Előfizetés

Tripla áron kelt el Lewis Carroll levele

Publikálás dátuma
2014.03.20. 11:57
Illusztráció az Alice Csodaországban első kiadásából. Fotó: Gettyimages
A becsült ár több mint háromszorosáért, 11 825 fontért (4,4 millió forintért) vásárolta meg egy brit gyűjtő Lewis Carrollnak, az Alice Csodaországban szerzőjének egy levelét a Bonham's londoni árverésén.

Carroll a levelet 1891-ben eredeti nevén, Charles Dodgsonként írta barátnőjének, Anne Symondsnak. A levélben a hírnév árnyoldalára panaszkodik. Mint írta: gyűlöli, hogy mutogatnak rá, megbámulják és úgy kezelik, mint egy "oroszlánt".
A BBC szerint a kézírásos dokumentumért előzetesen 3-4 ezer fontos bevételt vártak a Bonham's szakértői.

Carroll nagyon visszahúzódó ember volt, rosszul tűrte az ismertséget. A levélben kifejtette: miközben tudja, hogy sokan szeretik, ha hírességként tekintenek rájuk, ő nem tartozik közéjük. "Nem egy fából faragtak minket, nem egyformán kedveljük a dolgokat vagy idegenkedünk tőlük."

Az árverésen a levél mellett számos könyv, kézirat, térkép és fotó is kalapács alá került. Elárvereztek egy-egy első kiadású példányt Jane Austen Büszkeség és balítélet című művéből, és Charles Dickens Két város regénye című munkájából is.

Carroll matematikát oktatott az Oxfordi Egyetem Christ Church kollégiumában, és eredetileg személyes ajándéknak szánva írta 1864-ben az Alice Csodaországban című könyvet a 12 esztendős Alice Liddellnek, barátai lányának.

A mű a modern meseirodalom egyik klasszikusa lett, majd az 1960-as években új kultusza kezdődött, mert Carroll fantáziavilágát összefüggésbe hozták a szerző kábítószer-élvezetével, és hősei, a Fehér Nyúltól az Őrült Kalaposig a "tudattágító" ellenkultúra ikonjaivá váltak. Belőle merített  ihletet John Lennon az I am The Walrus, a Jefferson Airplane a White Rabbit című dalához, Tom Waits zenés játékot írt belőle, számtalanszor megfilmesítették, még pornó- és horrorváltozata is készült. Az író rejtélyes figuráját még az 1888-as whitechapeli gyilkosságokkal is összefüggésbe hozták, 1996-ban egy életrajzírója Carroll szövegeiből azt a következtetést vonta le, hogy az író sorai között elrejtette szörnyű vallomásait: ő maga volt a Hasfelmetsző Jack.

Egyre több a devizásper

Ugrásszerűen nő a devizahiteles perek száma. Míg 2011-ben 154, tavaly már 5108 esetben indult elsőfokú eljárás tisztességtelen szerződési feltételek megtámadása címen - írja a Napi Gazdaság.

Tisztességtelen szerződési feltételek megtámadása címen 2011 óta több mint hatezer ügyet regisztrált az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Ebbe a kategóriába tartoznak a devizaszerződések semmisségének megállapítását kérő keresetek is. Habár ugrásszerűen növekszik a devizaperek száma, a közel 300 ezer érintett háztartás (közel egymillió állampolgárt) tekintve mégis elenyészőnek tekinthető.

A devizahiteleseket képviselő civil szervezetek többek között azt szeretnék elérni, hogy semmisítsék meg az egyoldalú szerződésmódosításokat. Elfogadhatatlannak tartják például azt is, hogy középárfolyam bevezetésével orvosolják az árfolyamkockázat áthárításának kérdését.

Kamatemelést várnak az USA-ban

Az első alkalommal Janet Yellen elnöksége mellett ülésező Fed csak első ránézésre hozott papírforma döntéseket. Ugyan az előzetes várakozásoknak az megfelel, hogy újabb 10 milliárd dollárral csökkentik az eszközvásárlási program mértékét, áprilisban ez már „csak” havi 55 milliárd lesz, de az ezután bejelentettek már megkavarták a piacot - állítja elemzésében a Gazdasági rádió.

Yellen asszony bejelentette, hogy azt a küszöbszámot, amely a kamatemelés kezdetét 6,5 százalékos munkanélküliség alatt határozta volna meg, törlik. Jobban mondva, nemcsak a foglalkoztatási mutatót figyelik majd, hanem általában az amerikai gazdaság állapotáról szóló mutatókat.

A Fed arra számít, hogy 2015 végére 5,6 – 5,9 százalék közé csökken a munkanélküliségi ráta. Janet Yellen szavaiból arra lehet következtetni, hogy akár már 2015 második felében jöhet az első kamatemelés, korábban, mint amire előzetesen számítani lehetett.

A Fed-ülés után a Wall Street ege azért kissé befelhősödött. Nemcsak a tőzsdék gyengültek, de nagyot erősödött a dollár is. Az 1,39 feletti szintekről 1,381-ig száguldott le az euró dollárral szembeni árfolyama.