Előfizetés

Holtak és túlélők üzenete az élőknek

Göbölyös N. László
Publikálás dátuma
2014.03.19. 19:36
Heisler András, a Mazsihisz elnöke. MTI Fotó: Soós Lajos.
„Lehetnének talán még emberek,/ hisz megvan bennük is, csak szendereg/ az emberséghez méltó értelem./ Mondjátok hát, hogy nem reménytelen”. Radnóti Miklós Majális című verse is elhangzott a Holokauszt 70 nyitó rendezvényén, a Dohány utcai zsinagóga előtt. Az előadó, Bálint András színművész ezt az utolsó négy sort megismételtette a hallgatósággal. Hogy mindenki átérezze: sorsunk valóban nem reménytelen.

Bielik István képeit idekattintva nézheti meg.

A kivetítőn még az Élet Menete által készített Auschwitz-film pergett, amelyben a megemlékezők hangját időnként elnyomta a vonatok érzéketlen kattogása. Egyre nagyobb lett a tömeg a budapesti Herzl Tivadar téren. „Auschwitz, ahol bármikor, bármiért meghalhattak a rabok” – hangzott el. Volt, aki borzadva emlékezett arra, hogy a krematórium füstölő kéményét kenyérsütődének nézte. Volt, aki maga sem értette, hogyan nem őrültek bele az átéltekbe, még abba sem, amikor nekik kellett kicipelni a barakkokból elpusztult rabtársaikat.

A viharos szél ellenére zsúfolásig megtelt téren Heisler András, a Mazsihisz elnöke a "sokan vagyunk, jó, hogy ilyen sokan vagyunk"  mondattal szólította meg a megemlékezőket, és kijelentette: 1944. március 19-e mindannyiunk gyásznapja Magyarországon. Ez a nap nem a kezdete volt a magyarországi holokausztnak, a magyar zsidók tragédiájának, csupán az egyik utolsó állomása, amely már 1920-ban elkezdődött a numerus clausus törvénnyel, folytatódott 1938-tól a zsidótörvényekkel, majd 1941-ben Kamenyec-Podolszkijjal. Hogyan történhetett meg mindez? – kérdezte, és válaszolt is: húsz év szisztematikus jogfosztása, megalázása kellett ahhoz, hogy a zsidók némán, lehajtott fejjel vonuljanak a halálba. „Ugyanakkor még Auschwitz-ban is bíztak a magyar közigazgatásban, nem hitték el, hogy velük, magyar állampolgárokkal ez megtörténhet” – emlékeztetett Heisler András, majd hozzátette: „Megtanultuk, hogy egyetlen kisebbségnek sem szabad vakon megbízni a mindenkori hatalomban. Hatszázezer halott és milliónyi meg nem született leszármazott küldi ezt az üzenetet a jelennek”.

„Az örök átok napja ez a zsidó nép történetében” – hangsúlyozta Ilan Mor, Izrael állam nagykövete, és figyelmeztetett: nem létezik „zsidókérdés”, a súlyos probléma az antiszemitizmus, az ez ellen való harc felelőssége a mindenkori kormányokat terheli. Felszólította a fiatalokat, hogy lássák meg a szoros összefüggést a magyar 1920-as évek és a soá között, merjenek szembenézni a történelmi igazsággal. „Nem fogadhatjuk el a kollektív feledés gondolatát” – mondta a nagykövet, biztosítva Izrael állam szolidaritását a holokauszt-tagadás és történelem-hamisítás elleni harcban.

„Képzeletben felidézhetjük, amit már átéltünk, de reméljük, hogy csak képzeletben” – mondta Zoltai Gusztáv főrabbi, holokauszt-túlélő, aki felemelte a szavát a Horthy-kultusz ellen – „ha összekuszálódik bennünk tér és idő, a gonosz ismét feltámad” – és emlékeztetett arra, hogy a magyar zsidók mindig jó hazafiak voltak, például az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején is. 

Kardos Péter főrabbi elmesélte, a magyarországi deportálásokat irányító Adolf Eichmann 1944. március 19-én olyan "udvariasan" szólt a Zsidó Tanács vezetőjéhez, hogy a közösség elhitte, nem eshet bántódásuk. Pedig akkor már hallottak Auschwitzról. A főrabbi beszélt egy nemrég elhunyt túlélőről, egy bizonyos Klári néniről, aki aggódva kérdezte tőle: „Igaz, hogy visszajöttek a nyilasok?” „Igaz, hogy a parlamentben a zsidók összeírását javasolták?”, és ő azt hazudta neki, nem igaz, hogy legalább élete alkonyát nyugalomban tölthesse.

Karsai László történész, akinek szintén történész édesapja átélte a vészkorszakot, korabeli dokumentumokkal illusztrálta Horthy Miklós nyíltan vállalt antiszemitizmusát, a náci érdekek lelkes kiszolgálását a kormányzó részéről, és kárhoztatta azt a szellemi mételyt, amellyel Prohászka Ottokár, Wass Albert, Nyírő József megmérgezte a kort. Felszólította az egybegyűlteket, hogy ne hagyják az ordas eszméket újra megerősödni. „Ki az utcára!” – zárta beszédét.

A tömegben feltűnt a magyar művésztársadalom több kiválósága, valamint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, és Kuncze Gábor is. 

Az emlékezők, akik között számos fiatal is volt, táblák sokaságát tartották a magasba. „Az antiszemitizmus öl”, „A vér kiált, elég volt” „Emlékezünk és nem felejtünk”, „A holokauszt nem mese”, „Vétkesek közt cinkos, aki néma”. A legbeszédesebb talán az a tábla volt, amelyre csak ennyit írtak: „Békés Magyarországot.”

Megint beindul a tavasz

Publikálás dátuma
2014.03.19. 19:24
Fotó: Christopher Furlong, Getty Images.
Csütörtökön sok lesz a napsütés, kellemes tavaszi idővel, csapadék sehol sem várható. Hajnalban 3 és 8°C közé hűl a levegő, míg délután 17 és 22°C közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. A délnyugati, nyugati szél több helyen megélénkülhet, de viharos széltől már sehol sem kell tartani.

Pénteken is tavaszias idő lesz, szinte az egész országban zavartalan napsütéssel. Nyugaton, északnyugaton erős lehet a délies szél. 18-22°C közé melegszik a levegő délutánra.

Szombaton eleinte még fátyolfelhős időnk lesz, majd napközben csökken a felhőzet mennyisége, eső nem várható. Kellemes időnk lesz, 18-23°C közötti hőmérsékletekre számíthatunk.

Vasárnap már északon is megjelenhetnek felhők az égen, de csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél a hétvégén többfelé erős lehet, de napközben egyre többfelé melegszik 20 fok fölé a levegő.

LMP: tudásalapú gazdaságra van szükség

Az Orbán-kormány elődeihez hasonlóan "összeszerelő országot" csinált hazánkból, az LMP célja ezzel szemben kis- és közepes vállalkozásokra alapozó, a magyar kreativitást és alkotókészséget felszabadító, tudásalapú gazdaság kiépítése – jelentette ki az LMP társelnöke szerdán, országjárásának túrkevei állomásán.

Schiffer András a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros Millenniumi Emlékparkjába szervezett kampányeseményen arról beszélt: az elmúlt 25 év bebizonyította, hogy az a felzárkózási pálya, amelyet a politikai elit eddig követett, megbukott. Az Orbán-kabinet blöffje volt, hogy a "multicégek becsalogatásával" néhány év alatt elérhetjük az osztrák életszínvonalat, miközben ez csupán "a kormány körül lebzselő oligarchákat és földesurakat hizlalja tovább" – tette hozzá.     

Az ellenzéki politikus szerint a fideszes közmunkaprogram ugyancsak zsákutcának bizonyult, hiszen a kormánypárt ígéretével szemben nemhogy egymillió valódi munkahely nem jött létre, de ma kevesebben dolgoznak, mint négy éve, miközben a fiatalok elvándorlása "egy unokák nélküli ország rémképét" körvonalazza.