Szponzorált hírnév

Publikálás dátuma
2014.04.01. 07:15
A Nagycsarnok örök FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Mindenesetre beszélnek rólunk - ez lehetett az egyetlen célja a Magyar Turizmus Zrt.-nek, amikor 2013-ban mintegy 800 millió forintot költött el külföldi médiahirdetésekre, költségvetésből finanszírozott tanulmányutakra és szponzorált cikkekre.

A befektetett pénz látszólag megtérült: Magyarország turisztikai látványosságait bemutató riportok jelentek meg a CNN-en, a New York Times-ban, az angol Daily Mail-ben és a Sunday Times-ban a budapesti romkocsmákról, termálfürdőkről, a magyar gasztronómiáról.

A travelo.hu szerint a Magyar Turizmus Zrt. az utóbbi három évben - külföldi partnereivel közösen - több mint háromezer külföldi tévést és újságírót látott vendégül. A tanulmányutak szervezése az egyik legköltséghatékonyabb marketingeszköz. A kérdés csak az: a megvendégelt újságíró tényleg a valóságot látja-e?

Jeanine Barone az amerikai Huffington Postban írt még 2012-ben lelkendező cikket Budapest turisták által kevésbé ismert látványosságairól, például az Instantról és a Húspatikáról. Ami az utóbbit illeti, nincs miről beszámolnunk, jó ideje zárva tart. Az Instant is csak késő délután nyit ki.

Amikor dél körül arra jártunk, egy alighanem ott dolgozó bizalomgerjesztő fiatal ténfergett ki a fényképek alapján meglehetősen szürreális ajtaján, térdig letolt farmerben a fehérneműjét igazgatva. Idézünk néhány magyar véleményt:  "Ritka primitív őreitek vannak"

"Innen üdvözlöm a tegnap a bárban dolgozó barnahajú pultos lányt, aki teli torokból magyarul üvölt a külföldiekkel, aztán, mikor nemtetszésemet fejezem ki, még én vagyok a bunkó, akit nem akar kiszolgálni. Hozzáteszem kólát ittam csak. Gratulálnék a munkamoráljához!"

"Ez az a hely, ahol a személyzet lopkodja a mobilokat, akkor kihagyjuk inkább, srácok ti pedig gyűjtögessetek inkább telefonra - megéri". "Rengetegen kedvelik ezt a helyet, akár jó is lehetne, de a lopások száma mértéktelen, elég egy folyosón végigmenni és a telefonodnak búcsút inthetsz, ha józan vagy, ha nem!"

"Az áraitok irreálisnak ahhoz képest, amit adtok. Kár hogy nem tudok fél csillagot adni. Ez csak egy baj a sok közül. A biztonságiakról meg hát inkább nem is beszélek, ez egy vicc" "Egyre rosszabb hely. Ezt volt munkatársként sajnálattal kell közölnöm. Az őrök primitívségének pedig már-már semmi sem szab határt. Aki teheti, válasszon színvonalasabb helyet."

"Én szeretem ezt a helyet, eddig mindig jól éreztem magam! Lopkodás mindenhol van a mai világban, vigyázz jobban az értékeidre! A wc-s néni az külön kategória, ha meg nem tetszett a hely, ne menjetek oda többet." Ez utóbbi tanácsot megfogadhatja, vagy elutasíthatja kedve szerint bárki. Stephanie Fsadni tavaly nyáron írt cikket a Sunday Timesban. Ő "a menő Gozsdu Udvarban" vacsorázott, majd pálinkát ivott a "romkocsmák Mekkájában, a Szimpla Kertben".

A Gozsdu Udvarban több étterem és bár van. Tapasztalataink szerint az árak is elviselhetőek, nagyjából 2000 forintért már minőségi ételt lehet enni, az adagok is rendben vannak, ahhoz képest, hogy egy gyorsétteremben 1500-ért kapni egyenkosztot. A Gozsdut nemcsak a külföldiek kedvelik, a környék is ide jár ebédelni. Viszont hangulatában nincs semmi különös, egy fiatal csak úgy jellemzi: sok vályú egy helyen. Megoszlanak az internetes vélemények is:

"Nagyszerű kocsmák, gasztro-pubok minden nap, aranyos kis vásár vasárnaponként" "Nagyon jó pubok, nagyszerű hangulat, aranyos, kézzel készült dolgokat lehet kapni" "Fantasztikus kézműves vásár minden vasárnap! Kicsit drága lehet, úgyhogy hozd magaddal az összes pénzed!"

És egy bedurvult magyar hozzászóló: "Attól, mert az angol és egyéb külföldi hordák ide gyűlnek kajálni és vegyülni, attól mert ez a sikk a magyar Y generációs értelmiségi és/vagy állástalan és/vagy szingliségüket tíz körömmel védő és/vagy kitörésre vágyó értelmiségi körökben, még nem fogom magam hanyatt dobni a helytől.

Ettem már ott jót, ittam is jót, de ár/érték arányban nem olcsó!! Egyébként a hely koncentráltságát illetően SOK!!! TÚL SOK!!! Nekem SOHA nem lesz a kedvencem! Még akkor sem, ha bizonyos politikai és gazdasági körök el vannak ájulva attól, hogy milyen jó irányban fejlődik Budapest belvárosa."

A Szimpla Kert az első benyomásra nem túl bizalomgerjesztő, főleg a bejárat sötét és lepukkant, bár ez alighanem a romkocsmák sajátja. A bejutáshoz két ipari pévécé-szalagfüggönyön kell átverekedni magunkat. Benn a romkocsmák szokásos bohém hangulata, több kisebb, szeparált helyiség, tánctér. A pultosok közlékenynek, segítőkészek, amíg meg nem jelenik a sajtóreferens.

Merthogy az is akad: Vendely Barna szerint sok a külföldi vendég, főként olyanok, akik először járnak nálunk. Az árak nem érnek a plafonig, nem az eurós, hanem a forintos zsebre szabták őket, ezért budapesti egyetemisták is szeretnek ide járni. A mellékhelyiség is tiszta, igaz, még csak az elején jártak a napnak. Vendégbarátnak tűnik, bár az azért költői túlzás, hogy a Romkocsmák Mekkája" volna. A külföldi vendégeket mindenesetre elragadja a hevület:

"A legjobb bár Budapesten, barátságos emberek!" ,,Ha Budapesten vagy, ez egy "muszáj látni" bár! - és ugyanez a hozzászóló mondta: "Figyelj a személyzetre! Lehúznak, amikor csak alkalmuk adódik rá! Légy tisztában azzal, mi mennyibe kerül!"

"Nagyszerű Pub és kedves emberek. Ne ítélj a dekoráció alapján" "Tele piszkos, alkesz kölykökkel és rossz italokkal" "Nagyszerű hangulat, helyi és külföldi emberekkel, egy helyen" "Néha kicsit túlzsúfolt, nehezen hallani a zenét".

A végére marad minden turista, újságíró és Margaret Thatcher 1984-os látogatása óta minden politikus szinte kötelező programja, a Nagycsarnok, amely nem hajlandó megkopni. Hangulatos, az eladók segítőkészek, a külföldiekkel is képesek kommunikálni. Nagy a választék, az árak is rendben vannak. A turisták kommentjei szerint:  "A legszebb piac a városban" "Minden hozzávalót megtalálhatsz egy tipikus magyar fogáshoz" "A szuvenírek itt sokkal olcsóbbak, mint másutt."

De azért a magyar látogatók között itt is akad egy, aki arra figyelmeztet: "A hátsó részen áruló figuránál NEM szabad vásárolni, mert átvágja az embert... főleg a turistákat." Hát ilyenek vagyunk futtában, vendégszemmel és hazai szemmel. Olyanok, mint bármely más ország. Meglehet, a lényeg tényleg csak annyi, hogy beszéljenek rólunk, ha pénzbe kerül is?

Szerző
Frissítve: 2014.03.31. 22:06

Köztér - Ismétlés

Örömmel jelentjük: ismétlik a Rózsa Sándort. Ha még valaki nem látta volna. Aminek különben nagyon kicsi a valószínűsége, mert például egy három hónapos csecsemő már láthatta, és természetesen mindenki, aki idősebb három hónaposnál. Mi különben meggyőződéses hívei vagyunk a jó minőségű irodalomnak, sőt annak is, ha ebből jó minőségű film vagy filmsorozat készül. A múzeumoknak is meggyőződéses hívei vagyunk, ennélfogva annak is, ha muzeális értéket mutatnak nekünk, légyen az bármilyen műfajban érték.

Abban már nem vagyunk teljesen bizonyosak, hogy valamely múzeum állandó kiállítását a nagyérdemű közönség három-négy hónapos gyakorisággal szereti látogatni. Különösen az ifjúság múzeumlátogatási szokásaival kapcsolatban vannak súlyos kétségeink. Különben abban az évben, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a televíziót a politika a maga homokozójának tekinti, mi már szóltunk, ennek nem lesz jó vége, mert a felvett műsorok el fognak fogyni. Két-három ismétlés még elmegy, de húsz-harminc, az már sok lesz. Huszonhárom évvel ezelőtt szóltunk először.

Szerző

Választásra importált szavazók

Publikálás dátuma
2014.04.01. 07:06

Eddig több mint 80 ezer frissen honosított határon túli magyar állampolgár létesített magyarországi állandó lakcímet. Ezzel ők nemcsak országos listára, hanem egyéni jelöltekre is szavazhatnak a vasárnapi választáson. A névjegyzék ugyan csupán a választást megelőző második napig módosítható, akkor, ha a lakcímet legkésőbb a voksolást megelőző hetedik napig megszerezte valaki, ám az okmányirodák a szavazás napján is nyitva tartanak. Vagyis sokan épp április 6-án vehetik majd fel lakcímkártyájukat, hogy így az egyéni választókerületekben is voksolhassanak. 

Csak a duplán szavazás lehetőségét zárta ki a magyarországi állandó lakcímet szerző határon túliak ügyét firtató kérdésekre a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. Pedig Pálffy Ilona már a lapunknak egy hónappal ezelőtt adott interjúban is arról beszélt: 82 ezer külhoni választópolgár szerzett magyarországi lakcímet az utóbbi időben. Tegnap mégis azt mondta: nem tud tömeges bejelentkezésekről magyarországi állandó lakcímekre a kettős állampolgárok részéről. Nyilatkozata nyomán kérdésekkel fordultunk az NVI-hez azért, hogy megtudjuk: hányan és mely választókörzetekben létesítettek állandó lakóhelyet azon választópolgárok közül, akik korábban a határon túl éltek, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Lapunk számolt be róla elsőként, még tavaly nyáron, hogy tömegesen települhetnek majd át - legalábbis papíron - a külhoni, új választók a voksolás idejére. Az erről szóló augusztusi cikkünk megjelenése előtti napokban (2013. július 29-én) Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt mondta: 40 ezren vannak a kettős állampolgárok közül, akiknek van magyarországi állandó lakóhelyük, így ők majd ugyanúgy szavazhatnak, mint bármely más Magyarországon élő választó, tehát nem csak pártlistára, hanem egyéni jelöltre is voksolhatnak. Ezt követően novemberben írtunk arról: három hónap alatt további mintegy 30 ezer új kettős állampolgár tett szert magyarországi állandó lakcímre. Akkor ugyanis az NVI-elnök már azt mondta: 70 ezer embernek van magyarországi lakcíme, így őket nem érinti a levélben szavazás lehetősége. November és február között pedig ismét 12 ezer külhoni költözött - legalábbis hivatalosan, papíron - Magyarországra.

Az alaptörvény szerint a teljes választójog megilleti azokat a magyar állampolgárokat, akiknek van magyarországi állandó lakóhelyük. A magyarországi lakóhellyel nem, ám szavazati joggal rendelkező állampolgárok "csak" országos listára szavazhatnak. Így azok a kettős állampolgárok, akiknek korábban volt már magyarországi állandó lakóhelyük, vagy a választás előtti 7. napig szert tesznek belföldi lakcímre, ugyanúgy szavazhatnak, mint bármely más, születése óta Magyarországon élő választó: nem csak pártlistára, hanem egyéni jelöltekre is. Márpedig egy-egy billegő választókerületben akár a voksolás végkimenetelét is eldöntheti néhány száz, vagy ezer "új lakos".

Most az keltett ismét aggályokat, hogy a kormány a napokban úgy döntött: meghosszabbított nyitva tartással és a szavazás vasárnapján is fogadják a választási ügyeiket intéző állampolgárokat az okmányirodák, így akár a voksolás napján is hozzájuthatnak vadonatúj - az egyéni választókerületi voksoláshoz elengedhetetlen - lakcímkártyájukhoz olyan külhoniak, akik esetleg nem is élnek Magyarországon, csak papíron jelentette be ide őket valaki. A múlt héten az okmányirodák vasárnapi nyitva tartása ellen tiltakozott a kormányváltók több politikusa, tegnap pedig Molnár Csaba.

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke valóban kissé félreérthetően fogalmazta meg aggályait, amikor kifejtette: ahogyan a nemzeti ünnepen lelkes éljenzőket, úgy akar a kormánytöbbség a választás napjára szavazókat importálni. A DK tiltakozott a választás immár sokadik Fideszes meghekkelése ellen, egyúttal azonban elégedetten figyeli a Fidesz újabb pánikreakcióját. A kormánypártok annyira félnek a választás várható eredményétől, hogy ilyen és ehhez hasonló pitiáner, törvényesített csalásokkal igyekeznek a maguk javára fordítani az eredményt - fogalmazott Molnár Csaba. Fölszólította Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási minisztert, hogy naponta adjon tájékoztatást arról, a megelőző 24 óra során melyik választókerületben, hányan kaptak lakcímkártyát.

Minderre a kormány érdemben nem reagált, a Fidesz pedig a határon túliak elleni gyűlöletkeltéssel vádolta meg a DK-t, illetve a kormányváltókat, majd közölte: a szavazóköri névjegyzék április 4-én, pénteken 16 órakor zárul, ezt követően már nem lehet egyik szavazóköri névjegyzékbe sem bejelentkezni, sem átjelentkezni. "Az okmányirodák április 6-ai nyitva tartása nem ad lehetőséget arra, hogy valaki a választás napján jogosulttá váljon a helyi egyéni választókerületi képviselő-jelöltre szavazni. A választási névjegyzék ugyanis csupán a választást megelőző második napig módosítható a magyarországi lakcímnek legkésőbb a választást megelőző hetedik napig történő létesítése esetén".

A szabály valóban így szól, ugyanakkor arról egyetlen illetékes sem adott tájékoztatást, hogy a választást megelőző hetedik napig összesen hány határon túli állampolgár szerzett belföldi lakcímet, magyarán hányan vettek és vehetnek még ezen a héten át az okmányirodákban lakcímkártyákat, s mely egyéni választókerületekben "telepedtek le".

Helyretette az Elműt az Együtt-PM
Az elmúlt napokban az Elmű-Émász vállalatok tulajdonában álló oszlopokon illegálisan felszerelt politikai plakátok jelentek meg - közölte a cég, amely szerint bár az Alkotmánybíróság és a Kúria döntései alapján politikai plakátok kihelyezése elvileg lehetséges, de ehhez a tulajdonos hozzájárulása szükséges a villanyoszlopok, kandeláberek esetében is. Az Elmű-Émász társaság pedig ilyen tulajdonosi hozzájárulást nem adott senkinek - fogalmaztak, hozzátéve: hozzájárulást balesetveszély és az oszlopok épségének megőrzésére érdekében nem adtak senkinek. Az illegális plakátokat eltávolítják - tették hozzá.
Erre reagálva Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor közölte: téves jogértelmezésből fakadóan akar beavatkozni a kampányba az Elmű-Émász, a törvény ugyanis csak a falak és a kerítések esetében köti engedélyhez a plakátolást. A PM képviselője és az Együtt társelnöke szerint ugyanis a választási eljárásról szóló törvény úgy rendelkezik: "épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg - állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén - a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet". A villanyoszlop azonban se nem fal, se nem kerítés, nincs tehát jogi alapja annak, hogy a több mint két évtizede kampányfelületként szolgáló oszlopoktól most bárki megfossza a versengő pártokat, jelölteket. Ráadásul ezek a plakátok nem illegálisak, eltávolításuk pedig durva beavatkozás a kampány menetébe, amely "érdeksérelmet okoz az ellenzéknek és az Orbán-rezsim politikai érdekeit szolgálja" - fogalmaztak. Az Együtt-PM nemcsak tiltakozott az eljárás ellen, de felszólította az érintett villanyoszlop- és kandelábertulajdonos cégeket, hogy ne nyúljanak az ellenzék kampányanyagaihoz.

Szerző