Előfizetés

Börtönbe vonul a Bayern München elnöke

Publikálás dátuma
2014.03.14. 13:05
Uli Hoeness: Ez volt "életem legnagyobb hibája". Fotó: Goran Gajanin-Pool/Getty Images
Nem fellebbez az adókerülés miatt három és fél év letöltendő börtönbüntetést előíró ítélet ellen a Bayern München német labdarúgó egyesület elnöke. Uli Hoeness pénteken az egyesület honlapján megjelent nyilatkozatában közölte, hogy elfogadja a müncheni tartományi bíróság csütörtökön hozott ítéletét és azonnali hatállyal lemond a Bayern München egyesületnél és részvénytársaságnál betöltött tisztségeiről.

A sportvezetőt hétrendbeli, összesen 28,5 millió euró értékre elkövetett adócsalásban marasztalták el, amiért nem fizette be egy titkos svájci számlán keresztül bonyolított tőzsdei és devizapiaci ügyeletekből származó nyereség után járó 27,2 millió adót és a személyi jövedelemadóra rakodó, a keleti tartományok felzárkózását szolgáló szolidaritási járulékot.

Ez volt "életem legnagyobb hibája" - közölte Uli Hoeness. Hozzátette: "a tisztességről, az emberi tartásról és a felelősségvállalásról" alkotott felfogásából az következik, hogy nem támadja meg az ítéletet, hanem vállalja tettének következményeit.

A sportvezető lépése meglepetés, mert ügyvédjei az ítélethirdetés után azt mondták, hogy fellebbeznek a bíróság döntése ellen. Az ítélet egyelőre nem jogerős. Az ügyészség, amely öt és fél év szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte, a jövő héten dönt a fellebbezésről.

Amennyiben a döntés jogerőre emelkedik, Uli Hoenessnek heteken belül felszólítást küldenek, hogy kezdje meg büntetése letöltését és fizesse meg az elmaradt adót és szolidaritási járulékot az adókerülés esetében alkalmazott büntetőkamattal együtt. Ez összesen nagyjából 50 millió euró, amiből Hoeness 10 milliót már befizetett.

Pártok és társadalmi szervezetek üdvözölték a csütörtöki ítéletet, még a Bayern München vezetőjével közeli kapcsolatban álló bajor konzervatív CSU részéről is azt emelték ki, hogy a tartományi bíróság döntése megfelelő, és az ügy egésze a jogállamiság működését mutatja.

Uli Hoeness sikeres labdarúgó és üzletember volt, a német közélet legnépszerűbb alakjai közé tartozott, társaságát politikusok is keresték. Híres volt arról, hogy kiáll az adózási fegyelem mellett. Egyik beceneve a Saubermann, vagyis a Tiszta ember volt.

"Tudom, hogy hülyeség, de én mégis befizetem az adómat az utolsó centig" - mondta egy 2005-ben adott interjúban.

Az erkölcsi példaképként számon tartott sportvezető mellől az adócsalási ügy miatt elpártoltak a németek. Perének tárgyalása idején, vagyis a héten készült felmérések szerint a lakosság többsége csalódott benne, és úgy véli, hogy távoznia kell a Bayern München éléről.

Az ügy azzal kezdődött, hogy Uli Hoeness önfeljelentést tett egy svájci bankszámlájával összefüggésben tavaly januárban, néhány héttel azután, hogy a német törvényhozásban a baloldal ellenállása miatt elbukott az adóelkerülés elleni küzdelemről szóló német-svájci egyezmény. Az egyezmény hiányában csak az önfeljelentés lehetősége maradt azoknak, akik tartottak a lebukástól.

Az önrevízióval elkerülhető az esetleges büntetés, de csak akkor, ha a hatóságok elsőként az érintettől szereznek tudomást az adócsalásról és korábban nem indítottak vizsgálatot. Hoeness esetében a bíróság nem fogadta el az önfeljelentést, mert a sportvezető nem tárta fel a terhére rótt adózási bűncselekmények valamennyi részletét.

A Bayern München 62 éves elnöke 1970-től 1979-ig az egyesület labdarúgója volt, az NSZK nemzeti válogatottjával 1972-ben Európa-bajnoki, 1974-ben világbajnoki címet szerzett. 27 éves korában egy térdsérülés miatt visszavonult, de az egyesületnél maradt és menedzserként dolgozott tovább. Az egyesület elnöki tisztségét 2009-ben vette át Franz Beckenbauertől, a Bayern München AG felügyelőbizottsága elnöki tisztségét pedig 2010-től látta el. Vezetésével a Bayern München a világ egyik legsikeresebb egyesülete lett, a legutóbbi szezonban a Bajnokok Ligáját, a Bundesligát és a Német Kupát is megnyerte.

Eszméletlen ember a kiégett lakásban

Kigyulladt egy lakás a főváros VI. kerületében, a tűzoltók egy eszméletlen embert találtak oltás közben - értesült a HavariaPress.

Pénteken délelőtt riasztották a tűzoltókat a VI. kerületi Színyei Merse Pál utcába, ahol egy 1. emeleti lakásban keletkezett tűz.

A lakásban a berendezési tárgyak égtek, a tűzoltók a lángokat megfékezték.

Oltás közben eszméletlen állapotban találták meg a lakásban élő idős embert. A sérültet a mentők ápolják.

A tűz keletkezésének okát vizsgálják.

Tűz miatt lezárták a 23-as főutat

Kigyulladt a nádas Nemtinél pénteken, a füst és a hő miatt lezárták a 23-as főutat Nemti és Nádújfalu között - közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Mintegy harminc hektárnyi területen ég a nádas, az oltást nehezíti, hogy a szél miatt továbbterjed a tűz - mondta Angyal Eszter.

A Katasztrófavédelem mobilalkalmazása (VÉSZ) szerint egy időre megnyitották a forgalom elől az útszakaszat, de néhány perc elteltével a tűz újra erőre kapott, ezért ismét a lezárás mellett döntöttek a hatóságok - elsősorban a füst miatt minimálisra csökkent látótávolság jelent veszélyt a közlekedőkre.

A tájékoztatás szerint a tűzoltók munkáját egy mezőgazdasági munkagép is segíti, amely felszántott egy sávot a közeli erdő előtt, nehogy oda is átterjedjenek a lángok.