Előfizetés

Rejtélyes repülőeltűnés

Publikálás dátuma
2014.03.10. 06:38
Könnyekben tört ki az egyik családtag a pekingi nemzetközi repülőtéren, miután hozzátartozója az eltűnt Malaysian Airlines járat
Hiábavalónak bizonyult az eddigi keresés a Malaysia Airlines szombat reggel eltűnt repülőgépe után. A keresésben már 34 repülő és 40 hajó vesz részt több országból. A járaton 239-en voltak, köztük 154-en kínaiak. A több mint 24 órája eltűnt repülőgép után kutató vietnami hajók és repülőgépek nem találtak roncsokat a Dél-kínai-tengernek azon a részén, ahol nyoma veszett a járatnak, ugyanakkor két nagy olajfoltot fedeztek fel. Szakértők már azt sem zárják ki, hogy terrorcselekmény történhetett a gép fedélzetén.

Először a vietnami flotta jelentette, hogy a vietnami Tho Chu sziget közelében - ami Thai (Sziámi)-öbölben fekszik, a dél-vietnami Ca Mau városától mintegy kétszáz kilométerre nyugatra - szombaton reggel a tengerbe zuhant, és eltűnt egy malajziai utasszállító gép. A gép ekkor mintegy 11,5 kilométer magasságban repült. A CNN közlése szerint az eltűnés idején a térségben nem voltak szélsőséges időjárási viszonyok.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as géppel helyi idő szerint szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mintegy két órával azután, hogy felszállt a malajziai fővárosból. A gépen 14 ország állampolgára - köztük két gyerek - utazott, a legtöbben, 154-en kínaiak, magyar állampolgár nem volt a fedélzeten. A gépről már 24 órája nincs hír.

A Wall Street Journal szerint a repülő után kutató egyik vietnami gépről észrevettek valamilyen lebegő tárgyat - szerintük a gép ajtajának és a farkának egy darabját - a vízfelszínen 80 km-re délnyugatra Tho Chu szigettől. A kínai parti őrség első hajója vasárnap a déli órákban ért a baleset feltételezett helyszínére, és az első hat órában nagyjából 200 négyzetkilométert vizsgált át eredménytelenül. A már ott lévő hajók is hiába kerestek nyomokat.

A szállítási tárca a térségben lévő összes kínai hajónak felhívta a figyelmét arra, hogy jelentse, ha értékelhető jeleket, nyomokat, esetleg roncsdarabokat lát. A kínai tengeri mentők kapcsolatban vannak malajziai és vietnami kollégáikkal.

A kínai szakértők, akik a legkülönbözőbb lehetőségeket felvázolva keresik a magyarázatot a történtekre, megjegyezték, hogy a járat "eltűnését" öt órás késéssel tudatta a Malaysian Airlines, ami azt jelenti, hogy a kutatás szempontjából értékes időt vesztettek el - fogalmaztak jogi szakemberek.

A légitársaság bejelentette, hogy egy katasztrófahelyzetek kezelésére szakosodott atlantai céggel együttműködve folytatja a gép keresését. Emellett az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság is nyomozócsoportot küldött Malajziába, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott a történtek kivizsgálásába.

Washingtoni illetékesek azzal indokolták az FBI szerepvállalását, hogy amerikai állampolgárok is voltak a gépen, illetve tisztázni szeretnék, hogy terroristáknak köze lehetett-e a Boeing eltűnéséhez. Hisammuddin Hussein malajziai közlekedési miniszter sem rejtette véka alá, hogy a hatóságok a terrorcselekménye lehetőségét is vizsgálják.

Már szombaton gyanússá vált, hogy a gép két utasa lopott, egy osztrák és egy olasz állampolgár nevére kiállított útlevéllel jutott fel a gépre. Vasárnap azonban a malajziai hatóságok közölték, hogy legalább két másik állampolgár azonosságát vizsgálják külföldi nagykövetségek közreműködésével, illetve amerikai szakértők segítségével átfésülik az egész utaslistát.

Repülési szakértők a gép technikai adottságainak ismeretében egyelőre nem találnak elfogadható magyarázatot arra, hogy miként "veszhetett el" nyomtalanul a Boeing 777-es. Amióta 1995-ben levegőbe emelkedtek a Boeing 777-esek, nem történt velük baleset, egészen tavaly nyárig, amikor egy ugyanilyen gép lezuhant landoláskor San Franciscóban.

Új erőműveket építenek a britek

Publikálás dátuma
2014.03.10. 06:34
Az atomenergiára esküsznek a britek, míg a németek sorra szüntetik meg a nukleárisenergia-termelést FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nagy-Britannia áramellátási szükséglete kielégítésében egyre nagyobb szerepet játszik az atomenergia. A brit tervekben kulcsszerepet játszik a francia állami energiakonszern, ugyanis az EDF-csoporttal kötöttek megállapodást. Meglepő, hogy ezt az utat választották. Eszerint Németország jár tévúton?

A dél-nyugat angliai, Somerset megyei Hinkley Pointban vagyunk, Bridgewater mellett, Blake admirális szülőhelyén. Új atomerőmű épül itt, az első 1995 óta. A tervek szerint 2023-ban készül el, új korszakot nyitva a brit energiagazdálkodás történetében.

Ez egy rendkívül költséges presztízsprojekt: mai árbecslés alapján az építési költség meghaladhatja a 19 milliárd eurót (5,7 ezer milliárd forintot). A gigaberuházás csak a kezdet, 2030-ig a Hinkley Point C erőművel együtt tucatnyi új reaktor létesül az Egyesült Királyságban.

Míg Németországban az előző, a fekete-sárga, azaz a kereszténydemokrata-liberális koalíció úgy döntött, hogy fokozatosan megszünteti a nukleáris energiatermelést 2020-ig, addig a brit vezetés makacs következetességgel forszírozza az atomenergia részarányának növelését. "Vajon vannak-e a szigetországnak olyan érvei az atomenergia mellett, amelyeket még nem ismernek Németország-szerte?" - tette fel a kérdést a minap a Die Zeit újságírója.

Az atomenergia mellett érvelők nem utolsó sorban a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára hivatkoznak. Hat évvel ezelőtt, a brit kormány elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében arra kötelezik magukat, hogy drasztikusan, akár 80 százalékkal is csökkentik a széndioxid-kibocsátásukat 2050-ig.

Példaértékű ez a vállalás a britek részéről az üvegházhatás enyhítéséért vívott harcban. És éppen akkor álltak ezzel elő, amikor Németországot nem korlátozza semmiféle széndioxid célkvóta.

A brit projektben 50 százalékos a francia állami energiakonszern, az Électricité de France (EDF) részesedése, 10 százalékos a szintén francia Areva atomerőmű projektcégé, míg 40 százaléknyi érdekeltség a kínai CGN vállalat kezében van.

A terv irreálisnak tűnt kínai tőke bevonása nélkül, mert sem a francia kivitelező, sem a brit kormány nem rendelkezett kellő anyagi háttérrel. Az ügy pikantériája, hogy brit bankok azért utasították el a hitelkérelmet, mert bizonytalannak látják az atomenergia jövőjét az Európai Unióban.

Londonnak három lehetőség közül kellett választania, ha komolyan gondolja vállalását az üvegházhatású gázok drasztikus csökkentése terén. Az egyik út a megújuló energiaforrások használata, mint az alacsony széndioxid kibocsátású, szénmegkötésén és tárolásán alapuló, fosszilis CCS-erőművek építése, a második a szélerőmű-telepítés, és a harmadik a nukleárisenergia-hasznosítás.

Egyik lehetőséget sem zárják ki, hangsúlyozván azt is, hogy nem hagyhatják figyelmen kívül az atomerőmű-program fejlesztését. "A nukleáris energia létfontosságú a kis- és nagyfogyasztóink szükséglete szempontjából" - áll a brit kormány kommünikéjében.

Mint írják, tisztában vannak azzal, hogy 2023-ig nyolc-kilenc reaktorblokkot kell bezárni és újakkal pótolni a zavartalan áramellátás fenntartása érdekében. A kormány azzal érvel, hogy ha el kívánnák vetni a Hinkley Point C tervét, ahhoz 7 ezer szélturbinát kell telepíteniük, kétszer nagyobb területen, mint az egész manchesteri iparvidék. 

Tavaly ősszel, a gigaberuházás üzleti terve kapcsán nyilatkozta David Cameron miniszterelnök: "Tisztában voltunk azzal, hogy a program költségei kirívóak, de azzal nem, hogy ennyire korlátlan nyerészkedő Franciaország. Meglepő ez annak tudatában, hogy kizárólagosan tőlük importálunk atomerőműből előállított áramot. Velük, Európa legnagyobb energia-szolgáltatójával szerződünk most, és a további reaktorépítéseinket is közösen képzeljük el."

Cameron, mikor a "korlátlan nyerészkedésről" beszélt, a szerződés különleges záradékára célozhatott. Eszerint a brit kormány a francia félnek 35 éven át garantálja a 112 euró/megawattóra felvásárlási árat. Az összehasonlítás kedvéért: ma egy megawattóra villamosenergia ára az Egyesült Királyságban 64 euró, a lipcsei áramtőzsdén csupán 40 euró. A garantált ár így is inflációkövető, automatikusan növekszik évről évre.

Roland Vetter, a CF Partners londoni energiapiac vezető elemzője szerint ez bombaüzlet a franciáknak. Becslése szerint a felhalmozódó nyereség a szerződés teljes időtartamára, azaz 35 évre vetítve, 175 milliárd euró. Pedig az EDF úgy hirdeti a megállapodást, hogy az mindkét fél számára tisztességes és kiegyensúlyozott.

Vetter, aki azt állítja magáról, hogy ő nem ellenzője az atomerőmű-szerződésnek, nem érti, miért ment bele Cameron és csapata, hogy ilyen boros árat fizessenek. Az egyik ok nyilván az, hogy a kormánynak nem volt más választása.

Jelenleg csak az EDF nyomottvizes reaktortechnológiája rendelkezik engedéllyel Nagy-Britanniában. "Cameronnak várnia kellett volna három évet. A 2017-es évre a japán Hitachi cég egy új típusú reaktorral rukkol elő. Ez a technológiai verseny jelentősen csökkentené az árakat" - hangsúlyozta a londoni elemző.

Az ilyen nyilatkozatok nem használnak a nukleáris beruházásoknak, és tisztában vagyunk az egyenlő feltételek fontosságával - vette védelmébe a brit kormány a projektet, rámutatva arra, hogy a nukleáris energia jelen helyzetben kedvezőbb, reálisabb a zöld energiánál.

Széteshet a populista komikus pártja

Teljes szétesés fenyegeti a komikusból politikussá lett Beppe Grillo Öt Csillag Mozgalmát (M5S). Mindez igen jó hír lehet Matteo Renzi új miniszterelnök számára, hiszen a pártját vaskézzel irányító exhumorista tömörülését elhagyók új frakciót alakítanak a parlamentben, amely várhatóan támogatni kívánja az új kormányt.

Bekövetkezett az, amit már korábban sejteni lehetett. Hiába lép fel pártjában Beppe Grillo keménykezű, önkényes diktátorként, a szétesést nem akadályozhatja meg. Pártjának ugyanis nincs igazi ideológiája, s nem lehet éveken át egy politikai eszmeiséget kizárólag a fennálló rendszerrel szembeni ellenállásra, a folyamatos lázadásra építeni.

A legutóbbi, február utolsó napján közzétett közvélemény-kutatási adatok is arról tanúskodnak, megkezdődött az M5S erjedése, már a választók is kezdik megelégelni Grillo sajátos stílusát. A pártot megelőzte Silvio Berlusconi Forza Italiája, amelyre 22,5 százalék voksolna, az M5S azonban egyetlen hét alatt veszített két százalékot, így már 21,8 százalékon áll.

A Demokrata Pártnak ugyanakkor jót tett a kormányfőváltás, 30 százalékos népszerűséget mondhat magáénak.Grillóra több szempontból is rájár a rúd. Egy torinói bíróság múlt héten elsőfokon, nem jogerősen négyhavi börtönbüntetésre ítélte, mert engedély nélkül lépett be a Torinó-Lyon nagysebességű vasút egy építési területére. Persze az ítélettől aligha kellene a szívéhez kapnia.

Négy hónap eleve nagy idő, ráadásul Olaszországban különösen lassan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai. Nem is beszélve arról, Silvio Berlusconi példájából is láthatjuk, hogy még a jogerős ítélet sem jelent semmit. A médiacézárt ugyan kizárták a szenátusból, de múlt héten ismét felbukkant ott, igaz, más minőségében, egy könyvbemutató alkalmából. De ennyi volt az összes szankció vele szemben. A házi őrizetbe helyezéséről mindez idáig nem született döntés, s gyanítjuk, belátható időn belül nem is fog.

Grillónak tehát nem elsősorban az ítélet miatt fagyhatott arcára a mosoly. Nem hagyhatja hidegen híveinek lemorzsolódása. A tavaly februári választás előtt sokaknak tetszett, hogy végre megjelent a politikai palettán egy olyan párt, amelynek nincs köze egyik hagyományos párthoz sem. A komikus gyűlésein tolongtak az emberek. Grillo pedig élt is a lehetőséggel, ügyesen csillogtatta kivételes retorikai készségét.

Ma már azonban nem veszi körül őt az a régi lelkesedés, s pártja, vagy inkább mozgalma mintha saját magát falná fel. Amint a volt komikus egyik kizárt párttársa fogalmazott, Grillo mintha megirigyelte volna Észak-Korea szeretett vezetőjét, Kim Dzsong Unt, annyira sztálinista módon vezeti az M5S-t. Azért Grillót sem kell félteni, ha a "lázadókat" kell minősíteni. Becsmérlő jelzőknek nincs híján.

Az M5S szétforgácsolódásának folyamata felgyorsult Matteo Renzi miniszterelnökké választásával. Amikor Grillóval találkozott, az M5S öntörvényű vezére nem is hagyta, hogy elmondja szokásos köszöntő mondatait. Üvöltve támadt rá a kormányfőre, aki "a bankok, a régi rendszer, a korrupt politika" képviselője - hangoztatta. Renzi úgy tíz percig hallgatta, mire megunta, s a faképnél hagyta.

A pártelnök kirohanása több M5S-tagot is megviselt. Grillo ugyanis ismételten bizonyította: vállalhatatlan politikus. Igaz, az M5S sokkal inkább szektához hasonlít, ahol Grillo egyfajta istenség szerepét tölti be. Aki pedig szakít vele, annak számolnia kell éktelen haragjával.  Ez a központosított séma, ami az M5S-nél uralkodik, mintha a végét járná. Az M5S-nél káosz uralkodik.

A pártvezetés múlt másfél hete kizár a tömörülésből négy szenátort, akik becsmérelni merték Grillót és úgy foglaltak állást, tárgyalnia kellene Renzi kormányával. A döntés után a "szektavezér" kétes hitelességű internetes szavazást tartott, amellyel megerősítették 30 ezer a 13 ezer arányban a kizárást. (Tudni kell, hogy az M5S társalapítója, Gianroberto Casaleggio egykor informatikusként dolgozott. Most ő a főideológus.)

A volt komikus immár sokadik diktatórikus lépését azonban már nem volt hajlandó elfogadni a párt parlamenti képviselőinek egy része, ezért azt közölték, szolidaritást vállalnak a kizárt honatyákkal, s ők is elhagyják a frakciót. Egy tucatnyian intettek búcsút a pártnak, de állítólag akár 30-ra tehető azoknak a felsőházi képviselőknek a száma, akik nem óhajtanak Grillo rövid pórázán maradni.

A lázadók igen élesen bírálták Grillo híveit, a "grillinit", fasizmussal, és ortodox hozzáállással vádolva őket. Fabrizio Bocchino, az M5S egyik kizárt képviselője pedig úgy foglalt állást a közszolgálati RAI 3 híradójában, hogy Frillo súlyosan megsértette a "csillagosok" alapszabályát.

Megfigyelők nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a kilépett képviselők Pippo Civatival alakítanak új frakciót. Utóbbi a PD fenegyerekévé vált azóta, hogy Renzi nem éppen úriember módjára megbuktatta az előző miniszterelnököt, Enrico Lettát. Civati minden fórumot megragad arra, hogy hangot adjon az események feletti elégedetlenségének.

A sorozatos kilépések persze nem változtatták meg Grillo véleményét, aki úgy vélte, azzal, hogy "végre megszabadult a lázadóktól", pártja is erősebbé válik. Pedig az M5S nagyon sokat veszíthet. Eddig a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkezett mind a képviselőházban, mind a szenátusban, ám mivel a képviselőcsoport folyamatosan fogyatkozik, minden bizonnyal kevesebb állami támogatással kell majd beérnie.

Grillónak azért is jön a lehető legrosszabbkor a válság, mert a május végén megrendezendő európai parlamenti választás előtt ismét egyre többször hallatja a hangát, s áll elő populista, a politikai elitet érintő gyakran teljesen képtelen elméleteivel.