Sándor Istvánra (Jobbik) és a novemberi "győztes" Varga József Csongorra (független) lehet majd szavazni.

Vasárnap 15 ezer 339 választópolgárt várnak az urnákhoz, ezen belül az 1-es választókerületben, ahol a körzet leendő képviselőjére is voksolhatnak, 2538-an adhatják le szavazataikat – tette hozzá a hvb elnöke.

Szerző

Tavasz van!

Publikálás dátuma
2014.02.25. 11:07
FOTÓ: THINKSTOCK
Az ország nagyobb részén erősen felhős idő várható kevés napsütéssel- olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján,

Hosszabb napos időszakokra elsősorban nyugaton és délen lehet számítani. Számottevő csapadék nem várható. A Kisalföldön megélénkül a déli szél, másutt mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 13 fok között alakul. Késő estére 3 és 8 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szerző
Témák
időjárás