Két kisvárosnyi ember szegényedett el

Két kisvárosnyi ember szegényedett el Orbán Viktorék kormányzása alatt. Erről a Policy Agenda számolt be a az OECD és az Európai Uniós statisztikai intézetének (EUROSTAT) adatai alapján. A magyar elemző cég azt vizsgálja, hogyan "teljesít a szegénységben" Magyarország a versenytársainkhoz képest, illetve a kormány valóban mindent megtett-e a társadalmi károk csökkentésére.

A válság kezdete óta a négy Visegrádi ország, valamint Szlovénia teljesítményét összehasonlítva Magyarország gazdasági teljesítmény zuhant a legnagyobbat. Csökkentek a bevételek, eközben Orbánék a szociális kiadásokat nyirbálták meg, pedig a többi országban inkább növelték azokat. Csehországban a 3,2 százalékos  GDP csökkenés ellenére 5 százalékkal nőttek a szociális kiadások. Nyilvánvalóan ezzel akarták megelőzni, hogy a szegények még lejjebb csússzanak.

Magyarországon ezzel szemben csökkentették a szociális kiadásokat; az Eurostat felmérése szerint 2013-ban 3 millió 285 ezer ember volt, aki szegénységben, vagy a mély szegénységélt, ami riasztó adat. Azt jelenti, hogy a magyar társadalomnak immár egyharmada olyan anyagi helyzetbe került, ahonnan nagyon nehéz visszajönni önerőből. Az elmúlt négy évben egy Debrecen és Miskolc lakosságának megfelelő népesség került nagyon nehéz helyzetbe.

A magyar társadalomra vonatkozó adatok azért is elgondolkoztatóak, mivel immár ötödik éve, hogy folyamatosan emelkedik a szegények, vagy szegénység által veszélyeztettek száma. A versenytársaink esetében nem figyelhető meg ilyen tartós romlás, mivel az elmúlt években legalább egy év volt mindegyik országban, amikor csökkent a nehéz helyzetben lévők száma.
A mostani kormányzati időszak alatt alaposan átrendeződtek a szociális kiadások.

Nemcsak a hozzáférés módja módosult, hanem csökkentek a támogatási összegek is. A rokkantnyugdíj rendszer átalakítása, a korhatár alatti nyugdíjazás lényegében megszüntetése, a százezreket érintő közfoglalkoztatási rendszer és a hozzákapcsolódó szociális rendszer egyszerre hozta azt az eredményt, hogy a ciklus végére a korábbi alsó-középosztály is komoly anyagi problémákkal néz szembe.

A versenytársainkkal összehasonlítva a Policy Agenda szerint az is látszik, hogy erre a drámai változásra nem magyarázat a gazdaság helyzete.

Szerző

Elő a jégkaparót!

Publikálás dátuma
2014.03.26. 08:04
Budapest, 2014. március 26., reggel 7 óra. Fotó: nepszava.hu
Erősen lehűlt éjszaka a levegő, sokfelé mértek -3, -4 fokot kora reggel. A Bakony térségében volt a leghidegebb, északon, Romhányban -3,4 fokot mértek reggel 7 órakor az Időkép hőtérképe szerint, de a majd -10 fokos 1998-as negatív rekord nem volt veszélyben. Budapesten a külső kerületekben 0 fok körül alakult a hőmérséklet, a parkoló autók szélvédőjére itt-ott ráfagyott a pára.

Ma a változóan felhős-napos idő mellett csapadék sehol sem várható. Az északkeleti, keleti szél többfelé megélénkül. Délutánra 13 és 16°C közé melegszik a levegő.

Szerző

Néhány aktuális észrevétel

A helyi rádió bemondta, hogy valami független médiafigyelő  cég szerint a Fidesz már eddig 2 milliárdot költött választási kampányra, miközben ők is összesen 1 milliárdot költhetnének. Persze a végén papíron ki fogják mutatni, hogy ők sem lépték túl a keretet egy fillérrel se, csak éppen a CÖF-öt meg a Békemenetet tömték ki állami pénzekkel, azok kampányolnak nekik! A múlt héten az egyetlen baloldalinak nevezhető, független szatirikus lapban zseniális képaláírás jelent meg: CÖF = Civilnek Öltözött Fideszesek! Zseniális.

Szerintem meg a CÖF a Fidesz Hazafias Népfrontja! Annyira független a Fidesztől, mint volt amaz az MSZMP-től! Mert talán még emlékszünk rá néhányan, a Hazafias Népfront elnöke, Pozsgai elvtárs, meg a SZOT főtitkára, Gáspár elvtárs hivatalból tagja volt az MSZMP Központi Bizottságának! Én az SZDSZ  szétesésében is csak a sok remek szlogent sajnálom,  Mint pl: "Haverok, buli, hanta!", "Hazudnak rendületlenül..!" Mindkettő soha nem volt aktuálisabb, mint ma, a választási kampányban. A foglalkoztatási statisztika az élő példája. Én még emlékszem - mert sajnos jó a memóriám -, hogy a közmunka úgy 2009-2010-ben merült fel, hogy nem igazság, hogy egyesek évekig kapják az állami segélyt, a jövedelempótló támogatást, de ezért semmit nem csinálnak.

Tessék legalább havi 10 nap közmunkát végezni, tisztán tartani a települést, amire az önkormányzatnak nincs pénze. Ma meg ott tartunk, hogy ez már "foglalkoztatás", munkaviszony!  Csak éppen a törvényben előírt minimálbért nem fizetik meg! Elszámolják foglalkoztatottnak a külföldön dolgozó magyarokat is, hogy a statisztikát végre javíthassák. A kettős állampolgár magyarokat miért nem? Mert még nem jutott eszükbe? Állítólag Churchill mondta, hogy "csak azt a statisztikát hiszem el, amit én magam hamisítottam!" Lásd még az államadósság összegét december 31-ikén!

Szerző