Kevesebb sípszó, több gól

Publikálás dátuma
2014.03.26. 06:57
A vízilabda olimpiai száműzetése nem fenyeget, de váltani kell FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A vízilabda Magyarországon a legsikeresebb sportágak egyike, amit az is igazol, hogy az elmúlt másfél évtizedben az igazolt játékosok száma 1500-ról 7000-re emelkedett. Mégis, ráfér a sportágra az újítás, a korszerűsítés, s mindenképpen érthetőbbé, eladhatóbbá kell tenni a pólót a közönség, s főleg a tévénézők számára - állítja Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

Talán nem véletlen, hogy éppen nálunk forszírozzák legjobban a vízilabda megreformálását, s olyan szabálymódosítások bevezetését, amelyek a szurkolók számára is érthetőbbé és élvezhetőbbé teszik a játékot.

Világbajnokok Benedek keretében
Leszámítva a három külföldön játszót, valamennyi tavalyi világbajnoka helyet kapott Benedek Tibor 17 fős keretében, amelyet hétfőn hirdetett ki a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A júliusi budapesti Európa-bajnokságra készülő csapat vasárnaptól keddig Martfűn edzőtáborozott, s összesen négy tréningen vettek részt a kiválasztottak.
Ez a mostani összetartás egyszersmind a figyelemfelkeltést is szolgálja a csapatban - nyilatkozta a szövetség honlapjának a szakvezető, hozzátéve: nem lesz túl bő a nyári keret, azaz ez most egy utolsó ébresztő mindenkinek, akire ez ráfér, hogy szedje össze magát. Következik a bajnoki rájátszás, és bár a kapu továbbra is nyitva áll sok embernek, akire eddig számítottam, nagyon sokat kell javulniuk, hogy továbbra is élvezzék a bizalmamat - mondta Benedek Tibor.
A névsor:Nagy Viktor, Decker Attila, Lévai Márton - kapusok, Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Kovács Gábor, Szivós Márton, Tóth Márton, Török Béla, Vámos Márton, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya nemrégiben a FINA vízilabda világkonferenciáján tartott előadást a magyar újításokról, s arról, hogy a tervezett szabálymódosításokat már élesben - a decemberi Komjádi-kupán és az Egyesült Államok elleni felkészülési mérkőzésen - is tesztelték.

Különösen sikeresnek mutatkozott az a magyar újítás, miszerint "bemikrofonozták" a játékvezetőket, s a bírók íly módon maguk konferálták fel saját döntéseiket.

Azt mindenesetre Kemény Dénes is elismerte, hogy időbe telik, amíg a tervezett reformok közelebb viszik a sportágat a szurkolókhoz, addig viszont a sztárokra kell építeni a sportág népszerűsítését, ők vonzzák a gyerekeket az uszodába, s az embereket a nézőtérre.

A vízipóló izgalmasabbá tétele bár szükséges, de nem elégséges eleme a játék népszerűsítésének. Ugyanilyen fontos a sportág "eladása" a kommunikáció és marketing révén.

A szövetségi elnök szerint amerikai példák, az NBA mérkőzéseinek show-műsorrá változtatása révén szeretnék látványosabbá tenni a vízilabdát is.Kemény Dénes megemlítette, hogy természetesen az sem mellékes, mi történik magában a medencében. A

Komjádi-kupán például jól bevált az a szabálymódosítás, hogy eltörölték a különbséget az egyszerű és a súlyos szabálytalanság között, azaz minden faultot kiállítással büntettek.

Ezáltal gólokban gazdagabbak lettek a mérkőzések, s 25-30 százalékkal visszaesett a meccsenkénti sípszó-átlag. Persze fontos lenne, hogy a magyar szabálymódosítási javaslatokat mások is kövessék. Mindez nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy a vízilabda igazi, jól eladható 21. századi sportág legyen, amelyet imádnak a televíziók és a szurkolók.

Kemény Dénes ugyan elképzelhetetlennek tartja, hogy a vízipóló a birkózás sorsára jusson és egyáltalán szóba kerüljön a sportág olimpiai száműzése, de a változtatások szerinte is elkerülhetetlenek. A póló egyébként is csak a vizes sportokkal együtt lenne eltávolítható az olimpia műsoráról, az pedig elképzelhetetlen lenne. De a vízilabdát önmagában is 4,6 milliárd ember nézi a világon, többen, mint az atlétikát, száműzetés tehát nem fenyegeti.

A tét tehát nem az olimpiáról való kizárás, hanem az, hogy képes-e a sportág igazi, 21. századi izgalmat, feszültséget kelteni, aminek közvetítéséért a nagy tévétársaságok is versengenek. Pillanatnyilag azt mondják, hogy annyi sípszótól, amennyi egy vízipóló meccsen van, meg lehet bolondulni.

Ráadásul a néző az esetek többségében nem is érti, miért sípol a bíró. Ezen kell változtatni, mert a vízilabda önmagában küzdelmes, izgalmas, férfiasan kemény játék.

Szerző

Nőnek Berki Krisztián riói olimpiai esélyei

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) technikai bizottsága szerspecialistáknak kedvező javaslata alapján jó esély van rá, hogy Berki Krisztiánnak pályafutása során már soha többet nem kell gyűrűn (avagy a lólengésen kívül más szeren) készülnie.

A londoni olimpia előtt az UTE tornászának a szabályok miatt a lólengés mellett nyújtón és ugrásban is kellett készülnie a kvalifikációs világbajnokságra. Aztán bokasérülése miatt az ugrásból gyűrű lett, a vébén pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy a jelenkor legjobb magyar tornásza lemaradjon a londoni játékokról... Nem maradt le - olimpiai bajnok is lett lovon.

Nos, úgy tűnik, a 2015-ös kvalifikációs vb-n elég lesz lólengésben bizonyítania, igaz, ott a riói repülőjegyhez az első háromban kell végeznie. "Még ne kiabáljunk el semmit! - intett óvatosságra a kétszeres ötkarikás bajnok, Magyar Zoltán, aki a Magyar Tornaszövetség elnökeként jobban belelát a háttérben zajló egyeztetésekbe.

- Egyelőre annyi történt, hogy a nemzetközi szövetség technikai bizottsága azt a javaslatot fogadta el, mely szerint az egyszeres tornászoknak a kvalifikációs vébén a dobogón kell állniuk. A végrehajtó bizottság is emellett tette le a voksát, így ők is ezt a javaslatot nyújtják be az úgynevezett Tornaparlament elé. Ez a testület azonban csak májusban dönt - más kérdés, hogy rendszerint el szokta fogadni a két bizottság ajánlását, javaslatát."

Magyar Zoltán nem kívánta megerősíteni azt a hírt, mely szerint a jövő évi glasgow-i világbajnokságon már nem lesz érvényben a szabály, hogy a legjobb 16 között végző válogatott egy személyt meghatározhat olimpiai indulóként - attól függetlenül, hogy egyszeres vagy összetett tornász. Ez azért lett volna jó, mert így Berki Krisztiánnak két esélye lett volna a kvótaszerzésre.

A Pick Szeged még csoportelső lehet

Szombaton a svéd Kristianstad érkezik a Pick Szegedhez az EHF-kupa csoportkörének hatodik fordulójában. A szegediek jelenleg a C-csoport második helyén állnak, ám egy esetleges győzelemmel és persze a francia Nantes vereségével akár még a csoportelsőség is meglehet.

Az elmúlt hétvége nem úgy sikerült a Pick Szeged számára ahogy azt a csapat és szurkolói is remélték, hiszen a Nantes otthonában lejátszott EHF-kupa mérkőzést meglehetősen simán elvesztette a kétszeres magyar bajnok. Csüggedésre azonban nincs ok, hiszen a Pick noha elvesztette veretlenségét, így is továbbjutást érő helyen áll a C-csoportban.

Arról nem is beszélve, hogy a hétvégén itt a javítási lehetőség, hiszen a svéd Kristianstad látogat Szegedre. A felek Svédországban már megmérkőztek egymással, a Pick magabiztosan 26-23-ra nyert riválisa ellen. A szombati találkozó természetesen azért igen csak fontos lesz a Pastor-legénység számára, hiszen a csoportelsőség kérdése még nem dőlt el.

A Nantes kedvezőbb pozícióban van, hiszen jobb a gólkülönbsége a szegediekkel szemben, ám ha Ancsinék legyőzik a Kristianstadot, a Nantes pedig kikap Eperjesen, akkor rögtön fordul a kocka. Abban az esetben sincs azonban baj, ha a franciák győzelemmel zárják szlovákiai túrájukat és ezzel megnyerik a "C" jelzésű csoportot.

Ugyanis az EHF-kupa főtáblájáról a csoportelsők - jelen esetben a Nantes (C), a Lugi (svéd, A) és a Montpellier (francia, B) -, valamint a csoportmásodikok közül az első három jut tovább, a legrosszabb második búcsúzik.

A Pick a csoportmásodikok rangsorában kiválóan áll, hiszen 8 pontja van, ezt egyedül a Sporting mondhatja el magáról, a többiek mind 6 ponttal állnak az éllovasok mögött, így a Tisza-partiak nyugodtan várhatják a jövő keddi negyeddöntő-sorsolást.

Szerző
Frissítve: 2014.03.25. 21:12