Magányos bozótharcos

Publikálás dátuma
2014.03.12 06:48
Moldova Kádár János sírjánál. Erős indulatokat váltott ki a róla szóló könyve FOTÓ: K 2 PRESS
Fotó: /
A ma 80 éves Moldova György, Kossuth-díjas író változatlanul viták kereszttüzében áll. Rengetegen rajonganak érte, miközben hivatásos irodalmi körökben szinte nem vesznek róla tudomást. De könyveivel változatlanul nagyon is jelen van a közéletben, újabb műveket tervez, munkabírása irigylésre méltó. 

Aki gyalog jár, gyalog is gondolkozik, szokta mondogatni a ma 80 éves Moldova György, és tény, ami tény, bár igazán tehetné, nem ült luxusautóba, nem vette körül magát titkárnőkkel, még csak a telefonszámát sem titkosította, bár a felesége nevén, de azért megtalálható a telefonkönyvben. Száz körüli könyv, temérdek, ma is irigyelt mennyiségben eladott példányszám után, immár 80 évesen is őrzi a szegénylegény jelleget.

Fekete, szürke, sima, egyszerű pulóver, fehér ing a jellemző viselete, egyik sem márkás, korszerű darab, esetleg felvesz egy ódivatú nyakkendőt. És tényleg kutyagol az utcákon, villamosra, buszra száll, taxiba csak végszükség esetén, riportúton kér egy autós kísérőt, maga nem vezet. Reggel öt óra tájban kell, utána szigorúan tornázik, majd rendre odaül az íróasztala mellé. Számítógépet nem használ, még írógépet sem.

Szabályos iskolai füzetbe, kézzel rója a sorokat. Mobilja sincs, hosszabb riportúton kölcsönkap egyet, és csak a legszükségesebbekre, meglehetően tömören használja. Bár munkája gyakran beszélgetésekből áll, amiket aztán könyveiben eleven élvezetességgel, némiképp a saját stílusára áthangolva visszaad, ő maga nem egy diskuráló bajnok.

Nem rutinos társasági ember, nem oldott csevegő, látszólagos és valóságos vagánysága mögött gátlások is rejtőznek, nem mentes szorongásoktól, depressziótól, olykor akár pánikba esésre is van hajlama. Nem véletlenül A gyávák bátorsága egyik könyvének címe, ugyanis tényleg nem kapásból, első nekirugaszkodásra merész, valóban vannak félelmei. A kőbányai szegény zsidó gyereksors, a gettóban töltött idő, ahol több hozzátartozója elpusztult, a nagyon alulról jöttek bizonyítási kényszere valószínűleg a zsigereibe ivódott.

Tán innen ered azóta is meglévő munkamániája. Hogy még be sem fejezte az előző könyvét, de már belekezd a következőbe. Hogy mennyiségre is tetemes, amit "megtermelt." Hogy bár a Kádár Jánosról szóló sokat vitatott könyve után azt mondta, nincs kedve tovább dolgozni, ő már minden lényegest kiírt magából, de aztán csak nekilódult újabb és újabb riportköteteknek, szatírát, drámát, novellát, aforizmát egyaránt írt.

Saját bevallása szerint sem volt ideális családapa, és nem párját ritkító nagypapa. Nem az a típus, aki ül a gyerkőc ágya mellett, és mesével álomba ringatja. Neki a munka a szenvedély, a narkotikum, az energiát adó erő. No, jó, egy időben nem vetette meg az alkoholt, de mióta szívinfarktusa volt mértékletes, azóta minden kétséget kizáróan a munka a legfőbb egészségkárosító tényező. Nem tud leállni. Ezért került nem is olyan régen megint kórházba.

Menetrendszerszerűen túlhajszolja magát. Abból sem csinált titkot, hogy még a pszichiátriára is átkerült. Ami megtörténik vele, abból ilyen, vagy olyan formában téma lesz. Gyakran negatív szemüvegen keresztül látja a világot. Amerre jár, sűrűn lepusztultságot vesz lajstromba. Merész megállapításokat tesz. Vihart vet és vihart arat, és ezt valószínűleg élvezi is. Szereti, ha összesűrűsödik körülötte a levegő.

Olyan nagyon nincs ellenére, ha bulvárlapok címoldalára kerül. Könnyen gerjed viszont haragra, sőt örök haragra. Kádár János melletti erős kiállása miatt további kapcsolatokat vesztett. Idős korára ugyanúgy elmagányosodott, mint Kádár. Tán egyetlen igazi barátja, kiadója, Urbán Tamás, akivel évtizedek óta kitartanak egymás mellett. Aki beültetve őt az autójába, minden könyv megjelenése után elindul vele országot járni, a friss kiadványt promotálni.

Moldova változatlanul népszerű, ma már igencsak ritkaságszámba menően hosszú sorok állnak, ha dedikál. Sokak szemében ő az egyenes gerincű ember, aki nem forgatta a köpönyegét, aki kimondja az igazságot, megmondja a tutit. És tényleg mindig ugyanott állt. Nagyon balra. Egyik mondása, hogy "aki tőlem balra áll, az már leesik a térképről." Ebből a szemszögből támadta és temérdek szempontból védte is a Kádár rendszert, azt a Kádárt, akit valaha meg akart ölni, mert behívta az oroszokat.

Azóta úgy látja, hogy majdan szobra lesz magyarországi városokban. Időnként olajat önt a tűzre. Nemrég éppen azt nyilatkozta, hogy a cigánybűnözést fogalmát tulajdonképpen ő találta ki, a Bűn az élet című rendőrségről szóló könyvében, melyért kapott hideget-meleget, rasszizmussal is vádolták. Ez a vád aztán a Miskolcról szóló könyve kapcsán is megjelent. De akkor azért azt nyilatkozta, hogy egy zsidó ne legyen cigányellenes.

Magától értetődő természetességgel vállalja zsidó és kommunista voltát. Változatlanul nagy példányszámban kelnek el a kötetei, miközben szinte egyáltalán nem jelennek meg róluk recenziók, munkáit a hivatásos irodalmárok agyonhallgatják.Kigolyózta magát az úri kaszinóból, ahová tán csak pályája legelején akart tartozni. Azt érezheti, hogy a magas elefántcsonttoronyból lenézik. Cserébe lenézi az ottaniakat, akik restek az országjárásra.

Ő viszont már javában nyugdíjas korában képes tűzoltóruhában bemenni a tűzbe, mentőautóban sürgősségi esetekhez robogni, vagy éppen buzgón meccsekre járni, és feltárni kedvenc focicsapatának, a Vasasnak a múltját, és lényegében el is siratni.  Szatírát írt a jobboldalról. Most így, a választások előtt, szatírát jelentetett meg a baloldalról is. Nem tartozik sehová. Magányos bozótharcos. Újabb könyvtervei vannak. Sok-sok sikert hozzájuk!

2014.03.12 06:48

Meghalt Aretha Franklin

Publikálás dátuma
2018.08.16 16:17

Fotó: AFP/ JAMIE MCCARTHY
76 éves korában, családtagjaitól körülvéve elhunyt a soul királynője, az amerikai pop leghíresebb női alakja.
Egyrészt persze könnyű dolga volt: aki így tud énekelni, azt a sors sikerre ítélte. Másrészt óriási terhet cipelt, elvégre a papának az „egymillió dollárt érő hang" volt a beceneve, a mama angyalian zongorázott, és kislányként sokszor Mahalia Jackson vigyázott rá. Ilyen elvárásoknak nem könnyű megfelelni, de Aretha Franklinnek sikerült. Nem csak a vándor hitszónok papa, a fiatalon meghalt mama és Mahalia néni lehetett rá büszke, de előbb a fekete, majd a fehér, végül egész Amerika. A Time már fél évszázada a címlapjára tűzte, és a soul hangjának nyilvánította. Volt Martin Luther King díszvendége, aztán búcsúztatta őt a temetésén. George W. Bush elnöktől kapta meg az USA legmagasabb kitüntetését, a Szabadság érmet, és énekelt Barack Obama beiktatásán.
Egyetlen más nő sem szerepelt több mint száz dallal a Billboard ranglistáin, eladott 75 millió hanglemezt, Luciano Pavarotti helyett beugorva a Turandot „Nessun dorma" áriájával kápráztatta el az 1998-as Grammy gála közönségét.
Hatévesen kezdett énekelni, és hetven évvel később, 2018 elején jelentette be visszavonulását – akkor még csak a turnéktól. Tizennégy évesen indult a szólókarrierje, a középiskolát már a második évben otthagyta – aztán, hol máshol, a Yale-en kapott díszdoktorátust. Meg a Harvardon, a Princetonon, a Brownon, a Berklee-n és még ki tudja hol mindenhol. Hangja együtt erősödött a polgárjogi mozgaloméval, amelynek egyik fiatal és szép arca lett. A #metoo mozgalom láttán nem lehet nem visszagondolni az általa sikerre vitt Otis Redding nótára: Respect, összesen csak ennyit kérek, egy kis tiszteletet...
Nagyon nagy részben Aretha Franklinnak köszönhető a Detroitból kiindult soul zene a rasszhatárokat áttörő sikere, utóbbi pedig kulcsszerepet játszott a feketék kulturális egyenjogúságáért folytatott küzdelemben. Több mint negyven éve, nőként a legelsőként iktatták be a Rock and Roll hírességek csarnokába. Az amerikai pop királynője hetven éven át minden zenét sikerre vitt, amihez csak nyúlt, a nagy fekete dívák közül is az egyik legnagyobb volt. Mivel is búcsúzhatnánk, respekt, Aretha, respekt.
2018.08.16 16:17
Frissítve: 2018.08.16 18:10

Augusztus 31-én temetik Kerényi Imrét

Publikálás dátuma
2018.08.16 12:20

Fotó: Népszava/
A család azt kéri, hogy a megjelenők jelképesen egy szál fehér rózsával róják le kegyeletüket.
Augusztus 31-én 14 órakor a Fiumei úti sírkert művészparcellájában temetik Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottat, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezőt, színigazgatót, egyetemi tanárt, publicistát, érdemes és kiváló művészt, aki augusztus 11-én hunyt el 74 éves korában – közölte a temetés szervezője, a Nemzeti Örökség Intézete csütörtökön az MTI-vel. „A gyászoló család vár mindenkit, akik szerették, tisztelték és becsülték” – olvasható a közlésben. A család kérése, hogy a megjelenők kegyeletüket jelképesen egy szál fehér rózsával róják le. Kerényi Imre szombaton hunyt el, a Miniszterelnökség és a Madách Színház is saját halottjának tekinti.
2018.08.16 12:20
Frissítve: 2018.08.16 12:34