Új feudalizmus épül, az embereket eltapossák

Publikálás dátuma
2014.03.14 06:01
Morális alapon és demokrataként kérem ki magamnak azt, ami most történik. FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Ki gondolta a rendszerváltáskor Orbán Viktorról, hogy új feudális Magyarországot akar teremteni kastélyokkal, libériás inasokkal?Ezt mondja Ferenczi Krisztina újságíró, aki Narancsbőr címmel írt könyvet az Orbán-birodalomról. Arról szól, miből és hogyan halmozódott föl a vagyon, amelyet a miniszterelnök politikai pályája alatt "gyűjtött össze" dinasztiájának. Már a címlap is telitalálat: focilabda, narancshéjjal borítva. Ferenczi ezt egyáltalán nem "választási" könyvnek szánta, megjelenési ideje miatt mégis az lett. 

- Nem lehetett könnyű évtizednél is hosszabb idő alatt megszerezni ezt a tömérdek információt.

- Felcsút tele őrző-védőkkel, azt gondolják a sajtó ezzel elintézhető. Az én esetemben nem jött be, pedig mindent megpróbáltak, hogy elkergessenek. A demokrácia őrkutyáját farkaskutyákkal akarták elűzni. Hiszen oknyomozó újságírásról van szó. Mégis, döbbenetes tapasztalat, hogy azt elképzelik, ilyen egyszerűen megoldható. Hogy azt hiszik, egy stadion, ilyen monstrum sutyiban úgy fölépíthető, hogy senki nem látja. Ennyire képtelen a világképük. Néha nagyokat kacagtam, kicsit kellemetlen volt, amikor a telefonomat ki akarták tépni a kezemből, benyúltak a kocsiba. A bevezető után Mészáros Lőrinc fölfutását próbálom fölvázolni, miként is volt lehetséges 1999-től, hogy Orbán Viktor eltervezte, Felcsút lesz a birodalma. A sajtó általában tévesen nevezi a falut Orbán szülőföldjének. Nem az, ő korábban csupán négy évet élt itt, az "igazi" szülőföldje Alcsútdoboz, ahol ma Mészáros Lőrinc őrizteti a marháit és a Nemzeti Földalapkezelőtől nyerte el az állami földeket. És ahol Orbán édesapjának cége megvásárolta az egykori József főhercegi majort. Szóval arról a szövevényes kapcsolatrendszerről írok, amely Mészáros Lőrincen keresztül most jutott el leglátványosabb szakaszába. Pontosan 1999-től, amikor Orbán Felcsútra érkezik, miniszterelnökként beáll focizni, és odáig vezet, hogy Mészáros Lőrinc gázszerelőből a száz leggazdagabb magyar közé emelkedik. A futballon keresztül pedig miképpen jut előre az Orbán kegyeiért való versenyfutásban is. Elődjével, a korábbi polgármesterrel, Varga Györggyel szemben, aki próbálta tisztességesen szolgálni a falut. A kutatást nehéz volt abbahagyni, sosem sikerült a végére érnem. Többször határoztam el, most már nem megyek Felcsútra, nem kutatok tovább, de ez rendre meghiúsult.

- Valójában hány évig is tartott?

- A témába 1998-ban egy főszerkesztői megbízással botlottam, amikor Orbán bejelentette a nem létező megfigyelési botrányt. Amikor állítólag szimatoltak az után, hogy a gánti bánya lehet a Fidesz "csodafegyvere". Akkori főszerkesztőm rám bízta, kutassam ki, mi az igaz? Akkor kezdtem el ezt a munkát, persze nagyon kezdetleges eszközökkel, még nem volt internet, csak faxon lehetett cégbírósági adatokat kérni. Közben sürgettek, hol az anyag, de még nem láttam semmit. Azt kellett kiderítenem, hogy mi a kapcsolat a Fidesz és a gánti bánya közt. Azután egy napon megtaláltam, a pártszékház pénzéből milyen cégáttétellel vittek be tőkét a papa bányájába. Akkor mindezt álnéven írtam, a mai napig sem tudja senki, hogy én találtam meg, címlapra tették. Mondtam, ne azt írják, hogy a Fidesz lépett be a bányába, vagy a bánya a Fideszbe, mert hiába tettek utána kérdőjelet, tudtam, hogy perelhető lesz. De nem hallgattak rám, mert úgy vélték, a témát ki kell hegyezni, és emiatt csakugyan beperelték a lapot. De nem a cikkért, hanem a címlapért. Azóta használják azt a kifejezést, hogy "Fidesz közeli". Az ÉS pedig átvette a sztorit.

- Ez önmagában is nagy teljesítmény volt.

- Az a módszerem, ha van egy kis szálam, azt meghúzom, valami kibomlik belőle, és akkor a mellette lévőkből is kijön valami. Van, amikor semmiért dolgozom. Benne van a nem megírható történetek sokasága, de sok minden azért maradt ki, mert nem lehetett bizonyítani.

- Számítani lehet rá, hogy a könyv megjelenése után a Fidesz-sajtó nagy hajszát indít majd.

- A könyv ellen? Nem tudom, nem hiszem. Legfeljebb a személyemet próbálják kikezdeni, régen voltak ilyen cikkek a Magyar Nemzetben. Mit kezdjek velük? Jól nem esnek, de tudomásul kell venni, hogy vannak.

- Nem erre gondolok. Meglehet, a miniszterelnökség is beleköt. Szerintem nem baj, csak reklámot csapnak.

- Lehet rám bármit mondani, nem fog jól esni. A témába azután 1998 óta visszatérően belebotlottam, igazán pontosan azonban a mai napig sem tudom, hogy miből is ered a családi vagyon? Félreértés ne essék, engem nem ez érdekel, hanem a közállapotok, a korrupció alól való kibújási kísérletek, a demokrácia állapota, ezért kutatok és írok. Mind nagyobbak a tétek. Orbán Viktor azt mondja, hogy "nincs földosztás". Hogyne volna! Húsz évre odaadnak egy bérletet, az nem ér föl földosztással? Ráadásul úgy adják oda, hogy nem nevezik meg, ki gazdálkodik rajta, a terméket ki viszi a piacra? Kizárólag a politikai szempont győzedelmeskedik. Honnan tudta például Mészáros Lőrinc 2011-ben, hogy földpályázatot írnak majd ki? Honnan tudta, hogy meg kell vennie a csákvári gazdaság központi telephelyét? Orbán Győző honnan tudta 2011-ben, hogy meg kell szerezni a József főhercegi majort? Most azt kérdezik, hogyan kerül a csizma az asztalra, Orbán Viktornak mi köze ahhoz, hogy minden Mészáros Lőrinc kezén van? Csakhogy mindezt nem érhette volna el bennfentes információk nélkül. Gázszerelő volt, helyben támogatta a női kézilabdát és a focit. Aki ezt megtette, az előbb-utóbb összeköttetésbe került Orbán Viktorral és végül is Mészáros volt vélelmezhetően az egyetlen, aki soha semmire nem mondott nemet.

- Vele nem sikerült találkozni?

- Dehogynem, az atlatszo.hu-n máig fönn van, mind nézettebb az a harmincperces videó-interjú, amit vele készítettem. Nyilván úgy érezte, hogy most végre elmondhatja a magáét.

- És milyen benyomást szereztél róla?

- Kedves, egyszerű ember, akinek most nagyon megy a szekér. Hogy mennyire érzékeli, hogy ez csak addig tart, amíg nem mond ellent Orbánnak, az nem derült ki. Ha egyszer netán ellentmondana, vége, az elődei is akkor fejezték be. Orbán nem tűri az ellentmondást.

- Annyira buták, hogy ezt nem veszik észre?

- Tisztesség kérdése. Orbán alapítványa húszmilliót ígért a falu focipályájáért, de az autópálya építés alvállalkozójaként helyzetbe hozott felcsúti Femol Kft. vezetője, a Felcsút SE akkori elnöke nem járult hozzá az áron aluli eladáshoz, miként az akkori polgármester sem. A vállalkozó felértékeltette a falu vagyonát jelentő pályát és kiderült: 180 millió lett volna az akkori értéke.. A főnök 24 órán belül kirúgatta. Nagyon csúnyán zajlott a történet. Általában azt tapasztalom, hogy mérhetetlenül durván tapossák el azt, aki ellent mer mondani, mindenkit kiszolgáltatottá akarnak tenni. Természetesen Mészáros Lőrincen keresztül, aki ma a környék legnagyobb munkaadója, nemrégiben azt nyilatkozta, hogy már 600 munkahely felett diszponál. Ha Mészáros alkalmaz valakit, attól elvárja az egész családjának a hűségét, a helyiek szerint mindenkinek paríroznia kell. A körbekerített alcsúti juhásszal például nem állhatnak szóba, el kell fordítani a fejüket. Több mint egy hete egy őrző-védő kft. két autóval figyeli a házát, ki lép be. Ugyanaz az Eurovéd Kft., amelyik engem a stadiontól próbált elkergetni százszor.

- Tehát a legprimitívebb módszereket alkalmazzák…

- Mint velem szemben próbálkoztak, amikor farkaskutyákkal akartak megfélemlíteni.

- Akkor ez a birodalom olyan sziget Magyarországon, amelyhez nem lehet hozzányúlni…

- A könyvemben mindez szerepel. Az előzményeken végig kell menni, különben semmi sem volna érthető. A földtérképeken például, amelyeket én rajzoltam meg, az volt a legnehezebb, hogy az állami földbérletpályázaton közzétett földekről nincs két azonos léptékű térkép, nem lehet őket egymás mellé rakni, csak az alakjuk alapján voltam képes összerakni a puzzlet. Egybefüggő birodalmat ad ki. A jelek arra utalnak, hogy dinasztia épül. Orbán nem négyéves, nem nyolcéves ciklusban gondolkodik, hanem "szentistváni léptékben" és hetedíziglen. Folytatják a hagyományt, ahogyan a pártszékház esetében is tették, az első pénzt hazaküldték, a bányába. Ez 1992-ben történt, a módszer azóta csak finomodott.

- A gyakorlatban ez azt jelenti, ha - feltéve, de meg nem engedve - Orbán kiesne a politikából, a dinasztia már el van látva.

- Minden egyes új házasság jól jön majd, mert az új ággal, közpénzek ügyes becsatornázásával lehet gazdagítani a családot. Ahogyan a Tiborcz István vezette cég először Közgép érdekeltségbe került, majd 3 milliárdos bevételre tett szert - közpénzes megbízásokból. Új pénzarisztokrácia alakul ki, új dandyk. Közben elsorvad a kultúra, az egészségügy, a szabad sajtó. Mérhetetlen a szegényellenesség, amit egészen tragikusnak találok. Azt, amikor Orbán azt nyilatkozza, hogy most kezdünk visszatérni a két világháború közötti Magyarország kisgazda vágyaihoz. Hová megyünk, az urak Magyarországához? A királyok, a hercegek, grófok, a kastélyok világához, ez az ideál. Ami elképzelhetetlen volt egy modern Magyarország látomásában. Ki gondolta a rendszerváltáskor Orbán Viktorról, hogy új feudális Magyarországot akar teremteni kastélyokkal, libériás inasokkal? A Hősök terén elmondott beszéde idején, ki gondolt erre?

- A könyvben mindez benne van?

- Kevés a vélemény, mert oknyomozó könyv, de kijön belőle. Az utószóban én morális alapon és demokrataként kérem ki magamnak azt, ami most történik. Orbán feleségének, Lévai Anikónak az a vágya, hogy idős korára, amikor a férje már nem lesz politikus, ő gazdálkodhasson. Orbánnak meg az a vágya, hogy focimenedzser lehessen majd. A kettő találkozik, a föld és a foci. Ennek a megvalósítását láthatjuk ma, és mindig előbbre tartanak egy lépéssel, mint amit a nyilvánosság érzékelhet. Csak ők látják előre a következő lépést. Most itt a felcsúti szálloda terve - aligha leszek meglepve, ha saját magukkal kötött üzlet lesz. Valójában nem is egyszerűen a Horthy rendszer visszaállításáról van szó, hanem a tizennyolcadik, a tizenkilencedik századról. Új feudalizmusról, ehhez kell eltaposni az embereket.

"Az" oknyomozó

Az idézőjel itt nem egyszerűen írásjel. Ha az ember azt mondja Krisztának, "Te vagy az oknyomozó", elhárítja, sok jó és tehetséges művelője van a műfajnak, és ebben igaza van. Mégis ő "az" oknyomozó, mert az elsők között volt, és elfogultság nélkül mondhatjuk, a legjobbak egyike. A Klubrádiónak adott egyik nyilatkozatában azzal magyarázta elhivatottságát, hogy kutató családba született. Édesapja kutató orvos volt, egyik nővére kutató matematikus, a fia ugyancsak kutató, a hagyományt követi. Meg volt még valami az életében, ami kétségtelenül erre predesztinálta. Színésznőként kezdte, a magyar és világirodalom nagy drámáiban játszott, jellemeket formált, lelkekbe látott. Amikor aztán a szegedi Nemzeti Színháztól megvált, és az akkori Magyar Hírlapban hirdetésében olvasta, hogy oknyomozó újságírói tanfolyam indul, habozás nélkül jelentkezett. Ott ragadt, a műfajban is, a mestere lett. A sors aztán a Népszavához sodorta, mert magáról csak azt tudta elképzelni, hogy baloldali és liberális szellemiségű szerkesztőségben dolgozhat. Esztendőket töltött közöttünk, itt is nőtte ki magát az oknyomozás egyik klasszikusává. Pályájának egyik csúcsa ez a könyv, amely megjelenésének a másnapján máris siker. Azt ígérte, visszavonul, ezentúl unokáinak él, és végre hozzáfog nagy álma megvalósításához, megírja családjának a regényét. Amely persze ugyancsak oknyomozás lesz. Kívánjuk, írja meg azt is sikerrel, de ki tudja, ha megszólal a trombita, talán mégis… A sors nehezen ereszt el.

"A Puzsér-problémát kezelni kell" - szakértők vitatkoztak az előválasztásról

Publikálás dátuma
2019.02.20 16:51

Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Pozsonyban és Varsóban is összefogással sikerült ellenzéki politikusnak győznie a polgármester-választáson, de Magyarország ebben is komoly lemaradásban van a régióhoz képest – derült ki a Republikon Intézet szerdai konferenciáján.
Milosz Hodun, a lengyel liberális párt, a Nowoczesna szakértője és Zora Jaurová, a szlovák – szintén liberális – Progressive Slovakia alelnöke a beszélgetés első paneljében kimerítő előadást tartott, amelyből kiderült: az összefogás nem csodafegyver, hosszú éveket kell dolgozni az aktus előtt. Jaurová leszögezte, hogy Matúš Vallo, a város 2018 novemberében megválasztott polgármestere teljesen ismeretlenül érkezett a politikába. A férfi sikeres építészként dolgozott és tizenöt évig készítette nagyszabású projektjét, amellyel alapjaiban akarta megváltoztatni a szlovák fővárost. Később 76 ember dolgozott a nagy Vallo-terven, ők különböző területekről érkeztek. A munka két évig tartott, az eredmény pedig egy hosszú könyv, Vallo vállalásaival, ötleteivel és ígéreteivel. A férfi csak ezután ambicionálta a főpolgármesteri-posztot. Az építészt a Progressive Slovakia és a Spolu nevezetű párt támogatta, majd alakult egy Team Vallo (Vallo csapat) formáció is. A konstrukció és a hosszú évekig tartó, aprólékos munka eredménye az lett, hogy Vallo – akit még saját barátai sem tartottak esélyesnek az indulásakor – nyert a szavazatok 36,54 százalékával Pozsonyban. A politikust támogató két párt összefogása annyira jól sikerült, hogy a közelgő uniós választásokon is együtt indulnak majd. Tavaly októberben Varsó is ellenzéki főpolgármestert választott. Rafał Trzaskowskit az ellenzéki Polgári Koalíció támogatta, amely a Polgári Platform és a Nowoczesna választási szövetsége volt. A frigy olyan jól sikerült, hogy a lengyel fővárosban már az első fordulóban nyertek, a voksok 54 százalékával. Ennek a politikai házasságnak az árnyoldalairól is beszélt Milosz Hodun – például, hogy a sokkal nagyobb Polgári Platform be akarta olvasztani magába a Nowoczesnát –, de mivel ismerik a matematikát és a választási rendszert az uniós-választáson is együtt indulnak majd. – Most azonban más lesz, tanultunk a leckéből – hangsúlyozta Milosz Hodun, hozzátéve: drukkolunk a magyarok saját koalíciós pártjának is. Ez azonban látszólag még távoli. Tordai Bence, a panel hazai résztvevője, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese konkrét stratégiák és ötletek helyett arról beszélt, sikeres volt a baloldali, fővárosi előválasztás első fordulója. A tudatosság és a készültség a legfontosabb – folytatta Tordai –, ezek pedig adottak az előválasztás miatt.
A konferencia második részében Gulyás Márton aktivista, László Róbert, a Political Capital választási szakértője, Virág Andrea, a Republikon Intézet kutatója és Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezető igazgatója vitatta meg a történelmi előválasztást Budapesten. A közvélemény-kutató arról beszélt, hogy a belengetett, de még azóta sem biztos második fordulóban sem Puzsér Róbert LMP-által támogatott független jelöltnek, sem a liberális Sermer Ádámnak nincs esélye Karácsony Gergellyel, az első kör győztesével szemben. A Puzsér-problémát ugyanakkor Závecz szerint kezelni kell. – Ha elindul a publicista, akkor Karácsony nem biztos győzelmét Tarlós ellen biztos vereséggé fogja formálni – indokolt Závecz Tibor.
Frissítve: 2019.02.20 17:06

Az ellenzék közösen kezdeményezi az ÁSZ-elnök leváltását - fénysebességgel jött a reakció

Publikálás dátuma
2019.02.20 16:29
Domokos László ÁSZ-elnök
Vajda József
A megbüntetett pártok korábban arra panaszkodtak, hiába akarták tisztázni magukat, nem hallotta meg az Állami Számvevőszék, amit mondani akartak. Most kiderült, tudnak perceken belül is "válaszolni" nekik.
A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd, illetve Bősz Anett és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők közös beadvánnyal kezdeményezték az Országgyűlés Mentelmi bizottságánál Domokos László leváltását az Állami Számvevőszék éléről - írja a Mérce. Mint ismert, az ÁSZ a közelmúltban folyamatosan büntetésekkel sújtja az ellenzéki pártokat: a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását például megvonták, a Jobbikot összbüntetése pedig lassan eléri az 1 milliárd forintot.

Ahogy azt az ügy kapcsán többen is megjegyezték, a megbüntetett, illetve támogatásuktól megvont pártok számára nehézzé, sőt szinte lehetetlenné vált a hatékony kampány a májusi európai parlamenti voksolásra, illetve az őszi önkormányzati választásokra.
Könnyen lehet, hogy az ország így - ismét - szinte kizárólag a kormánypártok plakátjaitól és egyéb hirdetéseitől hemzseg majd - merthogy az ÁSZ a Fidesz és a KDNP átvizsgálásakor ugyebár mindent rendben talált.
Néhány hete a DK már kezdeményezte Domokos László leváltását, most pedig az összes ellenzéki frakció és független képviselők "mentek neki" az elnöknek, sérelmezik ugyanis, hogy
az elvben független intézményt 2010 óta a volt fideszes országgyűlési képviselő vezeti, és miközben az ÁSZ sorra bünteti (és így az ellehetetlenülés szélére sodorja) az ellenzéki pártokat, addig, mint fogalmaztak, „a nyilvánvalóan törvényellenesen kampányoló Fideszre eddig egyetlen forint bírságot sem szabott ki”.
Az ellenzéki politikusok emellett úgy látják: "az ÁSZ ráadásul újra és újra visszaél azzal, hogy a döntéseit nem lehet megtámadni a bíróságon, hiába tudjuk feketén-fehéren bizonyítani, hogy a törvények szerint jártunk el."

Reagált az ÁSZ

A közös beadványra a Számvevőszék rekordgyorsasággal reagált egy a honlapjára kitett közleménnyel, amelyben többek közt az olvasható: "az Állami Számvevőszék határozottan visszautasítja, hogy egyes pártok a jogállami kereteket megsértve ismételten pártpolitikai nyomásgyakorlással próbálják befolyásolni az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét, valamint ismételten durva, személyeskedő támadást intéztek az ÁSZ elnöke ellen."

A mostani villámgyors "ütésváltás" érdekessége, hogy a korábbi eljárásokban több ellenzéki párt is éppen arra panaszkodott, hogy próbálta volna cáfolni az ÁSZ kritikáit, tisztázni a vádakat, de sokszor nehézkesen, vagy egyáltalán nem tudtak a szervezettel kapcsolatba lépni.
Most viszont kiderült, mégiscsak odafigyel valaki az ellenzékiekre az Számvevőszéknél, hiszen gyakorlatilag perceken belül reagáltak a beadványukra.
Igaz, sokat vélhetően nem kellett dolgozni az újabb dokumentumon, az ugyanis ugyanazokból a panelekből építkezik, mint az ügyben kiadott korábbi ÁSZ-közlemények. Még a cím is kísértetiesen hasonlít egy 10 nappal ezelőtti állásfoglalásra, csak míg abban "közérdek" volt, "hogy a pártok betartsák a törvényeket", addig ma már "Magyarország érdeke".
Frissítve: 2019.02.20 16:31