Jeb Busht noszogatják a pénzemberek

Publikálás dátuma
2014.04.02. 07:30
A volt floridai kormányzó mögé állna a régi Bush-kampánygépezet FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/
Még le sem zajlott a félidős kongresszusi voksolás, de már folyik a helyezkedés a 2016-os amerikai elnökválasztásra. Az elnökaspiránsoknak előbb-utóbb meg kell hozniuk a nagy döntést, indulnak avagy sem. A Washington Post jelentette a hétvégén, hogy a nagy republikánus kampánytámogatók legszívesebben Jeb Bushra tennének, győzködik a 41. elnök fiát és a 43. elnök öccsét, hogy szánja rá magát az indulásra.

Annál is inkább, mivel a republikánusok nagy reménysége, New Jersey kormányzója, Chris Christie politikai botrányba keveredett, s még ha munkatársai magukra is vállalták a felelősséget egy demokrata polgármester elleni kicsinyes bosszúállásért, a kormányzó makulátlan hírnevén folt esett.

Christie népszerűsége zuhanni kezdett, pedig 2012-ben, amikor a Sandy hurrikán sújtotta területeken Barack Obama elnökkel sétálgatott, még mindenki azt bizonygatta, hogy az állama érdekében a demokrata elnökkel is összefogni képes politikus igazi államférfiúi kvalitásokkal rendelkezik, s jó esélye lehet a Fehér Ház bevételére 2016-ban.

Most úgy látszik, Christie botrányának Jeb Bush lehet a haszonélvezője. Azzal, hogy New Jersey kormányzója támadhatóvá vált, a Bush-dinasztia következő tagjának ázsiója sokat javult. A volt floridai kormányzó indulását már 2012-ben is rebesgették, akkor azonban még túl elevenen élt a köztudatban bátyja, George W. Bush dicstelen "nyócévének" emléke.

Kettejük közül azonban még a Bush-szülők is Jebet tartották inkább "elnöki minőségnek", s arra számítottak, ő lesz majd, aki apja nyomdokain haladva beköltözhet a Fehér Házba.  Jeb Bush ideje a jelek szerint most jöhet el, nála tekintélyesebb, jobb kapcsolatokkal rendelkező, nagyobb kampánygépezetet megmozgatni képes elnökaspiráns aligha akad a republikánus kínálatban.

A Washington Post úgy értesült, hogy a 2012-es republikánus jelölt, Mitt Romney nagy kampánytámogatói most Jebet győzködik az indulásra. Egy kampánydonor a lapnak azt nyilatkozta, hogy Romney száz legnagyobb támogatójának többsége egyértelműen felsorakozna mellette. "Jeb Bush a legvonzóbb jelölt, mindenki, akit ismerek, izgatottan várja, hogy bejelentse indulását" - mondta Brian Ballard, aki 2008-ban John McCainnek, 2012-ben Romneynak gyűjtötte az adományokat.

Las Vegasban a minap a világ tíz leggazdagabb emberének egyike, a kaszinómágnás Sheldon Adelson látta vendégül Jeb Busht, mintegy hatvan nagy adománygyűjtőt is meghívott a saját repülőgéphangárjában tartott rendezvényre. S amikor egyikük fevetette, hogy szívesen látnák Bush indulását 2016-ban, a társaság hangos ovációval fejezte ki egyetértését.

A 61 éves Jeb Bushnak is megvannak a gyenge pontjai. Mióta lejárt Floridában második mandátuma, márpedig ez hét évvel ezelőtt volt, Jeb nem vesz részt aktívan a politikai csatározásokban. Néha egy-egy ügy mellé odaállt, aktívan hallatta a hangját például oktatási kérdésekben, de nincs benne az események fősodrában.

Nem úgy, mint például Paul Ryan, a 2012-es alelnökjelölt, a Republikánus Párt költségvetési guruja, aki fiatal is, jóképű is, s ráadásul a legnehezebb gazdasági kérdésekben sem lehetne megszorítani egy elnöki tévévitában.

Jeb konszenzusépítőnek vallja magát, s bírálja a teadélután mozgalom szélsőségeseit. Bizonyos kérdésekben, például az euthanázia megítélésében azonban elvakultan konzervatív. Ha indul, fejére olvassák majd Terry Schiavo, az agyhalott floridai nő családjának kálváriáját. Noha több bírói fórum is engedélyezze az asszony lekapcsolását a gépekről, Bush kormányzóként elrendelte a nő kényszertáplálásának visszaállítását.

Jeb jelölésével alighanem felidéződne a 2000. évi vitatott elnökválasztás emléke. Floridai kormányzóként tevékeny szerepet játszott a szégyenletes újraszámlálási komédiában, amelynek végén - a legfelsőbb bíróság áldásos közreműködésével - bátyjának ítélték az elnökséget Bill Clinton alelnöke, Al Gore ellenében.

Felemlegetnék ifjabb Bush két háborúját. "Duplavé" országlása után sokaknak elegük lett a Bush-dinasztiából. Igaz, mostanság vannak, akik Obama után ismét "erős" elnököt szeretnének látni a Fehér Házban, de ez a biztonsági kérdésekben héjának tartott Hillary Clinton is lehet.

A Bush-család mindenesetre megőrizte jó kapcsolatait, s időnként egy-egy arra érdemes republikánus jelölt mellett mozgósítják is tehetős támogatóikat. Jeb nemrégiben a virginiai szenátori posztra pályázó Ed Gillespie mellett korteskedett. Korábban a fiatal floridai szenátor, Marco Rubio karrierjét egyengette.

A kubai-amerikai Rubio segíthetne a republikánusoknak a spanyol ajkú amerikaiak szavazatának begyűjtésében, de ezt Jeb Bush, aki szintén beszél spanyolul, s mindig is jó kapcsolatokat ápolt a floridai latino közösséggel, szintén megteheti. A republikánus donorok alighanem úgy gondolkodnak, hogy Hillaryvel szemben csak egy "nehézsúlyú" republikánusnak lehetnek esélyei.

"Jeb Bush képes lehet arra, hogy egyesítse a Republikánus Pártot" - nyilatkozta Fred Malek, egy vezető republikánus tanácsadó. Sally Bradshaw, Bush régi tanácsadója szerint azonban a nagy bejelentésre egyelőre még várni kell. A volt floridai kormányzó megfontolt, megrágja a döntéseit, s legfeljebb az év végére határozza el magát.

Szerző

Provokáció áldozata Simon?

Publikálás dátuma
2014.04.02. 07:08
A volt politikus ügyvédje furcsállja a számlanyitás körülményeit – vizsgálódik a banknál az MNB is FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Simon Gábornak nem volt bissau-guineai útlevele, és nem járt a MagNet Bankban sem, továbbá tagadta az ellene felhozott adócsalást, hiszen állítása szerint a külföldi számlán fellelt pénz nem a sajátja, annak csak vagyonkezelője volt - mondta lapunknak a volt politikus ügyvédje. Nagy István hozzátette: ügyfelét eddig csak az első, bécsi számlán talált 240 millió miatt gyanúsították meg. Elképzelhető, hogy a MagNet-es számlanyitással az időközben elhunyt - de "papíron" még gyanúsított - Welsz vagy megbízói gyanúba akarták keverni Simont.

Nem volt Simon Gábornak bissau-guineai útlevele, nem is járt a MagNet Bankban, nem nyitott a pénzintézetben a nem létező okmány segítségével bankszámlát, és főleg nem fizetett be rá 75 millió forintnyi eurót - sorolta lapunknak a volt politikus hosszú idő után megszólaló ügyvédje. Nagy István ezzel megerősítette korábbi információinkat, és jelezte azt is: az eddig egyetlen, hivatalosan is ügyfelének tulajdonított bankszámlán - ez az első nyilvánosságra került számla, a bécsi Volksbankban, rajta mintegy 240 millió forintnyi euróval - szereplő pénzről Simon nem állította, hogy az az MSZP-hez kötődne, sőt vallomásában azt állította, hogy még csaknem is a sajátja, az összeg felett csak vagyonkezelőként rendelkezett. Ezzel viszont megdől az adócsalás - hivatalosan költségvetési csalás - vádja, de ha mégsem így lenne, az okozott "kár", vagyis az adóhátralék "megtérült" azzal, hogy a számlán az ügyészség zárolta a vélt tartozás összegének megfelelő 238 ezer eurót. A három másik - grazi, salzburgi illetve zürichi - bankszámlán lévő pénzekkel összefüggésben Simont semmivel nem gyanúsították meg eddig, sőt március 10-e óta nem is hallgatták ki a nyomozók - erősítette meg információnkat a volt politikus védője.

Önmagában az adócsalásért nem is kerülhetett volna Simon előzetesbe, ehhez "kellett" az állítólagos bissau-guineai útlevélre alapozott, felbujtóként elkövetett közokirathamisítás és erre hivatkozva a szökés, elrejtőzés veszélye is. Ám az ügyvéd nemcsak az útlevél létezését kérdőjelezi meg, hanem állítja, hogy a MagNet Bankos számla is "provokáció". Ezt erősítik azok az furcsaságok is, amelyekről korábban beszámoltunk. Például az, hogy az ügyészség "koronatanúja", N. Imre - a MagNet Bank biztonsági embere - két, egymásnak ellentmondó vallomást tett erről. Első vallomása szerint Welsz Tamás vállalkozó "bemondásra", vagyis útlevél bemutatása nélkül nyitott náluk számlát Simonnak Gabriel Derdak néven, majd egy órával későbbi, újabb vallomásában pontosított: a számlanyitáskor az előírásoknak megfelelően a vállalkozó bemutatta a bissau-guineai úti okmányt. Információink szerint Welsz másként emlékezett. A vállalkozó, aki amúgy nem tudott Simon bissau-guineai útleveléről, azt állította, hogy már korábban nyitották a számlát, ő és barátja - az ügyben szintén gyanúsított K. József - csak a pénzt fizették be rá. Ők ketten ugyanis értesüléseink szerint egyértelműen azonosíthatók a MagNet Bank ipari kameráinak felvételein, míg Simon ezeken nem szerepel.

Mindez arra utal, hogy a MagNet-es számlanyitással Welsz vagy megbízói csak gyanúba akarhatták keverni Simont. Akárhogy is, a jelek szerint "laza" lehetett a számlanyitáskor az ellenőrzés. Noha a 40 ezer számla közül csak kilenc olyan van a bankban, amelyet bissau-guineai útlevélre hivatkozva nyitottak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) "célvizsgálatot" indított a múlt héten, hogy kiderítse, megfelelően kezelik-e az egyes külföldiek számlanyitásaival kapcsolatban felvetődő "magasabb kockázatokat". Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője lapunk kérdésére tegnap közölte: a vizsgálat még tart, részleteket nem közölhet. Az azonban biztos, hogy ha kiderül valami szabálytalanság, akkor annak súlyától függően akár többszáz millió forintra is bírságolhatják a MagNet Bankot.

(Ön)gyilkosság is lehet

Hirtelen szívleállás okozhatta a Hír24 szerint Welsz Tamás halálát, ez azonban nem szervi okokra vezethető vissza. Ettől még valamilyen méreggel öngyilkos is lehetett és az sem zárható ki, hogy valaki megmérgezte. Egyik forgatókönyvet sem zárja ki az, amiről hétfőn a PestiSrácok.hu írt. A blog orvosszakértői és nyomozói körökből származó információi szerint afrikai méreggel ölték meg a vállalkozót, vagy annak segítségével lett öngyilkos, szervezetében ugyanis peptid alapú toxint találtak, és a toxikológiai vizsgálat egyértelműen kizárta a természetes halál lehetőségét. A velvet.hu viszont - úgy tűnik - többet tud, hiszen arról írt: Welsz a halálát megelőző napon barátnőjének bevallotta: kilátástalannak látja a helyzetet, és ezért minden nála lévő bizonyítékot átad a rendőrségnek, majd öngyilkos lesz. Ezt állítólag a nő maga mondta tanúvallomásában. Azt is írták, hogy a március 20-án egy rendőrautóban rejtélyes körülmények között meghalt üzletember a hozzá kiérkező rendőröknek is szólt, hogy mérget vett be. Ugyanerről írt korábban a Hír24 is, ám a rendőrség szerint ilyesmi nem hangzott el, és az eljárás során a rendőrök nem észlelték, hogy Welsz bármilyen idegen anyagot vett volna magához.

Vannak azonban olyan - egzotikus, akár kígyótól vagy póktól is származó - lassan felszívódó mérgek, amelyek csak órák alatt fejtik ki hatásukat. Az öngyilkossági teóriáról beszámoló velvet.hu azt is tudni vélte, hogy Welsz barátnője a vállalkozó indítékairól is vallott: eszerint a Simon-ügy kirobbanása után egyre többen fenyegették meg azok közül, akiket több százmilliós összegekkel vert át, ezért úgy döntött, átadja dokumentumait a rendőrségnek és öngyilkos lesz. Ennek azonban ellentmond lapunk korábbi információja, miszerint Welsz "pörgött, tervezgetett", és egyáltalán nem aggódott, továbbá anyagi és magánéleti gondjai sem voltak, és egyáltalán nem akart öngyilkos lenni. Ha mégis az lett, miért nem hagyott búcsúlevelet - ilyen üzenetet eddig a hatóságok sem említettek.

                                     Szilvásy és Ficsor nem hibázott
Simon Gábor C típusú ellenőrzésének ügyében sem az akkori Nemzetbiztonsági Hivatalt, sem az akkor irányító minisztereket - Szilvásy Györgyöt illetve Ficsor Ádámot - nem terhelheti felelősség - állapította meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. "Ez az átvilágítás arra nem jó, hogy kiderítse, ha valaki hazudott. Arra jó, hogy az általa közölt információk alapján kiszűrjék az esetleges kockázatokat" - magyarázta a zárt ülés után Szilvásy György. A volt titokminiszter - aki az ülés elején ironikusan megköszönte, hogy részt vehet "a Fidesz újabb kampányeseményén" - hozzátette: biztos abban, hogy Simon felhalmozott vagyona "nem pártpénz". Az ülés után Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja is elmondta, nem az irányító minisztereket terheli felelősség, viszont a C típusú ellenőrzés rendszerén változtatni kell, mert annak "vannak visszásságai". Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke is rendszeres, mélyebb ellenőrzést tartana elfogadhatónak. Hozzátette: nem a szocialista pártnak kell kiderítenie, honnan van Simon eltitkolt vagyona. Az ügyben csütörtökre a bizottság - a kormánypárti többség döntésével - mégis meghallgatásra hívta Mesterházy Attilát.Szerző

Provokáció áldozata Simon?

Publikálás dátuma
2014.04.02. 07:08
A volt politikus ügyvédje furcsállja a számlanyitás körülményeit – vizsgálódik a banknál az MNB is FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Simon Gábornak nem volt bissau-guineai útlevele, és nem járt a MagNet Bankban sem, továbbá tagadta az ellene felhozott adócsalást, hiszen állítása szerint a külföldi számlán fellelt pénz nem a sajátja, annak csak vagyonkezelője volt - mondta lapunknak a volt politikus ügyvédje. Nagy István hozzátette: ügyfelét eddig csak az első, bécsi számlán talált 240 millió miatt gyanúsították meg. Elképzelhető, hogy a MagNet-es számlanyitással az időközben elhunyt - de "papíron" még gyanúsított - Welsz vagy megbízói gyanúba akarták keverni Simont.

Nem volt Simon Gábornak bissau-guineai útlevele, nem is járt a MagNet Bankban, nem nyitott a pénzintézetben a nem létező okmány segítségével bankszámlát, és főleg nem fizetett be rá 75 millió forintnyi eurót - sorolta lapunknak a volt politikus hosszú idő után megszólaló ügyvédje. Nagy István ezzel megerősítette korábbi információinkat, és jelezte azt is: az eddig egyetlen, hivatalosan is ügyfelének tulajdonított bankszámlán - ez az első nyilvánosságra került számla, a bécsi Volksbankban, rajta mintegy 240 millió forintnyi euróval - szereplő pénzről Simon nem állította, hogy az az MSZP-hez kötődne, sőt vallomásában azt állította, hogy még csaknem is a sajátja, az összeg felett csak vagyonkezelőként rendelkezett. Ezzel viszont megdől az adócsalás - hivatalosan költségvetési csalás - vádja, de ha mégsem így lenne, az okozott "kár", vagyis az adóhátralék "megtérült" azzal, hogy a számlán az ügyészség zárolta a vélt tartozás összegének megfelelő 238 ezer eurót. A három másik - grazi, salzburgi illetve zürichi - bankszámlán lévő pénzekkel összefüggésben Simont semmivel nem gyanúsították meg eddig, sőt március 10-e óta nem is hallgatták ki a nyomozók - erősítette meg információnkat a volt politikus védője.

Önmagában az adócsalásért nem is kerülhetett volna Simon előzetesbe, ehhez "kellett" az állítólagos bissau-guineai útlevélre alapozott, felbujtóként elkövetett közokirathamisítás és erre hivatkozva a szökés, elrejtőzés veszélye is. Ám az ügyvéd nemcsak az útlevél létezését kérdőjelezi meg, hanem állítja, hogy a MagNet Bankos számla is "provokáció". Ezt erősítik azok az furcsaságok is, amelyekről korábban beszámoltunk. Például az, hogy az ügyészség "koronatanúja", N. Imre - a MagNet Bank biztonsági embere - két, egymásnak ellentmondó vallomást tett erről. Első vallomása szerint Welsz Tamás vállalkozó "bemondásra", vagyis útlevél bemutatása nélkül nyitott náluk számlát Simonnak Gabriel Derdak néven, majd egy órával későbbi, újabb vallomásában pontosított: a számlanyitáskor az előírásoknak megfelelően a vállalkozó bemutatta a bissau-guineai úti okmányt. Információink szerint Welsz másként emlékezett. A vállalkozó, aki amúgy nem tudott Simon bissau-guineai útleveléről, azt állította, hogy már korábban nyitották a számlát, ő és barátja - az ügyben szintén gyanúsított K. József - csak a pénzt fizették be rá. Ők ketten ugyanis értesüléseink szerint egyértelműen azonosíthatók a MagNet Bank ipari kameráinak felvételein, míg Simon ezeken nem szerepel.

Mindez arra utal, hogy a MagNet-es számlanyitással Welsz vagy megbízói csak gyanúba akarhatták keverni Simont. Akárhogy is, a jelek szerint "laza" lehetett a számlanyitáskor az ellenőrzés. Noha a 40 ezer számla közül csak kilenc olyan van a bankban, amelyet bissau-guineai útlevélre hivatkozva nyitottak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) "célvizsgálatot" indított a múlt héten, hogy kiderítse, megfelelően kezelik-e az egyes külföldiek számlanyitásaival kapcsolatban felvetődő "magasabb kockázatokat". Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője lapunk kérdésére tegnap közölte: a vizsgálat még tart, részleteket nem közölhet. Az azonban biztos, hogy ha kiderül valami szabálytalanság, akkor annak súlyától függően akár többszáz millió forintra is bírságolhatják a MagNet Bankot.

(Ön)gyilkosság is lehet

Hirtelen szívleállás okozhatta a Hír24 szerint Welsz Tamás halálát, ez azonban nem szervi okokra vezethető vissza. Ettől még valamilyen méreggel öngyilkos is lehetett és az sem zárható ki, hogy valaki megmérgezte. Egyik forgatókönyvet sem zárja ki az, amiről hétfőn a PestiSrácok.hu írt. A blog orvosszakértői és nyomozói körökből származó információi szerint afrikai méreggel ölték meg a vállalkozót, vagy annak segítségével lett öngyilkos, szervezetében ugyanis peptid alapú toxint találtak, és a toxikológiai vizsgálat egyértelműen kizárta a természetes halál lehetőségét. A velvet.hu viszont - úgy tűnik - többet tud, hiszen arról írt: Welsz a halálát megelőző napon barátnőjének bevallotta: kilátástalannak látja a helyzetet, és ezért minden nála lévő bizonyítékot átad a rendőrségnek, majd öngyilkos lesz. Ezt állítólag a nő maga mondta tanúvallomásában. Azt is írták, hogy a március 20-án egy rendőrautóban rejtélyes körülmények között meghalt üzletember a hozzá kiérkező rendőröknek is szólt, hogy mérget vett be. Ugyanerről írt korábban a Hír24 is, ám a rendőrség szerint ilyesmi nem hangzott el, és az eljárás során a rendőrök nem észlelték, hogy Welsz bármilyen idegen anyagot vett volna magához.

Vannak azonban olyan - egzotikus, akár kígyótól vagy póktól is származó - lassan felszívódó mérgek, amelyek csak órák alatt fejtik ki hatásukat. Az öngyilkossági teóriáról beszámoló velvet.hu azt is tudni vélte, hogy Welsz barátnője a vállalkozó indítékairól is vallott: eszerint a Simon-ügy kirobbanása után egyre többen fenyegették meg azok közül, akiket több százmilliós összegekkel vert át, ezért úgy döntött, átadja dokumentumait a rendőrségnek és öngyilkos lesz. Ennek azonban ellentmond lapunk korábbi információja, miszerint Welsz "pörgött, tervezgetett", és egyáltalán nem aggódott, továbbá anyagi és magánéleti gondjai sem voltak, és egyáltalán nem akart öngyilkos lenni. Ha mégis az lett, miért nem hagyott búcsúlevelet - ilyen üzenetet eddig a hatóságok sem említettek.

                                     Szilvásy és Ficsor nem hibázott
Simon Gábor C típusú ellenőrzésének ügyében sem az akkori Nemzetbiztonsági Hivatalt, sem az akkor irányító minisztereket - Szilvásy Györgyöt illetve Ficsor Ádámot - nem terhelheti felelősség - állapította meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. "Ez az átvilágítás arra nem jó, hogy kiderítse, ha valaki hazudott. Arra jó, hogy az általa közölt információk alapján kiszűrjék az esetleges kockázatokat" - magyarázta a zárt ülés után Szilvásy György. A volt titokminiszter - aki az ülés elején ironikusan megköszönte, hogy részt vehet "a Fidesz újabb kampányeseményén" - hozzátette: biztos abban, hogy Simon felhalmozott vagyona "nem pártpénz". Az ülés után Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja is elmondta, nem az irányító minisztereket terheli felelősség, viszont a C típusú ellenőrzés rendszerén változtatni kell, mert annak "vannak visszásságai". Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke is rendszeres, mélyebb ellenőrzést tartana elfogadhatónak. Hozzátette: nem a szocialista pártnak kell kiderítenie, honnan van Simon eltitkolt vagyona. Az ügyben csütörtökre a bizottság - a kormánypárti többség döntésével - mégis meghallgatásra hívta Mesterházy Attilát.Szerző