Sikoly a Képviselői Irodaház falán

Publikálás dátuma
2014.03.11. 08:55
Fotó: Mohai Balázs/MTI
„Stop Paks 2” feliratot és egy óriási „sikolyképet” vetítettek a Greenpeace-aktivisták a budapesti Képviselői Irodaház oldalára a fukusimai atomkatasztrófa harmadik évfordulóján. A Greenpeace így akarta felhívni a figyelmet a nukleáris energia veszélyeire, egyúttal felszólították – a mostani és leendő – országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg a paksi atomerőmű bővítését.

A szervezet közleménye szerint a fukusimai atomerőműben 2011-ben bekövetkezett súlyos nukleáris baleset 3 év után is megoldhatatlan katasztrófahelyzetet teremtett Japánban. Több mint 100 000 ember azóta is otthonától távol él, sorsuk kilátástalan. Ennek következtében az elkeseredettség és a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság egyre nő.

A családok harmada gyermekétől elszakítva él, 35%-uk korábbi fizetésének körülbelül a feléből kénytelen megélni, a többség még mindig ideiglenes szálláshelyen várja a helyzet javulását. Az érintettek nehezen dolgozzák fel a lelki és fizikai megrázkódtatást: egy nemrégiben készült felmérés kimutatta, hogy 37%-uk alvászavarral küzd - írják a közleményben.

A Greenpeace szerint a fukusimai erőmű területének és környékének megtisztítása akár 50-60 évig is eltarthat, becsült költsége 250-500 milliárd dollár, miközben az immár 3 éve tartó munkát sorozatos hibák, elkendőzések, szivárgások és üzemzavarok kísérik. A kitelepítési zónában még mindig vannak olyan helyek, ahol a háttérsugárzás 20-50-szerese a megengedett határértéknek - hívják fel a figyelmet az aktivisták.

„Magyarországnak megvan a lehetősége, hogy atomenergia nélkül lássa el a lakosságot és a gazdaságot a szükséges energiával, nem kell együtt élni a vele járó kockázatokkal és szennyezésekkel" – mondta a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

Bozsó Brigitta hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Energiastratégiához is készült olyan forgatókönyv, mely nem számol az erőmű bővítésével. "Európában is számos olyan ország van, amely – főleg a fukusimai katasztrófa hatására – nemet mond az atomenergiára. Ilyen Németország, Olaszország, Ausztria és Dánia; de Svájc és Spanyolország sem épít már új atomerőművet" - tette hozzá.

A Greenpeace kampányfelelőse szerint az országgyűlési képviselők személyes felelőssége és kötelessége, hogy az elutasító döntést meghozzák, ezért ismét nyomatékosan felszólítják őket, hogy "ne támogassák a paksi atomerőmű bővítését.”

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Szerző

Fagyos hajnal után tavaszi verőfény

Országszerte fagypont alá csökkent a hőmérséklet a kora reggeli órákra, a leghidegebbet - akárcsak tegnap - a zempléni Bózsva településen mérték, ott -7,2 fok volt reggel hét órakor az Időkép hőtérképe szerint. Gyenge fagy volt a főváros külső kerületeiben is, felhők ugyanakkor sehol sem zavarják a ragyogó napsütést.

Az előrejelzés szerint ma is folytatódik a napos, de időnként kissé szeles, kora tavaszi időjárás. Délutánra 14, 15 fokig melegszik fel a levegő, de északkeleten akár ennél is melegebb lehet.

Szerző

Szépítene a Fehérvár

Még az EBEL rájátszásának kezdete előtt úgy érezhette a Fehérvár kerete és szurkolói, hogy a középszakaszban parádézó csapat eséllyel veheti fel a küzdelmet a negyeddöntős ellenfél, az olasz HC Bozen ellen. Nos, más hinni, és más a jégen megmutatni.

A Fehérvár ugyanis két, igencsak szoros meccsen kikapott az olaszoktól, így a négy győzelemig tartó párharcban 2-0-ás hátrányba került. A harmadik felvonásra ma este, a dél-tiroli együttes otthonában kerül sor, azaz ismét egy komoly buszozás vár mindkét gárdára.

Mindenesetre a fehérváriak edzője, Marty Raymond egyszerűen nem érti, mi van a csapatával, és úgy véli, jelentősen javulnia kell a csapatának, ha története során először be szeretne jutni a legjobb négy közé.

"Vasárnap az első harmad elfogadhatatlan volt, hiszen legfeljebb az alapszakaszban elég, ha csak 40 percen át játszunk jól. Hét játékos nyújtott elfogadhatót, a többiek nem.  Ráadásul ha a rájátszásban nyerni akarunk, az elfogadható teljesítmény kevés.

Mintha néhány játékosom megelégedett volna azzal, hogy bejutottunk a rájátszásba. Hát én nem - és erre fel is hívtam a játékosok figyelmét! Új szezon kezdődött, amelyben nem elég negyven vagy ötven percig jól játszani - hatvan percnyi csúcsteljesítmény kell!

Sok tapasztalt játékosunk van, akik pontosan tudják: lehet fordítani nulla kettőről is egy rájátszássorozatban. Csakhogy nem ilyen játékkal. Ez nagyon jó társaság, imádom a srácokat, de az a munkám, hogy a legjobbat hozzam ki belőlük.

Tudom, hogy sokkal többre képesek, és megígérhetem, ma este jobban is fogunk játszani" - jelentette ki a klub hivatalos honlapján Marty Raymond.

Szerző
Frissítve: 2014.03.10. 21:38