Előfizetés

Kiutasíthatják a britek a munkanélküli külföldieket

David Cameron brit kormányfőtől mind hangosabban követelik saját pártja képviselői, rendelje el azoknak az unió területéről érkezett munkanélküli külföldieknek az országból való kiutasítását. Az alapot egy radikális német javaslat szolgáltatja, amely szerint ha a bevándorló uniós állampolgár három hónap alatt nem talál magának munkát, akkor el kell hagynia az országot, s nem részesülhet a szociális juttatásokból.

Nigel Mills, a Konzervatív Párt egy képviselője a német javaslat brit viszonyokba való esetleges átültetését „fontos előre tett lépésnek” nevezte – írta a The Times. Angela Merkel német kancellár februári londoni beszédében elmondta, tisztában van a britek bevándorlással kapcsolatos aggodalmaival, s nyíltnak mutatkozott egy olyan reform elfogadására, amely megakadályozza a szociális juttatásokkal való visszaélést. A toryk szerint a német szabályozást Londonnak is követnie kell.

Kormányra kerülhetnek a szocialisták

Bár hivatalosan a szerb parlamenti választást után másfél héttel sem kezdődtek meg a koalíciós tárgyalások arról, hogy a voksolás győztesén, a Szerb Haladó Párton (SNS) kívül mely formációk alkossák az új kabinetet, hírek szerint megkezdődtek a puhatolózó egyeztetések a koalíció eddigi két pártja, az SNS és a szocialista SPS között.

Ivica Dacic még hivatalban lévő szocialista kormányfő úgy foglalt állást, nem lát semmi olyan tényezőt, ami ellentmondana a koalíció folytatásának. Ugyanakkor nem mindenki osztja álláspontját az SPS-en belül. A baloldali tömörülés egyik illetékese, Novica Toncev szerint azért nem jó ötlet vállalni a koalíciós kormányzást, mert így csak Aleksandar Vucic tömörülése dirigálhat.

A szerb haladók közül senki sem kommentálta azt az értesülést, mely szerint megkezdődtek az egyeztetések a két párt között – írta a B92.

Nem állt ki az MKP Fico ellenfele mellett

Nem adott egyetlen szlovák elnökjelöltnek sem választási ajánlást a Magyar Közösség Pártja. Az MKP közleményében kifejti, Robert Ficót nem támogatják. Andrej Kiskától ugyanakkor elvárták volna, hogy „nyilatkozzon egyértelműen, vállaljon aktív szerepet a szlovákiai magyarságot sújtó negatív folyamatok és jelenségek ellensúlyozásában, leállításában, illetve megfordításában”. 

Ennek azonban nem tett eleget. Így az MKP a párt szavazóinak lelkiismeretére bízza a választást. A másik magyar kötődésű párt, a Híd elnöke, Bugár Béla előzőleg kijelentette, Kiskát támogatja.

Közben a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) volt politikusa, a választás első fordulójában harmadik helyen végzett Radoslav Procházka nyíltan is kiállt Kiska mellett. Szintén kiállt Fico ellenfele mellett Milan Knazko egykori híres színész, volt miniszter. "Nem kétséges, hogy megint nagy a tét" - írta a veterán politikus, aki 1989-ben jelentős szerepet játszott a rendszer megbuktatásában. 

Fico közben folytatta Kiskával szembeni támadásait. Szerinte Szlovákia „nem engedheti meg magának”, hogy a vállalkozót válasszák meg államfőnek”, mert esetleges elnökké választása „komoly konfliktusokhoz vezetne”.

Kapcsolódó
Piszkos kampány folyik Szlovákiában