Példamutató út a jövőtudatos fiatalok képzéséhez

Publikálás dátuma
2014.02.25 14:41

Fotó: /
A fiatalok pénzügyi tudatosságra nevelése ma talán az egyik legfontosabb és legnehezebb feladat. Emellett persze döntő jelentősége van annak is, hogy a mai generációt nevelő pedagógusok is tisztában legyenek a pénzügyi edukáció alapfogalmaival, az ezt hatékonyan közvetítő legújabb pedagógiai módszerekkel. Az OTP Fáy András Alapítvány által működtetett budapesti O.K. Központban nemcsak a diákok, de a pedagógusok is részesei lehetnek az új szemléletű tudásnak és oktatásnak. 

A továbbképzések fontosságáról, az Európában egyedülálló oktatási központban végzett munka tapasztalatairól Giczi Imrénével, a Budai Középiskola igazgató-helyettesével beszélgettünk.

-Hogyan működik együtt az O.K. Központ és az Alapítvány a továbbképzések során?

-A pedagógus-továbbképzés az OTP Fáy András Alapítvány és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara között létrejött megállapodás alapján folyik. Természetesen a programnak az O.K. Központ is szerves része, hiszen az itt zajló képzéssel ismerkednek meg a pedagógusok a továbbképzés során. A hallgatók az intézményben is látogatást tesznek, ahol az elméleten túl ennek a programnak a módszertanát is megismerik.

-Miben különbözik a pénzügyi edukáció O.K. Központban megismert módszertana az oktatás hagyományos formáitól?

-Nemcsak az anyag más, de a módszerek is. A szórakoztatva tanítás módszertanában játék, prezentáció és szituációs helyzetek vannak, amelyek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek az életben is előforduló problémákkal. Ezután megbeszéljük, hogyan lehet ezeket kezelni és megoldani, majd játékos formában próbáljuk az így megszerzett ismereteket a tanulók felé közvetíteni. Ez egy teljesen más keret, mint amikor a hagyományos órákon, perceken keresztül, frontális módon oktatják a gyerekeket. Azt gondoljuk, nagyon fontos, hogy ezeket az új módszereket megismerjék a pedagógusok, hiszen így tudják az új ismereteket közelebb vinni a fiatalokhoz. Mindebben nagyon sokat segítenek az O.K. Központban látott tréningek, ahol fantasztikus technikai háttér áll rendelkezésre, 3D-s vetítés, interaktív táblák, játékkonzolok. Olyan környezet, melynek révén a gyerekek kilépnek az iskola világából és más módon kapják meg ezeket a számukra új, a jövőjük szempontjából rendkívül fontos ismereteket.

-A továbbképzésben részt vevő pedagógusoknak is újdonságot jelent az O.K. Központ különleges edukációs világa?

-Természetesen. Nagyon szívesen megyünk a kollégákkal ezekre a továbbképzésekre. Én már korábban is ismertem az itt folyó munkát, de a többiek, akikkel együtt járok a képzésre, most látták először az O.K. Központot. Egyöntetű vélemény volt, hogy jó lenne, ha az iskolákban is ilyen környezetet tudnánk teremteni, hiszen ez lehet igazán motiváló a fiatalok számára.

A Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontjáról

Az O.K. Központ ingyenes tréningei során olyan pénzügyi és gazdasági ismereteket ad át a fiataloknak, amelyek segítségével a jövőben tudatosabban kezelhetik saját pénzügyeiket, megvalósíthatják életcéljaikat. Az O.K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott, TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosító számú, „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja" című projektben került kialakításra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 103 552 921 Ft.Szerző
2014.02.25 14:41

Itt a bűvös hatos: nézze meg lottószelvényét!

Publikálás dátuma
2019.02.17 16:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 6 (hat) 15 (tizenöt) 34 (harmindnégy) 35 (harmincöt) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 469 315; a 4 találatos szelvényekre 9620; a 3 találatos szelvényekre 1990 forintot fizetnek.
Szerző
2019.02.17 16:37

Meghalt Györgyi Kálmán

Publikálás dátuma
2019.02.17 15:42

Fotó: Shutterstock/
A volt legfőbb ügyész életének 80. évében hunyt el.
Életének 80. évében vasárnap meghalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész – közölte a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtóosztálya az MTI-vel. Györgyi Kálmán 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1964-ben, utána ott kezdett oktatni. 1979 és 1985 között a kar dékánhelyettese, 1989 és 1990 között a dékánja volt. A rendszerváltástól, 1990-től újraválasztását követően, 2000 tavaszáig töltötte be a legfőbb ügyészi posztot. Később az igazságügyi tárcánál az új büntető törvénykönyv előkészítésének miniszteri biztosává, majd miniszteri főtanácsadóvá nevezték ki. Györgyi Kálmán az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) felügyelőbizottsági tagja is volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, emellett magas állami kitüntetésben részesült Németországban és Ausztriában is. Györgyi Kálmánt az ügyészi szervezet saját halottjának tekinti – áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.
Szerző
2019.02.17 15:42