Új módszer a szállópor mérésre

Publikálás dátuma
2014.04.02. 18:28
Fotó: Thinkstock
A szállópor koncentrációjának mérésére dolgoztak ki új, azonnali eredményeket nyújtó módszert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fizikusai, az eljárás célzottabb korlátozások elrendelését teszi lehetővé. Az SZTE-en működő MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai erősen szennyezett nagyvárosi levegőben végzett méréseik alapján szoros összefüggést találtak a légköri szállópor kémiai összetétele és optikai tulajdonságai között. Az eredményeket bemutató publikáció az Atmospheric Environment nevű, a légköri környezetszennyezéssel és annak társadalmi hatásaival foglalkozó, vezető nemzetközi tudományos folyóiratban jelent meg.

A légköri szállópor gyűjtőfogalom: a mérés helyszínétől és az időjárási körülményektől függően a szállópor rendkívül sok komponenst tartalmazhat. E komponensek közül egészségügyi és éghajlat-módosító hatásaik miatt a kutatások homlokterében a széntartalmú feketekorom és barnakorom áll; előbbi fő kibocsátói a dízelüzemű járművek, míg utóbbi háztartási tüzelésből származik. A cél e komponensek egymástól független, lehetőleg valós idejű mérése, amely lehetőséget biztosítana a szmogos állapot gyors és a jelenleginél jóval hatékonyabb megszüntetésére a kibocsátok célzott korlátozásával.

A szállópor összetételét alapvetően kémiai módszerekkel lehet meghatározni, e vizsgálatok elvégzéséhez azonban akár több napra is szükség lehet. A szegedi kutatócsoport által kidolgozott eljárás legfőbb előnye a szennyező források valós idejű, gyors meghatározásának lehetősége.

A feladat elvégzésére a kutatók saját műszert fejlesztettek, amely összesen négy hullámhosszon méri egyidejűleg a szállópor-részecskék fényelnyelését. Az optikai mérésekkel párhuzamosan zajló szállópor-mintavételezés és utólagos kémiai analízis segítségével vizsgálható volt az optikai és a kémiai tulajdonságok közötti összefüggés.

A szegedi kutatók további mérésekkel tervezik tesztelni az eljárást és azt, hogy a feltárt összefüggések más városokban, más időjárási körülmények között is érvényesek-e.

Szerző
Témák
por kutatók

MSZP: a kormány több mint 163 milliárdot költött magára

Az MSZP szerint Orbán Viktor "vizet prédikált és bort ivott", amikor takarékos kormányzást ígért, a mostani kabinet ugyanis több mint 163 milliárdot költött magára.

A szocialista Józsa István szerdán az eljuttatott közleményében felidézte, hogy 2010-ben beszerzési stopot hirdettek a kormányzati eszközbeszerzésekre, amely ma is érvényben van. Ennek ellenére a tárcák és háttérintézményeik saját bevallásuk alapján az elmúlt négy évben több mint 163 milliárd forintot költöttek tanácsadókra, utazásra, bútorra, autóra, telefonra és informatikára - mutatott rá.

Kitért arra: a legtöbbet – csaknem 62 milliárd forintot – a Németh Lászlóné által vezetett fejlesztési minisztérium költötte, miközben Magyarországon az elmúlt négy évben érdemi fejlesztés nem történt – "csak visszafejlődés volt". Az NFM tanácsadói, ügyvédei és egyéb megbízottjai több mint 17,3 milliárd forinttal lettek gazdagabbak, és itt költötték a legtöbbet bútor- és autóbeszerzésre is - sorolta az ellenzéki képviselő.

Az egészségügyet és oktatást is magában foglaló tárca több mint 29 milliárd forintot költött magára, miközben az egészségügyből, az oktatásból és a szociális területről háromszor 300 milliárdot vont ki az Orbán-kormány - jegyezte meg Józsa István.

"Miközben Matolcsy György luxus-éttermekben befektetési bankárokkal ebédelt egy közmunkás havi fizetésének többszöröséért, és bizalmas információkat fecsegett ki, Magyarország bóvliországgá" vált, versenyképessége romlott – a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig csaknem 23 milliárd forintot költött saját kényelmének növelésére" - írta, hozzátéve: "ennek az esztelen és öncélú pazarlásnak" véget kell vetni, az Orbán-kormánynak április 6-án mennie kell.

Szerző

Áramszünet a Semmelweis Egyetemen

Részleges áramszünet van a Semmelweis Egyetem (SE) egyes osztályain, mert egy munkagép átvágott egy elektromos kábelt .

Az áramkimaradás a Klinikák metrómegállónál lévő külső klinikai tömböt érintette. Az áramszünet idejére átmeneti energiaforrással biztosítják az áramot az intenzív osztályokon és a műtőkben, a tartalék áramforrások működnek, beteget sem kellett más intézménybe áthelyezni - mondták.
A hiba elhárításán szakemberek dolgoznak, a SE minden segítséget megkap a tűzoltóktól és az Elmű-től - közölte az egyetem.

Szerző