Határokon átnyúló vokszavar

Publikálás dátuma
2014.04.01. 22:17
A már beérkezett levélszavazatokat hétfő óta ellenőrzi a választási iroda FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Kaotikus állapotok uralkodnak a határon túli, kettős állampolgárok szavazása körül - derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének tájékoztatásából, pedig a kormány különböző tagjai az új választási rendszer "szépségéről" zengtek ódákat. A külhoniak ugyanis elfelejtik felvenni szavazási levélcsomagjukat, ha pedig felveszik, rosszul töltik ki, vagy állítják össze a válaszlevelet, így minden negyedik visszaérkezett szavazási irat érvénytelennek bizonyult. Eközben a betelepülő, s így két vokssal rendelkező határon túliak ügyében folytatódik a mellébeszélés.

Sok levélben szavazónak nem sikerült megfelelnie az előírásoknak. A választási iroda hétfő óta vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e a regisztrációnál megadottaknak.
Az első nap 11 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel az NVI, ám a szavazási iratok negyede érvénytelen volt.

Lapunknak egyébként Pálffy Ilona már korábban is azt jósolta, hogy sok lesz az érvénytelen levélvoks. Az NVI-elnök úgy fogalmazott: "Akik kint szocializálódtak, soha nem éltek Magyarországon és nem tanultak meg magyarul írni sem igazából, azoktól nagyon nehezen várható el, hogy ne hagyjanak el egy ékezetet, vagy teljesen pontosan írják le a nevüket".

Noha közismerten nehézséget okoz számukra az írás-olvasás magyarul, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választók levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson; az NVI-hez már másfél hete érkeznek a levélszavazatok. Eddig összesen 76 ezer 198 külhoni adta le voksát, ám közülük sokan annak ellenére sem voksoltak helyesen, hogy az NVI még rajzot is mellékelt arról, hogyan kell szavazni. A külhoni választók - Pálffy közlése szerint - nem elég gondosan töltik ki azonosító nyilatkozatokat, illetve nem ügyelnek arra, hogy a szavazatot tartalmazó borítékba ne tegyék bele az azonosító nyilatkozatukat. Típushiba, hogy a visszaérkező külső boríték vagy a belső boríték nincs leragasztva; több szavazólapot és több nyilatkozatot tartalmaz a válaszboríték; nincs azonosító nyilatkozat vagy nem írták alá; hiányos az azonosító nyilatkozat - sorolta a durva visszaélési lehetőségeket is jelentő hibákat az NVI-elnök. Ráadásul kiderült: sok az olyan, levélben szavazásra regisztrált választópolgár, aki még nem vette át levélcsomagját. Pálffy közölte: úgy tűnik, az emberek elfelejtették, hogy regisztráltak, illetve, hogy hová kérték a levélcsomagjukat. Lehet, hogy sokan közülük arra számítanak, a szavazás napján veszik át a szavazási levélcsomagot, és akkor le is adják, ám a csomag csak péntekig vehető fel a külképviseleteken.

Arról azonban Pálffy sem beszélt érdemben, hogy mi van azokkal a határon túli magyarokkal, akik a törvényes határidőn belül állandó magyarországi lakcímet létesítettek, ám lakcímkártyájukat csak vasárnap, a szavazás napján, az okmányirodák meghosszabbított nyitva tartásának köszönhetően veszik majd fel, s így szavazhatnak az egyéni választókerületek jelöltjeire is. Az NVI elnöke megismételte, pénteken 16 órakor lezárul a szavazásra jogosultak névjegyzéke, ezt követően abba senkit, a vasárnapig lakcímet létesítőket sem lehet felvenni. Azok a kettős állampolgárok, akiknek van magyarországi lakcímük - körülbelül 82 ezren vannak -, a magyarországi lakóhelyük szerinti szavazókörben voksolhatnak, és nem szavazhatnak levélben. Azok a választók, akiknek nincs magyarországi lakcímük, levélben szavazhatnak az országgyűlési választáson. Azok száma, akik a névjegyzékek létrehozásakor még külhoniak voltak, ám időközben - legalábbis papíron - beköltöztek Magyarországra, az NVI lapunknak küldött válasza szerint 590. Ők a belföldi szavazókörökben már csak egyéni választókerületi szavazólapot kaphatnak. Kérdéseink ezért nem is rájuk vonatkoztak, hanem arra a több tízezer kettős állampolgárra, akik tavaly nyár óta szereztek magyar lakcímet.

Megírtuk: tavaly július 29-én maga Pálffy nyilatkozott arról: 40 ezren vannak a kettős állampolgárok közül, akiknek van magyarországi állandó lakóhelyük. Novemberben az NVI-elnök már azt közölte: 70 ezer kettős állampolgárnak van magyarországi lakcíme, november és február között pedig ismét 12 ezer külhoni költözött - legalábbis papíron - Magyarországra.

Folytatódik a plakátháború

Rongálás és hivatali visszaélés vádjával feljelentést tett a BRFK-n a kormányváltók színeiben induló Karácsony Gergely, mert ismeretlenek hétfőn, késő éjszaka, választási plakátjainak nagy részét eltávolították. A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa elmondta: a plakátokat visszahelyezik és őrséget szerveznek melléjük. A 13. számú budapesti egyéni választókerületben - ahol Karácsony egyéni jelölt - egy narancssárga, "hivatali megkülönböztető fényjelzést" használó, felirat nélküli teherautó utasai gyakorlatilag az összes kihelyezett választási plakátját leszedték. Több száz jogszerűen kihelyezett plakátról van szó, amelyek újranyomtatása körülbelül ötszázezer forintba kerül, de még ezzel együtt is belefér az ötmilliós kampánykeretbe. A politikus érthetetlennek nevezte, hogyan fordulhatott elő, hogy a "gondos szakemberek" csak az ő plakátjait távolították el, a hasonlóan kihelyezett fideszes, jobbikos és Összefogás-párti plakátok "valamilyen rejtélyes módon túlélték ezt az éjszakai támadást". Karácsony ezért azt feltételezi, hogy az akció mögött a kormánypártok állhatnak. A térfigyelő kamerák segítségével egyébként könnyen azonosítani lehet, hogy kik távolították el a plakátokat. Arra a felvetésre, hogy az Elmű-ÉMÁSZ hétfőn közölte, eltávolítja a villanyoszlopokra ragasztott plakátokat, azt felelte, szerintük nem a társaság áll az eset mögött, hiszen plakátjait nem a villanyoszlopokra, hanem azok köré erősített pozdorjalapokra ragasztották. A kérdéses teherautó pedig valószínűleg valamelyik közterület-fenntartó vállalaté lehetett.

Eközben az utcai közműoszlopokra helyezhető plakátok ügyében nyílt levelet intézett a közműtársaságok vezetőihez az MSZP. Felhívták a figyelmet, hogy a választási eljárásról szóló törvény alapján a kampányidőszakban engedély és bejelentés nélkül készíthető választási plakátok korlátozás nélkül kihelyezhetők, tulajdonos (bérlő, vagy vagyonkezelő) hozzájárulása csak az épület falára, illetve a kerítésre kihelyezendő plakátok esetében szükséges. Idézték a Kúria több határozatát, melyek szerint a közlekedési törvény és végrehajtási rendelete reklámhordozók kihelyezését korlátozói szabályai a választási plakátokra nem alkalmazhatók. Így a szocialisták a közműtársaságok tulajdonában álló oszlopokra is választási plakátokat helyeznek el, ezeket ugyanakkor "a szavazást követően 30 napon belül természetesen a párt aktivistái el is távolítják".

                                         Lázáré a nap kamuduma-díja

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint legitim és fair az új választási rendszer, amely alkalmas arra, hogy vasárnap a több mint nyolcmillió választópolgár "ítéletet hozzon, véleményt alkosson". Lázár János azt is közölte, a demokrácia erejét mutatja, hogy míg 2010-ben 810 egyéni jelölt indult, most több mint 1500. Úgy értékelte, hogy "egy sokkal átláthatóbb, ellenőrizhetőbb, törvényesebb és a jelölők számára demokratikusabb ajánlási rendszer született". A fideszes államtitkár arról nem beszélt, hogy jelenleg is több mint két tucat ügyben folyik nyomozás az ajánló aláírásokkal való tömeges visszaélések miatt. "Akik éveken keresztül szűkítették az indulás lehetőségét, akik abban voltak érdekeltek, hogy kevesen induljanak a választásokon, kevés jelölt legyen, azoknak csípi a szemét, savanyú a szőlő, hogy a rendszerváltozás óta először 1570 egyéni jelölt van" - jelentette ki, hangsúlyozva azt is: egyéni jelöltté csak az válhatott, akinek ajánlóíveit jóváhagyta a választási iroda. Szerinte a demokráciát erősíti az is, hogy javult a kampányfinanszírozás átláthatósága. Hogy mitől javult, arról Lázár szintén nem mondott semmit, de hallgatott arról is, hogy az ajánláshamisítással több tucat párt több milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesült, melynek elköltése ráadásul ellenőrizhetetlen. Lázár azt állította: "a választással kapcsolatos jogszabályokat a Velencei Bizottság is demokratikusnak ítélte, több elemét pedig európai összehasonlításban a legmodernebbnek tartotta". Ez azonban nem igaz, hiszen az Európa Tanács jogi véleménytestülete nem is vizsgálta az eljárási törvényt, főként annak tavaly novemberben is módosított, utolsó változatát.
A sikerkommunikációt követte Pintér Sándor is, a belügyminiszter ugyanis azt állította: nyugodt, higgadt körülmények között készül az ország a választásokra. Míg 2010-ben ebben az időszakban mintegy 250 választással kapcsolatos bejelentés volt, jelenleg 120-at kaptak. Míg választási bűncselekmény gyanúja négy éve 106 esetben merült fel, idén 44, ebből azonban hét eljárást már meg is szüntettek.

Szerző

Schumacher már nem ébred fel?

A Forma-1 kómában fekvő exvilágbajnokának 11-12 millió euróból mini intenzív osztályt építenek a svájci családi villában - írja a nol.hu.

Három hónappal a síbaleset után már a család is kezdi feladni a reményt, hogy Michael Schumacher valaha is felébred a kómából, és mivel a grenoble-i kórházban nemsokára valószínűleg másnak kell átadnia a helyét, tízmillió euróból mini intenzív osztályt építenek neki a svájci családi villában – szivárognak az egyelőre nem hivatalos információk a Forma-1 korábbi hétszeres világbajnokáról.

Egy családhoz közel álló forrás a brit bulvárlapnak a Sunnak korábban azt mondta, Corinna árulásnak tartaná lemondani a férjéről, akit 1991-ben ismert meg egy bulin, és azóta is együtt volt vele.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Szerző

Mi lesz veled, Nagyerdő?

Amikor annak idején az Orbán-kormány elkezdte a stadionépítési ámokfutását, vélhetően senki sem gondolta, hogy az első, milliárdokért elkészült stadion üzemeltetésére senki sem akar majd vállalkozni. nem húsz évre, egyetlen pillanatra sem.

 Ugyanis az új debreceni aréna két évtizedes üzemeltetésére egyetlen ajánlat sem érkezett: a cink.hu portál egyik olvasója szúrta ki a kozbeszerzes.hu-n, hogy nulla darab ajánlat érkezett, így eredménytelenül zárult az a közbeszerzési eljárás, amivel üzemeltetőt kerestek a Nagyerdei stadionnak. Ez egészen döbbenetes, ugyanis ebben az esetben Magyarország leendő bajnokáról, a Debrecenről van szó!

Sajnos bejött az, akik egy kicsit értve a gazdasághoz, azt mondták, ilyen gigavállalkozásokat egyetlen magáncég sem fog üzemeltetni, ugyanis nyereségre egy fikarcnyi esély sem mutatkozik.

Ahogy az a cink.hu cikkében olvasható, az már a nagy stadionprogram bejelentése táján világos volt, hogy a többtízmilliárdos építési költség mellett a kulcskérdés az lesz, gazdaságosan tudják-e üzemeltetni a drága, aránylag korszerű arénákat. Az viszont sosem volt világos, hogy a stadionépítési program atyja vajon miben vagy kiben reménykedett, mint üzemeltetőben.

Aztán most kiderül, még érdeklődő sincs. Vajon kiderült végre, hogy ez a program üzleti alapon, főleg a magyar labdarúgás javulására építve nem ér egyetlen fillért sem, nem jelentkezik senki arra, hogy a lehetetlent megvalósítsa?

Félő, hogy ennek hatására majd megint jön az állami szerepvállalás, és az újra meg újra a költségvetést vágja meg, míg a futballunk jottányit sem javul. Ráadásul nem lehet állandóan az állami cégeket vagy éppen a kormányhoz kötödő vállalkozókat újra meg újra rávenni arra, hogy ebbe a fociba öljön akár két forintot is.

Persze az is kiderül a kozbedszerzes.hu-ról a debreceni stadionról, hogy valójában mi lehetett az érdektelenség oka. A kiírásból kiderül, hogy a stadion építése igazából nem fejeződött be, hiszen az üzemeltetővel építtetették volna fel 300 millió forint értékben a stadion el nem készült vendéglátóegységét, több irodát, egy boltot és egy sportmúzeumot.Mi lesz így veled, Nagyerdő?

Szerző
Frissítve: 2014.03.31. 22:51