Későbbre halasztják a "kínos" kémpert

Ma kezdte volna másodfokon tárgyalni a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa az úgynevezett kémüggyel összefüggő titkos büntetőeljárást, ám a tárgyalást az utolsó pillanatban "lefújták". A Fővárosi Ítélőtáblán kérdésünkre a váratlan halasztást a tanácsvezető bíró betegségével indokolták, információink szerint azonban más események is lehetnek a háttérben.

A Szilvásy György volt titokminiszter és a korábbi titkosszolgálati vezetők amúgy is átpolitizált és 2041-ig titkosított ügyében az eredeti tervek szerint a mai első tárgyalást április 11-én követte volna a második, melyen várhatóan már ítéletet is hirdetett volna a bíróság. Ez segítette táplálni azokat a politikai összeesküvés-elméleteket, melyek szerint a kormánypártoknak jött jól ez a menetrend, hiszen így a titkosítás miatt részleteiben amúgy nem ismerhető kémügy általános politikai vonatkozásait sulykolhatták volna a kampányban, a Fidesz számára esetlegesen kínos, mondjuk a vádlottak számára kedvező ítélet kihirdetése viszont már a választás utánra csúszott volna.

Ismert, a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa által tavaly júliusban kihirdetett elsőfokú ítélet - melynek a titkosítás miatt csak a rendelkező része nyilvános - alapján 2 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója és Szilvásy György korábbi titokminiszter is. A volt NBH-vezetőt kémkedésért tettesként, míg az egykori kormánytagot kémkedésre felbujtásért ítélték el. Galambos hivatali utódját, Laborc Sándort bűnpártolásért egy év börtönbüntetésre ítélték, ám a végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztették. A negyedik vádlottat, Püski Lászlót a bíróság felmentette.

Felmentését kérve fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen Szilvásy, akit állítása szerint bizonyítékok nélkül ítéltek el. Megalapozatlannak nevezte az ítéletet Galambos Lajos védője is, aki - Laborchoz és védőjéhez hasonlóan - szintén fellebbezett, felmentést kérve. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség viszont Galambos és Szilvásy esetében hosszabb időtartamú, Laborcnál pedig felfüggesztett helyett letöltendő börtönbüntetést és valamennyiük esetében közügyektől eltiltást is kért. Megírtuk: a mára tervezett tárgyalást várva több vádlott védője arra számított: visszakerül ez az eljárás is elsőfokra. Méghozzá formai hibák miatt, ahogy a tábornokperben is történt - ugyanaz a tanács ítélkezik most Szilvásyék ügyében, mint abban. (A "viszkisdoboz-ügyként" elhíresült, vesztegetés vádjával folyó perben első fokon minden vádlottat minden vádpont alól felmentettek.)

A kémper eddigi menetrendjét információink szerint leginkább az írta felül, hogy a fellebbviteli ügyészség a védelem beadványai alapján észlelte azokat az anomáliákat, amelyek első fokon történtek. Lapunk cikksorozatban tárta fel a katonai tanács által elkövetett súlyos eljárási szabályszegéseket. Az államtitok miatt amúgy zárt tárgyalásokról szóló, végleges, bíró által hitelesített jegyzőkönyvek nemhogy a törvényben fő szabályként előírt 8 napon belül nem készültek el, de az ítélethirdetésre sem, sőt hetekkel későbbre sem. A jegyzőkönyv-vázlatként szolgáló "tárgyalási jegyzetek" sok esetben eközben olyan mondatokat tartalmaztak, amelyek a tárgyaláson el sem hangzottak.

Értesüléseink szerint ezeket az anomáliákat a végleges jegyzőkönyvek sem tisztázták. Sőt, kiderült, hogy a védői panaszok megalapozottak, hiszen több esetben jelentős eltérés mutatkozik a tárgyalási jegyzőkönyvek írásos szövege és a tárgyalásokról készült hangfelvétel között. Molnár Lajos, Galambos védője megerősítette lapunknak a tárgyalás halasztását, és fenntartotta korábbi állítását, miszerint első fokon olyan súlyos eljárási jogsértések történtek, melyek abszolút hatályon kívül helyezési okok.

Szerző

Újragombolják a kabátot

Publikálás dátuma
2014.03.21. 06:03
Mesterházy Attila azt ígérte, véget vetnek a trafik- és a földmutyinak FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Ne legyen gyáva, álljon ki vitázni - üzente tegnap is a kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktornak. Mesterházy Attila Kalocsán szolgálati járadék helyett nyugdíjat, illetve a szociális temetés eltörlését ígérte, Szekszárdon pedig azt, hogy kormányra kerülve új, igazságos trafikpályázatokat hirdetnek. Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője Csongrádon arról beszélt, Magyarország polgárai összerezzennek, ha a miniszterelnök hangzatos ígéreteket tesz, mert tudják, hogy "azt nagy baj fogja követni".

Ismét nyilvános szópárbajra hívta tegnap Mesterházy Attila a kormányfőt. Az MSZP elnöke Kalocsán, később pedig Szekszárdon azt kérte Orbán Viktortól, annyira ne szeresse őt, hogy azért ne vállalja a vitát, mert óvni akarja a kudarctól. Kijelentette: ugyanazt a jogot kéri magának most, amit Orbán az 1998-as kampány finisében kiharcolt. Rögtönzött kalocsai fórumán nemcsak a meghiúsulni látszó vitáról beszélt a baloldali miniszterelnök-jelölt.

Szolgálati járadék helyett nyugdíjjogosultságot is ígért és azt, hogy az MSZP kormányon eltörli a szociális temetés intézményét, mert pénzügyi támogatás helyett ásót adni a nyugdíjasok kezébe szerinte "perverz" dolog. Kijelentette: a kabinet áfakulcsban "Európa-bajnok", ilyen bajnoki címre azonban igazságos rendszert akaró kormány nem vágyhat. A baloldal ezt tudva el fogja törölni ezt a magas áfakulcsot. Mesterházy szerint a trafik- és a földmutyi után jön az italmutyi, mert amit a Fidesz cáfol, az előbb-utóbb biztosan megvalósul. Hallgatóságát arra biztatta, szavazzanak Niedermüller Péterre, a baloldali erők helyi képviselőjelöltjére és a kormányváltókra.

Szekszárdon, ahol a trafiküggyel kapcsolatos elhíresült videó készült, az MSZP elnöke bejelentette, hogy az új baloldali kormány a mostani koncessziós rendszert el fogja törölni, és olyan rendszert vezet be, ahol a piac diktál. Sok jel utal arra, hogy a Fidesz az alkoholpiacot is újra akarja osztani, de ha így lesz, a kormányváltók majd "újragombolják a kabátot" - tette hozzá Mesterházy.
Harangozó Tamás, a baloldali választási szövetség helyi jelöltje az egyik kisbolt előtt arról beszélt, hogy a tulajdonos, aki lassan kénytelen lesz végleg lehúzni a rolót, azért nem árusíthat cigarettát, mert nem vitt az előző választásokon elég kopogtatócédulát Horváth Istvánnak, a város fideszes polgármesterének, képviselőjének. A szocialista politikus arra emlékeztetett, hogy a szekszárdi fideszes vezetők politikai alapon értékelték a trafikpályázatokat. Amikor az ezt bizonyító felvétel nyilvánosságra került, a polgármester közölte: ez csak magánbeszélgetés volt.

Magyarország polgárai összerezzennek, ha a miniszterelnök hangzatos ígéreteket tesz, mert tudják, hogy "azt nagy baj fogja követni" - ezt már Bajnai Gordon, az Együtt-PM Szövetség vezetője mondta Csongrádon, ahol Komáromi Zoltánt, a kormányváltó szövetség helyi jelöltjét ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A helyi művelődési házban tartott fórumán a politikus arról beszélt, hogy Orbán Viktor négy éve egymillió munkahelyet ígért, ebből jó néhány létre is jött, de Londonban, Berlinben vagy Bécsben. A miniszterelnök azt ígérte, csökkenti az államadósságot, ezzel szemben egy szerdai hír szerint az 18 éves csúcsra emelkedett - folytatta. A volt kormányfő arról is beszélt, hogy ma nem indulnak olyan beruházások, amelyeket négy év múlva át lehetne adni, ennek az az oka, hogy Magyarország a szabadságharc címén kifelé szakad Európából.

Orbánon múlik

Továbbra is listavezetői vitát sürget Schiffer András. Az LMP társelnöke szerint egyedül Orbán Viktoron múlik, hogy a kampányban nem lesz érdemi vita az elmúlt négy évről és arról, hogy merre lép tovább Magyarország. Az ellenzéki politikus, aki korábban közös szópárbajra hívta a parlamenti pártok listavezetőit, tegnap közölte, hogy csak a miniszterelnök nem válaszolt a kezdeményezésre, a többi párt nyitott a javaslatra. Az LMP listavezetője szerint a kampány "igazi botrányai nem az új vagy felmelegített korrupciós botrányok, nem az afrikai útlevelek, hiszen ezekről a választók ítéletet tudnak mondani. Az igazi botrány az, hogy a kormány nem akarja, hogy teljesítményét kritikának vessék alá azok, akiknek ez a választók megbízásából adódó kötelessége" - közölte Schiffer.

Szerző

Ismét el kell indítani a panelprogramot

Publikálás dátuma
2014.03.21. 06:03
Móricz Esztert egyre többen keresik meg FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Észak-Pestnek nincs normális kórháza, de a városnak ezen a részén 12 műfüves pálya épült az elmúlt négy évben, amiért Orbán Viktor a napokban meg is dicsérte a XV. kerület fideszes vezetőit - mondta lapunknak némi éllel a hangjában Móricz Eszter, a baloldali kormányváltók képviselőjelöltje. Az MSZP-s politikus arról beszélt, hogy miután az Árpád kórházat bezárták, a Károlyi kórház pedig "haldoklik", az orvosi ellátásra szorulóknak alig van hová fordulniuk.

A XV. kerületben a panelházak felújítása is leállt, csak azokat az épületeket korszerűsítették, amelyekre még a korábbi szocialista kormányok idején nyertek uniós pénzt, a programot viszont ideje lenne újraindítani. Ahogy tisztességes orvosi ellátásra is szükségük van az embereknek - tette hozzá.

Móricz Eszter, aki jelenleg a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának a tagja, 2002-től nyolc éven át a XV. kerületben volt önkormányzati képviselő, ezért úgy érzi, tudja, mire lenne szüksége az itt élőknek. Ismeri a helyiek gondjait, amelyeknek egyik oka, hogy László Tamás kormánypárti polgármester, aki április 6-án a Fidesz színeiben parlamenti mandátumért indul, az elmúlt négy évben rosszul teljesített - fogalmazott Móricz Eszter.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy ebben a ciklusban a kerület korántsem fejlődött annyit, mint lehetett volna, a helyi fideszesek ugyanis kapkodtak, improvizáltak és belső hatalmi harcot folytattak. A polgármester két alpolgármesterét is kizáratta a kormánypártból és nem véletlen, hogy tavaly csak ötödszörre sierült elfogadtatni a helyi költségvetést, mert a Fidesz frakció egy része szembement László Tamással - tette hozzá a baloldali kormányváltók jelöltje. Arról is beszélt, hogy a kerületben több, mint 250 lakás évekig üresen állt, ezekre csak most, a választás előtt írtak ki pályázatot, Móricz Eszter azonban nem tudja, hogy ennek mi áll a hátterében. Azt viszont az itt élőkkel együtt tapasztalta, hogy az elmaradt fejlesztések hiányát a rezsicsökkentés, amelyből a kerületiek keveset profitálnak, egyáltalán nem pótolja.

A kerület rosszul működik, az itt élők ezért is akarnak váltást, változtatást - jelentette ki az ellenzéki politikus, aki azt ígéri, ha április 6-án bizalmat szavaznak neki, a parlamentben egyebek mellett kiáll a panelprogram folytatásáért, ami a 12-es választókerület lakói nagy részének fontos. A baloldali képviselőjelölt járja a körzetét, mindenkit meghallgat, aki hozzá fordul és örül annak, hogy egyre többen keresik meg, egyre többen bíztatják. A napokban, az MSZP kerületi irodájába feladó nélküli borítékba rejtett fehér port küldtek neki, amelyről később a rendőrség megállapította, hogy szerencsére csak krétapor. Móricz Eszter szerint a feladó valószínűleg félelmet akart kelteni, de a politikus ezúton üzeni, hogy nem hátrál, nem hagyja magát megfélemlíteni.

Szerző