Túllőtt a célon Dávid mesterlövész puskája

Publikálás dátuma
2014.03.10. 16:10
Forrás: Facebook
A marketing előtt semmi sem szent, ez már régóta köztudott.  Műremekeket használnak fel gátlástalanul a vevők megnyerésére közkedvelt zeneművektől híres festményekig, fotókig, szobrokig. Azért még előfordul, hogy egy-egy ilyen reklámakció kiveri a biztosítékot.
Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Ezúttal az amerikai Armalite Inc. lőtt túl szó szerint a célon. Az illinoisi fegyvergyártó cég ugyanis legújabb termékét, egy AR 50A1 típusú precíziós puskát Michelangelo Dávidjával hirdette, mint „műalkotást”. A fotómontázson a hős kezébe parittyája helyett a nevezett fegyvert csempészték.

Ízlés kérdése, hogy egy gyilkoló eszköz miként lehet műalkotás. A szobrászat történetének egyik legszebb alakjának, Firenze és az olasz reneszánsz művészet szimbólumának meggyalázása közfelháborodást okozott, mindenekelőtt Itáliában. Nem is szólva arról, hogy a Dávidot, amelynek eredetijét 1873-ban bevitték a firenzei főtérről, a Piazza della Signoriáról az Akadémia Galériába, ahol magánszemélyeknek még fotózniuk sem szabad, egy olasz törvény alapján csak a múzeum külön engedélyével, jogdíj fizetése ellenében lehet felhasználni reklámokhoz. És nem akármilyen reklámhoz: a múzeum illetékesei döntenek arról, hogy a reklám tiszteletben tartja-e a műalkotás méltóságát. (Ez egyébként más híres olaszországi műkincsekre is vonatkozik).

Mint Angelo Tartuferi, az Akadémia Galéria főintendánsa leszögezte: az amerikai cégnek esze ágában sem volt engedélyt kérni, de ha meg is tették volna, akkor sem kapták volna meg a hozzájárulást, mert ez a reklám egyszerűen ízléstelen.

Még keményebben fogalmazott a La Repubblicának Sergio Givone, Firenze város kulturális tanácsosa. Az Armalite akcióját az olyan vandál cselekedetekhez hasonlította, mint amikor valaki kalapáccsal akar szétverni egy szobrot. (1991-ben volt is egy ilyen támadás a Dávid ellen). „Ez esetben a szobor mondanivalóját sértették meg. A mű a hatalom önkényével szembeni szabad akaratot testesíti meg. Dávid éppen azáltal válik hőssé, hogy egy parittyával áll ki az óriás Góliáttal szemben. A hatalmas puska nemcsak meggyalázása a szobornak, hanem lényegének meghamisítása is.”  - mondta Givone.

Firenze város, a Galéria, Dario Franceschininek, az olasz kulturális javak miniszterének támogatását is maga mögött tudva, súlyos kártérítést követelne az Armalite-tól. Givone akár egy milliárd dollárt sem tart elképzelhetetlennek. Egyrészt ezzel példát statuálnának, másrészt pedig a hatalmas összeget a katasztrofális állapotban lévő olaszországi műemlékek, mindenekelőtt Pompei restaurálására fordíthatnák.

 

Szerző

Denzel Washington visszatért a Broadwayre

Publikálás dátuma
2014.03.10. 12:20
Denzel Washington 2010-ben a Fences című August Wilson darabban nyújtott alakításáért kapta meg a Broadway legrangosabb elismeré
A napfény nem eladó című darab főszerepében nagy sikerrel tért vissza a Broadway színpadára a Tony-díjas és kétszeres Oscar-díjas Denzel Washington a hétvégén.

Lorraine Hansberry darabja 1959-ben debütált a New York-i Ethel Barrymore Színházban, amely 55 esztendő elteltével most újította fel a színművet. A darabot csupán 14 hétig játsszák, az utolsó előadásra június 15-én kerül sor - írta a broadwayworld.com színházi portál.

Hansberry az első afroamerikai írónő volt, akinek egy darabját bemutatták a Broadwayn. A napfény nem eladó (A Raisin in the Sun) hatalmas sikert aratott, a The New York Times azt írta: "Örökre megváltoztatta az amerikai színházat". 1961-ben film készült belőle, amelynek forgatókönyvét is Hansberry írta, a főszerepet pedig Sidney Poitier alakította.

A dráma a szegénységben élő Younger család három generációjának álmait és konfliktusait ábrázolja: a megözvegyült anya a férje utáni életbiztosítás összegéből új lakásba, jobb környékre akar költözni, fia, a sofőr Walter azonban, akinek kamaszodó fia és felesége van, saját üzletre vágyik, míg húga orvosira készülne.

Waltert Denzel Washington játssza az előadásban, amelyben Latanya Richardson Jackson - Samuel L. Jackson felesége - és A Hotel Ruanda című filmben nyújtott alakításáért 2005-ben Oscar-díjra jelölt Sophie Okonedo is játszik.

Washington 2010-ben a Fences című August Wilson darabban nyújtott alakításáért kapta meg a Broadway legrangosabb elismerését, a Tony-díjat. Az amerikai filmakadémia 1990-ben Az ötvennegyedik hadtest mellékszerepéért, 2000-ben a Kiképzés főszerepéért díjazta Oscarral. A magyar nézők legutóbb tavaly, a 2 kaliber című akcióvígjátékban láthatták a filmvásznon.

Szerző

Budapesten ülésezik az Európa Tanács filmalapja

Mától öt napon át a Magyar Nemzeti Filmalap szervezésében Budapesten tartja soron következő, 134. plenáris ülését az Eurimages, az Európa Tanács filmalapja.

A 36 tagországot számláló páneurópai szervezet 1989-es alapítása óta 1560 európai koprodukciós film gyártását támogatta 474 millió euró értékben, köztük Mundruczó Kornél jelenleg utómunkában lévő Fehér Isten címmel készülő filmjét, Szász János A nagy füzet, Fliegauf Bence Csak a szél, Szabó István Az ajtó, Tarr Béla A torinói ló, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című többségi magyar részvételű koprodukciók gyártását, számos kisebbségi magyar részvétellel készült mozifilmet és magyar filmforgalmazókat is.

A szervezet éves támogatási kerete 25 millió euró, mely filmgyártási, filmforgalmazási és promóciós tevékenységre fordítható.

Magyarországot az Eurimages szervezetében 2010 óta Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap Nemzetközi Igazgatóságának vezetője képviseli, akit tavaly az Igazgató Tanácsba is beválasztottak. A budapesti ülésen 35 koprodukciós és számos forgalmazási pályázatról döntenek.

Az aktuális pályázatok megvitatásán túl a budapesti ülésen megvizsgálják a nem-európai országokkal való együttműködés lehetőségeit, valamint elemzés készül a nők filmiparbeli részvételéről. A gazdag programban többek között Enyedi Ildikó filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára részvételével szakmai beszélgetés lesz a nők helyzetéről a magyar filmiparban és a filmes oktatásban.

Szerző