Előfizetés

Ügyvédek, építészek a bíróság előtt

Enyhítette a taktaközi "szocpolcsalásként" elhíresült ügyben az elsőfokú ítéletek egy részét a Debreceni Ítélőtábla, az elsőrendű vádlott tízéves börtönbüntetését hét évre mérsékelte.

Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője azt mondta, az ítélőtábla Balla Lajos vezette tanácsa az idő múlására való tekintettel enyhítette az elsőfokú ítéletek egy részét a hivatalos személy által elkövetett vesztegetés ügyében. Az ügynek kétszáznál is több vádlottja volt, köztük pénzintézeti dolgozók, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalkozók is. Az úgynevezett felhajtók 2005 és 2008 között nagycsaládosokat kerestek meg, hogy az azok lakáshoz jutását segítő állami szociálpolitikai támogatást megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, és közbenjártak annak érdekében, hogy a bank elfogadja a kérelmeket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón társasházat építettek fel, s bár azok később lakhatatlannak bizonyultak, az építési hatóság kiadta a lakások használatbavételi engedélyét. A bűncselekmények nyomán, 43 ház (107 lakás) és egy toldaléképület építésével jogtalanul, több mint 497 millió forint lakásépítési kedvezményt vettek fel az érintettek. Az elsőfokú eljárás 2010-ben kezdődött, a Miskolci Törvényszék 2012 áprilisában hirdetett első fokon ítéletet.

A Debreceni Ítélőtábla kedden az elsőrendű vádlottat - a szerencsi építési hatóság volt vezetőjét - többrendbeli csalás, hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás és hivatali vesztegetés elfogadása miatt (az első fokon kiszabott tíz év helyett) hét év börtönbüntetésre ítélte, egyúttal eltiltotta az építésügyi hatósági ügyintéző foglalkozástól. Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint a vádlott a fogva tartásban töltött idővel kitöltötte a büntetése kétharmad részét, tehát szabadlábon hagyása mellett dönt a büntetés-végrehajtási bíró a feltételes szabadságra bocsátásáról.

Az ítélőtábla a másodrendű vádlottnak a többrendbeli, bűnsegédként elkövetett csalás, közokirat-hamisítás, hivatali vesztegetés elfogadása miatt első fokon kiszabott két év börtönbüntetését három év próbaidőre felfüggesztette, és eltiltotta az építésügyi hatósági ügyintéző foglalkozástól. A harmadrendű vádlott többrendbeli csalás, magánokirat-hamisítás, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt hat év börtönt kapott. (Első fokon kilenc év börtön volt a büntetése.) A negyedrendű vádlottat többrendbeli, felbujtóként elkövetett csalás, bűnsegédként elkövetett vesztegetés, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt három év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték az első fokon kiszabott hét év helyett. E vádlott a börtönbüntetését az előzetes fogva tartásban és házi őrizetben töltött idővel letöltötte.

Az említett négy vádlott esetében a Debreceni Ítélőtábla másodfokú döntése jogerős. A sajtószóvivő elmondta, annak idején az elsőfokú bíróság a házakat építtető vádlottakat felmentette a csalás és a magánokirat-hamisítás vádja alól. Az ítélőtábla most e vádlottak bűnösségét állapította meg az említett cselekményekben, és megrovásban részesítette őket, ezt az ügyész a másodfokú tárgyaláson tudomásul vette. E vádlottak esetében lehetőség nyílik a harmadfokú eljárásra.

Gyurcsány: "le fog hullani Viktor csillaga"

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint "a kormányváltó erők" április 6-án le fogják győzni a Fideszt, "le fog hullani Viktor csillaga".

Gyurcsány Ferenc kedden Berettyóújfaluban, több mint 500 fős hallgatósága előtt egy "kudarcba rohanó ország" miniszterelnökének nevezte Orbán Viktort, aki szerinte "szélhámos, nem kicsit, nagyon". A volt miniszterelnök a lakossági fórumon emlékeztette hallgatóságát Orbán Viktor programjára, amely egy szó: "folytatjuk". A miénk meg két szó: nem engedjük" - tette hozzá nagy tapsot kiváltva a helyi sportcsarnokot megtöltő közönségéből.

Feltette a kérdést, mit akar folytatni a jelenlegi kormányfő. Azt, hogy "elmagányosodtunk, nincs egyetlen igaz barátunk Nyugaton, azt, hogy Magyarországon a választás nem lesz sem szabad, sem egyenlő?" - sorolta a kérdéseit a DK elnöke, aki szerint a választás csak akkor lenne szabad, ha a feltételekről közösen állapodtak volna meg a szereplők. "Mi olyan országot akarunk, amely hazát, otthont, megélhetést jelent mindenkinek, függetlenül attól, hová született" - jelentette ki a volt miniszterelnök.

"Orbán Viktor ma kőbányában dolgozna, apja sorsát folytatná, ha olyan politikusok vezették volna az országot korábban, mint ő most" - mondta Gyurcsány Ferenc. Szerinte a jelenlegi kormányfőnek nincs igaza abban, hogy "soha nem volt ilyen egységes Magyarország". "A nemzet jövőjét egymást tiszteletben tartó, egymást elfogadó, egymással vitatkozó polgári sokaság viszi előre" - hangoztatta. Gyurcsány Ferenc szerint a magyarok nagy része csalódott a jelenlegi kormányban, ezért kell kormányváltás április 6-án.

A DK elnöke - ahogy fogalmazott - teljes szívéből támogatja Mesterházy Attilát, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy legyőzze Orbán Viktort. "A kormányváltó erőkről" azt mondta: széles, erős szövetséget úgy sikerült alkotni, hogy senkinek nem kell feladni a meggyőződését. "Az első lépést a magyar csodához, a szabad, demokratikus csodához, ez a választás nyitja meg" - mondta Gyurcsány Ferenc Berettyóújfaluban, ahol a választók figyelmébe ajánlotta Varju Lászlót, a DK politikusát, "a kormányváltó erők" helyi közös jelöltjét.


btár \ gkp

Jobboldali politikusok útlevelei, és Welsz Tamás gyanús halála

Miért hallgat még mindig a Fidesz-kormány és a magyar rendőrség Welsz Tamás gyanús halálának valódi okáról? Igaz-e az a sajtóértesülés, hogy a fontos koronatanú halálát egy olyan egzotikus afrikai méreg okozta, amely csak akkor hat, ha közvetlenül a véráramba juttatják? Ki adhatta be a mérgező anyagot a rendőrautóban ülő Welsz Tamásnak? Összefüggésben áll-e a gyanús haláleset azokkal a bizonyítékokkal, melyeket a férfi a hatóságoknak átadott? Mi köze van a történteknek azokhoz az útlevelekhez, amelyeket Welsz Tamás szerzett jobboldali politikusoknak? - teszi fel a kérdéseket közleményében az MSZP.

A Fidesz-kormány nem teheti meg, hogy továbbra is sunyin hallgat Welsz Tamás gyanús halálának körülményeiről! Felszólítjuk a kormánypártok vezetőit, hogy utasítsák a hatóságokat: haladéktalanul tegyék közzé az összes szakértői jelentést, amely megmagyarázhatja WelszTamás gyanús halálát! Követeljük, hogy Kocsis Máté bizottsági elnök azonnal hívja össze az országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését! Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető pedig nyilatkozzanak arról, hány kormánypárti képviselő rendelkezik a magyar útlevélen kívül más ország úti okmányával!

MSZP