Példamutató út a jövőtudatos fiatalok képzéséhez

Publikálás dátuma
2014.02.25 14:41

Fotó: /
A fiatalok pénzügyi tudatosságra nevelése ma talán az egyik legfontosabb és legnehezebb feladat. Emellett persze döntő jelentősége van annak is, hogy a mai generációt nevelő pedagógusok is tisztában legyenek a pénzügyi edukáció alapfogalmaival, az ezt hatékonyan közvetítő legújabb pedagógiai módszerekkel. Az OTP Fáy András Alapítvány által működtetett budapesti O.K. Központban nemcsak a diákok, de a pedagógusok is részesei lehetnek az új szemléletű tudásnak és oktatásnak. 

A továbbképzések fontosságáról, az Európában egyedülálló oktatási központban végzett munka tapasztalatairól Giczi Imrénével, a Budai Középiskola igazgató-helyettesével beszélgettünk.

-Hogyan működik együtt az O.K. Központ és az Alapítvány a továbbképzések során?

-A pedagógus-továbbképzés az OTP Fáy András Alapítvány és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara között létrejött megállapodás alapján folyik. Természetesen a programnak az O.K. Központ is szerves része, hiszen az itt zajló képzéssel ismerkednek meg a pedagógusok a továbbképzés során. A hallgatók az intézményben is látogatást tesznek, ahol az elméleten túl ennek a programnak a módszertanát is megismerik.

-Miben különbözik a pénzügyi edukáció O.K. Központban megismert módszertana az oktatás hagyományos formáitól?

-Nemcsak az anyag más, de a módszerek is. A szórakoztatva tanítás módszertanában játék, prezentáció és szituációs helyzetek vannak, amelyek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek az életben is előforduló problémákkal. Ezután megbeszéljük, hogyan lehet ezeket kezelni és megoldani, majd játékos formában próbáljuk az így megszerzett ismereteket a tanulók felé közvetíteni. Ez egy teljesen más keret, mint amikor a hagyományos órákon, perceken keresztül, frontális módon oktatják a gyerekeket. Azt gondoljuk, nagyon fontos, hogy ezeket az új módszereket megismerjék a pedagógusok, hiszen így tudják az új ismereteket közelebb vinni a fiatalokhoz. Mindebben nagyon sokat segítenek az O.K. Központban látott tréningek, ahol fantasztikus technikai háttér áll rendelkezésre, 3D-s vetítés, interaktív táblák, játékkonzolok. Olyan környezet, melynek révén a gyerekek kilépnek az iskola világából és más módon kapják meg ezeket a számukra új, a jövőjük szempontjából rendkívül fontos ismereteket.

-A továbbképzésben részt vevő pedagógusoknak is újdonságot jelent az O.K. Központ különleges edukációs világa?

-Természetesen. Nagyon szívesen megyünk a kollégákkal ezekre a továbbképzésekre. Én már korábban is ismertem az itt folyó munkát, de a többiek, akikkel együtt járok a képzésre, most látták először az O.K. Központot. Egyöntetű vélemény volt, hogy jó lenne, ha az iskolákban is ilyen környezetet tudnánk teremteni, hiszen ez lehet igazán motiváló a fiatalok számára.

A Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontjáról

Az O.K. Központ ingyenes tréningei során olyan pénzügyi és gazdasági ismereteket ad át a fiataloknak, amelyek segítségével a jövőben tudatosabban kezelhetik saját pénzügyeiket, megvalósíthatják életcéljaikat. Az O.K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott, TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosító számú, „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja" című projektben került kialakításra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 103 552 921 Ft.Szerző
2014.02.25 14:41

A Szabadság híd a budapesti demokraták jelképe

Publikálás dátuma
2018.11.18 00:02

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Budapest akkor lehet szabad és virágzó város, ha főpolgármester nem a Fidesz-elnökével köt paktumot, hanem az emberekkel állapodik meg.
Fáklyagyújtással és felvonulással emlékezett Budapest 145 évvel ezelőtti egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd a Szabadság híd pesti hídfőjénél szombat este. Budapest úgy mondja el 145 éves történelmét, hogy a jövő nemzedékeinek követendő példát mutat és intő példát is nyújt: minek nem szabad megtörténnie, hangsúlyozta Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke arra kérte a résztvevőket, vegyék kezükbe a város sorsát, formálják a jövőt, egyesítsék Budapest szabadságszerető választópolgárait az önkormányzati választás és az azt megelőző "iránymutató" budapesti előválasztás közeledtével. "Budapest demokratái egyesüljenek, és a Szabadság híd legyen a jelképe annak, ami összetart mindnyájunkat!" - adott még egy szimbólumot az MSZP kék szívéhez (lásd: az uniós választások logója) Molnár Zsolt. A Szabadság híd azt szimbolizálja, hogy Budapest lakóit a szabadság köti össze, bontotta ki a "híd-hasonlatot" Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke szerint mindannyian, akik Budapesten élünk - pestiek, budaiak, óbudaiak, férfiak és nők, autóval vagy kerékpárral közlekedők, idősebbek és fiatalabbak, panelban lakók vagy épp a kertvárosban élők - ennek a városnak a polgárai vagyunk, és megvan a szabadságunk ahhoz, hogy a várost olyan irányba fejlesszük, amerre mi szeretnénk. Éppen ezért, mutatta fel a jövő őszi önkormányzati választás tétjét karácsony, az a tét, hogy az elmúlt kilenc év centralizációja után Budapest polgárai szabad akaratukból visszaveszik-e városuk irányítását. Ehhez viszont az kell, hogy a következő főpolgármester a budapestiek főpolgármestere legyen, és ne a Fidesz elnökével (lásd: az Orbán-Tarlós-paktum), hanem a polgárokkal állapodjon meg. "Azt szeretnénk, ha Budapest "nem alamizsnát kapna a saját kormányától", hanem megkapnánk a "jogos jussunkat" abból a pénzből, amit Budapest gazdasága és lakossága befizet a költségvetésbe", tette világossá Karácsony, hogy míg délelőtt a miniszterelnök álságosan ezermilliárdos fejlesztéskeről beszélt, valójában a kormányzat Budapest minden erőforrását igyekszik kiszippantani.  És nem aprópénzről van szó, figyelmeztetett Horváth Csaba: a budapestiek naponta húszmilliárd forint adót fizetnek be az ország kasszájába, amiből alig kapnak vissza valamit. Nem csoda, hogy a főváros fejlődése megtorpant, így az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője, az itt élők tehetsége, szorgalma, áldozatos munkája kellett ahhoz, hogy Budapest a legnagyobb fővárosok sorába emelkedjen. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szombaton "Budapest kifosztásáról" írt alá egyezményt, kettejük szerződése "csak egy blöff" az önkormányzati választásokra. Úgy fogalmazott: Budapestnek olyan vezetője kell, hogy legyen, akinek Budapest az első. 
2018.11.18 00:02

Csak majdnem-milliárdos lehetne az, aki ezt az öt számot ikszelte

Publikálás dátuma
2018.11.17 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
850 millió forintot vihet haza, akinek malaca, pontosabban ötöse van.
És akkor a lottó eheti nyerő számai:
3;64;73;78;84
2018.11.17 19:40